(I)logica implicării – principii sau interese ?


lacomia-zgarcenia-si-milostenia

 

Nu aveam de gând să mai scriu despre cazul familiei Bodnariu. Este, pe de o parte, bine că… s-a terminat cu bine, deşi, în încăpăţânarea (sau inerţia legală), autorităţile norvegiene par a nu considera cazul încheiat. Este, cred eu, benefică decizia familiei de a-şi căuta rostul în România, loc unde (încă) mai există cât de cât o siguranţă a familiei. A fost tragică întreaga experienţă prin care au trecut copiii şi, reiau ideea, pe ei îi compătimesc cu adevărat, în vreme ce părinţilor le-am reproşat faptul că şi-au expus, în deplină cunoştinţă de cauză, proprii copii la această traumatizantă experienţă.

Pe de altă parte, apreciez eforturile legale ale celor care s-au implicat, precizez din nou, pe cale legală, în rezolvarea cazului. O spun din nou, îi compătimesc sincer pe toţi aceia care s-au folosit în schimb de acest caz pentru a-şi face propagandă, fie ea religioasă sau politică.

Dar, despre aceste lucruri am scris la vremea lor. Şi mi-am şi „încasat” pentru ele. Să le fie de bine celor care au făcut-o, că tot n-au priceput nimic din ce am spus atunci.

Acum însă, fiindcă n-am încetat să fiu interesat de cazul acestei familii, constat cu stupoare, cu amărăciune şi nu în ultimul rând cu un mare dezgust, că la baza multor acţiuni menite a sări în ajutorul familiei Bodnariu nu au stat principii, ci interese şi… reguli sau condiţii.

Am crezut (o vreme), în naivitatea mea, că pastorul Cristian Ionescu şi-a luat rolul de lider în toată această mişcare fiindcă a crezut şi crede în valorile familiei, în dreptul părinţilor de a-şi creşte copiii. Am sesizat la un moment dat că toată mişcarea stârnită de liderul din Chicago este mai degrabă una „de castă” şi m-am întrebat de ce nu există aceeaşi implicare şi în cazul altor nedreptăţi.

Iată că în aceste zile primesc, indirect, răspunsul la semnele mele de întrebare. Precizez: nu găsesc nimic anormal în existenţa unui spirit „de familie”, nu găsesc deloc anormal în atitudinea de tip „mai aproape cămaşa”, dar, în aceeaşi naivitate a mea m-am aşteptat ca undeva, la baza tuturor demersurilor, a furiei mediatice, a anvergurii date întregii mişcări să stea nişte principii creştine şi morale.

Din păcate, m-am înşelat…

Din punctul meu de vedere precizările făcute de pastorul Cristian Ionescu în seria de articole intitulate, total nefericit, „Condiţiile şi paşii implicării într-un caz gen Bodnariu” generează câteva întrebări capitale despre atitudinea creştinilor din ziua de azi (nu dau link-uri, căci nu doresc să fac reclamă cuiva care m-a dezamăgit prin atitudinea deranjant de partinică; cine doreşte poate căuta!).

Mă întreb, dacă demersul Coaliţiei pentru protejarea familiei a putut coagula aproape toate denominaţiile creştine din România, din dorinţa de a apăra valori fundamentale şi principii, cum este posibil ca atâtea cazuri de abuz în acelaşi domeniu al dreptului familiei să fie „condiţionate” tocmai de un pastor?

Nu este o crasă dovadă de fariseism să afirmi, publicând aceste „condiţii”: „Care sunt punctele de acuzare, ce dovezi sunt și ce măsuri s-au luat? În Cazul Bodnariu, acuzațiile au fost ridicole, dovezile și acelea mai nimic…”? Pastorul Ionescu uită probabil că exact acele dovezi şi acuzaţii au lipsit în momentul în care dânsul a declanşat toată tevatura (benefică, evident, în cele din urmă). Întregul protest a pornit doar în baza informaţiilor primite de la familia în cauză şi de la pastorul (aparţinând aceleiaşi denominaţii ca a pastorului Ionescu, nota bene!), chiar şi liderii protestatarilor reproşând autorităţilor lipsa acuzaţiilor şi a dovezilor! Domnilor, nu toţi au memoria scurtă!

Cât de necreştinesc este să incluzi la capitolul „condiţii” acest „Ce fel de oameni sunt?” Mi-este destul de neplăcut să trebuiască să-i amintesc unui pastor cum ar fi fost ca Domnul Isus să-şi fi pus această întrebare când a iertat-o pe femeia prinsă în adulter, sau atunci când a hrănit miile de oameni, ori când a vindecat îndrăcitul… Aş putea să întreb la rândul meu ce fel de oameni sunt aceia care condiţionează apărarea unor oameni şi a drepturilor lor de „felul” acestora! Chiar dacă am presupune că în unele cazuri părinţii nu s-ar „califica” în urma acestei întrebări „filtrante”, mă întreb, copiii nu sunt luaţi în calcul?

Trec peste aroganţa celui de-al treilea punct, cel legat de „credibilitatea” celor care susţin demersurile de apărare ale dreptului familiilor în cauză. O fac pentru că nu mai e necesar. Poate doar să remarc faptul că tocmai aceste „condiţii” puse demolează toată… credibilitatea.

