Un scenariu de film (creştin?)


N-am mai scris de câteva zile bune…

Poate că a fost liniştea Sărbătorii, poate că am reuşit să-mi impun mai puţină nelinişte… nu ştiu.

Iată însă că… „realitatea bate filmul!” Realitatea din jur şi filmul pe care mi l-am promis în zilele de Sărbătoare în singurătatea unei „burlăcii” reclamate de noul meu statut de bunic. Sau, mă rog, de noul statut de bunică al iubitei mele soţii, chemată „la datorie.”

Despre ce realitate este vorba?

Despre ceea ce continuă să se petreacă în mediul evanghelic (mă întreb cât de propriu mai este termenul în dreptul unora!).

Citeam zilele acestea o postare a bunului meu prieten Răsvan şi mă gândeam dacă el ştie ce se petrece în realitate. Citeam şi comentariile la acea postare şi realizam faptul că nu sunt singurul care este preocupat de o succesiune de evenimente petrecute în perioade recente în zona considerată cea mai „aglomerată demografic” a evanghelismului românesc.

Dar, pentru că nu vreau „să mă întind” prea mult, am să rezum succesiunea unor lucruri care se petrec sub ochii noştri şi, prin tăcerea multora dintre cei care ar trebui să aibă ceva de spus, cu acordul nostru…

– în Arad se formează biserica baptistă „Metanoia”. Lider: Cristian Barbosu. Adepţi: o parte dintre membrii bisericii baptiste „Maranata” şi mulţi tineri (şi nu doar!) nemulţumiţi de mediul baptist prea rigid şi conservator din aproape toate bisericile baptiste din Arad. Mişcarea „Metanoia” se extinde prin aceleaşi metode arădene şi în alte oraşe din ţară.

– în Arad ia naştere biserica (mişcarea?) „Râul Trezirii”. Lider: Samuel Caba, conducător al mişcării „Rugul aprins”, mişcare cu evidente legături cu mişcarea „străjerilor” şi a curentului pastorului african Chris Oyakhilome, cu membri proveniţi prin dizidenţe din biserici penticostale şi baptiste.

– în Arad se formează biserica (mişcarea) „Adoram”. Lideri: Marius Panda şi Cristian Galea (un mare „fan” al pastorului Vladimir Pustan). Majoritatea membrilor provin prin dizidenţă din biserici penticostale, cu precădere biserica penticostală „Gloria” Arad.

– Biserica „Metanoia” se rupe, aripa condusă de pastorul Barbosu ieşind de sub „umbrela” baptistă şi declarându-şi făţiş apartenenţa la organizaţia „Harvest” – SUA.

– pastorul Vladimir Pustan se retrage (este retras?) din cultul penticostal şi iniţiază propria biserică ce se alătură unor acţiuni bine mediatizate anterior, sub titulatura „Cireşarii”.

– Pastorul Barbosu demarează proiectul „mega-church” (în româneşte „biserica mall”) „Metanoia Harvest”, o construcţie modernă, după modelul american, o investiţie de milioane de dolari (sponsorizare majoritar americană, evident!).

– în săptămâna 22 – 26 aprilie la Arad se organizează „Săptămâna de Revelaţie şi Putere la Arad”. Între participanţi… „Metanoia-Harvest”, „Adoram”, „Râul trezirii”, Centrul şi biserica „Aletheia” Timişoara (biserică evanghelică autonomă, neafiliată denominaţional), „Râul vieţii” Bucureşti (cea care îl promovează online pe pastorul african Chris Oyakhilome!) etc.

– şi o informaţie „de ultimă oră”, evident, neoficială (sau neajunsă încă oficială!), drept pentru care o tratez deocamdată doar ca pe un zvon, unul pe care îl includ însă în ecuaţia întrebărilor care urmează: „Harvest” SUA reduce drastic participarea materială la construcţia „mega-church-ului” arădean. Construcţia este, totuşi, estimată la un cost de 4,5 – 5 milioane de dolari cel puţin în faza primară a proiectului pe care l-a avut o mulţime sub ochi, sub forma unui pliant menit să adune fonduri. De unde restul de bani?

Şi acum, câteva întrebări:

– asistăm cumva la coagularea unui curent puternic carismatic în România?

– este acest curent o continuare a FBCAR (Federaţia Bisericilor Creştine Autonome din România), deja existentă de o bună bucată de vreme?

– să ne aşteptăm ca în perioada următoare să vedem născându-se un… „Cult carismatic”?

– coagularea din această săptămână este un preludiu la coagularea viitoare?

– dacă răspunsul la întrebările de mai sus este unul pozitiv, cum vor încăpea în aceeaşi teacă „săbii” obişnuite să lupte independent şi să fie toate cel puţin la nivelul Tizonei, celebra sabie a eroului spaniol El Cid (paralela cu Cidul nu e întâmplătoare, căci şi „eroii” menţionaţi mai sus susţin că luptă cu „maurii” din bisericile „prea tradiţionaliste”!)?

– este şi pastorul Vladimir Pustan „legat” în vreun fel de toată pleiada asta de evenimente şi mişcări?

Şi… întrebarea finală:

– toate aceste mişcări, dizidenţe, acţiuni, par să aibă ceva în comun. Nu cred că sunt singurul care sesizez o „umbră” de scenariu. Să fie oare aşa… un şir de coincidenţe?

Aşadar… cine e scenaristul?

Nu vă grăbiţi să răspundeţi… spiritual. Aici e vorba de data aceasta de… carne şi oase! Spiritele sunt ceva mai în spate!

Publicitate

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Sare... amară, Simţul civic, Trecător prin lume, Ştiri și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

157 de răspunsuri la Un scenariu de film (creştin?)

 1. Radu Voda zice:

  care-i spilul?
  nu inteleg nimic!
  asa rau put apele?

  • marinelblaj zice:

   Nu, Radu, nu apele put! Altceva!

  • TheLord IsComingSoon zice:

   A trebuit să „lupt” câteva minute bune cu acest comentariu, din două motive:
   1. Mulţimea de link-uri pe care a trebuit să le verific (în general mă străduiesc să nu dau drumul la orice pe blog şi asta e o treabă destul de dificilă).
   2. Trebuia să verific dacă cel care le scrie este un om de bună credinţă. Nu de alta, dar lumea virtuală este plină de tot felul de „posesori ai adevărului absolut”.
   În urma unui schimb de mail-uri cu autorul comentariului, realizând că este o perasoană de bună credinţă şi, mai ales, o persoană care a „experimentat” pe viu fenomenul devenit acum „Harvest”, am decis să public comentariul. E drept, citirea lui şi a tuturor link-urilor necesită timp. Dar, gospodărirea timpului este o problemă personală a fiecărui cetăţean al Cetăţii!

   Pastorul emergent Cristian Barbosu nu face altceva decat urmeaza modelul mai recent (din 2012) al mentorului si finantatorului sau , pastorul senior de la HARVEST , JAMES MACDONALD , care se infrateste , il endorseaza si are partasie publica in emisiunea sa cu mogulul eretic carismatic T.D.JAKES (http://www.youtube.com/watch?v=zcLga26xH8U ; http://apprising.org/2012/07/05/elephant-room-curator-james-macdonald-celebrates-35-years-of-t-d-jakes/ ; http://apprising.org/2012/10/25/james-macdonald-prosperity-preacher-t-d-jakes-views-on-money-closer-to-scripture-than-that-of-reformed-world/ ; http://apprising.org/2011/09/26/james-macdonald-t-d-jakes-the-trinity/ ;
   http://apprising.org/2011/09/27/james-macdonald-t-d-jakes-and-postmodern-obfuscation/ ; http://apprising.org/2012/02/16/emerging-ecumenical-evangelephants-and-the-word-faith-movement/ ) sau care il citeaza pe misticul carismatic , ereticul BILL JONHSON ( WALK IN THE WORD OF JAMES MACDONALD QUOTING PASTOR BILL JOHNSON OF BETHEL , REDDING , CALIFORNIA http://apprising.org/2013/02/22/walk-in-the-word-of-james-macdonald-quoting-pastor-bill-johnson-of-bethel-redding/ ) .

   Deasemenea pastorul emergent Cristian Barbosu este unul din fondatorii asociatiei BIG-Impact (Biserici cu Impact Gobal ) care s-a asociat cu GLS ( Global Leadership Summit ) sau pe romaneste SGC (Summitul Global de Conducere ) . GLS / SGC a fost fondat de BILL HYBELS pastor al mega-bisericii (mega-church) Willow Creek din SUA si guru spiritual al mega-retzelei Willow Creek Association . BILL HYBEL este preocupat cu promovarea pseudoevangheliei Seeker Sensitive Gospel sau Seeker Friendly Gospel , adica a asa numitei „Evanghelii de zahar” neo-liberale ; precum si indirect a ECUMENISMULUI RELIGIOS (Unirea treptata a tuturor Religiilor ) ; promovarea SPIRITUALITATII CONTEMPLATIVE /Contemplative Prayer & Spirituality ( paganism New Age si Misticism Catolic – Karismatic , travestit in haine crestine ) ; deasemenea este promotor al Bisericii Emergente (Emerging/Emergent Church) ; precum si a Globalizarii Politico-Financiar-Religioase ; etc. , TOTUL pentru creerea unei Noi Ordini Mondiale (N.W.O) de „PACE si SECURITATE”(1Tesalon. 5:3) , PENTRU CA NOI OAMENII SA CREAM prin aceasta „IMPARATIA LUI DUMNEZEU” AICI PE PAMANT . Bill Hybels este asociat in proiectele de mai sus cu un alt mega-pastor evanghelic , care are cel mai mare succes in SUA si in lume la ora actuala , este vorba de RICK WARREN .
   Cred ca ESCATOLOGIA BIBLICA SANATOASA are multe sa ne avertizeze in aceste momente de APOSTAZIE de la Crestinismul Biblic !!!

   Info. de apologetica evanghelica autentica , in lb. romana :
   Cartea in format on-line „CRESTEREA BISERICII SAU SEDUCEREA BISERICII ? Ce se ascunde dupa Willow Creek si Viata condusa de scopuri ” de Rudolf Ebertshäuser , aici :file:///C:/Users/User/Downloads/Gemeindewachstum-oder-Gemeindeverfuehrung-rumaenisch.pdf
   Articole in lb. romana pe aceste subiecte :
   http://ioan8.wordpress.com/2012/05/19/cine-are-nevoie-de-big-impact-si-de-summitul-global-de-conducere-raspuns-nimeni/
   http://ioan8.wordpress.com/category/metanoia-si-big-impact/
   http://ioan8.wordpress.com/category/crislam/
   http://ioan8.wordpress.com/2012/05/08/experienta-mea-cu-tipul-de-biserici-metanoia-sau-cronica-unei-rapiri-neprogramate/

   RESURSE DE APOLOGETICA CRESTINA EVANGHELICA AUTENTICA , in lb. engleza :
   THE BEREAN CALL https://www.thebereancall.org/topics
   LIGHTHOUSE TRAILS – resurse de apologetica evanghelica autentica http://www.lighthousetrails.com/mm5/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=LTP&Category_Code=BKT
   !!! AICI , mai jos , puteti sa cititi on-line TOATE brosurile (booklets) cu teme de apologetica prezentate mai sus , precum si altele pe care le doriti . Da-ti click pe link-ul de mai jos iar apoi in partea dreapta mai sus cautati in dreptunghiul „SEARCH BLOG” http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/
   http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?s=WILLOW+CREEK+BILL+HYBELS&search=Search
   THE SUBMERGING CHURCH
   http://www.submergingchurch.com/2013/07/05/u2%E2%80%B2s-bono-unorthodox-superman/

   BILL HYBELS – Willow Creek Association (DEMASCATA !)
   http://z4.invisionfree.com/The_Great_Deception/ar/t3292.htm

   PREZENTARI APOLOGETICE IN DOCUMENTARE VIDEO , in lb. engleza !!! :
   Church of Tares: Purpose Driven, Seeker Sensitive, Church Growth & New World Order ( excelent !!!) http://www.youtube.com/watch?v=kxY3VbBHTkY
   DIAPRAX – WARNING! The Purpose Driven Church Heresy! Rick Warren http://www.youtube.com/watch?v=XJxUUaJjUTc
   WIDE IS THE GATE 1

   WIDE IS THE GATE 2

   PREZENTARI APOLOGETICE IN DOCUMENTARE VIDEO , subtitrate in limba romana !!! :
   Meghido I – Marşul către Armaghedon (cu apologetul dr. Dave Hunt) – subtitrare în limba Română

   Meghido II – NEW AGE ( Noua Eră ) cu apologetul dr. Dave Hunt – subtitrare în limba Română

   Alte bloguri de apologetica evanghelica autentica , in lb. engleza :
   Deception in the Church
   Sandy Simpson

   Kjos Ministries
   Berit Kjos

   Let Us Reason Ministries
   Mike Oppenheimer

   Spiritual Research Network
   Chris Lawson

   Understand the Times,
   Roger Oakland

   Take a Stand Ministries
   Eric Barger http://www.ericbarger.com/

   CarylTV.com
   Caryl Matrisciana http://www.caryltv.com/

   MARANATA !!!

