Şi ne iartă nouă întrebările noastre…


KJPBS_Banner

Mă lovesc în traducerile pe care le fac de multe lucruri interesante. Dacă vă mai amintiţi, relatam (între altele) cu multă vreme în urmă despre o discuţie avută cu domnul Emanuel Conţac pe marginea textului din Ezechiel 34:16. O discuţie pornită de la întrebarea privind traduxcerea cea mai adecvată a versetului respectiv. Am primit cu destulă promptitudine un răspuns edificator.

Ei bine, chiar dacă nu în acelaşi „registru”, iată, descopăr azi o nouă… să-i spunem „problemă” (voi explica puţin mai încolo de ce o numesc aşa). Poate că ea nu e atât de interesantă pentru unii, după cum nu a fost nici pentru mine, având în vedere că obişnuiesc să evit pe cât posibil interpretarea versetelor biblice prin scoatere din context. Dar despre ce este vorba?

Iată versetul cu pricina:

Ce este de făcut atunci, fraţilor? Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul, o învăţătură, altul, o descoperire, altul, o vorbă în altă limbă, altul, o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească” (1 Corinteni 14:26).

Veţi spune (unii): „care e problema aici?” Problema (mea) este ce se întâmplă în general în mintea multor credincioşi care au impresia că „activismul” în biserică este definitoriu pentru un credincios adevărat, faptul că mulţi oameni credincioşi trăiesc cu sentimentul că dacă n-ai recitat un psalm, o poezie, n-ai cântat o „cântare”, atunci cu siguranţă ai probleme cu darurile. Nu mai vorbesc despre poziţia radicală (şi agresivă, de multe ori!) a celor care consideră că dacă nu vorbeşti în limbi sau nu proroceşti, atunci ai probleme cu botezul Duhului Sfânt.

Ei bine, pentru toţi cei care gândesc „îngust” acest aspect sugerez un alt punct de vedere, indus oarecum la rândul lui de unele idei dintr-un text tradus astăzi.

În primul rând, nefiind un cunoscător în ce priveşte greaca veche şi având doar câteva cunoştinţe care ţin mai mult de… cultura generală, plec de la faptul că punctuaţia în greaca antică era destul de săracă. Nu intru în detalii căci, aşa cum am mai spus, nu-mi place să mă pronunţ în domenii pe care nu le cunosc îndeajuns. Ceea ce ştiu însă este că nu exista semnul întrebării, semn care a apărut mult mai târziu, prin secolul 8. Aşadar…

Dacă ar fi să ţinem cont de ceea ce spune apostolul Pavel în versetele următoare, de la 27 la 33, mi s-ar părea că versetul cu pricina, cel de la care am plecat, ar fi trebuit să aibă semnul de întrebare la sfârşitul frazei, sau deloc. Reformulată, fraza ar fi trebuit să sune mai degrabă în genul:

„Ce facem, fraţilor, când vă adunaţi împreună, fiecare are o cântare, o învăţătură, o vorbă în altă limbă, o descoperire, o tălmăcire?” După care ar urma îndemnul: „Toate să se facă spre zidirea sufletească” şi precizările ulterioare, de felul: „să vorbească pe rând, doi sau trei…”, despre vorbirea în limbi, de exemplu.

Altfel spus, versetul se vrea mai degrabă o mustrare a apostolului pentru dezordinea existentă în biserica din Corint, unde fiecare voia să iasă în evidenţă, exact cum se întâmplă din păcate în multe biserici şi astăzi. Iar versetele care urmează nu fac decât să-mi întărească această opinie.

De altfel, verificând şi alte traduceri, am ajuns la concluzia că varianta la care m-am gândit astăzi, evident, stârnit, cum spuneam, de materialul pe care îl traduc, nu este chiar… fantezistă, chiar dacă ea pare foarte „abruptă”.

M-aş bucura dacă aş primi un răspuns din partea unui specialist…

(imagine)

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, constatări, Pe gânduri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Şi ne iartă nouă întrebările noastre…

 1. Iosif zice:

  Eu nu sunt un „specialist”,însa dupa umila mea parere,Biserica autentica este/ar trebui sa fie/ (metaforic vorbind) trupul lui Hristos. Iar trupul lui Hristos este *DESAVÂRSIT*…!