Referindu-mă la a doua postare sub aceeaşi temă a „condiţiilor”, aş parafraza un catren al poetului Dimitrie Anghel: „Prostioarele sunt pe lume ca şi salba de mărgele/Dacă scapă-ntâia boabă, celelalte curg şi ele.” Spune acelaşi pastor Ionescu următoarele, referindu-se la alte familii aflate în situaţii similare cu cea a familie Bodnariu: „Nu înseamnă să nu fie ajutați, dar este mult, mult mai greu!” Până la un punct, e corect! Din punct de vedere omenesc. Dar… acelaşi pastor scria în prima postare că: „Cine își închipuie că vreun demers uman, vreo strategie au determinat acest deznodământ greșește! Unde nu pune Dumnezeu degetul, cele mai capabile minți, cele mai abundente resurse vor falimenta. Unde lucrează Domnul, puținul nostru este suficient! De fapt, aceasta este în principiu rețeta succesului în Cazul Bodnariu! Acestea fiind zise, nu înseamnă că Dumnezeu anulează, ignoră sau descurajează implicarea noastră. Dimpotrivă, ne cheamă să lucrăm împreună cu El.” Păi, îngăduiţi-mi să întreb: are pastorul Ionescu primită vreo derogare divină? Cunoaşte agenda „de lucru” a lui Dumnezeu? Şi, nu în ultimul rând, dacă „Unde lucrează Domnul, puținul nostru este suficient” în ce constă acel „mult mai greu”?

 

În fine, aş putea continua să pun multe alte întrebări. Bineînţeles că nu mă aştept la răspunsuri. Cel puţin, nu oneste.

Din nefericire rămân la concluziile pe care am îndrăznit să le trag… înainte de a se sfârşi toată experienţa aceasta nefericită. Şi anume:

– suntem jalnic de incapabili să apărăm ca şi creştini principii…

– dăm dovadă de un penibil sentiment de castă în prea multe cazuri

– arătăm un oportunism mai mult decât acuzabil

– avem şi noi interese „de curte”, doar că le învelim frumos în „staniolul” spiritualităţii

 

şi, cel mai tragic,

– nu apărăm principii fiindcă ne lipsesc exact cele de bază, cele ale Domnului (pentru cei nelămuriţi, recomand recitirea textului din Matei 25:34-46)

sursa imagine

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Simţul civic și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

39 de răspunsuri la (I)logica implicării – principii sau interese ?

 1. szromulus zice:

  Te aventurezi din nou in lumea vanatorilor de rating? Am renuntat demult sa mai vad spirit crestin in toate aceste actiuni. Rating hunters and nothing more 🙂

  • marinelblaj zice:

   Din păcate ai dreptate, Romulus! 😦 E trist, dar nu pot să nu „taxez” asemenea fariseisme. Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când? Şi… dacă nu, de ce?

   • szromulus zice:

    Astfel de actiuni, intotdeauna, au ca si consecinta marirea ratingului, chiar si in conditiile in care intreg efortul este dedicat salvarii situatiei si nu scopurilor egoiste. Consider ca este o lipsa grava de intelepciune. Nu detin capacitatea de a se dedica scopului crestin, in defavoarea ratingului. Este ultra-batator la ochi scopul egoist, in defavoarea celui crestin.

    Pe de alta parte, ceea ce nu inteleg crestinii „aplaudaci” este ca scopul nu scuza mijloacele, in crestinismul de sorginte apostolica. Si ca fiecare lucru din vietile noastre are un scop ingaduit de Dumnezeu. Nu cred in evenimente accidentale, aleatoare, lucruri care ni se intampla din greseala, ci, in fiecare Dumnezeu este suveran. Ori cand credem ca El ne stie si firele de par din cap, nu actionam ca si cum El nu ar fi la carma lucrurilor. Din tot taraboiul care a avut loc, nu a reiesit ca liderii crestini cred in profunzime asta, ci exact opusul. Crestinismul nostru este unul cantitativ si nu calitativ, asta se vede foarte clar in majoritatea bisericilor. Unii reprosau cum este posibil sa stie cineva un astfel de aspect. Extrem de simplu, majoritatea bisericilor isi transmit serviciile de duminica, aspectul de „cantitate” se observa extrem de usor. Pentru un ochi format este simplu de observat ca majoritatea vorbitorilor nici macar nu fac un minim efort de a-si pregati mesajul, ci vin cu amintiri, sau cu predici predicate in anii anteriori. Asta imi comunica treaba de mantuiala, cantitate si nu calitate. Si de aici toate celelalte consecinte…

   • marinelblaj zice:

    Eh, dar cui să explici toate astea, Romulus? Aplaudacilor? Greu de presupus că ar accepta până şi să citească idei din acestea… 😦

   • szromulus zice:

    Din start crestinii fara logica si cunostiinte biblice elementare nu ma intereseaza 🙂

 2. lidieluptx zice:

  Cand lipseste Calauzirea, cum sa fie respectate principiile?…
  Cristian Ionescu si-a pierdut-o, daca cumva a avut vreodata! Si toti „fruntasii” turmelor, care l-au urmat in demersul de strada, sant tot fara calauzire. Aceasta este parerea mea personala, care mi-a fost intarita prin revenirea cazului Bodnariu in atentia publicului. Totusi, acestea au fost ingaduite de Domnul pentru cernere.