   • Astea or fi transplanturile alea de care vorbea Daniel Brânzei?
    Tare mai sunt proşti românii că se iau după tot felul de eşuaţi din America, dragă Marinel. Omul ăsta dă o listă întreagă de „organe”, de „grefoane”, pe care orice organism cu imunitatea sănătoasă le-ar respinge cît ai zice peşte.
    Dar dacă ungi transplantul cu bani, treaba se schimbă.
    De ce nu văd şi eu un Barbos din ăsta că vine să spună, negru pe alb, cît cîştigă fiecare de pe urma afacerii cu Doamne-Doamne; cît îi costă deplasările prin ţări străine, pentru schimburile de organe; cît costă toate materialele de construcţie, mîna de lucru şi de unde provin sumele alea, cine le donează şi de ce.
    E America o ţară în care înfloreşte creştinismul? După datele mele, nici poveste să fie aşa.
    Ca şi în UE, Dumnezeu e scris fără majuscule, dacă mai e scris.
    Logic ar fi să gîndesc: dacă la ei nu merge, nu dă roade organul cel nou, de ce să-l iau eu de bun, cînd al meu, de bine, de rău, funcţiona?
    Cine-mi poate răspunde: ce interes financiar are Harvest în România, din toată afecerea cu Barbosu? Americanii nu bagă banii fără să aibă profit, fără să le iasă şi lor ceva.
    Cred că e o reţea de şmecheri care profită de credulitatea mulţimii, îngrozite că nu găseşte răspuns la întrebările fundamentale ale prezentului.
    Or, cîinelui nu-i arăţi întîi băţul, cum fac ai noştri, ci cîrnatul, zăhărelul, cum fac americanii. Iar după aia, cîinele nu pleacă de bună voie de la măcelărie, la covrigărie, cînd ştie că-i pică ceva.
    Revoluţia ne-a găsit săraci şi poftind după toate alea. Am trăit în foame, în întuneric, în frig şi în teroare. Nu balcanismul ne-a mîncat ficaţii, nu antropologia de care vorbea Daniel Brânzei, ci comunismul de care am avut parte prin trădarea mîrşavă de la Yalta.
    Americanii erau datori să ne scoată din rahatul în care ne-au băgat, nu să ne livreze lăturile lor spirituale.
    Din păcate, cei care ne judecă azi sunt semeni de-ai noştri, care au tras, la rîndul lor, ponoasele comunismului, şi pe care occidentul i-a mielinizat, ulterior, i-a catifelat la limbă şi i-a şters pe creier. Mă întreb: oare cîţi masoni or fi printre ei?
    Trebuie să fii de-a dreptul naiv (ca să nu spun altfel) ca să te laşi convins de discursul pueril, de doi bani, pe care îl livrează Barbosu în interviuri.
    În vremurile din urmă nicio biserică nu va mai rămîne curată în faţa lui Hristos. Or, ăştia vorbesc de triumful creştinismului, de recolte, de convertiri.
    Cînd moldoveanul lui Creangă, sătul de prostia din casă, s-a dus în lume să vadă dacă şi acolo e la fel, a întîlnit unele şi mai gogonate şi s-a întors, mulţumit, la proastele lui.
    Numai noi îi aducem acasă şi îi facem stăpîni.

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Cu siguranta ca este vorba de acele transplanturi de care vorbea D. Branzei sau cum spui tu de „organe” si „grefoane” !

    As face insa o precizare , mai ales la dizertatia pastorului D. Branzei despre transplanturi . Esenta problemei o constientizam cand realizam ca nu este vorba de a transplanta , grefa , adopta doar un specific american , un trend modern sau postmodern, fie el evanghelic sau neo-evanghelic sau o tendinta cultural neo-evanghelica post-moderna sau un model de inoire/trezire de tip neo-american la un specific romanesc , chipurile NE-potrivit pentru noi mioriticii , barbari bigoti(habotnici) de la marginile Imperiului Occidental al Modernismului si Neoliberalismului . IN ESENTA PROBLEMEI ESTE VORBA DE ALTCEVA MULT MAI GRAV SI MAI ASCUNS/CAMUFLAT , CHIAR OCULT/ESOTERIC : DE UN „TRANSPLANT” REALIZAT CU MATERIE ORGANICA CONTAMINATA GENETIC , CU UN ADN STRAIN EVANGHELIEI , STRAIN DUHULUI SFANT , STRAIN DOMNULUI ISUS CRISTOS !

    Acest transplant cu „organe” si „grefoane” are un COD GENETIC STRAIN care a fost respins de ORGANISMELE SANATOASE si in SUA , sau OCCIDENT , si chiar si pe plaiurile mioritice ale Romaniei . ORICE organism sanatos ar trebui sa-si activeze sistemul imunitar si sa respinga asemenea transplanturi , cum bine ai sesizat tu ! Dar ce ne facem cu cei multi care au „HIV Spiritual” (Virusul Imonodeficientei Umane Spirituale) desi multi ar trebui sa fie deja organisme sanatoase , caci umbla de muuult timp in casa MARELUI MEDIC si Ii aud duminica explicata CARTEA DE MEDICINA SPIRITUALA a Marelui Medic , dar sunt prea extenuati de boala ca sa mai poata pricepe CLAR cand vin alti „medici” cu alte retete ??? Cineva trebuie sa-i asiste si sa-i trateze si pe ei , cu orice risc , cu orice efort , cu orice pret AVERTIZANDU-I ca daca nu vor sa fie vindecati prin unicul tratament descris in Cartea Marelui Doctor vor experimenta MOARTEA SPIRITUALA VESNICA IN IAZUL DE FOC SI PUCIOASA !

    Da , nu trebuie sa ne culcam pe o rana , caci Marele nostru MEDIC ne avertizeaza in CARTEA LUI DE MEDICINA SPIRITUALA ca acest ADN STRAIN , acest PSEUDOLOGOS are si va avea tot mai mult capacitatea in viitor de infectare , multiplicare si parazitare fatala , daca va fi cu putinta chiar si asupra ORGANISMELOR SANATOASE .

    Dar in harul sau nemarginit , de necuprins pentru logica umana limitata , el ne ofera ANTIDOTUL nemeritat impotriva acestei infectii : CUVANTUL SAU – EVANGHELIA SA – BIBLIA !
    Dar sa fim cu bagare de seama sa nu diluam , sa nu alteram ANTIDOTUL (Invatatura Cartii Marelui Medic ) dupa prescriptiile altor „medici” cu diplome umane si interese ascunse , care dau retete de tratament dupa PSEUDOLOGOS (care pare in aparenta Logos-Evanghelia-Biblia , dar nu e ) si nu dupa LOGOS (adevaratul Cuvant-Evanghelia-Biblia ) .

    Pentru ca ANTIDOTUL acesta sa existe si sa fie eficient , MARELE MEDIC a platit acum 2000 de ani , cand de buna voie S-a lasat batjocorit , umilit , batut cu nuielele evreiesti , palmuit , scuipat , strapuns de spinii coroanei cu care a fost incununat spre suferinta , biciuit de legionarii romani cu flagrumul care smulge carnea de de trup , strapuns de piroanele crucii , sufocat de greutatea propriului trup si insetand lent in timp ce atarna agonizand pe lemnul crucii , si in final murind in MARE chin ! Murind pentru …niste starpituri … CA MINE … ca tine si ca altii multi care AU TREBUINTA DE DOCTORI !

    MARANATA !

   • TheLord IsComingSoon zice:

    In Evul Mediu elita medicala europeana , dominata de misticismul/esoterismul „stiintei” Alchimiei , credea ca sifilisul (boala care se contacteaza in special prin raporturi sexuale , fiind boala prostituatelor si clientilor lor ) se trateaza eficient prin ingerarea treptata de mercur ( un metal greu extrem de toxic pt. organismele vii ) .

    Ei erau tributari cuceririlor „stiintei” din Evul Mediu si credeau SINCER ca se vor vindeca inghitind mercur . Realitatea a fost ca ei de fapt se otraveau lent iar in final mureau agonizand mult timp , murind din cauza intoxicatiei cronice cu mercur si nu din cauza sifilisului .

    La fel e si cu neo-evanghelia mega-church-urilor americane , neo-liberale , si a mega-retzelelor lor ( concernelor „crestine” americane ) , a Bisericilor Emergente (neo-liberale) sau a aberatiilor mistice din colosul Karsimatic . TOATE ACESTE METASTAZE SPIRITUALE AU CEL PUTIN DOUA ELEMENTE ESENTIALE , CENTRALE , COMUNE : PRO-ECUMENISMUL SI PRO-MISTICISMUL !
    Ecumenismul este generat si genereaza la randu-i : relativism moral si doctrinar , deconstructionism teologic , Inclusivism , Universalism , Interspiritualitate , „Evanghelia” Sociala , Misticism , in final APOSTAZIE DE LA CRESTINISMUL BIBLIC . Ma intreb oare , in directia si viteza cu care se desfasoara evenimentele , cat mai este pana la implinirea profetiilor biblice legate de un singur sistem religios mondial care-l va venera pe Anticrist (Apoc. 13:8) , un sistem de conducere mondial aflat sub controlul Anticristului (Apoc. 13:7) , si un singur sistem economic global controlat (Apoc. 13:16-17 ) ???

    Credeti ca Church Growth Movement (miscarea de cresterea a bisericii ) , Willow Creek Asociation – artizan Bill Hybels cu a lor Seeker-Sensitive / Seeker-Friendly Gospel (asa numita „evanghelie de zahar” care nu ofenseaza ci e prietenoasa ) , Purpose Driven Church/Movement (miscarea bisericilor „CONDUSE DE SCOP” – artizan Rick Warren ) au adus o adevarata trezire spirituala crestina , urmate de pocainta si trairea unei vieti sfinte in puterea Duhului Sfant pentru Domnul ISUS ??? NICI POVESTE , REALITATEA O CONFIRMA CA AU ADUS CONTRARIUL !!!
    Credeti ca Emergent/Emerging Church (biserici neoliberale occidentale , „evanghelice” , suprasaturate cu pop-culture , misticism , ecumenism , interspiritualitate , universalism , deconstructionism teologic ) sau numeroasele „Valuri” / „Ploi” / „Treziri spirituale” Karismatice (Latter Rain , The Third Wave , Toronto Blessing/Catch the Fire , Lakeland Revival , NAR , Jesus Culture/Bethel Church/Bill Johnson etc. ) din ultimele decenii din miscarea Karismatica si Pentecostala OCCIDENTALA au produs adevarata pocainta si nastere din nou … ??? Eventual a produs spalare pe creier cu Misticism , tremuraturi necontrolate si caderi pe spate tip Judo in masa , transa mistica oculta indusa , isterie religioasa baalica , hipnoza in masa , etc. !!!
    Credeti ca misticismul Contemplative Spirituality/Prayer care a pentrat recent mai toate universitatile si colegiile americane de teologie evanghelica si nu mai vorbesc de cele doua mari biserici traditionale unde Misticismul e la ei acasa , a produs vreodata nastere din nou , pocainta dupa modelul Evangheliei Domului ISUS ??? Nici vorba , a produs doar o stare oculta de modificarea/alterarea a constiintei la fel ca si a celor din New Age!!! Tehnicile de realizare a transei mistice oculte pentru experimentarea si unirea prin contopire cu „ABSOLUTUL”, practicate de misticii catolici sau ortodocsi rasariteni (isihasmul) , sau de misticii protestanti si neo-protestanti (emergenti) din Contemplative Spirituality/Prayer nu e altceva decat YOGA „CRESTINA” Medievala in haina postmoderna !!!

   • repussuper zice:

    Vina este impartita. Probabil ca in momentul de fata oile duc lipsa de oameni capabili sa isi conduca turma. Problema e mai acuta decat ne place noua sa credem. Au si bisericile treditionale vina lor. Facem si noi ca tatal care si-a pierdut fiul care da vina numai pe fiul lui. Dar ia sa vedem cat de mult ne-a interesat de educatia lui inainte sa isi paraseasca tatal. Cata iubire a vazut el? Nu cumva s-a folosit de el doar in folosul lui si cand fiul a avut nevoie de ajutor nu a fost bagat in seama? Ok, stiu ca fiul e vinovat, dar sa vedem si vina tatalui. Ce usor e sa aruncam vina doar pe aproapele!
    Hai sa nu mai dam vina doar pe carismatici, sa ne vedem si pe noi ceilalti. Inainte le ziceam dezidenti, acum le spunem carismatici. Sunt curios cum o sa-i numim in viitorul apropiat. Dragilor, a ramas coaja doar. Am pierdut miezul. Nu va mai mirati ca apar tot felul de miscari. Mai bine acesta sa fie un semn de la Dumnezeu de trezire la pocainta adevarata pe care am cam parasit-o. Eu nu zic ca tendinta carismatica e buna, dar sa ne punem intrebarea de ce s-a ajuns aici.

   • marinelblaj zice:

    Dragă „Repussuper”, bine ai venit în Cetatea de piatră, în primul rând!
    Fără îndoială, tu ai dreptate! Vina este împărţită. E drept, nu în mod egal!
    Tocmai de aceea am încercat să deschid o serie de postări în care să încerc analizarea contextului în care aceşti oameni au reuşit să-şi dezvolte „dizidenţa”. Un prim episod îl găseşti aici: https://cetateadepiatra.wordpress.com/2014/05/07/de-ce-sau-un-alt-fel-de-a-citi-un-scenariu/
    Evident, acesta este doar primul episod. Va urma…

   • TheLordIsComingSoon zice:

    Carismatismul aberant , asa cum am prezentat , e doar una din multele felii ale acestui tort otravit care servit a dus si va duce tot mai mult la APOSTAZIA prezisa de Scriptura !

