Dâcoşii*… domnului


Îi găseşti cam prin toate bisericile…

Dacă i-ai supărat cu ceva, dacă ceva nu merge după cum „gândesc” ei, dacă există ceva care nu le convine, ei bine, „dâcoşii” vor face tot ce au la îndemână pentru a-şi face cunoscută opinia.
Cel mai adesea „dâcoşii” nu au curajul să-şi exprime dâca. Sau, dacă o fac, o fac fie incoerent, fie având motivaţii care nu trec nici măcar examenul logicii elementare.

De regulă (şi am folosit cuvântul „regulă” fiindcă ei sunt prin definiţie adepţii… regulilor) apelează la o formă rudimentară de protest: nu le mai vezi prezenţa!
Altfel spus, ei nu mai participă la acele servicii religioase cu care nu sunt de acord.

De ce fac asta? Iată o întrebare la care am tot încercat să răspund…

Ei bine, unul dintre răspunsurile pe care le-am găsit este legat strâns de modul în care privesc ei relaţia cu credinţa.
Din punctul lor de vedere importantă este nu atât calitatea (deşi apelează la ea ca argument!), ci cantitatea. Adică, ei nu mai fac act de prezenţă fiind convinşi că absenţa lor va afecta numărul celor care participă la serviciile bisericii. Lucru care, în opinia lor, transmite ideea de… biserică scufundată în probleme!

De unde această idee a numărului?

Răspunsul e foarte simplu! Ei îşi „notează” spiritualitatea nu după cât înţeleg dintr-un verset, ci din… numărul de versete memorate. Sau, nu după esenţa, motivaţia postului pe care îl ţin, ci după… numărul zilelor postite. Ori, nu după conţinutul rugăciunilor rostite, ci după numărul de „expresii biblice” folosite în rugăciuni.

Din această cauză ei se consideră un soi de „superspirituali”, lucru care îi şi face să creadă că odată cu absenţa lor biserica este privată de spiritualitatea care ar putea-o salva! Din nefericire ei nu-şi dau seama că tocmai absenţa lor generează o mare deosebire: deosebirea dintre cei care se bucură de prezenţa Domnului şi de cea a fraţilor în credinţă şi ei care se bucură doar… că n-au de ce se bucura!

Dar… căci există şi un „dar”, printre ei găseşti şi pe câte unii care fac act de prezenţă, fizică, evident. Oare de ce? Păi, cred că din mai multe motive… Primul ar fi că, aşa cum am spus, ei fiind adepţii regulilor, şi regula spune că TREBUIE să vii la biserică, consideră că absenţa e un lucru greşit care i-ar putea pune sub incidenţa versetului din 1 Ioan 2:19, ăla cu „au ieşit din mijlocul nostru”…

Apoi, cum să nu vii şi să mai tragi cu ochiul, poate se întâmplă vreo minune şi lucrurile revin la… normal. Normalul lor, evident. Sau, măcar poate mai pot observa detalii ce pot fi folosite ca argumente în… dâca lor!

Se pot spune multe despre aceşti „dâcoşi ai… domnului”… Mă abţin.

Ah, poate v-aţi întrebat de ce n-am scris „domnului” cu majusculă…

Păi, în speranţa că măcar unii dintre ei vor citi aceste rânduri, mă gândesc că n-ar strica să le sugerez că există pericolul ca atitudinea lor să-i scoată din categoria celor ce aparţin Domnului (cu majusculă!) şi să-i includă în rândurile celor care se înrolează pe neobservate în categoria celor ce fac jocurile… domnului (fără majusculă!). Care domn? Ei, cel despre care scrie Pavel în 2 Corinteni 4:4…

 

dâcós, -oásă a [At: LB / Pl: ~óși, ~oáse / E: dâcă2 + -os] (Trs) 1 Încăpățânat. 2 Arțăgos. 3 Ranchiunos. 4 Răutăcios

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, constatări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Povestioare cu... mâlc, Sare... amară, Zâmbet sau rictus? și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Dâcoşii*… domnului

 1. dan zice:

  Te exasperezi iarasi Marinel.

  Unele alimente au un efect negativ asupra cognitiei si pot influenta obiceiurile noastre, ca de exemplu gazul. Ciocolata insa poate imbunatati functiile cognitive; ridicarea greutăților, îmbunătățește funcțiile cognitive. studiul a fost recunoscut ca una din cele mai eficiente.
  totusi pentru o mai buna intelegere a funcţiile psihice au fost divizate în 3 secţiuni: funcţii cognitive, afective şi conative pentru o mai buna intelegere a stimularii proceselor cognitive superioare (gândirii și imaginației). Atenția nu palinca, joacă un rol cheie în stocarea de informații în memoria pe termen lung; fără o atenție adecvată, s-ar putea ca informațiile să nu fie stocate, ceea ce face imposibil sa fie preluate mai târziu.