 3. Iosif zice:

  Pe F.Barbu si Eugene Lukjzanenko,i-am gazduit în micul meu studio din Strasbourg pe timpul protestului lor la CEDO,în vederea recuperarii copiilor lor luati abuziv de lânga parintii lor naturali. Am fost alaturi de ei,am simtit împreuna cu ei durerea sufleteasca a separarii. Punându-ma în situatia lor,ma întrebam de multe ori,oare eu cum as reactiona în astfel de situatii si în acest context nu puteam sa le dau sfaturi,decât sa se încreada ,sa-si puna nadejdea în Dumnezeu,deoarece traim un razboi spiritual,iar acesta nu poate fi dus decât îmbracati cu armatura lui Dumnezeu si cu sabia Cuvântului,însa pentru a obtine aceste ‘arme’,e nevoie de IUBIREA AUTENTICA,SACRIFICATOARE,NECONDITIONATA,revelata,o singura data în istoria omeniri prin OMUL Hristos Isus,prin jertfa de la Golgota.
  Se pare ca aceste suflete nu au asa mare importanta,pentru „liderii” politico-religiosi,iar ‘caracatita’lacoma a „faradelegii”,înghite cu nesat suflete inocente de copii …
  „SOMNUL (N)RATIUNII NASTE MONSTRI!”…TREZITI-VA FECIOARE SI …VEGHIATI !!!
  Fiti binecuvântati.

  • marinelblaj zice:

   Iată cuvântul cheie, Iosif: NECONDIŢIONAT!

   • Iosif zice:

    Toti ne batem în piept ca suntem copii de Dumnezeu,nascuti din nou,din apa si Duh . Ma întreb retoric,oare chiar putem asa usor sa ne transformam peste noapte,sa ne metamorfozam instant,fara nici o durere,fara nici un sacrificiu. Ma uit cu admiratie (si în acelasi timp,cu durere în suflet pentru victimele actiunilor lor) la copiii celui rau,care pentru tatal lor,Satan,îsi sacrifica propria viata si a cât mai multor ‘crestini’,iar ei,crestinii umbla dupa o ‘slava desarta’ si ‘câstiguri mârsave’ rastalmacind ADEVARUL ABSOLUT.’Pastorii’ turmelor,în loc sa-si dea viata pentru ‘oi’,prefera sa le sacrifice,construindu-si ‘casa’ pe pamânt,(„pe nisip”)din produsele ‘turmelor nenorocite,înfometate si însetate,de ADEVAR,însa ADEVARUL este rastignit,de ‘cei mari’,iar azi,mai mult ca oricând,sta suferind batjocurile si ironiile lumii…
    Fiti binec uvântati.

 4. dan zice:

  ……..in tot amalgamul ăsta „apreciez” aplicarea de contre dintre marii, mijlocii, mici și mititeii de lideri religioși mondiali, naționali, județeni, loco-regionali, locali, de cartier….etc……pe spațiul virtual………frumos vă stă la toți aruncând unii in alți cu „săgeți virtuale din tastatura asta blestemată care ne ține și care ne-a făcut robi contrelor de la un ip la alt ip…….si când când zic toți mă refer exact la toți, toți…….de parcă undeva, pe la vreo pagină din Biblie scrie:……luptați frațiilor intre voi, luptați și aruncați-vă vorbe virtuale ca să moșteniți Impărăția……..care Impărăție……….a cui…..!?!?……..in loc să folosiți spațiul asta virtual să imprăștiați evanghelia, vă duelați pe tastatură mai rău ca niște copii prepubertari jucând counter strike religios, pe probleme religioase………treziți-vă toți, si când zic toți, chiar mă refer la toți-toți „jucători de counter strike religios de tip bloger-ist”…….o să vină vremea, și fiți siguri că va veni, când o să fim arși, impuscați….etc pentru simplu fapt că te vei numi crestin, si nimeni nu ne va intreba…..tu ce religie ești…?….penticostal?…..baptist?……ortodox?……..vom fi toți-toți la grămadă………
  Dacă aveți dar de la Domnu să călăuziți turma, apăi, țineți-vă de chemarea asta, nu de contre virtuale pe bloguri, că mă indoiesc că asta-i de la Domnu………intrebare-răspund…..care Domn, că de la unul dintreDomni cu siguranță e……!

  • marinelblaj zice:

   Dănuţ Munteanu, ce intrare în forţă, cu motorul turat la maxim… 🙂 Am să-ţi răspund scurt: între a fi un yesman, care aprobă orice mizerie cu condiţia să aibă „patalama” religioasă, şi a lua atitudine împotriva devierilor de la morala şi principiile creştine, dă-mi voie să aleg a doua variantă. Înţeleg sensibilitatea ta, dar punctul meu de vedere nu are nuanţă denominaţională! Fii binecuvântat!

   • Dan zice:

    turat nu sunt, dar sensibil, sau foarte sensibil sunt cand e vorba de cazul Botnariu…nu neg ce aţi scris mai sus, fiecare va răspunde mai devreme sau mai tarziu pentru ce facem dar dezaprob în totalitate contrele liderilor religioşi fie tet-a-tet fie pe bloguri…oare chiar aşa e de înţelept, metoda asta de contre, cei din din lume ce impresie îşi vor face…?…uite si la pocaiti astia, toţii o apa şi un pământ sunt…va garantez ca asta vor gândi, am şi auzit-o face to face….

   • marinelblaj zice:

    Dane, crezi că dacă nu ar fi blogurile imaginea ar fi de… icoane? Să nu fim naivi… Ceea ce mă deranjează este faptul că în spatele dramei acestei familii se construiesc adevărate „cariere”. Iar pentru cazuri similare nu mişcă nimeni, că, deh, nu-s de-ai noştri. Ţi se pare corect?