    Spre exemplu pot fi biserici evanghelice baptiste filo-carismatice dar pot fi altele cesationiste (fara tendinte carismatice) imbibate de pop-culture in grade diferite , cu tendinte puternice , deja vizibile , spre a deveni Biserici Emergente (neo-liberale) sau Purpose Driven Church (biserici conduse de scop) cu tendinte de a imbratisa treptat misticismul Contemplative Spirituality pe filiera teologiei mistice patristice , „The Desert Fathers” , sau a misticismului catolic contemporan care are si diplome de psihologie , teologie liberala , filozofie la universitati de prestigiu , si care sunt ATAT DE DRAGI MULTOR EVANGHELICI ADORMITI . P.D.C au in special , desi nu numai ele , o retea de grupuri mici , de celule , care acopera obligatoriu tot numarul membrilor ei . Sistemul este piramidal , fiecare membru din biserica trebuie sa faca parte dintr-un grup mic , celula , care e condus de un lider de grup care prezideaza saptamanal adunari cu grupul lui actionand ca un agent de facilitare (marea majoritate din ei fiind inconstienti de rolul jucat in psihologia dinamicii de grup ) . Liderii de grup sunt adunati mai apoi in alt grup ( al liderilor de grup ) in care agentul de facilitare devine acum conducatorul/coordonatorul liderilor de grup . Procesul se repeta pana in varful piramidei organizarii bisericesti , unde troneaza primus inter pares (pastorul senior al bisericii conduse de scop) care e agentul de facilitare pentru staff-ul sau . Dar si el la randul lui este o marioneta , pentru ca genul asta de biserici sunt cuplate in retea , si el participand la sedinte de grup (consiliere/instruire pentru pastorii bisericilor afiliate , din retzea) condusa de un alt agent de facilitare din staff-ul bisericii mame , care e de cele mai multe ori o mega-biserica americana care patroneaza si o mega retzea . Evident ca adevaratul Primus Inter Pares , El Lidero Maximo , the big daddy , este pastorul senior al bisericii mame , capul mega-church-ului si al retzelei . Exemplu : Rick Warren , Bill Hybels , James MacDonald , etc.
    Si astfel pe structura piramidala de manipulare si control , fara ca marea majoritate nici sa nu realizeze ceva , prin dinamica grupului care are scopul realizarii consensului , ce hotareste Primus Inter Pares , pastorul senior al retzelei din SUA , ajunge sa fie ingurgitat si de catre ultimul romanas dintr-o biserica condusa de scop membra a unei retzele . Se semneaza in aceste biserici , uneori de catre toti membri , adevarate Adeziuni /Declaratii/Pacturi prin care se angajeaza sa nu se critice si sa se respecte linia trasata de viziunea pastorului senior , care devine ” marele vizionar ” , un adevarat „MOISE” . Dar trist e ca in loc sa scoata turma din Egipt , ca marele profet iudeu , ii duce spre Egipt .

    Catolicismul , Masoneria si altii „se bucura” de asemenea instrumente de manipulare si control de secole !

    As dori doar sa amintesc faptul ca dinamica grupului cu procesele complexe care duc la realizarea consensului sub atenta dirijare a conducatorului de grup ( agentul de facilitare) a fost experimentata cu mare succes de marxisti in fosta URSS , inca de la inceputul activitatii lor pregatind terenul ideologic pentru revolutia bolsevica din 1917 . Intre timp procedeul a fost mai rafinat si apoi importat si in SUA unde prin intermediul pseudostiintei denumita Psihologie/Psihanaliza care a fost acceptata si a penetrat in doctrina prea multor biserici evanghelice (cu precadere neo-liberale , dar nu numai ) o vedem azi la lucru spaland de zori pe creier enoriasii cu neo-evanghelia pro-mistica , pro-ecumenica , toleranta pana si cu pacatul sodomiei , care nu judeca pe nimeni si nimic desi Cuvantul o face si cere cand e vorba de pacat ori erezie . …Aaah era sa uit ! Desi neo-liberalii , emergentii , ajung treptat sa tolereze aproape orice de la sodomiti pana la doctrinele credintelor pagane , ei SUNT INTOLERANTI CU CRESTINII BIBLICI ! Desi emergentilor le stau ca un spin in coasta destule texte din Scriptura , inclusiv cele care afirma exclusivismul mantuirii crestine si al crestinismului biblic , problema pacatului in fata unui Judecator Drept si ATOTSUVERAN , ei evita sau reinterpreteaza prin deconstructionism teologic Apocalipsa si profetiile biblice care avertizeaza in legatura cu Vremurile din Urma .

   • marcel s zice:

    Crestinismul actual este religia cuvintelor lui Isus dar nu este religia spiritului lui Isus.Catolicismul este religia faptelor lui Isus iar charismatismul este o prelungire a catolicismului in detalii nepuse in evidenta de catolicism, detalii intime ale faptelor lui Isus.Biserica romano catolica s a format in principal din fosti membrii ai grupurilor de stoici ,cinici,ai cultelor de mistere si in principal ai grupului mithriac. Evolutia ulterioara a crestinismului de tip roman a fost influentata de provaduirea lui Pavel a unei credinte in Isus si nu a credintei lui Isus.Acest tip de spiritualitate a dus treptat la inlocuirea lui Isus,prin asemanare,cu personaje venerate de vechile grupari.Nu numai liderii charismatici dar si liderii pentocostali,baptisti etc. vor cauta sa aduca turma la biserica mama.

   • marinelblaj zice:

    Marcel, eu n-am înţeles mai nimic din ceea ce ai scris! Tu ai înţeles? 😀

   • marcel s zice:

    …pe intelesul tuturor…crestinismul a ajuns o religie care nu L reprezinta pe Dumnezeul lui Avraam ,Isac si Iacov….confuzia este asa de mare ,tocmai ,pentru ca timpul neamurilor s a sfirsit..

   • marinelblaj zice:

    Eh, asta cu timpul neamurilor chiar aş dori-o argumentată!

   • marcel s zice:

    …la gentili credinta este subordonata gindirii…la evrei gindirea este aservita credintei…forta crestinismului se datoreaza in mare parte faptului ca Pavel a implementat o moralitate ebraica pe o gindire greaca…la ora actuala crestinismul este o religie adaptata la moravurile sociale,economice si politice …crestinismul si a atins apogeul glorificindu L pe Isus in calitate de Cristos …neamurile nu pot sa primeasca si sa prezinte Evanghelia lui Isus…acesta este atributul exclusive al lui Israel…de aceea apar aceste grefe…e nevoie din nou de ADN ul maslinului pentru lamuriri…

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Marcel ,

    Sunt la fel de nedumerit vizavi de ce-ai spus , ca si autorul acestui blog (Marinel Blaj ) .
    Ti-am citit toate trei comentariile dar tot n-am inteles CONCRET ce vrei sa spui . Cred ca totusi prea generalizezi lucrurile in privinta Crestinismului . Dumnezeu intotdeauna a avut o ramasita credincioasa , cum o are cu SIGURANTA si acum . Spune-mi te rog , pentru clarificare , din ce autori si carti te-ai inspirat cand ai scris aceste lucruri .

    Fara doar si poate ca exista o paralela clara si un import in dogmele putrede ale Catolicismului , Masoneriei , etc. , din Religiile Misterelor (Tainelor) Babiloniene . Cartea „Religia Tainica a Babilonului” de Ralph Edward Woodrow schiteaza pe scurt importul de doctrine din Religia Misterelor Babiloniene in dogmele putrede ale Catolicismului , aici : http://sperantatm.adventist.ro/download_data/carti/REW_Religia_Tainica_a_Babilonului.pdf .
    Este la fel adevarat ca elemente esentiale ale doctrinei R.M.B se regasesc si in Religiile Misterelor Persane (cultul esoteric a lui Mitra) si in Religiile Misterelor Elenistice , precum si in filozofia Platonica , Neo-Platonica , etc. Aceste religii pagane ale misterelor erau foarte deschise pentru sincretism religios .

    Sper ca nu insinuezi ca scrierile evanghelice ale apostolului Pavel nu ar fi de inspiratie 100% a Duhului Sfant ??? Nu de alta dar ele se afla in ANTITEZA clara cu majoritatea dogmelor esentiale ale Catolicismului , cat si mai ales cu R.M.B .

    CRESTINISMUL BIBLIC (EVANGHELIA-BIBLIA ) ESTE COMPLET DIFERITA DE RELIGIA MISTERELOR , fie ele Babiloniene , Egiptene , Persane sau Elenistice !!! Asta e un fapt DEJA DOVEDIT in lumea academica istorica si teologica . Desigur ca se poate intampla , spre exemplu , ca o aripa camuflata a Masoneriei si New Age-ului care a realizat documentarul ANTI-Crestin denumit Zeitgeist ( „Spiritul Veacului” in lb. germana ) sa vina cu „probe” si „dovezi” ca asa ar fi .

    Aici ai niste raspunsuri apologetice istorico-teologice competente care DESFIINTEAZA fanteziile si minciunile atent mestesugite ale acestui documentar Masonic/New Age , anti-crestin , care a distrus , spun statisticile , credinta crestina in foarte multi oameni .
    Zeitgeist infirmat ( subtitrat in LB. ROMANA !!!)

    Zeitgeist Refuted Final Cut ( lb. engleza )
    http://www.holybibleprophecy.org/films/zeitgeist-refuted-final-cut/
    ZEITGEIST and JESUS – Exposing the Lie (lb. engleza)

    Did Zeitgeist Destroy Your Faith In Jesus Christ (Jesus vs Horus) ?- lb.engleza

    A Scholarly Response to Zeitgeist the Movie (A Rebuttal to Part 1- lb. engleza)

   • marcel s zice:

    Incerc sa pastrez o viziune globala asupra fenoimenului generalizind,incercind sa evit asfel focusarea pe un punct de vedere temporar valabil.Cred ca Pavel a fost inspirat de Duhul Sfint pentru timpul neamurilor.Israel nu l va primi pe Mesia dupa evanghelia lui Pavel si nicidecum prin crestinismul misionar al neamurilor Ideea de a grabi venirea Domnului dateaza din timpul lui Pavel…iar de aici se poate isca o dezbatere care nu stiu daca Marinel ar fi incintat sa aiba loc pe blogul sau…oricum detaliile la care ai facut trimitere sint de folos celor interesati si personal apreciez….

   • Traian zice:

    Despre Misticismul Spiritualitatii Contemplative si New Age-ul care se furiseaza in bisericile evanghelice americane :

    5 Things You Should Know About Contemplative Prayer
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=10780

    An Epidemic of Apostasy – How Christian Seminaries Must Incorporate “Spiritual Formation” to Become Accredited
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11923

    Brennan Manning’s “New Monks” & Their Dangerous Contemplative Monasticism
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=13023

    The New Missiology – Doing Missions Without the Gospel
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11424

    Rick Warren’s Daniel Plan – The New Age/Eastern Meditation Doctors Behind the Saddleback Health
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11628

    YOGA and Christianity – Are They Compatible?
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=12147

    How to Know When the Emerging Church Shows Signs of Emerging Into Your Church
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11043

    A Jesuit Pope? Understanding The Jesuit Agenda and the Evangelical/Protestant Church
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=6844

    LECTIO DIVINA-What it is, What it is not, and Should Christians Practice it?
    http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=10887

   • Traian zice:

    RICK WARREN / Purpose Driven Church / Small Groups / Dialectic Process

    Spirit-Led or Purpose-Driven ??? Part 3
    Small Groups and the Dialectic Process
    http://www.crossroad.to/articles2/04/3-purpose.htm

    Purpose-Driven Deception on a Global Scale
    http://www.crossroad.to/articles2/006/pd-deception.htm

    Purpose-Driven Movement
    http://www.crossroad.to/text/articles.html#purpose

    Deceived by the Dialectic Process
    http://www.crossroad.to/Quotes/brainwashing/dialectic.htm

    Warren’s P.E.A.C.E. Plan & UN Goals – Part 1
    The Emerging Global ‘Church’
    http://www.crossroad.to/articles2/05/peace-un.htm

    DIAPRAX – WARNING! The Purpose Driven Church Heresy! Rick Warren http://www.youtube.com/watch?v=XJxUUaJjUTc

   • Elisei zice:

    Vā rāspund eu cîti masoni sunt printre ei.Sunt multi foarte multi,chiar la noi la Iasi în Romînia în mediul evanghelic într-un asa zis restaurant crestin,adica fācut de un american chipurile profitul obtinut era folosit pentru lucrare,o parte bineînteles,se fāceau ceremonii de primire în Ordinul Cavalerilor de Malta.Crestinul nostru a fost si el fācut cavaler si a fost dat si la ziar.

   • Elisei zice:

    „• Sambata, mai multi ieseni au fost investiti ca si cavaleri ai Ordinului Suveran „Sfantul Ioan de Ierusalim”, cunoscut ca Ordinul Cavalerilor de Malta, un ordin fondat in 1048 • Alaturi de printul Dimitrie Sturdza, au fost „innobilati” si profesorul Doru Tompea, decanul Facultatii de Psihologie, Asistenta Sociala si Sociologie, Catalin Moisanu, un absolvent de Automatica si Calculatoare din Iasi, actualmente stabilit in Statele Unite ale Americii, Jerry Little, patronul restaurantului Little Texas si Vasile Catea, om de afaceri si vicepresedintele Federatiei Romane de Box • Ceremonia este cu atat mai importanta cu cat, sambata, la Suceava, a avut loc prima investitura din Romania pentru Cavalerii de Malta din Ordinul Sf. Ioan „. Āstai fragmentul din ziar e din 2007.Jerry Little membru al bisericii Filocalia din Iasi si finantator al liceului crestin Richard Wurmbrand tot din Iasi si asa ca poveste,în 2010 am fost la Sinaia la conferinta cu Ravi Zacharias cu un grup din Iasi printe care si directorul liceului Wurmbrand.Într-o zi la prînz am fost invitat si eu la masā cu „domn derector Lucaci” ,m-au luat si pe mine probabil datoritā numelui tatālui meu om implicat în lucrare în timpul comunismului,dar care din pācate s-a rātācit dupā revolutie prin lumea murdarā a afaceristilor si politicienilor.De notat cā tata la vremea respectivā avea intrare pînā la primul ministru ca sā nu mai vorbim de tot politicul care conduce judetul Iasi,prieteni de pahar si alte scîrbosenii.La masā am pus o întrebare directā domnului director de liceu crestin:cum se face cā soacra lui,fostā directoare la Wurmbrand,a fost numitā politic în functia de inspector general la Iasi de cātre PDL?Dom director s-a blocat cu supa în gît,un prieten mi-a dat un cot sā tac, cā de,cum îmi permit.Tācere,nimeni nu mai spunea nimic.Au încercat sā o dreagā.Eu am continuat si am întrebat cine carā la Bucuresti la minister banii de pe transferuri din judetul Iasi cā se adunā cam 100 de mii euro spagā în fiecare an,soacrāta,sora noastrā în Domnul?L-a apucat panica pentru cā nu avea cum sā nege,stia cu cine e prieten tata si stia cā ce spun este adevārat,numai cā au auzit toti cei prezentu la masā si trebuia sā fie un secret.A recunoscut într-un final si mi-a zis cā felul cum am întrebat a fost agresiv.Deci cîti masoni sunt?Multi foarte multi.Vā pot povesti zile întregi cînd eram tînār si naiv m-am învîrtit printre ei.Într-o zi la o partidā de vînātoare un fost cadru de securitate mi-a spus cā de la noi de la evanghelici sunt multi în societātile secrete la nivel de tarā implicati si cā ei au rapoarte si dosare cu toti,pare incredibil dar monitorizarea evanghelicilor cu „nume” continue.Serviciile stiu tot au oameni aproape peste tot.Atunci am întrebat mai în glumā,de ce nu vā luati de ei,de ce nu le cereti bani?Rāspunsul a fist scurt si sec.Nu putem,îi tin americanii!Cei de la oradea au intrare pînā la Regina Angliei!Cum?Poate cā stiti sau bānuiti cum,mā opresc aici cu bîrfa.