 2. viorelchis zice:

  In contextul subiectului gasim scris……”Veţi spune (unii): „care e problema aici?” Problema (mea) este ce se întâmplă în general în mintea multor credincioşi care au impresia că „activismul” în biserică este definitoriu pentru un credincios adevărat, faptul că mulţi oameni credincioşi trăiesc cu sentimentul că dacă n-ai recitat un psalm, o poezie, n-ai cântat o „cântare”, atunci cu siguranţă ai probleme cu darurile. Nu mai vorbesc despre poziţia radicală (şi agresivă, de multe ori!) a celor care consideră că dacă nu vorbeşti în limbi sau nu proroceşti, atunci ai probleme cu botezul Duhului Sfânt….”
  Trebuie sa intelegem ca aceste lucruri sunt implementate in mintea multor crestini de mici si un copil de mic instruit in un mod aparte ….doar asa devine ,progreseaza si activeaza!!! Ca in orice meserie ……creierul nostru percepe anumite lucruri si ne cordoneaza la ceea ce ai expicat…cunosc multi acare au o activitate foarte buna in Biserica prin predici,cantari si poezii,dar cand ajungi sa deschizi Biblia si sa discuti principiile ,mesajul ei ,pur si simplu incearca sa se retraga din subiect si aduce scuze ….. chiar invocand ca acestea sunt pentru pastori….!E trist si dureros sa ajungi sa gândesti „îngust” si sa devii fanatic …….sa strigi in Biserica ,sa plingi si pe urma sa iesi afara si sa devii o persoana duplicitara…Acest lucru nu se intimpla doar in crestinism ,ci si in alte religii si cand ajungi sa intrii in templele lor si sa veizi cum se inchina si ce ritualuri detin ,ramai surprins …..Mai ales sa veizi aceste lucruri in acest secol .Sunt surprins fiindca astfel de subiecte apar si se dezbat….!Liderilor religiosi nu le convine ca membrii sa cunoasca aceste detalii si sa aiba surprize ….,dinpotriva sunt interesati si doresc sa promoveze in mod aparte astfl de persoane …..!Si sa intelegem acest lucru …..urmariti programele,slujbele si veti vedea ca aparatele de filmat mereu sunt indreptate numai spre ei si in mod constant…..Suntem surprinsi ?Cunoastem cauza?????Si intelegem insistenta asupra acestor lucruri? Ce se poate explica????

 3. OlD zice:

  Foarte interesant articolul, tocmai prin unicitate (asa cred cel putin). Activism religios il numesc eu, iar multi il considera crestere spirituala. Din ravna pt a activa, oamenii scot la suprafata tot ce au. Am ascultat de sarbatori in un an „jingle bells”

 4. OlD zice:

  Problema cred, apare cand persoane care nu sunt nascute din nou doresc sa slujeasca. Vor putea aduce inchinare dupa voia Domnului, este o slujba spirituala? Ce roade aduc de fapt? Vor creste si ei astfel? Cum sa creasca ce nu s-a nascut (din nou) inca?

  Si apoi mai este un aspect: omul potrivit in locul potrivit, dupa darul sau. De cate ori se perindeaza pe la anvon unii care nu au darul acesta, sau diaconi care nu sunt buni sa organizeze etc

  • viorelchis zice:

   Intrebari simple ,dar cu raspunsuri grele ….!!Oricat de mult se pretinde ca e crestere spirituala si nu se poate dovedi prin fapte apare rezultatul esecului dupa cum a aparut la poporul Israel!Si azi e la fel ca in timpul cand Domnul Isus sa nascut si a ajuns sa traiasca pe pamint!!!Pentru cei mai multi e greu de inteles ca prin forma organizata in prezent ,puterea Duhului mai putin poate sa isi faca prezenta…..iar cei mai multi „lideri religiosi „conduc prin putere organizatorica ,influiente de nepotism si de interese!Se doreste ca acest lucru sa fie cunoscut de catre membrii ? Nicidecum si astfel ne confruntam cu ceea ce vedem ca e in jurul nostru …..
   Sper ca cetatea de piatra sa nu ajunga abandonata si sa isi inchida portile …..

 5. Iosif zice:

  @OID
  Bine punctat…,se pare însa,ca în „cetatea de piatra”,toti luptatorii au ‘decedat’…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.