TIPURI DE PROŞTI ÎN… BIBLIE – guest post VASI DUMA


thesheeparentstupid

După logica Părinților Bisericești, prostia cade în sarcina unui demon, demonul prostiei. Acest liliac metafizic (negru,nu?) fâlfâie cu un singur scop: să ne prostească pe toți, să ne ducă de nas, să ne tâmpească. Nu intru în stofa universului nevăzut, dar am văzut suficienți proști încât să îmi dau seama că nu e nici un demon de vină, ci noi, noi, oamenii avem ceva strâmb în noi, sărim de pe axa vieții și ne învârtim bezmetic în jurul lucrurilor neesențiale.

Biblia surprinde câteva ipostaze ale prostiei, ale unui tip de ramoliri implacabile; iată și dovezile – scurt comentate:

 1. a) prostul-invidios. Apare în Psalmul 73, în prima parte. Simptome: crapă de ciudă pe vecinul realizat, stă la geam toată ziua să vadă ce mașină și-a mai cumpărat consăteanul lui, explodează de mânie când vede realizările celorlalți, cade în depresie când unii se mută în cartiere mai frumoase. Are o singură întrebare răscolitoare: „de ce le merge bine celor bogați?”. Prostul comparatist e specializat în angoase: „de ce Dumnezeu îl bate pe el și pe ceilalți… nu??” Nimic nu este corect în lumea asta, iar acest lucru îl va răscoli până va face infarct, iar atunci totul va deveni clar; din păcate… prea târziu!
 2. b) prostul-ignorant. Tot în Psalmi, de data aceasta în Psalmul 92, versetul 6 spune: „omul prost nu cunoaște lucrul acesta și cel nebun nu ia seama la el” . Pe el nu îl interesează lucrurile de sus, de dincolo, din alt spațiu al cunoașterii senzoriale. El vrea să știe cum e vremea mâine, să vadă meciul de deseară, să aibă mereu burta plină și să-i fie mereu încărcată bateria la telefon. Știe politică, glosează pe teme diverse, este descurcăreț, are pile la județ, strânge pentru sine, iubește viața… dar să nu pomenești de Dumnezeu. Dumnezeu este un medicament pe care l-am inventat noi, oamenii, ca să ne alinăm spaimele. Știe un citat din Gandhi, alte două-trei din filme, dar nimic din Biblie. Greșit! Știe din Biblie versetul: „capul plecat sabia nu-l taie”. Dacă te pui să-l contrazici, s-ar putea să te înjure.
 3. c) prostul-logoreic. „…dacă și-ar ține gura” (Proverbele17:28). Dar poate? Nu rezistă pentru că sunt o mulțime de lucruri pe care le știe, le cunoaște, le-a experimentat. Funcționează pe bază de baterii reîncărcabile, reîncărcarea având loc tocmai în momentul vorbirii. Inepuizabil la sfat, expert în toate domeniile de activitate, are darul să te țină de vorbă până pierzi trenul. Știe un lucru esențial, dacă ar tăcea, lumea s-ar lipsi de înțelepciunea lui, de aceea nu își poate permite să tacă. Sfat practic: dă-i dreptate din prima și fugi! Altfel nu o scoți la cale cu el.

Mai apar în Biblie: prostul recalcitrant la critică, prostul idolatru, prostul ce adună aiurea, prostul nervos, prostul filozof.
Creștinul poate fi limitat cultural, intelectual, poate să nu fie poliglot, savant, cercetător științific, dar sub nici o formă nu trebuie să fie… prost! Dar…

sursa foto

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Biserica, constatări, De-ale păstorului..., Guest post, Mioritice, Picături, Simţul civic și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la TIPURI DE PROŞTI ÎN… BIBLIE – guest post VASI DUMA

 1. viorelchis zice:

  Foarte interesant subiectul !!! Si cel mai mult am ajuns sa meditez la ceea ce este scris…” am văzut suficienți proști încât să îmi dau seama că nu e nici un demon de vină, ci noi, noi, oamenii avem ceva strâmb în noi, sărim de pe axa vieții și ne învârtim bezmetic în jurul lucrurilor neesențiale….”
  Din moment ce omul a ajuns in stare de pacat si imperfeciune ,trebuie sa ne recunoastem vina,incapacitatea si cauza defectiunii pe care o mostenim!!!!Un calculator virusat si de mica capacitate reactioneaza diferit de unul nou programat si cu o mare capacitate!!! Influientele din jur si cercul social ,religios si chiar alte domenii ne influienteaza mult mentalitatea,caracterul si capacitatea!!!Iar daca influientele sunt mari si persista asupra noastra trebuie sa realizam la ce provocari ajungem…!Intre prostie si multe alte calitati e diferenta mare si trebuie sa intelegem ca…” Este vital sa nu se uite ca prostia este in acord cu automultumirea si nesiguranta. Treceti peste toate acestea si restul va veni de la sine. …”;
  http://www.psychologies.ro/cunoaste-te/ce-e-prostia-2146921
  Sa luam bine aminte la acest mesaj…” Motto: „…Împotriva prostiei Zeii înşişi luptă în zadar…” (Schiller)…”;https://danieldavidubb.wordpress.com/2011/01/29/despre-prostie-omul-intre-homos-sapiens-si-homo-stupidus/