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Elisei ,

    Sa stii ca-mi place sinceritatea ta debordanta , dar te-as sfatui frateste pe viitor sa nu aduci ca dovezi in ce sustii povesti spuse la vanatoare de securistii romani , ca sa nu cazi in derizoriu ( desi eu personal cred ca s-ar putea sa spui multe lucruri aderate ) . Si securistii romani sunt marionete dintr-un „alt film” , la fel ca si pastorii implicati in Masonerie , sau alte societati secrete sau ordine „cavaleresti” ale filierei Catolice .
    Dar repet , si din sursele din care m-am documentat eu , cu certitudine sunt pastori implicati in Masonerie , nu pot sa sustin ca si din Romania , pt. ca eu personal nu am probe sa afirm asa ceva .

    Dar aici poti sa asculti si sa vizionezi expunerea despre pericolul Masoneriei (care s-a infiltrat , din pacate , si intre anumiti evanghelici americani ) prezentata de un teolog evanghelic de exceptie , care e o autoritate in materie , DR. RON CARLSON :
    Freemasonry , Masonic Lodge and the Shriners Are Not Compatible with Biblical

   • Elisei zice:

    Multumesc pentru sfat,am scris mult,am spus prea mult,probabil nu trebuia,totul trebuie tinut ascuns de ochii enoriașilor.În derizoriu am căzut deja,povestind prea mult prea detaliat, iar despre evanghelici membri în ordine cavaleresti în romînia știu suficient dar mă abțin de la nominalizări.Cînt tatăl meu a căzut de la credință orbit de faima,finanțe si femei am văzut păcatul din el și am urît păcatul nu omul care îmi este tată,așa e si aici în toată povestea sau” scenariul de film”.

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Inca o data sinceritatea ta crestineasca ma impresioneza (mai ales in legatura cu ce-ai spus despre tatal tau) . As vrea sa vad in biserici mai multi tineri pocaiti de felul tau…

    Lucrurile ( ca si cele descrise de tine , inclusiv despre Masonerie ) NU TREBUIE ASCUNSE de ochii enoriasilor , NIMIC nu trebuie ascuns ci TOTUL trebuie dezvaluit la LUMINA ! Dar o apologetica calificata , obiectiva , extrem de bine documentata si cu dovezi care nu se pot contesta , de genul cum face dr. Ron Carlson in predica pe care ti-am trimis-o .

    Sectele , organizatiile si religiile oculte , esoterice se OCUPA CU ASCUNDEREA LUCRURILOR LA INTUNERIC ( sunt alergici tare la Lumina !) .

    Fratele meu , de exemplu , este membru intr-o biserica evanghelica americana din Houston Tx. (dar nu neo-liberala , emergenta ) si pastorul si liderii bisericii au intocmit pliante si mici studii pentru enoriasii lor si pentru prietenii care vin la biserica , aratandu-le pericolul Masoneriei (Freemasonry) si diferenta fundamentala dintre Crestinismul Biblic si paganismul satanic imbracat uneori in limbaj si terminologie crestina din Masonerie . Biserica respectiva se afla intr-o zona foarte activa si populata cu masoni .

    Sa fii binecuvantat !

   • Elisei zice:

    Împlinesc 34 de ani în noiembrie.Tineri maturi spirituali sunt mai în toate bisericile evanghelice din țară,dar stau cuminți în banca lor.Eu am trăit printre bătrîni,m-a pasionat întotdeauna viața lor trăită cu Domnul.Erau plini de Biblie,oameni simpli de la țară,dar te purtau prin scripturi de la un capăt la celălalt.Faină biserica în care merge fratele tău,mai rar așa oameni.Bună si expunerea din link-ul recomandat,dar cam stiam tot ce prezintă.Cu ani în urmă am ajutat un prieten(avea 78 de ani atunci)să construiască un sicriu de mici dimensiuni ca de copil.Prietenul meu avea un mic atelier de tîmplărie amenajat în garajul casei,o casă burgheză undeva lîngă Lyon(Franța).Am întrebat pentru cine este știind că mai confecționa mese și alte obiecte din lemn,ca hobby,pentru prieteni.Mi-a răspuns că este pentru” frați”.Știam multe despre masonerie,simboluri,dar ritualul cu sicriul nu.Atunci mi-a explicat că este pentru trecerea la gradul 3.Un ritual cu puternică simbolistică ocultă.După ce mi-a povestit am avut mult timp insomnii.Totul trebuie dezvăluit dar nu sunt sigur cîti vor să audă mai ales cei mai tineri care se lasă atît de usor influențați,manipulați.

   • TheLordIsComingSoon zice:

    Elisei , Elisei …ai mare dreptate !

 2. viorelchis zice:

  Azi luptele si interesul pentru megabiserici este mare si puternic influentat din partea de vest a continentului american . Putini inteleg cum ajung sa se dea fonduri pentru astfel de investitii si abia in generatia urmatoare aceste lucruri vor fi discutate si explicate, dupa cum azi se explica ce s-a intimplat in regimul trecut. Multi au terminate seminarii teologice si chiar studii de psihologie prin care usor azi tinerii ajung atrasi si folositi . Noul val apare mereu cu o generatie tinara si pentru a se intelege cum se ajunge la asa ceva trebuie sa faci parte din grup si sa ai acces la informatii precise, sigure si sa vezi cum acestea ajung conectate si cu puterea politica . Lucru greu de inteles pentru cei mai multi . Doar un exemplu care, analizat cu atentie va va face sa descoperiti cum pastorii se conecteaza si reciproc isi expun in mod interesant reclama ;
  http://penticostalismulazi.wordpress.com/2012/02/23/victor-ponta-intr-o-biserica-penticostala-%E2%80%9Esa-ne-dea-dumnezeu-copii-cat-mai-multi-vezi-video/
  Deci sa nu uitam; „…Şi cum comunităţile de români baptişti şi penticostali din SUA sunt numeroase, liderul PSD Victor Ponta nu a ratat nici el prilejul de a se gudura pe lângă liderii acestor comunităţi neoprotestante din Chicago…Ponta a fost însoţit în această vizită (desfăşurată în cel mai mare secret faţă de colegii din conducerea PSD) de un Dorel Popa, un baptist extrem de controversat din Arad, şi s-a înclinat, la propriu, acolo, în Biserica Românească Penticostală Elim din Chicago, în faţa unui alt personaj controversat: Cristian Ionescu, pastor penticostal.”
  http://www.cotidianul.ro/victor-ponta-s-a-intalnit-la-chicago-cu-penticostali-romani-controversati-174146/
  De ce au trebuit atitea cheltuieli de deplasare ? Si cum se face ca un pastor baptist ajunge la amvon si predica la Biserica penticostala ? Si chiar la cine ?Si de ce? Fiindca sponsorizarile si interesele sint reciproce si fiecare isi atinge scopul; Unii primesc votul, si ocupa pozitia ,iar altii obtin licente importante prin care procentajul la profit le ajunge asigurat ;
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2014/02/06/credo-tv-este-pe-lista-de-canale-obligatorii-pentru-retelele-de-cablu-din-romania/
  iar pentru ca sa nu fie competitia puternica in televiziune pentru evanghelizare si se doreste de peste doi ani de zile acest lucru si unii sint surprinsi de ceea ce s-a intimplat , totul a aparut datorita acestui lucru care astfel ajunge explicat;
  „Cristian Ionescu vrea cireasa de pe tort
  martie 17, 2012
  …Se pare ca fr. Cristian asteapta un raspuns de la mai marii lui Pustan. Ei, aici e buba! Asta il roade!
  Desi fr. Cristian a fost iertat de mai marii sai (daca are), el doreste capul lui Pustan pe farfurie.”
  http://claudiunitisor.wordpress.com/2012/03/17/cristian-ionescu-vrea-cireasa-de-pe-tort/
  Deci..”capul lui Pustan pe farfurie.” a ajuns si scopurile au fost realizate .Dar cati stiu de aceste evenimente care se deruleaza in un mod foarte subtil si cu multa inteligenta fireasca ? Nu multi ,iar cei ce stiu majoritatea au frica sa explice ,sa demonstreze fiindca trebuie sa lupti si sa suferi din partea acestor persoane care au mare influenta in viata sociala ,politica si religioasa. Si asa a fost in timpul Domnului Isus ,a ucenicilor si in fiecare generatie .Trist este ca si azi cei mai multi refuza sa inteleaga „adevarul” dovedit ,explicat si se lasa inrobiti si folositi sub forma financiara si materiala de acestia si ei spun ca sint norocosi (in termeni religiosi =”BINECUVINTATI’;
  http://www.infocrestin.com/pastorul-cristian-ionescu-un-roman-norocos-de-la-chicago/
  Asadar sa nu fim surprinsi sa descoperim lucruri si mai ciudate si mai putin crestinesti .Azi se aluneca puternic spre o panta a faradelegii fiindca foarte multi lideri se unesc sub umbrele universale si prin putere astfel se comporta atit in Biserici ,cat si in spatiul virtual cu interes de reclama si de a atrage tot mai multi de partea lor ;
  http://www.infocrestin.com/atacurile-miselesti-ale-pastorului-cristian-ionescu-elim-chicago/
  Ei azi profita de pozitii si de sustinerea celor care ii inconjoara si sint peste tot raspinditi si acum incearca si prin spatiul virtual sa procedeze ca in Biserici ,insa se vede ca unii mai au curaj si explica lucrurile pentru ca tinerii de azi sa inteleaga la ce se ajunge si care de fapt sint scopurile lor in pozitiile pe care au reusit de multi ani sa le obtina si azi sa profite din plin .Asadar sa nu uitam ce scrie apostolul Pavel despre astfel de persoane;”…13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos.
  14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
  15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.”Oare cati au curajul sa mediteze la faptele acestor persoane ?Si pot ca sa le explice?Daca multi au frica ,sa nu uitam ce este scris depre cei fricosi ;”..8. Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatorii la idoli si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua.”
  Dar ;”7. Cel ce va birui va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, si el va fi fiul Meu.”
  Deci sa analizam indeaproape mesajul Scripturii si sa intelegem ce se intimpla azi si cum putem sa ajungem sa luptam impotriva acestora pentru a nu ajunge robii lor si sa fim folositi pentru confortul vietii lor!!

 3. DCC zice:

  CUM ADICA CINE ESTE SCENARISTUL?
  TOTI SE TEM SA SPUNA :BANUL
  ACTORII POMENITI MAI SUS SUNT LUPII CARE SFASIE TURMA
  REGIZORUL : SATANA NORMAL , DOAR N-ATI VREA SA FIE ….

  • marinelblaj zice:

   DCC, bine ai venit în Cetatea de piatră! M-aş fi bucurat să nu fie cu prilejul acestei postări… de fapt, m-aş fi bucurat să nu existe motivele pentru o asemenea postare! Dar… cum spuneam, „realitatea bate filmul!”
   Tu ai dreptate, dar banul e doar mijlocul prin care actorii îşi joacă rolurile!
   Eu aş vrea să ştiu cine este PERSOANA care pune în scenă ceea ce gândeste Satana! Căci tocmai aici greşim; dăm vina doar pe Satana, ca şi când el nu s-ar folosi de oameni! Asta îmi aminteşte de o veche scenetă cu Toma Caragiu, pe vremea comunismului. Zicea el ceva de genul:
   „Eu sunt Mefisto. Adică… dracul! Aud pe câte unul spunând: Dracul l-a pus să facă… Eu? Eu nu l-am pus! Sau: Dracu ştie ce face şi ăsta! Eu? Habar n-am!”
   Şi aşa mai departe…

 4. L.I. zice:

  eu nu inteleg ce cauta aici pustan, adica ce legatura are el si iesirea lui din cult sau datul lui afara din cult cu metanoia & co?
  si apoi nu cred ca toti care ies dintr un cult sau sunt dati afara sunt neaparat oile negre si aia de raman, cele bune.

 5. marinelblaj zice:

  L.I., bine ai revenit! 😀
  Nici eu nu înţeleg încă legăturile? În schimb, după cum observi, încerc să desluşesc acea coagulare a mişcării carismatice prin ruperile acestea de cultele existente. Ceea ce mă deranjează în general la reformatorii bine intenţionaţi e faptul că nu găsesc de cuviinţă să producă reformele (categoric necesare în multe cazuri!) din interior, apelând la metode ce ţin de dezbinare, dizidenţe, separări, ruperi etc! Sunt acestea biblice? Nimeni nu spune că toţi cei ce pleacă sunt răi, după cum nici toţi cei ce rămân nu sunt obligatoriu buni. Şi vicecersa!
  Tu eşti mai tânără şi vei vedea unde duc toate aceste lucruri… Eu încerc doar să pun cap la cap lucrurile şi să intuiesc încotro merg…
  Apoi, poate ar fi bine dacă am cunoaşte mai mulţi drame care se petrec în familii care ajung ele însele să fie dezbinate, cu tineri care sunt atraşi spre „mirajul” de tip Metanoia-Harvest, Adoram, Râul Trezirii etc şi părinţi care suferă văzându-şi copiii îndepărtându-se de precepte ce ţin de o „minima moralia”!