  • marinelblaj zice:

   Da, am priceput totul… Mai trebuia adăugat că la festivalul panathenaic se sacrificau 100 de vite (hekaton). Nu e de mirare că Platon spunea că festivalul cauzează indigestie… 😀
   Dar lucrurile acestea sunt mai puţin cunoscute în… America de nord… 😉

 2. Pingback: Dâcoşii*… domnului — cetatea de piatră – Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul?

 3. Iosif zice:

  „Fiti înteleptii ca serpii si blânzi ca porumbeii.”
  Dâcosii sunt frustati religiosi,”pescari braconieri”care simt cum le scapa printre degete „pestii” prinsi în plasa îndoctrinarii prostiei si inculturii religiiloase mondiale.

 4. Iosif zice:

  *religioase

 5. dan zice:

  Vad ca articolul tau arata mai mult cu o epigrama care n-are rima si mai multe. dar ascultati mai multe!
  – Cartea pe care trebuia să ți-o aduc am pierdut-o.
  sau-
  – Să ia călăuză din sat, care să le arate drumul.
  -L-a întrebat care îi place mai mult. el a raspuns: alta!
  – Fiecaruia Le porunci să meargă care pe unde va putea.

  Asa e : hai sa amenintam cu excudere pe cel ce nu face parte din adunare!
  _Se intampla des pe la voi in adunare?

 6. dan zice:

  fara discutie ca nu se intampla la alte adunari, dar la ce biserica mergi MarinelBlaj? si…tu esti pastorul acolo?

  • marinelblaj zice:

   Dan, chiar dacă scrierea mea conţine şi o doză de ironie, realitatea este că aceste lucruri se întâmplă. Este foarte adevărat, multora le place să vadă doar lucrurile frumoase şi, dacă vei răsfoi paginile „Cetăţii” vei găsi destule şi din acestea… Nefericirea este că privind exclusiv la lucrurile frumoase riscăm să păţim ca acel grădinar care tot admirând trandafirii constată la un moment dat că i-au năpădit buruienile. Sau, ca să o spun altfel, de ce crezi că Ioan Botezătorul a avut un aşa mesaj aspru? Nu putea şi el să zică ceva de genul: „Vai, ce mă bucur că vor fi oameni care se vor pocăi! Vai, ce frumoşi sunt cei ce-L vor primi pe Isus ca Mântuitor” etc ?
   Vezi tu, mesajul lui aparent negativist, avertismentele lui au avut impact… pozitiv în mare parte!
   Dar, ca să-ţi răspund la întrebări: sunt membru într-o biserică baptistă. Golgota se numeşte. Şi nu, nu sunt pastor. Cunosc foarte bine majoritatea bisericilor româneşti şi destule şi din diaspora. Din păcate ceea ce constat nu se referă la o biserică anume doar. Evident, există biserici unde nu se întâmplă astfel de lucruri. Din păcate nu ele sunt majoritatea. E trist, dar nu înţeleg de ce să ne ascundem după degete?

   • dan zice:

    Orice sfetnic isi lauda sfatul, dar multi sunt ce nu stiu ce vorbesc.
    Gradinarul despre care vorbesti se pare ca nu el este cel ce a sadit trandafirul si nici macar nu ii pasa de el, de altfel macar atat l-ar fi sapat udat si ingrijit. Dar lui, se pare ca-i pasa decat de sine insusi si pofta lui.
    In lenea lui a murit, si placerea, si asta de o clipa, si-n pofta lui s-a nimicit..
    Scrierea ta, intradevar are o doza de ironie, un fel pervers de a ascunde si inabusi adevarul, care daca ai renunta la el, ti-ar folosi adevarul spre mantuire.
    Cat priveste Ioan Botezatorul, numai cei ce nu i-au primit sfatul, au vazut in el un mesaj aspru in insasi infatisarea, imbracamintea, hrana si cu mult mai aspru sfarsitul lui. Pentru ca ei au ochii pironiti spre imbracamintea molatica a celor ce traiesc in faradelege si in placerile de o clipa ale pacatului in casele imparatesti, pandind intotdeauna prilejul potrivit de a nimici pe cat posibil pe cel sarac, amarit, un idiot spun ei, dar drept.
    Si pentru ce__pentru o curva, sau fie ea preacurva. Este exact de pieirea lor, ca el a vrut sa-i scape indemnandu-i catre ISUS !
    Si nu s-a dat inapoi de la moarte pentru triumful lui Hristos si mantuirea lor.
    Iata glasul celui ce striga in pustie, chiar astazi: neteziti calea Domnului, neteziti-i cararile! Caci altfel veti pieri!