  Si intradevar…….” Creștinul …………….sub nici o formă nu trebuie să fie… prost! ”
  Daca este asa ,inseamna ca partea esentiala lipseste din calitatea crestinului ……!Crestin autentic …..si prost nu poate sa fie in aceiasi persoana din motive divine si din calitatile pe care crestinul trebuie sa le detina…..conform cu mesajul Scripturii…..

 2. barthimeu zice:

  Să înțelegem din postare că Asaf a fost un prost-invidios?
  Păi prostul-invidios nu se deșteaptă cînd intră în „Sfîntul Locaș a lui Dumnezeu”.
  Cred că exemplificarea e proastă ! 😦

 3. stere zice:

  Asa-i ! Cine-i ce-l ce se desteapta daca nu cel ce intra in” Santul Locas al lui Dumnezeu” ? ca in Locasul lui Dumnezeu ,nicidecum nu v-a intra ! Nici un caz cel ce s-a desteptat ,,din somn . Cat despre cel mort : Toate zilele vietii sale se desfateza in cantec de alauta ,in casele lor domneste pacea , fara umnra de frica . Nuiaua lui DUmnezeu nu trece peste el …totdeauna fericit si isi maresc bogatiile …Exemplificarea din artcol …foarte inexacta !

 4. stere zice:

  Oare cine va plati pentru binecuvantarile Domnului ? Cel ce ia in desert numele Domnului . Oare aceste lucruri de exemplu , „Ei Aiurează în sunetul alăutei, se cred iscusiţi, ca David , în instrumentele de muzică. Harpa şi alăuta, timpana, flautul şi vinul le înveselesc ospeţele, dar nu iau seama la lucrarea Domnului şi nu văd lucrul mâinilor Lui. Nu credeti ! Iata un poem al unui pastor ,parca trasnit de fulger : Cine a auzit astfel de blestematii ? ” Daca nu simti pacea lui Isus în mijlocul furtunii… priveste atent printre stropii de ploaie si asculta linistit sunetul transnetului. Când furtuna se va sfârsi vei realiza ca toate îti strigau sa te încrezi în El… Ca Isus te astepta acolo înca de când se anuntase vreme rea.”
  Vai de cei ce se socot înţelepţi şi se cred pricepuţi!
  Vai de cei tari când este vorba de băut vin şi viteji când este vorba de amestecat băuturi tari Vai de cei ce umbla dupa duhul lor ! Un mare număr de păstori îmi pustiesc via, îmi calcă ogorul în picioare; ogorul meu cel plăcut îl prefac într-un pustiu părăsit. „Fiul omului, proroceşte împotriva păstorilor sufleteşti ! Proroceşte şi spune-le lor, păstorilor: ‘Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: «Vai de păstorii care se pasc pe ei înşişi! Astfel, ele s-au risipit, pentru că n-aveau păstor; au ajuns prada tuturor fiarelor câmpului şi s-au risipit. Cei ce le cumpără le taie şi nu se simt vinovaţi. Şi cel ce le vinde zice: ‘Binecuvântat să fie Domnul, căci mă îmbogăţesc!’ Şi păstorii lor nu le cruţă . De aceea*, poporul meu va fi dus pe neaşteptate în robie; boierimea lui va muri de foame şi gloata lui se va usca de sete , De aceea îşi şi deschide Locuinţa morţilor gura şi îşi lărgeşte peste măsură gâtlejul, ca să se coboare în ea măreţia şi bogăţia lor, cu toată mulţimea gălăgioasă şi veselă De aceea, cum mistuie o limbă de foc miriştea şi cum arde flacăra iarba uscată, tot aşa ca putregaiul le va fi rădăcina lor şi floarea li se va risipi în vânt ca ţărâna, căci au nesocotit Legea Domnului oştirilor şi au dispreţuit Cuvântul Sfântului lui Israel. Dar şi El este înţelept şi aduce nenorocirea şi nu Îşi ia vorbele înapoi, ci Se ridică împotriva casei celor răi şi împotriva ajutorului celor ce săvârşesc nelegiuirea. Cine este înţelept să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput să le înţeleagă! Căci căile Domnului sunt drepte şi cei drepţi umblă pe ele, dar cei răzvrătiţi cad pe ele.