 6. tabyta22 zice:

  Nu banii, ci iubirea de bani! Acesta e motivul. Problema este cã mulţi cred cã, odatã cu ei, deţin şi puterea.Ori cãderea…
  Tata este fan fratelui Ţon. Nu mã întrebaţi cum, cã nici eu nu ştiu şi nici nu înţeleg cum un fost evanghelic, actual penticostal poate idolatriza un baptist. Nici nu ştiu cum ar trebui sã îi spun, de fratele Ţon, lui, omului simplu de la ţarã, deconectat de internet.Sã îi spun cã fratele Ţon este un fel de penticostal, dar diferit, cã a fost un slujitor activ al comunismului? Prin aceasta voi dãrâma şi dramul de credinţã pe care îl mai are. Sper sã am puterea suficientã de a tace, chiar dacã adevãrul va fi ascuns.În fond, mã intereseazã mai mult salvarea tatãlui meu ca fratele Ţon şi viaţa lui.
  Irina este prietena mea.Este ortodoxã şi ne-am cunoscut în Spania.Viaţa ei pare o peliculã, dar bate filmul cum precizaţi frate Marinel.
  Dar e fan fratelui Pustan.A descoperit Cireşarii şi împreunã cu ei pe Pustan.A auzit mai multe predicii de la el decât am auzit eu.Trebuie sã recunosc cã nu ascult online predici, dar asta e altã treabã.
  Sãptãmâna dinaintea Paştelui mã contactã pentru a-mi spune despre Pustan. Era dezamãgitã şi avea o mie de „de ce-uri”.De ce la o postare de o paginã erau 200 de comentari la care, fãcuse pacatul de a le citi? De ce ca ortodox nu poţi sã spui pãrerea despre Pustan? De ce era/este demonizat Pustan când pentru ea era unicul sfânt în spaţiul evanghelic?
  Nu ştiu cât am rãspuns dupã dorinţã, dar am scris.Şi încã odatã m-am cãinat pentru invenţia internetului.
  Pãcatul nostru este cã în direct, bubele nu le spunem.Fiindcã dor ori ne temem sã nu fim atacaţi şi sã ne pierdem prietenii…
  Şi eu am dilema mea: cum ar trebui sã rãspund acestor oamenii, ca cei de mai sus, despre astfel de situaţi?De ce pentru unii e importantã poziţia şi banul implicit şi nu salvarea de suflete?

  Îmi cer scuze cã m-am lungit atâta…am scris ce mã frãmântã zilele acestea…

  • marinelblaj zice:

   Tabita dragă, tatăl meu, plecat de mult la Domnul, a fost un foarte bun şi apropiat prieten al lui Ţon (mi-e greu să-i mai spun frate după multele pe care le-a făcut!). Până la un moment. A urmat dezamăgirea, durerea… Cu ele a plecat…
   Ţon venea foarte des în casa noastră. Eram gard în gard cu biserica Speranţa, unde el a activat o vreme. Mic fiind, am fost ţinut în braţe de el. L-am admirat, l-am ascultat cu deosebit nesaţ… apoi…
   Este teribil să vezi cum cad oamenii puşi şi aleşi să-L slujească pe Domnul. Există multe, extrem de multe întrebări legate de acest om. Din păcate, fanii lui încă mai trăiesc din iluzia vremurilor lui „bune.”
   Cu fratele Pustan problema pare mai simplă, dar nu e! Au apărut oameni pentru care gloria, banul, poziţia trec pe primul plan. Eu spun că fac un lucru bun, îşi numără enoriaşii precum ciobanii (nu păstorii!) turma, dar…
   E trist, e trist că, vorba ta, sunt o mulţime de oameni care întreabă şi se întreabă şi n-ai ce să le răspunzi. Dar şi mai trist este că vom da de o judecată la care ne înfăţişăm fiecare individual!
   Îmi spunea un prieten foarte bune zilele acestea că o persoană din conducerea ortodoxă zicea că e bine că se întâmplă aşa ceva, că ei nu se bagă, fiindcă pot să spună oamenilor: „Uite ce fac pocăiţii! Dezmăţ în biserici! Ăşia-s pocăiţii”
   Extrem, extrem de trist şi de dureros!

   • marinelblaj zice:

    Şi ar mai fi un lucru de adăugat, Tabita! Eu nu cred că existenţa internetului e păguboasă! Păgubos e că se scrie în necunoştinţă de cauză. Dar, să ne imaginăm că n-ar exista. Cum ar putea fi avertizaţi oamenii de asemenea pericole? Ce liniştiţi şi-ar vedea de treabă toţi aceşti „lupi răpitori”!

  • anamaria zice:

   Am fost ortodoxa…. L-am cunoscut pe Domnul in 2007 ,dupa care l-am „cunoscut” si pe Iosif Ton de la care ascultamzi de zi cate o predica,un studiu…Rar trecea o zi fara sa ascult ceva . Imi era „foame”. Pt mine a fost ca o lovitura in moalele capului cand a cazut…Nu imi venea sa cred… Imi dau seama prin ce trece prietena ta,dar spune-i ca si Lucifer a cazut si odata l-a laudat si el pe Dumnezeu…Sa nu se concentreze asupra oamenilor ci asupra Bibliei …sa o studieze si sa o cunoasca, pt a putea analiza prin prisma Cuvantului lui Dumnezeu daca elegerea pe care a facut-o este buna si pt a putea judeca biserica in care se afla daca este sanatoasa. Sa mearga direct la sursa…restul sunt chestii trecatoare…facute sa ne zideasca sau sa ne darame

   • L.I. zice:

    a cazut iosif ton?! unde? de pe ce?

   • marinelblaj zice:

    Îţi răspund eu, L.I., la modul serios! A căzut de la credinţa biblică. Dacă vrei detalii… dar nu cred că e cazul. Şi pot să-ţi răspund şi direct la întrebările tale:
    Unde? În amăgire.
    De pe ce? De pe piedestalul pe care i l-au clădit alţii…
    Din respect pentru tatăl meu, mă opresc aici.

   • Doru zice:

    Draga Marinel, tie nu tie frica ca vei sta intr-o zi in fata lui Dumnezeu? Tot ce scrieti voi aici este BARFA. Cum poti sa faci o asemenea afirmatie? Nu ti-e frica de Dumnezeu? Tu cunosti viata fratelui Iosif Ton sau vorbesti „din auzite” sau auzite direct si partial, fiind deja influentat? Asculta de exemplul „Codul Sfinteniei” un seminar de trei predici (le gasesti pe youtube). TOTUL ce vorbeste el este bazat pe BIBLIE. Daca esti in ratacire nu mai lua si pe altii dupa tine ca sa-ti maresti pedeapsa. Domnul sa aiba mila de tine
    PS: Citeste brosura „Eliberare” de Watchman Nee (daca nu cumva l-at catalogat si pe el).

   • marcel s zice:

    …exista un Iosif Ton al conjuncturii…si un Ton al cartilor scrise…Watchman Nee a platit pretul propriei credinte…celalat de care pomeniti e un chimval zinganitor…

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Doru ,

    Iti dau doar un citat din cartea lui Iosif Ton ” Curs de Viata Spirituala . Umblarea cu Dumnezeu In Unire cu Domnul Isus Cristos sub Calauzirea Duhului Sfant ” , pag. 315 , ultimul aliniat :

    ” Dupa ce am tinut cursul acesta …am primit o scrisoare de la o sora , sotie de pastor , una dintre cele mai frumoase scrisori pe care le-am primit …Si sora imi povesteste in scrisoarea aceasta ce MINUNE MARE a fost ca ea sa inteleaga ca Dumnezeu e realmente o persoana care vrea vrea sa intre in aceasta relatie de dragoste cu ea si ca de acum , in fiecare zi , cand se duce la timpul ei de partasie cu Dumnezeu , se duce la O INTALNIRE DE DRAGOSTE . Se duce la o intalnire cu o persoana care e cea mai minunata persoana din lume , si Persoana aceea zice : ‘Bine ai venit ! NE IMBRATISAM , NE SARUTAM si NE IUBIM !’ Si daca ti se pare CUMVA limbajul acesta PREA DE TOT , citeste DIN NOU Cantarea Cantarilor si citeste-o zicand : ‘Fata aceea indragostita sunt eu . BAIATUL E DUMNEZEU sau DOMNULU ISUS ‘ …”

    Ce zici …??? Ti se pare ca TOTU-I BIBLIC … ???
    Cred ca „NO COMMENT” ar fi cea mai potrivita replica la asa ceva !

    Citeste cartea lui Timotei Pop „Misticism sau Crestinism Autentic” ca-ti explica problema foarte clar si detailat . Originea acestui EROTISM MISTIC fata de DIVINITATE este strain Bibliei , si provine din Religia Misterelor (Babiloniene) , importat mai apoi in Catolicismul Mistic , iar pe filiera Misticismului Catolic s-a strecurat si intre Karismatici .
    Iti mai recomand , daca stii engleza , si cartea „WANDERING STAR . Contending for the Faith with the New Apostles and Prophets” de Keith Gibson , in special capitolul opt , intitulat „Jesus: Your Personal Boyfriend ? – Modern Prophets and Jesus ” http://www.caryltvshop.com/product.php?productid=17690&cat=254&page=1&featured=Y
    .

   • marinelblaj zice:

    Doru, chiar dacă ai intrat atât de „zgomotos” în Cetate, eu tot îţi spun Bine ai venit!
    Am să-ţi răspund scurt:
    Tocmai pentru că ştiu că voi sta într-o zi în faţa lui Dumnezeu, mă simt dator să veghez la orice rătăciri care pot duce pe alţii pe căi greşite, indiferent dacă ele vin din partea unor oameni idolatrizaţi de alţii!
    Adevărul nu va fi bârfă niciodată!
    Sunt multe locuri în care noua teologie a lui Ţon este analizată. Dacă vrei, pot să-ţi dau şi eu link-uri ca să te edifici!
    Fii binecuvântat!

   • Dragă Marinel, tu n-ai deschis cutia pandorei, ci a pandurului: te lupţi cu „turcii” noştri ca la Plevna, iar „Cetatea de piatră” a devenit un soi de Reduta Griviţa. 🙂
    Îi numesc „turci” (cu iertăciune lui Sali Sabri 🙂 ), pentru că se fac că nu pricep pe româneşte.
    Am citit, de exemplu, că Daniel Brânzei nu poate să scrie cuvîntul „chiuvetă” fără să facă cîrcei la degete. El nu schimbă uleiul, dar ştie să schimbe de minune vorba. 🙂 (Sper să nu se supere că „mă iau de el”, dar poate nici nu înţelege expresia).
    Ştii, un mare pictor baroc, Rubens, are unele compoziţii de mari dimensiunii a căror structură, compoziţie şi linii de forţă antrenează formele într-un soi de cercuri concentrice, în spirală.
    Postările unora au ceva baroc în ele şi, ca să nu-l dezamăgesc, din nou, pe Daniel Brânzei, balcanic vorbind, se învîrt precum cîinele după coadă.
    Aşa şi cu „bîrfa”: oricum ai da-o, tot la ea ajungi! Şi o iei de la capăt cu explicaţiile…, vorba ta, cu postarea cu mitul lui Sisif.
    Tu eşti pan-durul Sisif, Marinel. 🙂

   • marinelblaj zice:

    Răsvan dragă, n-am anticipat deloc faptul că „mă expun la riscuri” atunci când am scris postarea asta! Nici nu m-am imaginat în postura unui „pan-dur”! Acum, dacă tot am intrat în jocul asemănător lui STRATEGO, măcar sunt liniştit din câteva motive:
    – sunt convins că nu e lupta mea, nu urmăresc „succesul” şi nici nu mă tem de riscuri…
    – la cât sunt de subţirel, dacă mă întorc din profil, e mai greu să fiu „doborât” de vreun glonţ! 😀

   • Văd că asta cu pan-durul nu ţi-a plăcut! 🙂
    Atunci am să încerc altceva: ultima strofă din Peneş Curcanul, a lui Vasile Alecsandri. Fii atent cum sună, ai să te regăseşti în ea 🙂 :
    „Ah! da-o-ar pomnul să-mi îndrept
    Această mână ruptă,
    Să-mi vindec rănile din piept,
    Iar să mă-ntorc la luptă,
    Căci nu-i mai scump nimică azi
    Pe lumea pământească
    Decât un nume de viteaz
    Şi moartea vitejească!”
    Şi te-ai întors, dragul meu prieten, Marinel Curcanul, cu o nouă postare, cu o nouă Strategie. 🙂
    Măcar nu eşti singur pe redută. Vin şi eu cu tine! 🙂

   • marinelblaj zice:

    😀 Vino! Asta mă asigură şi mai mult că scap de glonţ, căci tu eşti o ţintă mult mai mare decât mine! 😀

   • szromulus zice:

    Prea mult ne luam dupa zvonuri, povesti si politica…

   • marinelblaj zice:

    Romulus, din tot ceea ce am scris în această postare un singur element e la nivel de zvon (am şi precizat acest lucru). Restul sunt fapte. Cât îl priveşte pe Ţon…, cum i-am răspuns lui L.I., eu chiar nu merg pe baza zvonurilor, dar respect prea mult durerea cu care a plecat tatăl meu din cauza rătăcirilor acestui candva om respectat şi ascultat în mediul evanghelic.
    Voi sunteţi mai tineri şi, teoretic, aveţi mai mari şanse decât mine să vedeţi deznodământul acestor „zvonuri, poveşti şi politică”…

   • szromulus zice:

    Marinel, nu te contrazic. Aspectul care ma deranjeaza e tiparul de 2000 de ani care se tot repeta – aruncantul cu pietre(si nu ma refer la tine). Din pacate cunosc multi lideri religiosi care sunt plini de ura, pisma, rautate, mandrie debordanta, invidie, lacomie care nu sunt nici macar avertizati ca sunt pe cai gresite(ca deh ce nu se vede nu e pacat) si tot acestia sunt maestri in aruncatul pietrei.

   • anamaria zice:

    Eu nu m-am luat dupa zvonuri,am judecat dupa ceea ce am auzit chiar din gura lui. Poti face acelasi lucru…

   • szromulus zice:

    In cultul penticostal nu sunt eclusi ne-cesationistii. Manifestarile iesite din comun sunt banate doar.

   • L.I. zice:

    daca tu esti baptista, iar iosif ton a inceput sa creada si in alte daruri spirituale, si altele decat cred baptistii, e clar c a cazut de la credinta. mai bine stai si judeca ce scrie in scriptura.