   • Dan zice:

    …..sa nu va supăraţi pe mine, dar aş avea o a treia varianta, mult mai buna…sa strângem rândurile şi sa ne rugam, nu cred ca vremurile astea de libertate va mai dura mult şi în românia, dupa cum se mişcă vântul….
    …sa nu-mi purtaţi pică dar citesc de ceva timp vreo 5-6 bloguri şi încep sa ma întristez de contrele ce se arunca intre deţinători acestor bloguri….nu le enumăr aici ca le ştiţi mai bine ca mine…..ştiţi cu ce-mi seamănă metoda asta….!?….divide and conquer.,..

    ..!

   • marinelblaj zice:

    Stai liniştit, Dane, nu se supără nimeni… A treia variantă nu e de fapt… variantă! E o permanenţă. Care nu le exclude pe cele două enumerate. Dintre care, aşa cum am spus, o aleg pe a doua. Adevărul trebuie spus, oricât ar deranja. „Divide et impera” are în primul rând un „divide”, pe care îl aplică până şi Mântuitorul (vezi grâul şi neghina, oile şi caprele)… Cât priveşte acel „impera”, asta nu e problema noastră. Fiecare alegem cine ne stăpâneşte…

   • szromulus zice:

    Tot cazul Bodnariu nu are nici o legatura cu sentimentele profund crestine ci cu …x-lescu e prieten cu y-kulescu si y-kulescu e prieten cu z-tulescu. Daca am discuta de principii crestine nu ar exista favoritisme si preferentialisme. Exact cum spui, yesmenii(aplaudacii) care nu inteleg tabla inmultirii cu 2 in biblie sar cu sentimentul uman. Care uman? Favoritismele in ce uman se incadreaza? Evident ca imi doresc ca fam Bodnariu sa poata trece si de acest val de incercari, in schimb in logica biblica scopul nu scuza mijloacele. La Dumnezeu totul are sens si ratiune, nimic nu este aleator. In schema asta de gandire lucrurile ar trebui analizate din perspectiva obiectivului lui Dumnezeu.

 5. Draga Marinel, Dumnezeu a ales politic corect: un pastor cu antecedente de implicare politică evidentă (vezi delegația parlamentarilor români, condusă de plagiatorul Ponta, ajunsă la Elimul lui Ionescu), un pastor penticostal (cultul pe val al momentului), un pastor cu cetățenie americană (America fiind buricul pământului).
  E adevărat, genunchii multor baptiști de frunte s-au înmuiat în fața liderului din Chicago, dar nu e prima oară. Nu îl elogia Negrut pe Ponta, la Emanuel, cu două săptămâni înainte de alegeri? S-a orientat rău Dumnezeu?
  Actualul lider baptist se dădea mare in prima fază a campaniei Bodnariu. A fost suficientă o aluzie discretă la ajutorul financiar de viitor și s-a produs rapida inregimentare. Dumnezeul lui Ionescu i-a destupat mintea lui baptescu.
  Ce sume fabuloase s-au învârtit in cazul Bodnariu?

  • marinelblaj zice:

   Grele întrebări pui, Răsvan! La fel cu concluziile… tot grele, adică apăsătoare. Deşi, uite, deja sunt tras de urechi, după cum vezi mai jos… În lumea noastră nu e voie decât cu trandafiri modificaţi genetic, fără spini şi frunze. Doare flori cu petale frumos colorate şi mirositoare… 😦

  • Ivan Bezdomnîi zice:

   genunchii s-au inmuiat pentru ca buzunarele s-au ingreunat. Cand sponsorul zice ca laptele e negru, sunt obligat sa spun ca asa e. Pana la urma, laptele e negru daca se lipeste de fund, nu-i asa?
   Ca de obicei, e o placere sa va citim comentariile.

 6. dan zice:

  marinelblaj spune:
  august 16, 2016 la 14:20
  Dane, crezi că dacă nu ar fi blogurile imaginea ar fi de… icoane? Să nu fim naivi… Ceea ce mă deranjează este faptul că în spatele dramei acestei familii se construiesc adevărate „cariere”. Iar pentru cazuri similare nu mişcă nimeni, că, deh, nu-s de-ai noştri. Ţi se pare corect?

  ……….NU……nu mi-se pare deloc corect…….dar incep sa ma gandesc ……ce-i corect sub soare…….???!!!……..nu sunt, inca parinte dar dar nici nu vreau sa ma gandesc cum as reactiona ca proprii mei copii sa fie dati spre adoptie la o familie de homosexuali…….chiar nu stiu ce as face sau cum as reactiona, dat fiind cu un caracter mai sensibil si impulsiv la capitolul LGBT-Q……ori as lua-o pe alprazolame, ori………..?????
  ………dar totusi am o problema neintaleasa de mine cu multe necunoscute(de vreo 3-4 luni) de cand citesc cateva articole de bloguri(cetate, popas, barzilai…..etc)…..ma zgarie modul si nenumaratele articole cu tenta de contre intre detinatori de bloguri……cei drept ca pana acum(3-4 luni) nu dadusem peste ele………dar parca in ultima vreme s-au accentuat pe toata blogosfera din toate partiile……..

  Inchei cu o idee, usor funny…….daca mi-ar fi cu putinta, v-as sabota la toti, dar chiar la toti blogurile, v-as inchide pe toti, dar chiar pe toti intr-o incapere si nu v-as mai da drumul de acolo pana nu se lamuresc toate contradictiile pe toate temele….personale, biblice, de credinta, teologice….etc……!!!……zi binecuvantata sa aveti si inca o data sa ma iertati dar v-am scris ca dumneavoastra sunteti singurul ”’bloger” pe care-l cunosc…….!!!