 7. dan zice:

  Marinel da-mi voie te rog sa-ti scriu din cele ce am mai vazut, caci fiu pot fi si eu si tu!
  Fiule, nu-ţi defăima faptele tale cele bune
  şi, atunci când dai, nu întrista cu vorba.
  Oare nu roua îmblânzeşte arşiţa?
  tot astfel, o vorbă-i mai bună decât darul.
  Priveşte: nu e mai bună vorba decât o dare bună?:
  şi una, şi alta sunt la omul darnic.
  Nebunul biruieşte ca un bădăran,
  iar darul invidiosului mâhneşte ochii’n lacrimi.
  Mai bine înainte de a vorbi, este de a -nvaţă,
  şi mai înainte de a te îmbolnăvi, îngrijeşte-te.
  Înainte de a judeca, cercetează-te pe tine
  şi la ceasul judecăţii vei afla milă.
  Înainte de a te îmbolnăvi, smereşte-te,
  iar la vreme de păcat arată pocăinţă.
  Deschide-i drum făgăduinţei… să ţi-o plineşti la vreme
  şi nu aştepta moartea ca să te pui în rânduială.
  Domnul sa te binecuvinteze frate si familia , copii cat si frati !

  • marinelblaj zice:

   Ştii la ce mă gândeam citind versurile tale, Dan? Mă gândeam că deşi afirmaţiile sunt cât se poate de corecte şi folositoare, cred că în cazul acesta ar cam trebui să eliminăm mare parte dintre prorocii Scripturii. Nişte negativişti, dom’le !
   Sper să nu deduci de aici că m-aş considera… proroc! Cel mult un glas care strigă în pustie…

   • dan zice:

    Nu se poate, nu exista sa piara nici macar unul dintre acesti micuti.
    Tot El spune_ cat despre voi pana si perii capului va sunt numarati!
    si cred ca se refera si la ai celui rau si indaratnic spre judecata si pedeapsa.

 8. Iosif zice:

  Ne pierdem în detalii relative,ignorând Adevarul absolut,cognitiv,eliberator…

  • dan zice:

   Iosife, daca tu te pierzi, lasa pe alti macar sa intre! Nu fi ca fariseii!
   Pun mana pe cheia imparatiei, nu intra si nici pe alti nu-i lasa sa intre.
   Macar acum, deocamdata, pana la reasezarea, pote a acelui ” Adevar absolut” de care vorbesti, avem pe ISUS HRISTOS si in El un Rascumparator din pacat si Mantuitor Adevarat la venirea Lui!
   Cu siguranta in ziua aceea vom cunoaste si acel „Adevar absolut” de care vorbesti. Vei avea macar cu atata sa te lauzi inaintea Lui.

   • dan zice:

    Adevarul absolut pentru toata omenirea de acum este: credinta in Dumnezeu si pocainta fata de El prin credinta in Isus, Hristos dupa cum spune Apostolul Pavel si Petru : Ezechiel 33:11 Spune-le: ‘Pe viaţa Mea, zice Domnul, Dumnezeu, că nu doresc moartea păcătosului, ci să se întoarcă de la calea lui şi să trăiască. Întoarceţi-vă dar, întoarceţi-vă de la calea voastră cea rea! Pentru ce vreţi să muriţi voi, casa lui Israel?’
    caci una din casele lui Israel vom fi si noi dintre romanii intorsi la Dumnezeu si iertati prin jertfa si rascumpararea care este in Isus Hristos.
    Totul ce va fi „absolut” insa, va fi in functie de raspunsul nostru acum!

 9. dan zice:

  Moise si proorocii si Apostolii sunt sigurii martori ai adevarului accesibilii tuturor prin Biblie, fara de care s-ar duce de rapa toata lumea dupa cum spun ei: „totusi scoate macar o iota din proorocie”, cu atat mai sigur daca scoti un prooroc al Domnului. Da, iata micuti in care ni s-a dat Domnul, Hristos Mantuitorul
  Si nu numai mie ci si intregii lumii Este puterea vietii vecinice nepieritoare ce ne-a dat Dumnezeu, cum sa scoti, sa scazi sau sa micsorezi?

  • dan zice:

   Imi raspund mie insumi corectandu-ma la ce am scris mai sus: „si nu numai mie, ci si intregii lumii Este puterea vietii vecinice nepieritoare”
   caci mai luminos ar fi spus : „Si nu numai lui Israel ci si intregii lumii, El Este, Puterea vietii nepieritoare…” ca si eu facand parte din lume, am avut parte prin ramasita adevaratului Israel al lui Dumnezeu.