   • marinelblaj zice:

    Replică nedreaptă L.I.! Nu cred că-l judecă lumea teologică pentru credinţa în alte daruri, ci pentru exagerarea care duce rapid spre teologii de genul celei a lui Benny Hinn sau mai nou Chris Oyakhilome (înţelegi ce vreau să spun!). De aici până la „spectacolele” americane cu „daruri” care vindecă şi motoarele autoturismelor nu e cale lungă!

   • L.I. zice:

    eu nu stiu sa fi ajuns pana acolo. varul meu primar din america merge la biserica pastorita acolo de el, si varul meu e departeeee de a imbratisa teologia lui benny hinn sau a altor mascarici ca el. so, daca l ar vedea pe ton facand ca astia, nu cred c ar mai merge la biserica, ca nah, are si el niste studii teologice, baza sanatoasa (penti maritat (zic maritat pt ca dupa nunta au continuat sa mearga la bapti la ea) cu bapti : )) ), dar totusi… sa nu exageram. si biserica e mica. de unde stiti voi ce face el acolo?

   • marinelblaj zice:

    L.I. cine a pomenit de ce face? Eu am citit multe dintre lucrurile scrise de el de la o vreme încoace şi, dă-mi voie să spun, direcţia e mai mult decât evidentă. În fond, nici nu cred că mai are atâta timp să ajungă la fapte, dar sunt alţii care îi îmbrăţişează noua orientare şi…

   • L.I. zice:

    eu n am citit ce a scris ton si nici nu l am ascultat predicand decat franturi de cateva ori. nu stiu de ce nu mi place cum predica.

   • anamaria zice:

    L.I. ,uite na ca-s chiar penticostala.

   • anamaria zice:

    Lucrurile sunt mult mai profunde,nu e vorba doar de manifestarile Duhului Sfant…Duhurile trebuiesc cercetate,ca sunt de mai multe feluri.

   • szromulus zice:

    Problema miscarilor cu care lucreaza, in prezent, Ton(sper totusi ca nu s-a confundat cu ele, desi….) este lipsa unei robuste cunoasterii teologice si psihiatrice. Pericolul mare este sa aiba manifestari care pot deveni de competenta psihiatriei si asta este o problema extrem de mare.
    Pe de alta parte, din cate stiu (si din anii in care am locuit inafara tarii) cartelul estic – Romania si tarile rusofone au o orientare strict cesationista. Vesticii, in schimb, foarte multi, nu adera la cesationism si aici ma refer la baptisti. Daca nu sunt bine informat imi cer scuze, dar pana la o argumentare robust documentata raman la pozitia actuala 🙂

   • marinelblaj zice:

    Recitesc o parte dintre comentarii, Romulus, şi realizez că în loc să judecăm faptele raţional, înclinăm mai degrabă spre o judecată umorală. Chiar dacă este vorba despre spiritualitate, aşa ceva nu este deloc benefic!

   • szromulus zice:

    Ai dreptate. Te-am contactat in privat 🙂

   • marinelblaj zice:

    Am citit mesajul. Merită un răspuns mai amănunţit. Iartă-mă, dar o voi face abia mâine. Trebuie să termin acum ceva şi nu vreau să răspund în grabă!

   • TheLordIsComingSoon zice:

    AMIN !!!

  • L.I. zice:

   irina, cea care s a dus acasa si a avortat pt ca n a vrut medicul s o consulte/trateze? doamne multe poti auzi!
   nu mai credeti toate mizeriile ce apar pe internet.

 7. szromulus zice:

  Draga Marinel, grea postare 🙂 . Ca un indragostit de evanghelia dupa Ioan, vad multe raspunsuri in minunatele pilde ale lui Isus.
  Intr-o lume spirituala confuza, oamenii se orienteaza dupa curente/miscari spirituale, unele se dizolva incet, altele se nasc, bisericile se schindeaza, oamenii urmeaza liderii dupa criterii de simpatie si carisma si nu dupa adevarul scriptural. Intreg peisajul seamana foarte bine cu niste nave risipite in larg care nu stiu incotro se indreapta, de ce vanturi sunt impinse. Ma intreb de ce oile din pilda bunului pastor nu discern glasul pastorului. Este o pilda clasica, banal de simpla, dar extrem de complexa. De ce este complexa? Pentru ca daca ar ascunde un adevar usor de inteles majoritatea l-ar aplica. Forfota maselor, miscarile politice imbinate cu cele religioase indica doar ca oile sunt confuze si ca nu discern glasul Pastorului.
  Posibil ca si bisericile clasice neoprotestante sa aiba o doza de vina pentru ca au redus teologia la intelect, iar partea de viata intima cu Dumnezeu a devenit un fel de lucru out of fashion de care se mai ocupa batranii fara ocupatie, care pe vremea prigoanei comuniste vedeau in spiritualitate un loc de scapare la propriu, o fortareata imposibil de distrus, precum David in vremurile grele vedea in Dumnezeu o putere reala, fizica(nu metaforica), un loc de confort al sufletului sau.
  Cred ca nu trebuie sa cautam adevarurile prin miscarile politice, religioase, culturale ci in intimitate sa ne apropiem cu multa seriozitate de El, care este singura sursa de Adevar.
  Intotdeauna mi-a placut sa stau detasat de miscari, atat clasice cat si noi. Imi place sa privesc la forta exploziei care le formeaza, apoi sa vad cum se ofilesc ca frunzele toamna. Sigur si religiile mari se ofilesc, atunci cand in loc sa convearga totul spre cel care ne-a creat, spre intimitatea spirituala cu Dumnezeu, se indreapta spre show-uri, biserici fastuoase(nu ca nu mi-ar place, dar nu asta este pentru mine elementul esential), teorii interesante – dar lipsite de puterea Duhului.

  • marinelblaj zice:

   Romulus, indiscutabil, bisericile neoprotestante au o mare vină. Eu aş numi această vină „încremenirea în proiect.” Partea extrem de periculoasă este că aceste noi mişcări crează iluzia unei părtăşii, a unei vieţi trăite în conformitate cu Cuvântul, numai că acest Cuvânt ajunge să fie deformat pentru că sunt interese, altfel de interese la mijloc. Şi deformările sunt de multe ori atât de subtile încât greu pot fi sesizate de omul care nu are o trăirea adevărată cu Cel care l-a creat, l-a chemat şi l-a socotit neprihănit. Când se ia în derâdere preocuparea faţă de aspectul exterior (terminaţi cu prostiile de genul „de ce cercei, de ce ţinută decentă când merg şi blugii rupţi în fund şi mai nou aveţi treabă şi cu bieţii homosexuali etc) mă întreb practic în ce mai constă mărturia, că doar nu poţi ajunge să stai de vorbă cu fiecare necredincios şi să-l lămureşti ce şi cum! Oamenii ne privesc şi… vai de cel prin care vine ispita!

   • szromulus zice:

    Chiar daca “încremenirea în proiect”, cum o numesti, este problema principala, personal cred ca resursele divine nu sunt limitate nici de cult, de nimeni. Cine chiar vrea sa caute cu maxima dorinta pe Dumnezeu o poate face. Vestea buna este ca El chiar raspunde in mod personal 🙂 . Am avut si eu o perioada in care limitarea si nevoia de a gasi solutii era acuta, am inteles ca resursele nu sunt limitate decat de propriul nostru ego. Cand ne ridicam ochii spre cer si perseveram in cautarea Lui, El ne va raspunde fara nici o indoiala 🙂 .

 8. marcel s zice:

  …daca la sirul de evenimente, mai sus pomenite ,mentionai si o anumita declaratie a iezuituilui Francisc…teoria conspiratiei era mai usor de citit printre rinduri…lasind gluma la o parte doar Putin poate stopa atacul plin de dragoste al Vaticanului asupra protestantismuilui…sint convins ca nici actorii care joaca in aceasta piesa nu au o intelegere globala asupra scenariului…

  • marinelblaj zice:

   Vorba ta, Marcel, lăsând gluma la o parte, nu fi atât de convins de nevinovăţia actorilor. Ea merge până la un punct…
   Cât despre Vatican, Putin etc… mă tem să nu complicăm lucrurile mai mult decât e necesar. E adevărat că există o nouă ofensivă a Vaticanului, dar noi ne comportăm balcanic, conspirăm balcanic, n-avem vocaţia universalităţii nici măcar la nivel de conspiraţie! „Cântăm” după partituri scrise de alţii cu pretenţia că… doinim!

 9. marcel s zice:

  …spatiul strict geografic romanesc nu a dat nastere nici unei miscari protestante sau neoprotestante…totul a fost importat prin bunavointa unor conationali care odata intorsi au implementat credintele intr un sistem corupt prin insasi originea sa intr o mentalitate balcanica…este normal ca miscarea carismatica sa aiba success in rindul baptistilor si penticostalilor nemultumiti de stagnarea spirituala si de coruptia din propriile denominatiuni…se pare ca cine va voi sa ramina crestin va trebui sa paraseasca organizatiile crestine…sau sa devina orthodox…p.s.doar pentru tine Ton Iosif este iezuit…

 10. anamaria zice:

  De cand au aparut problemele sau cel putin de cand le-am descoperit eu, (m-) am tot intrebat de ce nu se spune nimic in biserici? Este un curent in care sunt atrasi atat baptistii cat si penticostalii ,un curent periculos… De ce se tace? Alt pastor plin de „fani” dar si de „bube”este Petrica Hututui(Limanuri bune,Botosani)

  • marinelblaj zice:

   Anamaria, din păcate se tace pentru că „fiecare îşi vede de ale lui”, ca şi când vorbim de o Împărăţie dar care are un soi de… ducate, voievodate sau cum vrei să le spui în care fiecare „se baricadează” cum poate.
   Au apărut ca ciupercile genul acesta de „vedete” şi se uită că cu cât o persoană are mai mulţi fani, cu atât e mai mare pericolul ca Domnul Isus să devină un fel de marfă de propagandă. Mă întreb uneori de ce fratele Liviu Olah n-a produs dizidenţe şi nici nu şi-a „făcut” o biserică de fani ?

   • L.I. zice:

    e gresit sa spui ca si au facut o biserica de fani. pustan, de exemplu, pastorea biserica penticostala din beius cand si au inceput acuzatiile mzerabile la adresa lui. ca biserica l a vrut in continuare pastor si dupa ce a iesit din cult, nu inseamna ca si a facut o biserica de fani, ci inseamna, ca aia stiu mai bine decat multi care stau, comenteaza si judeca de la distanta niste zvonuri, cum este pustan si cine este pustan.

   • marinelblaj zice:

    L.I. mă întreb de ce tot aduci în discuţie persoana fratelui Pustan? Eu l-am luat în considerare în tot „scenariul” mişcării carismatice doar pentru că are înclinaţii de acest gen. N-am afirmat că şi-ar fi făcut biserică de „fani” (deşi, iată, din insistenţa ta deduc că n-ar duce lipsă de aşa ceva 😀 ). Oricum, timpul va dovedi dacă lucrurile pe care le-am presupus eu aici se vor adeveri sau nu. Deocamdată rămâne plaga aceasta a dizidenţelor fără sfârşit…

   • L.I. zice:

    pt ca l ai pomenit, de aia l aduc in discutie. mie nu mi se pare ca pustan are inclinatii carismatice.
    nu sunt fan pustan, dimpotriva. am mai zis asta aici, cred. insa nu pot crede acuzatiile mizerabile ce i s au adus. si mai stiu ca de multa vreme este antipatizat de catre mai marii cultului penti; in bis nr 1 nici nu l mai invitau de buni ce is. daca chiar era vinovat de ceva, il excludeau atunci, dar au asteptat un moment mai bun sa profite sa l dea afara.
    in schimb l au primit in biserica pe marele mincinos… stai ca nu mi vine in minte numele lui… un „predicator” rus care vorbeste romaneste si care cica o lucrat in kgb si alte minuni. o fost pe la multe biserici cu povestile lui nemuritoare. s o umplut biserica ochi si stateau si i ascultau gura casca minciunile. abia dupa ani au aflat si ei cine este de fapt… nu zvonuri, ci dovezi. si mai pun la ora de rugaciune sa ti cante din acordeon un „frate” stiut de o fabrica intreaga ca fiind hot, mai mult, o scris pe poarta fabricii ca domnul x ne paraseste pt c a furat. no, pe astia sa i cred eu? no merci. normal ca i doare cand vad ca le pleaca credinciosii. hai ca inca in bis penti nu se pleaca chiar asa ca la bapti. : ))
    sau unul prins si spus in biserica c o curvit, el cu nevasta si copii acasa, de fapt a avut o relatia pana a fost prins. era un pastorica plangacios, asa plangea la avon de ziceai ca nush ce bai are. :)) nu i o placut sa stea pe ultima banca, ci s o mutat la alta biserica unde acum 2 ani dadea indemnuri la ora de rugaciune. nu tare m as mira ca acuma sa si predice. daca ti imaginezi ca biserica nu stie de antecendetele lui, te inseli. no decat sa l ascult pa el, mai bine ma duc la sonea sa mi vorbeasca despre calvinism sau la popa sa mi ceteasca liturghia. 😉 hai ca m am lungit.

   • marinelblaj zice:

    M-ai făcut să râd cu comentariul ăsta, L.I. Mă refer la stilul tău de a scrie, aşa, dintr-o suflare.
    Treaba cu „de unde se pleacă mai mult” nici n-are relevanţă câtă vreme fenomenul e tot mai prezent. „Adoram” s-a format dintr-o dizidenţa de proporţii din „Gloria” Arad. De ce? Repet întrebarea: de ce n-a provocat trezirea spirituală a lui Olah dizidenţe? Încearcă să gândeşti adânc la această întrebare!

   • L.I. zice:

    nu stiu de ce. poate nu le o mai placut atmosfera de la bapti. habar n am.
    trezirile spirituale nu provoaca dezidente. astia de au plecat cu unii si cu altii nu s treziti spiritual, ci doar au schimbat atmosfera. zic si io.