  • marinelblaj zice:

   Dane, dezbaterile de idei ajung să fie privite drept „contre” doar dacă nu reuşeşti să ai o vedere neutră, adică să nu ai preconcepţii, idei partizane („eu sunt de-al lui…”). Însuşi faptul că tu scrii lucrurile pe care le scrii dovedeşte că doreşti ceva. Iar ceea ce doresc eu este o limpezire a apelor, adică, mai pe şleau, să nu fim farisei, clamând o sfinţenie când e vorba de unii, iar când e vorba de alţii să… punem condiţii! Bless! 🙂

   • dan zice:

    ………neutru nu pot fi din start, atâta timp cât e vorba de cinci copii nevinovați și pe lângă ei mai sunt cu zeciile, luați abuziv și dați spre adopție acestor „familii de sodomiți”.
    ……cât despre aceste dezbateri de ideei și sugestii de genu „Condițiile și pasii implicării intru-n caz nou, gen Botnariu”…..personal mi se pare asemănător cu aruncatul cu bățu-n baltă, mi-aș fi dorit nici dă nu fi dat peste astfel de articole, plus multe altele, și din alte părți………iar pe lângă aceste „dezbateri de ideei” ca să nu le zic contre, deși eu, personal din partea asta de tastatură așa le văd, mă mai încearcă și două ciudate sentimente, străine de mine până acum: un sentiment de neputință legat de aceste cazuri și pe de-a cealalaltă parte nedumerirea asta legată de dezbateriile astea intre lideri religioși și de opinii………..vă spun sincer că e o nebuloasă neânțăleasă de ce atâtea săgeți aruncate din „n” părți și poziții……..chiar nu le văd, nici bine și nici ziditoare intr-un fel………!!!……seară binecuvântată

   • marinelblaj zice:

    Dănuţ, tu cam amesteci lucrurile. Eu nu vorbeam despre neutralitate vizavi de cazul familiilor respective, căci la aşa ceva nu poţi fi neutru dacă eşti om, nu neapărat creştin. Eu vorbeam despre neutralitatea faţă de poziţiile arătate de liderii de opinie, faţă de aceste fariseisme în care unii sunt consideraţi mai speciali ca alţii… Mi se pare curios felul în care crezi că doar imaginile cu Isus în roz, cu versete puse în rame aurite le vezi folositoare, ca şi când ai fi uitat cuvintele Mântuitorului când a făcut curăţenie în Templu…

  • marinelblaj zice:

   Ah, am uitat! Bine că nu poţi sabota… ar trebui să deschid zilnic câte un blog 😀 . Iar treaba cu închisul şi motivele… eu n-am probleme personale cu nimeni. Am ce am cu fariseismul, cu atitudinile greşite, cu principiile proclamate dar nerespectate, nu cu persoanele. Pentru persoane mă rog, deşi pe unii chiar şi asta îi jigneşte! 😦

 7. viorelchis zice:

  Un subiect care dezvaluie adevarul care azi prea putin este inteles!!! E trist si dureros fiindca multimile nu inteleg ce se intimpla si cum in viata sunt folositi de persoane care azi in domeniul spiritual si politic prin pozitii ajung sa fie interesati de ei insisi ,de rudenii si cei care ii sponsorizeaza……. e un cerc vicios dupa cum era si pe timpul Domnului Isus ..Si din Evangheliile scrise si epistole ,de fapt ce descoperim?Se pot descoperi multe daca intradevar Scriptura ajunge citita si analizata!!!Pentru cei mai multi timpul e prea aglomerat si multi transpira din greu sa isi castige un salar pentru supravetuire ,sa dea zeciuiala ,membria si alte donatii care saptaminal mereu,mereu se cer …..!E dureros sa veizi pe cei din jurul tau cum isi deschid portofelele spre cosul care circula prin fata ,dar nu doresc sa si le deschida spre o persoana nevoita,fara adapost ori fara conditii de supravetuire si astfel strazile oraselor si a cartierilor sunt pline de astfel de personae.Insa pastorii in case scumpe ,masini de marca si salarii de doua ,trei ori mai mari ca a membrilor ……De fapt uitam in ce consta „SLUJIREA” SI CUM AU TRAIT IN VECHIME PREOTII SI LEVITII ” pentru care era nevoie de zeciuiala ….Azi avem pretentii mari la pozitii ,dar uitam in ce constau aceste pozitii si cauza pentru care ele sunt……Trist si dureros este fiindca tinerii de azi nu inteleg ca in urma cu 30 de ani pastorii nu erau platiti si cu adevarat slujeau si se sacrificau ….Mai erau si atunci cateva virfuri care treceau oceanul si se intorceau cu valizele mari si grele fiindca nu erau restrictii aeriene la fel cum sunt acum….Am ajuns sa strigam in gura mare si sa iesim in strada pentru o familie ,dar pentru celelate familii nu este interes si nici nu conteaza ca tinerii gem si suspina in Bisrici si pe urma ajung la aceste provocari si astfel sunt nevoiti sa scrie..;
  „……Tot mai des auzim prin bisericile române din America și Canada, despre venirea lui Anticrist și răpirea biserici la Cer. Uni dintre pastorii români, foarte inteligent tratează aceste subiecte cu-o multă sensibilitate, având în vedere Cuvântul Lui Dumnezeu care spune: „că nu este treaba voastră ca să știți vremurile sau soroacele” (Fapte 1:7). Iar cât despre Anticrist Biblia ne învață, „să nu ne îngrijoram de ziua de mâine, că ajunge zilei necazul ei” (Matei 6,34). Alți pastorii în schimb, frustrați de faptul că li se golesc bisericile, iar încasările la casierie sunt tot mai slabe, pentru a băga o groază în popor și a le sensibiliza inimile ca să dea mai mult, au devenit cu adevărat „păstorii groazei”……..;
  https://tineriromaniamericani.wordpress.com/2015/08/24/venirea-lui-anticrist-omorarea-copiilor-si-rapirea-biserici/
  Cat de dureros poate sa fie cand mesajul tinerilor din Biserici este ignorat si se ajunge la destramare de familii ,copii raniti si pierduti !Cat de trist si dureros poate sa fie cand multi tineri ,tinere ajung sfisiati si raniti de ” LUPII ” din turma si pastorii nu mai au interes pentru mieii si mieluselele turmei …Nu e dorinta de consiliere pentru ei si parintii lor……Aceasta durere doar parintele o simte azi care a trecut prin o astfel de experienta!!!Ceia ce scriu e un adevar trait si niciodata nu am dorit sa scriu un neadevar ,dar cand veizi si citesti ceea ce altii scriu din naivitate ,ori din interese de a proteja pe „liderii inculpati ” te doare si as dori tot mai multi sa isi deschida ochii ….As dori ca sa nu se ajunga si azi ca pe timpul Domnului Isus care a fost executat de cei care pretindeau ca sunt slujitorii Tatalui Ceresc si de fapt faptele au demonstrat cu totul altceva…Exact ceea ce si azi se intimpla!!!Si azi sa nu se ajunga ca multimile din nou sa-L rastingneasca pe Domnul Isus din cauza celor care conduc „SINEDRIUL” DE AZI doar pentru interesele lor si a celora din jur si putini ii cunoasteti cum traiesc si de ce acum beneficiaza…!In timp toate acestea vor ajunge descoperite si toate aceste subiecte chiar daca dupa cum „UNII” DORESC CA BLOGURILE ” sa fie inchise ….ele raman o adevarata marturie pentru urmatoarea generatie dupa cum si noua Evangheliile si Epistolele ne sunt o marturie a vietii Domnului Isus ,ucenicilor si liderilor religiosi de pe acele timpuri ….Suntem in fata marilor provocari si daca nu suntem atenti ,daca o sa tacem inseamna ca ei au un castig si ajungem sa ne compromitem si ajungem la pacat ca ei ….!Nu este usor sa explici adevarul si ajungi bine taxat ,uneori chiar izolat ori exclus ….. ,dar sa nu uitam ca suntem in aceleasi provocari ca ucenicii …si trebuie sa intelegem scopul si ce se intimpla in jurul nostru fiindca e scris…” 24. Caci se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi….”
  Credem ce este scris in acest verset?

  • marinelblaj zice:

   Trist şi dureros ce spui, Viorel ! Dar cine să citească? Toţi aceşti oameni care înghit la nesfârşit minciuni învelite în staniol? Sincer, mă doare sufletul să văd cât de naivi sunt! 😦

 8. viorelchis zice:

  Iata ca nu trecu nici o zi si raspunsul in mod fariseiesc si inteligent uman firesc apare…;Cazul Bodnariu nu s-a rezolvat (într-o măsură…) prin voința noastră ci a lui Dumnezeu! Adică dorința și acțiunea noastră suprapusă voii lui Dumnezeu!

  Aud tot mai multe voci care întreabă de ce nu… scot oamenii în stradă pentru alte asemenea situații, de ce nu mă implic în alte cazuri.

  Dacă nici Domnul Isus nu a îndreptat tot ce era strâmb, cine sunt eu, sau un oricare alt om?…”;
  https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/08/17/conditiile-si-pasii-implicarii-intr-un-caz-gen-bodnariu-5/
  Asadar sa nu credem ca tot ce apare scris nu se citeste,acceseaza si mediteaza…….!Inca cu un mare interes fiindca timpul liber ii este la dispozitie si in biroul climatizat ,aromat de cafeaua starbucks da putere de a raspunde prin subiecte noi si pentru o creditare mai mare si o popularitate virtuala dupa cum vedem fiindca multimile sunt interesate de senzatii si invataturi ce gadile urechile …..!Traim timpuri grele si ei pretind ca acum au ceea mai mare binecuvintare fiindca pozitiile le asigura confort si bune beneficii ..Trist e ca se vede ca Dumnezeu le raspunde numai lor ,dar tinerilor din Biserica mai putin si astfel sunt fortati sa explice adevarul din prezent…;