 10. Iosif zice:

  „Toate îsi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri îsi are ceasul lui.” (Eclesiastul 3:1)
  „Va rog fierbinte,fiice ale Ierusalimului,nu stârniti,nu treziti dragostea pâna nu vine ea.” (Cânt.8:4)
  „Cine zice ca ramâne în EL trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus.” (1Ioan 2:6)
  „Îsus S-a uitat tinta la el,l-a iubit si i-a zis: Îti lipseste un lucru; du-te de vinde tot ce ai,da la saraci si vei avea o comoara în cer. Apoi vino,ia-ti crucea si urmeaza-Ma.” (Marcu 10 :21)

 11. Iosif zice:

  „Isus i-a zis: „Eu sunt Calea,Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decât prin Mine. Daca M-ati fi cunoscut pe Mine,ati fi cunoscut si pe Tatal Meu.Si de acum încolo Îl veti cunoaste;si L-ati si vazut.” (Ioan 14:6,7)

 12. Pingback: Filosofie sau… filo să fie… | cetatea de piatră

 13. dan zice:

  Cel ce trăieşte vecinic a zidit totul laolaltă.
  Doar Domnul singur este drept.
  Nu este un altul în afară de El.
  El cârmuieşte lumea cu palma Maririi mainii Sale
  şi totul se supune voii Sale;
  căci, prin puterea Lui, este Împăratul tuturor lucrurilor,
  osebind în ele ce e sfânt şi ce e lumesc.
  Nimănui nu i-a dat putere să-I vestească lucrurile:
  cine-I va pătrunde măreţiile?
  Puterea slavei Sale, cine o va măsura?
  şi cine-I va povesti milele?
  În minunile Domnului e peste putinţă să pătrunzi:
  nimic de şters, nimic de adăugat.
  Când omul a sfârşit, de fapt atunci începe,
  iar când se opreşte, nu mai ştie.

  Ce este omul? şi la ce poate fi bun?
  care-i este binele? care-i este răul?
  Numărul zilelor omului: cel mult o sută de ani.
  O picătură de apă în mare, un grăunte de nisip,
  aşa-i puţinătatea anilor lui pe lângă veşnicie.
  Iată de ce Domnul e răbdător cu ei
  şi peste ei Îşi revarsă mila.
  El vede, El ştie cât de netrebnic le e sfârşitul
  şi tot pe atât Îşi sporeşte iertarea.
  Mila omului lucrează asupra aproapelui său,
  dar mila Domnului lucrează peste tot omul;
  El mustră, El îndreaptă, El învaţă
  şi ca un păstor, Îşi readuce turma.
  El îi miluieşte si ei primesc învăţătura,
  şi pe cei ce se sârguiesc spre judecăţile Lui.

 14. viorelchis zice:

  Un subiect aparte si cu un mesaj puternic pentru cei ccare doresc sa isi deschida ochii si sa mediteze la ceea ce de fapt se intimpla in jurul lor….Intradevar daca ar fi prezentat in puterea subiectului fapte concrete nume de persoane …ar ajunge sa se produca o explozie …..si paginile virtuale sa fie scaldate in singe……
  Domnul Isus prin prezenta sa a adus mari probleme liderilor religiosi,farisailor si carturarilor ….,iar sfirsitul vietii Domnului Isus a ajuns tragic …suferinte,biciuit ,rastignit ,intepat si chiar rastignit….!
  Oare azi credem ca situatia e diferita de atunci ?Nicidecum !!!Trist e ca azi nu e putere de a confrunta pe cei car se comporta cu multimile ca pe timpul Domnului Isus…..,iar daca expui fapte,date concrte stiti ce se explica?Mesajele mele le cunoasteti si unele se pot inca citi fiindca unele pagini virtuale mai exista ,altele s-au facut sa fie disparute si greu de accesat de unii….!
  Sa nu uitam ca …”Dâcoşii*… domnului” azi au ajuns pe pozitii mari si cu pretentii foarte mari pentru ca le aduc beeficii foarte bune si putini inteleg …..Ei stiu sa isi protejeze pozitiile ,stiu sa se infiltreze n multimi si sa le impuna ceea ce ei vor ,iar daca cineva se opune ,ori le descopera intentiile stim ce se intimpla?prea putin ….. fiidca au grija sa nu expui dovezi ,ori dovezile sa apara discredibile… !Si partea interesanta este foarte bine descrisa..;
  „..Din această cauză ei se consideră un soi de „superspirituali”, lucru care îi şi face să creadă că odată cu absenţa lor biserica este privată de spiritualitatea care ar putea-o salva!”
  Si e foarte adevarat …. chiar creaza aceassta stare si uneori creaza sa apara si efecte ,iar multimile iau totul spre crezare…….cata durere si dezamagire … sa vedem ca dupa peste 2000 de ani lucrurile se repeta si in un mod foarte complex …. trist ,dureros…. Felicitari Marinel pentru curajul de a expune subiectul si sper ca semnalul de alarma sa fie perceput in adevaratul sens al expunerii ….
  Nu uita ca mesajul ajunge citit de foarte multi care sunt in alerta si au prietenii care doresc sa il combata si sa fie redus la tacere….

 15. Pingback: Afară cu biserica ! | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.