   • marinelblaj zice:

    În sfârşit! Asta e, schimbarea de atmosferă! Din păcate, nu neapărat cea spirituală!

 11. Pingback: O sâmbătă muzicală mai aparte… un punct de vedere | cetatea de piatră

 12. Dragă Marinel, am citit postarea, dar am citit şi comentariile de pînă acum. E un mare avantaj, trebuie să recunoşti. 🙂
  N-am stat deoparte, am fost prins de alte probleme şi am amînat să scriu cîteva rînduri.
  Am înţeles că Romulus ţi-a scris ceva pe mail şi că tu vei posta un răspuns bine cumpănit. Abia aştept să văd despre ce este vorba. 🙂
  Îmi lipsesc imaginile de la evenimentul respectiv, la care faci trimitere cu eleganţă. N-am avut timp să mă uit pe net cum arată întîlnirile astea de acum, de la Arad. Nici azi nu pot, că sunt de gardă pînă mîine şi numai de Barbosu nu-mi arde. 🙂
  Tu ai urmărit emisiunile în direct? Aş fi fosrte curios să aflu părerea ta sau a celor care au scris aici.
  Mărturisesc că din fiecare comentariu am avut ceva de învăţat, ceva nou de aflat. O reacţie, o amintire.
  Nu cred că Marinel luptă împotriva mişcărilor carismatice şi la cît de blînd, paşnic şi concesiv este nici împotriva creştinilor nominalizaţi în postare. Nu colecţionează nici scalpuri, nici bărbi, ca alţii… 🙂
  Trebuie să-ţi fac o mărturisire: mişcările astea carismatice îmi repugnă. Nu caut să motivez teologic de ce, în primul rînd pentru că nu mă duce capul, în al doilea rînd, pentru că, vorba lui Romulus, eu îmi caut Domnul în cămăruţa mea şi nciodată n-a lipsit, niciodată nu m-a dezamăgit.
  Am trăit într-un mediu baptist, încă de mic. La noi nu existau discuţii, întrebări de genul: unde să mergem duminica asta? Era evident că NUMAI la noi, unde altundeva?
  Nu ştiu să fi fost vreo rudă de-a mea, baptistă, care să dorească să vorbească în limbi, dimpotrivă.
  Era un respect relativ şi o necunoaştere profundă. 🙂
  Aşa ne-am menţinut „pe linie”. Eu aşa am rămas pînă în ziua de azi.
  Cum aş putea să accept o mişcare de tip carismatic, care derivă, în oarecare măsură, din cea penticostală, din moment ce nici pe penticostali, deşi îi respect şi-i admir, nu-i înţeleg şi nu vreau să devin ca ei?
  Eu cred că există un soi de tradiţie baptistă, chiar dacă termenul trebuie definit de toţi cei ce-l folosesc. Aş pune aici organizarea unei zile de duminică, de exemplu: ora de rugăciune, şcoala duminicală, cîntările cu corul (ziua) şi cu orchestra (seara), cîteva poezii recitate şi una, hai două cîntări solo, apoi predica (nu mai lungă de 45 de minute). Nimic şocant, nimic să sară în ochi. Fără mărturisiri de genul ce rău era cînd am fost ortodox (sau catolic) şi ce bine e acum, cînd sunt mîntuit şi baptist.
  Monoton, veţi spune. De acord cu tine, Marinel, de acord cu cei ce mă citesc.
  Sigur, spunea Marcel că povestea e de import şi că a ajuns într-o zonă balcanică (peiorativ vorbind). E ideea pe care o afirma şi o susţinea şi Daniel Brânzei, un mare admirator al Harvestului şi al trimisului lor pe pămînt, Cristian Barbosu. Nu ştiu dacă mai e pe aceeaşi lungime de undă cu ei. 🙂
  Asta e justificarea de bază, zic eu, a permanentelor ruperi de ritm din terenul evanghelic. Pe de o parte, democraţia de tip occidental vine „la pachet” cu mişcările evanghelice la modă din vest şi, mai ales, de peste ocean, de unde vin, de altfel, şi grosul sumelor investite în „împospătarea” ideologică. Este o ofensivă culturală şi religioasă, nu doar economică. Un război de cucerire fără victime, dacă vreţi. Se cumpără hectare în România, nu văd de ce n-ar fi un preţ pe suflete şi conştiinţe.
  Hristos se vinde uşor şi ieftin pe noile pieţe? Se face abuz de psihoterapie de grup, cum se temea, pe bună dreptate, Romulus? Evident că da!
  Cînd pui în faţă tineretul şi vrei să-l păstrezi în biserică, trebuie să te dai cu lumea şi, implicit, cu moda. Or, aici americanii sunt mari meşteri.
  La ei merge, la noi eu zic că e mai greu. Trăim într-un peisaj în care se ridică la orizont, că vrem să acceptăm sau nu, o turlă de biserică. E un amalgam aici, sunt nişte rădăcini, suntem o ţară îmbătrînită-n ani. La cîte temple masonice de „cartier” au americanii, noi am clădit biserici.
  Eu simt în suflet acest conflict (pe care nu-l aveam înainte de ’89), între tradiţie şi linişte, pe de o parte, şi oferta agresivă venită din vest, cu bani şi pompă multă, pe de alta.
  Recunosc, sunt extrem de subiectiv în tot ce spun aici.
  Mă oripilează stadioanele folosite pentru predicarea lui Hristos, muzica agitată, foiala din biserici, psihozele de tot felul, idolii pe două picioare, predicatorii de succes, aroganţa şi opulenţa îmbogăţiţilor tranziţiei, de la un dumnezeu din est la unul mai bogat, din vest.

  • Adrian zice:

   Ma regasesc in tot ceea ce ati scris (cu exceptia faptului ca eu, spre deosebire de dumneavoastra, provin dintr-o alt mediu religios).
   Apropo de pastrat tineretul in biserica: cunosc, pana in acest moment, 5 tineri care au parasit mediul evanghelic tocmai din cauza atmosferei de bodega din unele biserici. Din sila fata de „lauda si inchinarea” unor „trupe” au ales solemnitatea muzicii bizantine. Nu spun ca au facut bine sau rau, dar trebuie sa se stie ca avem si astfel de exemple, pentru ca, de obicei, sunt facute cunoscute doar cazurile de sens invers.
   Domnule Rasvan, sunt oripilat de aceleasi lucruri ca si dumneavoastra.
   Mai departe, ma autocenzurez. Marinel stie de ce.
   Poate vom avea ocazia sa discutam candva personal.

   • marinelblaj zice:

    Adrian dragă, la energia şi verva pe care o ai şi pe care ţi-o cunosc, retragerea, fie ea şi cu autocenzură, nu îţi face decât rău. Sunt lucruri şi mai oripilante care trebuie înfruntate!
    Îndrăznesc să visez şi eu la o întâlnire. În trei… 🙂

   • Adrian zice:

    De ce nu? Ar fi un fel de „Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!” 🙂

   • Cu mult drag şi respect. Sunt convins că aş avea multe de învăţat de la dumneavoastră, domnule Adrian.

   • Adrian zice:

    Cu siguranta un lucru se poate invata de la mine: sa nu faca nimeni prostiile pe care le-am facut eu. Cat de prost trebuie sa fii ca sa te lasi „aburit” de niste saltimbanci ai trimisului lui Harvest pe Pamant (ca sa folosesc expresia dvs. foarte plastica)?! Ei bine, eu am dat dovada de o astfel de prostie, fie si numai pentru 9 luni. Oameni ca dvs. si ca Marinel au mirosit de la primul „fum” paranghelia profetului harvestit. Eu nu. Nu o sa-mi iert niciodata aceasta ratacire cauzata, in mare parte, din increderea oarba in niste falsi prieteni. Asa ca, dimpotriva, sunt convins ca eu sunt cel care trebuie sa ia notite de la dvs. si Marinel. Spuneti-le celor atrasi de „fratii-galagie” sa stea linistiti in bisericile lor si sa nu aleaga, asa cum au facut altii, puţul in locul lacului.

 13. Pingback: Cronici mondene (117) Dumnezeu bogat, Dumnezeu sărac | Jurnal

 14. marinelblaj zice:

  E limpede! Răsvan dragă, comentariul tău, mesajul lui Romulus şi în general comentariile de la această postare mă obligă la un răspuns mai amplu şi cred că el va face obiectul unei postări aparte. Sunt multe puncte foarte interesante de abordat, tu le-ai sintetizat în mare parte, iar asta mă face să consider că nu merită doar un comentariu-răspuns. Singura problema (sau, ca să fiu cât se poate de onest, cea mai mare, nu singura!) e timpul. Dar, ca să mă oblig, iată, promit! 😀
  Dovada cea mai bună că subiectul mă frământă în cel mai înalt grad e chiar alegerea făcută pentru sâmbăta aceasta muzicală… 😉

 15. marcel s zice:

  …trebuie luata in considerare apartenenta la o anumita zona geografica pentru acceptarea unui anumit tip de cultura crestina…vezi cazul apostolului Pavel,pe care Duhul Domnului il calauzeste intr-o anumita directie si ii interzice sa mearga in afara Europei…un crestin african nu poate sa fie penticostal sau baptist fara sa fie si charismatic…e in singele lor topaiala spirituala…am trait 6 luni in mijlocul lor…mai sint si radacinile samanice ale spiritualitatii africane cu care s-a imbinat crestinismul…crestinismul afroamerican respecta reteta – un om face tot spectacolul – a culturii americane …la ora actuala crestinismul nu detine o teologie de bun simt care sa permita convietuirea intr-un singur trup spiritual a tuturor raselor…evanghelia lui Pavel pune doar natiunile impreuna..oare a pornit crestinismul din Romania si s-a oprit tot acolo…

  • marinelblaj zice:

   Sunt câteva realităţi în ceea ce spui, Marcel, dar şi câteva inexactităţi. Este adevărat că manifestarea creştină e oarecum legată de mediul cultural, însă nu trebuie să uităm că acest lucru nu are un caracter total, căci mai intervine şi „dezbrăcarea de omul cel vechi”!
   Iar exprimarea cu „creştinismul nu deţine o teologie de bun simţ” mi se pare exagerată (ca să spun doar aşa!).
   Cât priveşte creştinismul pornit din România şi oprit tot acolo, evident, răspunsul este NU. Doar că unii aşa consideră… dar e treaba lor!

   • Avem noi „negrii” noştri, care sunt cînd baptişti, cînd penticostali, cînd carismatici. Cred că ei au găsit secretul „bunului simţ creştin”, cum îl numeşte Marcel S, şi trăiesc mai mulţi într-unul. Maruştile cu pantaloni, neo-evanghelice. 🙂

  • anamaria zice:

   Problema este invatatura gresita . Ca la manifestat poti cadea in genunchi sau poti cadea pe spate…

 16. szromulus zice:

  Problema pluri-religioasa nu este o problema care isi are radacini doar in istoria contemporana. Cele mai vechi inregistrari dateaza din perioada vechi testamentala. Isus cand a venit in mijlocul natiunii nu a fost recunoscut decat de o minoritate aproape nesemnificativa. Curentele de gandire religioasa existau si in acea perioada si ofereau diverse viziuni hermeneutice, cu toate astea nu reuseau sa discearna adevarul.

  Daca oferim oamenilor o religie sa nu ne asteptam sa culegem decat dezbateri pluri-religioase, diversitate de opinii si preferinte. Daca oferim in schimb o relatie cu Duhul Sfant si o interpretare corecta a bibliei vom culege o generatie de oameni puternici, plini de Duh. Unica solutie vechi testamentala era reintoarcerea serioasa a oamenilor religiosi la Dumnezeu, nu a celor nereligiosi, ci a celor religiosi. Personal nu vad decat o singura solutie, cea gordiana. Lipsa de Duh si de relevanta duce la fenomenul pluri-religios. Oricat am critica miscarile de stanga, de dreapta lucrurile nu se vor remedia. Cu cat ii criticam mai tare cu atat se inmultesc mai mult. Sunt de acord ca trebuie sa clarificam lucrurile si sa spunem adevarului pe nume, dar asta nu va deschide ochii spirituali ai celor care adera la alte miscari.

 17. Pingback: Cine este scenaristul? | vegheaza.com

 18. paul morar zice:

  Draga Marinel Blaj,

  am incercat sa va raspund la intrebare:

  http://vegheaza.com/2014/05/05/cine-este-scenaristul/

  • marinelblaj zice:

   Paul dragă, răspunsul tău e cât se poate de „la obiect”. Totuşi, aş fi foarte curios care e „filiera” românească! Este limpede că acest curent a fost preluat într-o oarecare măsură de Iosif Ţon, care a încercat o „rescriere” apostolică, dar ofensiva aceasta cu iz românesc are români în spate!

   • paul morar zice:

    Si eu sunt la fel de curios care e aceasta „filiera” si cine sunt romanii din spate. Poate stie cineva mai multe si ne ajuta. Trebuie sa iasa la suprafata cumva.

   • marinelblaj zice:

    Va ieşi, te asigur! Dacă nu prin oameni (deşi sunt anumite lucruri care pot îndreptăţi deja unele concluzii), Domnul sigur va da „pe faţă” toate aceste lucruri!
    Şi nu e vorba atât de curiozitate în sensul de a afla doar, ci pentru a constitui un avertisment pentru (încă) multe (posibile) victime!

   • paul morar zice:

    Intr-adevar, nu suntem manati de curiozitate ci de dragostea care o avem pentru victime si posibile victime. Sper doar ca ei sa inteleaga asta si sa nu ne considere dusmani.

 19. szromulus zice:

  Citind articolul si comentariile, ma gandeam daca nu ar fi util sa punem inca o intrebare(alaturi de cea initiala) – de ce apar aceste scenarii? Cand pun o astfel de intrebare nu pornesc de la nevoia de a primi un raspuns clasic, evident, trivial, ci unul de profunzime.

  Astfel de scenarii apar atunci cand se creaza un cadru favorabil. Personal nu sunt adeptul nici a miscarilor carismatice si nici al religiilor bazate doar pe teorie si care exclud nevoia existentei lui Dumnezeu din viata personala. In gandirea evanghelica am intalnit ambele fractiuni, de aceea le aminteam.