  „…..Din Cuvântul Lui Dumnezeu învățăm, că noi toți suntem niște mădulare de valoare în trupul Lui Cristos; când unul dintre aceste mădulare sufere sau este amputat, tot trupul simte durerea și este foarte afectat. Datorită acestui fapt noi credem că este bine, ca să vă ținem la curent cu situația tinerilor din bisericile române din America și Canada. Ca să înțelegeți tot mai mult, problemele mari pe care le avem, de data acesta vă v-om prezenta pe scurt, câteva întâmplări recente din biserica penticostală Elim-Chicago….”;
  https://tineriromaniamericani.wordpress.com/2015/05/08/pastorii-dolarii-meluseii-pierduti-si-fecioarele-adormite/
  Oare strigatul tinerilor nu este tot atit de important???Ei nu au credinta ?Si astfel sunt fortati sa scrie „ADEVARUL” cu care se confrunta!!! Intradevar credem ca Dumnezeu a fost interesat si este mai mult de familia Botnariu decat celelate familii?Ori coincidenta face ….;” că la baza multor acţiuni menite a sări în ajutorul familiei Bodnariu nu au stat principii, ci interese şi… reguli sau condiţii.”?
  Fiind aici in mijlocul lor si avind cunostinta de cauza fiindca pe undeva prin legaturi de casatorie suntem rudenii si ii cunosc pe toti din echipa care e formata la Chicago stiu ca sunt si au fost interese ,reguli si conditii inca puternice care au adus mari beneficii pastorului Cristian Ionescu la fel ca si cand in mod necrestinesc a creat panica in Biserica penticostala Bethany ,a creat cearta si imbrinceli ca sa vina politia si a sezut pe banca zimbind si satisfacut ca a putut rupe Biserica penticostala Bethania in doua si astfel a devenit pastor senior la Biserica penticostala Elim Chicago si pe urma tot prin relatii de nepotism ,favorizari …” Vicepresedintele penticostalilor romani din SUA, Cristian Ionescu”Deci se vede si crede ca Dumnezeu e de partea lui dupa cum si preotii de pe timpul Domnului Isus credeau ca sunt slujitorii Tatalui Ceresc si scaunul lui Moise le apartine,dar totusi ce spune Domnul Isus multimilor si ucenicilor?Sa citim…”
  „..1. Atunci Isus, pe cand cuvanta gloatelor si ucenicilor Sai,
  2. a zis: „Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise.
  3. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.
  4. Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste.
  5. Toate faptele lor le fac pentru ca sa fie vazuti de oameni. Astfel, isi fac filacteriile late, isi fac poalele vesmintelor cu ciucuri lungi;
  6. umbla dupa locurile dintai la ospete si dupa scaunele dintai in sinagogi;
  7. le place sa le faca oamenii plecaciuni prin piete si sa le zica: „Rabi! Rabi!”
  8. Voi sa nu va numiti Rabi! Fiindca Unul singur este Invatatorul vostru: Hristos, si voi toti sunteti frati.
  9. Si „Tata” sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri.
  10. Sa nu va numiti „Dascali”; caci Unul singur este Dascalul vostru: Hristosul.
  11. Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru.
  12. Oricine se va inalta va fi smerit; si oricine se va smeri va fi inaltat.
  13. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre.
  14. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi mancati casele vaduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugaciuni lungi; de aceea veti lua o mai mare osanda.
  15. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva.”….
  Azi suntem in aceiasi provocare si multimile de azi sunt orbite si folosite dupa cum vedem!!! Iar ei se pretind a fi slujitorii alesi ai Domnului Isus.!Insa Domnul Isus ce ne explica despre slujitorii adevarati?Ca sunt corupti ?firesti,interesati dupa interese personale ,de nepotism si de a folosi turmele la fel cum preotii foloseau multimile pe timpul proroocului Ezechiel?Si ce il indeamna pe proroocul Ezechiel sa scrie in cartea sa in capitolul 34?
  Sa citim si sa meditam….”2. „Fiul omului, proroceste impotriva pastorilor sufletesti ai lui Israel! Proroceste si spune-le lor, pastorilor: „Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: „Vai de pastorii lui Israel, care se pasc pe ei insisi! Nu trebuie pastorii sa pasca turma?
  3. Voi mancati grasimea, va imbracati cu lana, taiati ce e gras, dar nu pasteti oile.
  4. Nu intariti pe cele slabe, nu vindecati pe cea bolnava, nu legati pe cea ranita; n-aduceti inapoi pe cea ratacita, nu cautati pe cea pierduta, ci le stapaniti cu asuprire si cu asprime!”
  oare azi nu se repeta actiunile ?Favoritismele ,faradelegile si inselaciunile?Asuprirea si folosirea turmei doar pentru interesele lor?Eu zic ca da si se poate dovedi !!Si daca sunteti interesati faceti cate o vizita la fiecare si vedeti cum traiesc si de ce beneficiaza ,iar membrul de rind transpira de dimineata pina seara si nu ajung la salariile si beneficiile lor…Trist si dureros pentru toti cei inrobiti si astfel folositi … 😦 😦 Tot ce scriu este real si se poate dovedi cu cele mai credibile date…si daca citesc mesajul si ei pot sa imi scrie sau sa ma viziteze si sa imi explice ce nu este adevarat….Cu stima si respect …pentru a intelege ce azi se intimpla si cum ajungem provocati si folositi pentru interesele lor si a celor din jurul lor care traiesc in un lux aparte……si pe urma spun ca sunt binecuvintati….,dar multi din Biserica sunt nevoiti sa ajunga pe ajutor social la stat si de la aceia se percepe membrie … si multe alte donatii …Oare e corect???