 5. stere zice:

  Metaphor is a figure of speech which makes an implicit, implied or hidden comparison between two things that are unrelated but share some common characteristics. Asa sunt toate pildele lor daunatoare nerelevante, fara nici o descoperire Dumnezeiasca . Inca din antichitate .oameni au fost atrasi de o putere a unei lumi nevazute si a lucrurilor apartinand ei . Si ganditori si cautatori acestor lucruri experimentindu-le au transmis semenilor lor aceste lucruri in cuvinte ,povestiri , basme care foloseau in figuri de vorbire . Astfel folosind aceste metafore ,au facut nu altceva decit :idoli si prin nascocirile lor se inchinau inaintea unui chip chioplit sau turnat : terafimi . Mare pacat inaintea lui Dumnezeu ,marturiseste Scriptura impotriva lui Saul care totusi nu s-a inchinat la idol ,dar prin neascultarea de care a dat dovada -ghicirea ,care este tot atat de vinovata ca inchinare la terafimi . ce vreau sa spun este ca folosirea metaforelor de care este plina lumea celor din antichitatea Egiptului , mitologia greaca si chiar babiloniana au fost puse intr-un chip al imparatului Nebucadnetar ,care a fost nimicit de piatra care s-a desprins fara ajutorul vre-unei maini ,dar si a tuturor celor ce nu se inchina Dumnezeului Celui Adevarat , Dumnezeul lui Avraam Isaac si Iacov si Cuvantului Lui vestit prin Isus Fiul lui David . Caci singura putere si imparatie nevazuta si incredere in lucruri nevazute le marturiseste credinta desavarsita .Ba chiar in Israel sub intaiul legamant cand s-a facut un locas de inchinare ,s-a facut dupa chipul adevaratului locas de inchinare ce s-a aratat lui Moise pe Muntele lui Dumnezeu .Dar spune Scriptura . unii s-au intors in inima lor spre Egipt si slujiri neingaduite in pustie si chiar tara de dincolo de Iordan si s-au inchinat au pastrat obiceurile, locuitorilor pe care Domnul a nimicit dinaintea lor . Si au platit faradelegile lor fiind risipiti in Babilon , printre Mezi si Persi .Greci sfaramati in cele patru vanturi ale pamantului pana in miazanoapte in Statele Unite , formand si alipinduse de toate aceste imparatii dealungul veacurilor . toti popor sfaramat ! Iata ca s-a apropiat vremea este pe sfarsite . Venirea Domnului e aproape ! Este chiar la usa si cine va sta n-picioare ? Totusi Domnul asteapta sa se indure de voi ! Doamne ce sa facem ?… Invatatura este potrivit cu adevarul ! SI iarasi din dupa multa vreme decand au fost spuse inainte : Alegeti astazi cui vreti sa slujiti. V-am dat o ţară pe care n-o munciserăţi, cetăţi pe care nu le zidiserăţi, dar pe care le locuiţi, vii şi măslini pe care nu-i sădiserăţi, dar care vă slujesc ca hrană.’
  Nu pastori sufletesti sufletisti care sunt in mijlocul vostru si va ratacesc ,ci urmati pe mai marii vostri despre care aveti o mare marturie a credintei prin Sfintele Scripturi care a fost scrisa pentru noi .Itariti-va legamantul cu Domnul Isus Hristos dupa cum este scris :

  14 Acum, temeţi-vă de Domnul şi slujiţi-I cu scumpătate şi credincioşie. Depărtaţi dumnezeii cărora le-au slujit părinţii voştri dincolo de Râu şi în Egipt şi slujiţi Domnului.

  15 Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor, în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.”

  16 Poporul a răspuns şi a zis: „Departe de noi gândul să părăsim pe Domnul şi să slujim altor dumnezei.

  17 Căci Domnul este Dumnezeul nostru. El ne-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei, pe noi şi pe părinţii noştri; El a făcut înaintea ochilor noştri acele minuni mari şi ne-a păzit în tot timpul drumului pe care l-am urmat şi în mijlocul tuturor popoarelor pe la care am trecut.

 6. Iosif zice:

  „Daca ramâneti în cuvântul Meu,sunteti cu adevarat ucenicii Mei. Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi.”


  Fiti binecuvântati.

 7. Dragă Marinel, deja a început să ningă pe blog și se așează prea multă zăpadă, iar asta nu e bine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.