  • marinelblaj zice:

   Da, Viorel, am citit episodul 5 al „condiţiilor”. Ştii ce înţeleg eu de acolo? Să mă ierte Domnul, că sunt ironic, dar eu înţeleg din treaba asta că pastorul Ionescu are revelaţii speciale privind CÂND, UNDE şi CÂT să se implice, iar dacă e să mă iau după rezultatele acestor „revelaţii”, Dumnezeu e penticostal şi îl cheamă… Bodnariu! Doamne, ai milă de slujitorii Tăi, că tare au mai invăţat să manipuleze… folosească inteligent Cuvântul ! 😦

 9. marinelblaj zice:

  Apropo de „sfătoşi”… Revine „în forţă” un comentator mai vechi, trecut la spam cu ceva vreme în urmă din cauza obtuzităţii de care a dat dovadă şi a lipsei de respect în felul în care s-a adresat celorlalţi comentatori, unul despre care am crezut că va renunţa în urma tratamentului la a mai trece pe aici. N-a renunţat! 😦 Ce îmi scrie el?
  „Cristian Ionescu a facut tot ce a putut pentru cei pe care i-a iubit”. Deduc că şi iubirea e condiţionată… Ce a spus Domnul Isus… „Dacă iubiţi numai pe cei ce vă iubesc…” probabil că e interpretabil…
  Mai zice stimabilul că acum e rândul meu să mă implic, să mă jertfesc… O fi ştiind agenda mea, o fi ţinând evidenţa la zi a jertfelor mele? Ce ştie sigur însă e că eu n-am poziţia pe care o are idolul lui. Ceea ce pot să fac e să atrag atenţia că mai există şi alte cazuri. Ceea ce am şi făcut. Şi am făcut şi altele, dar eu nu sun din trompetă, precum la Chicago! Poate că o fi făcut stimabilul ceva mai mult şi nu ştiu eu!
  Apoi revine şi mă corectează gramatical (ei, pentru asta… mulţumesc) Deh, mai greşim şi noi. 🙂 Noroc cu asta, căci altfel ce ocupaţie ar mai avea stimabilul, cu ce şi-ar mai umple timpul şi cum s-ar mai simţi el superior? 🙂
  Of, of… Stai acolo, stimabile, că stai bine…

  • szromulus zice:

   Incurcate sunt caile iubirii firesti. Deduc ca unii propovaduiesc iubirea fireasca in loc de cea duhovniceasca, chiar mai mult o vad de buna doar pe cea pe care o combate Biblia 🙂 . Asta e un crestinism de mi se face pielea de gaina…

   Tot mai mult mi se contureaza ideea ca in asa zisul crestinism neoprotestant trebuie intai dat un test de cunostiinte generale biblice, de exegeza, dupa care merita avut un dialog. Altfel e pierdere pura de vreme cu toti neconvertitii practicanti din biserici…Masa de bisericosi neconvertiti e foarte mare, asta chiar in sanul bisericilor. Paradoxul este ca acestia se cred crestini de marca…

   • marinelblaj zice:

    Romulus, gândeşti prea departe. Aici e vorba de interese, nu de iubire… 🙂

   • szromulus zice:

    De acord ca e vorba de interese, dar aplaudacii fac parte din categoria cealalta 🙂 .

   • Iosif zice:

    @ szromulus
    Macar aceasta „iubire fireasca'”daca s-ar manifesta între oameni…
    Oare Biblia „combate” vre-o forma a Iubirii,(stiind ca Dumnezeu E Dragoste Absoluta),indiferent de forma în care se manifesta aceasta (?!)… (1Timotei 3:3)
    Fiti binecuvântati

   • Gabriel zice:

    2 Timotei 3
    1. Sa stii ca in zilele din urma vor fi vremuri grele.
    2. Caci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara evlavie,
    3. FARA DRAGOSTE FIREASCA, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, neimblanziti, neiubitori de bine,
    4. vanzatori, obraznici, ingamfati; iubitori mai mult de placeri decat iubitori de Dumnezeu;
    5. avand doar o forma de evlavie, dar tagaduindu-i puterea. Departeaza-te de oamenii acestia.
    6. Sunt printre ei unii care se vara prin case si momesc pe femeile usuratice, ingreuiate de pacate si framantate de felurite pofte,
    7. care invata intotdeauna, si nu pot ajunge niciodata la deplina cunostinta a adevarului.

 10. Val zice:

  Iti dau dreptate la un singur punct; sentimentul de casta. Asa este, din pacate.. In rest te „acuz” de multa ura fata de Ionescu motiv pentru care vezi tot ce face el cu ochelari conspiationisti, motiv pt care nici nu te poti bucura de triumful familiei Bodnariu. Ionescu a facut din convingere ce a facut pt Bodnariu, nu pt bani, nu pt faima. Nu.i sunt fan deloc, dar cred ca ai intrecut mult masura in felul cum pui problema Ionescu in cazul Bodnariu. Te.am vazut si in discutia televizata cu Viorel Iuga cu ceva luni in urma–pari asa de amar incat nu poti vedea realitatea, si, chiar daca o vezi, refuzi sa o admiti… Pt mine, Iuga a dat dovada ca poate fii un om de Stat, un diplomat, un om echilibrat si care imparte drept cuvantul adevarului, sa zic asa. Nu fa comentariul asta public ca nu vreau sa fac tam tam public cu tine….Iti apreciez intelingenta, dar atunci cand intervine amaraciunea, dai cu bata in balta–si, asta e valabil pt toti, nu doar pt tine…. 🙂

 11. Iosif zice:

  @ Val.
  „Pt. mine,Iuga a dat dovada ca poate fi un om de Stat,un diplomat…”

  Asta ar mai lipsi în Romania. Ca si cum ai arunca margaritarele înaintea porcilor.

  „Ce întelegere poate fi între Hristos si Bélial ? Sau ce legatura are cel credincios cu cel necredincios ?” Vezi context (2 Cor. 6:14-18)…
  Fiti binecuvântati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.