  • marinelblaj zice:

   Ei, vezi, Romulus? Tocmai „cadrul” acesta favorabil e problema. Dacă el n-ar exista, nu-ar prea avea succes nici „scenariştii” şi nici „regizorii”. Mai puţin şi termin ceea ce trebuie să finalizez şi am să încerc să-mi ţin promisiunea făcută cu privire la o încercare de analiză. Mulţumesc pentru ajutorul dat prin aceste întrebări, precizări…

 20. Pingback: DE CE? (sau un alt fel de a “citi” un scenariu) | cetatea de piatră

 21. J.A. zice:

  „- în Arad se formează biserica baptistă „Metanoia”. Lider: Cristian Barbosu. Adepţi: o parte dintre membrii bisericii baptiste „Maranata” şi mulţi tineri (şi nu doar!) nemulţumiţi de mediul baptist prea rigid şi conservator din aproape toate bisericile baptiste din Arad. Mişcarea „Metanoia” se extinde prin aceleaşi metode arădene şi în alte oraşe din ţară.”

  Erata:
  – în Arad se formează biserica baptistă „Metanoia”. Pastor ales:Mircea Mandrutau. Cristian Barbosu a devenit pastorul bisericii, ulterior infiintarii ei, dupa mai multe luni de discutii. In aceste discutii ne-a asigurat, ca nu este asociat cu nici o miscare sau biserica americana, care sa ne impuna o teologie sau viziune emergenta sau carismatica, pe motiv ca ne ajuta financiar. Mult mai tarziu am aflat ca era angajat ca misionar la Harvest Bible Felowship.

  Fondatori: o parte dintre membrii bisericii baptiste „Maranata”, care in dorinta lor de a proteja lucrarea si marturia bisericii, au inceput sa-l chestioneze pe pastorul bisericii de atunci in legatura cu viata personala si implicarea sa politica. Ca urmare pastorul a inceput o campanie de acuzare a lor in mesaje publice, culminind cu cerinta expresa de a alege intre supunerea neconditionata sau plecarea din biserica. Dupa cateva incercari de reconciliere esuate, derulate pe o perioada de 6 luni, ne-am constituit ca biserica baptista. Noi cei care am fost acolo cunoastem istoria in detaliu. Pentru cei care nu au fost acolo dar vor sa o afle, exista dosare de corespondente si documente oficiale. Dar la ce ar folosi? Am ales sa nu luptam pentru dreptatea noastra.

  Aduc totusi un argument care, pentru tine Marinel, ar trebui sa conteze si sa accepti corectia in legatura cu fondarea bisericii baptiste Metanoia Arad. Toti slujitorii si o mare parte dintre membrii de la inceput au ramas in biserica dupa separarea de Harvest. Cu alte cuvinte, biserica Metanoia actuala este in mare cam aceeasi de la inceput. Dupa cum bine stii, sunt cativa oameni de incredere, pe care ii stii si care ar putea depune marturie pentru Metanoia si slujitorii ei, fiindca ne cunosc foarte bine. Mentionez doar pe Beni Faragau si Emil Bartos. Beni ne cunoaste de multa vreme. Ne-a invatat si inca ne invata multe lucruri. Emil ne stie pe unii inca din vremea cand eram studenti. Dupa ruptura de anul trecut, a fost disponibil sa ne ajute. Am avut multe interactiuni cu acesti doi frati. Accentul nu a cazut niciodata pe nemultumirea fata de un sistem ci pe dorinta de a face lucrurile mai bine. E o chestiune de perspectiva.
  E adevarat ca, asocierea noastra cu Cristian Barbosu, ii indreptateste pe cei care nu cunosc detaliile, sa ne considere pe toti nemultumiti, fiindca el a afirmat aceasta nemultumire in numele bisericii, desi i-am atras atentia in mai multe randuri sa nu o faca. Acum insa, Metanoia s-a detasat de Cristian Barbosu si Harvest. Nu-i destul de clar lucrul acesta? Nu exista un fenomen Harvest-Metanoia. Exista o biserica baptista Metanoia Arad si o miscare Harvest de plantare de biserici la nivel mondial, al carei lider european este Cristian Barbosu. Daca ai nevoie de argument, te rog citeste „Provocarea chemarii-perspectiva si invitatia pastorului senior” si te vei convinge ca e asa. Cei care am citit-o stim de planul si chemarea mareata a lui Cristian, in privinta plantarii de biserici dupa model Harvest, chiar daca in interviul dat lui Mike Olari si de care te-ai ocupat intr-un alt articol, el minte cu nonsalanta, spunand ca nu este nici un plan.

  Nu am stiut prea multe despre cum s-a extins miscarea „Harvest” prin tara, pentru ca artizanul acestei miscari, asa cum am spus deja a fost Cristian Barbosu si nu biserica Metanoia. Am aflat multe lucruri abia cand criza s-a acutizat. Am putea fi acuzati ca nu am fost vigilenti. Raspunsul nostru: am considerat ca merita incredere din partea noastra.

  Marturisesc ca am stat in cumpana, daca sa scriu sau nu acest comentariu. Am decis sa o fac pentru ca am o rugaminte in final. Admiteti ca este o diferenta intre Metanoia si miscarea Barbosu-Harvest. Aceasta diferenta(incompatibilitate,in exprimarea lui Cristi), a dus la retragerea lui impreuna cu o parte dintre membri, in majoritatea lor veniti in biserica in ultimii ani. Desi am solicitat bordului de la HBF sa scoata Metanoia din numele miscarii lor au refuzat. Sper ca, macar cei care citesc cele scrise, sa faca aceasta separare si sa ne judece pe fiecare dupa faptele noastre iar nu la gramada ca pana acum.

  Har si binecuvantari!

  • marinelblaj zice:

   J.A., în primul rând, bun venit în Cetatea de piatră!
   Mulţumesc mult pentru precizări! Pot să confirm întru totul cele scrise de tine. Mai mult, aş putea spune că, într-un fel, istoria formării bisericii „Metanoia” repetă oarecum istoria plecării lui Doru Popa din „Speranţa” n(nu intru în detalii din respect pentru cel care a fost Doru Popa, cu bunele şi relele sale!). Totuşi, nu trebuie omis un lucru asupra căruia atrăgeam atenţia în articole precedente: modalitatea cu care Cristi Barbosu n-a ţinut cont de rănirea celorlalte biserici „surori” din Arad (aici pot detalia în particular experienţa cu biserica noastră!), felul în care s-a folosit de „umbrela” Uniunii (ruşine celor care ar fi trebuit să vadă ceea ce se intuia de mult!) şi mai ales felul în care s-a folosit chiar de oamenii oneşti de la Metanoia în timp ce el avea o agendă personală.
   Da, este o neglijenţă a mea aceea de a nu scrie peste tot despre diferenţa dintre Metanoia şi „Metanoia-Harvest” şi îmi fac mea culpa pentru asta.
   Realitatea dureroasă este că nu sunteţi singurii care aţi avut o prea mare încredere în fostul vostru lider!
   Cunosc şi apreciez colaborarea voastră cu Emil Bartoş! Este poate cel mai valoros lucru pe care îl puteaţi face şi sper din toată inima să vă fie de mare folos! Curios că asta nu s-a petrecut şi pe vremea lui Barbosu!
   Mă miră totuşi afirmaţia cum că nu s-a ştiut despre extinderea mişcării Metanoia în ţară! Scenariul a fost destul de limpede: întâi o biserică, apoi filiale, apoi ruptura, iar acum…
   În fine, eu îţi mulţumesc pentru toate aceste precizări. Sunt binevenite şi e dureros refuzul absolut lipsit de onestitate al celor de la Harvest! Dar, promit să am grijă să fac în următoarele intervenţii precizările care să elimine pe cât posibil asocierea voastră cu ceea ce se întâmplă la Harvest!
   Oricum, vei fi binevenit oricând cu alte precizări pe care le consideri necesare! Personal, nu doresc cu niciun chip vreo confuzie! Cu atât mai mult cu cât intenţia mea nu este aceea de a judeca, ci de a atrage atenţia asupra unor lucruri urâte. Ne va judeca Cineva pe fiecare în parte, dar vom răspunde nu doar pentru faptele noastre, ci şi pentru neveghere!
   Fiţi binecuvântaţi!
   P.S. Am ales să subliniez în „bold” unele părţi din comentariul tău, căci ele lămuresc câteva aspecte pentru care am fost acuzat că le-am inventat sau exagerat! Mai mult, ele dovedesc şi alte lucruri…

   • Reţin faptul că acest pion, care, pe zi ce trece, capătă un grad mai mare, a ajuns pe ultima linie şi a fost schimbat pe o piesă grea. Care e aceea? O regină? O tură? În ce s-a transformat acest personaj dubios, fost vameş, şi, mai ales, cine e regele de pe tablă pentru care face jocurile?
    Comentatorul tău a afirmat că Barbosu fie a minţit, fie le-a ascuns unele lucruri. N-ar fi nici primul, nici ultimul care a folosit Scriptura în alte scopuri decît a fost făcută.
    Ceea ce e deranjant la Barbosu nu e că-şi face biserici, că adună oameni care să-l urmeze, ci discursul lui dispreţuitor la adresa celor care nu sunt ca el şi, mai ales, a baptiştilor de la care a plecat şi pe care i-a fraierit. Are un discurs de mutant, de robot.
    M-a mirat, cu ceva timp în urmă, poziţia lui Daniel Brânzei în toată povestea.

   • Ei, acum să te văd, homo banatus, ce mai zici. 🙂

   • Adrian zice:

    Domnule Rasvan,
    pionul in cauza este un pion otravit. La un joc corect, varianta jucata este perdanta, numai ca cei care o joaca triseaza. Si in sah se poate trisa. De exemplu, poti sa furi din piesele adversarului cand el nu este atent.
    Aici nu e vorba de un sahist, ci de discipolul unui pokerist care doar mimeaza ca joaca sah.

  • IOAN BIRTAR zice:

   Cred ca este bine ca biserica dvs sa schimbe numele METANOIA in alt nume – altfel, instinctiv va exista conexiune cu Metanoia – Harvest

 22. stefan zice:

  De ce va mirati fratilor doar cei care au ”adus” si sponsorizat pocainta in Romania nu mai au interes legat de ”informatii” de interes USA via Vatican si ”remodelează” totul profitind de ”credulii” din diferite culte

 23. Nu vreau să rup firul acestor discuții pe care le purtați, dar vreau să vă spun că nu există noutăți în creștinism. Dacă citiți istoria celor douăzeci de veacuri, cam toate exagerările manifestate acum în creștinism au fost prezente mereu și cam … pretutindeni. Biserica ortodoxă le-a numit ,,sminteli“ ale credinței. Uneori, ele s-au manifestat mai abitir în mediul călugăresc. Anumite locuri au produs anumite direcții ciudate de spiritualitate. Unii din sfinții canonizați azi în vest au fost tulburătorii de ape din vremea lor.
  Rămân la constatarea lui Solomon: ,,Nimic nou sub soare“. Creștinismul a fost mereu un trunchi din care s-au dezvoltat ramuri cu roade, dar și ramuri cu fructe sălbatice. Diavolul are și el astăzi cam aceleași metode pe care le-a avut întotdeauna. Firea pământească se manifestă și ea mereu cam la fel. Duhul Sfânt își face mereu și El lucrarea bună în toți ,,fiii ascultării“.
  Religia instituționalizată își are bubele ei. Religia ,,trezirilor“ își are și ea bubele ei. Cine este al Domnului va fi păzit de Domnul și va primi mereu călăuzirea necesară pentru a ,,cerceta duhurile“ și pentru a ,,rămâne“ în ,,ceea ce a fost scris“. Și tradiția moartă și ,,naivitatea exaltată“ sunt stări de extremă. Sigur, Christosul viu trebuie scos din umbra templelor întunecate și adus în Agora, dar nu prin scandal deșănțat, ,,cu poalele-n cap“, pentru că El este întotdeauna ,,blând și smerit cu inima“.
  Dacă suportați un joc de cuvinte: ,,Christos nu s-a încrezut niciodată în mulțimi, dar mulțimile s-au putut încrede întotdeauna în El.“
  Vorbesc cu niște oameni care cunosc Biblia și știu că mă înțelegeți.

  Sigur, creștinismul este și el o manifestare antropologică încadrată de norme sociale, culturale și economice caracteristice mediului în care se manifestă. Transplantarea unor forme de manifestare dintr-o anumită zonă geografică în alta va fi întotdeauna dificilă și, poate, lipsită de tact. Există, antropologic vorbind, un homo africanus, un homo americanus, un homo vesteuropeanus, un homo asiaticus și, în cazul nostru, un homo est-europeanus, ba chiar balcanicus. Dumnezeu are multe oi în foarte multe feluri de staule. El este singurul în stare să rezolve acest paradox, împlinindu-și dorința exprimată în evanghelia lui Ioan:
  ,,Mai am şi alte oi, cari nu sînt din staulul acesta (homo iudaicus); şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, şi va fi o turmă şi un Păstor. “ – Ioan 10:16
  Oile Lui ascultă de glasul Lui și merg după El. Ele nu merg deloc după un străin pentru că nu cunosc glasul străinilor. Hai să ne asigurăm fiecare că suntem dintre oile Lui, fără să-L încurcăm în lucrarea pe care o face El în toate celelalte staule ale lumii.

  • marinelblaj zice:

   Frate Daniel,
   Fără îndoială că nu există noutăţi în creştinism, deşi sunt unii, precum pastorul Barbosu, care consideră că unii sunt… învechiţi. În logica mea, s-ar deduce că unde există vechi trebuie să existe şi nou. Drept pentru care…
   Problema cea mare nu este cu exagerările, ci cu efectul acestora. Din nefericire, în limba română „treziri” rimează cu „rătăciri” şi tare mă tem că „poezia” aceasta care se scrie în Aradul meu drag devine tot mai mult o „adormire.”
   Fără îndoială, acela care este al Domnului va fi păzit de Domnul, numai că mai există şi categoria celor pe care i-ar putea avea Domnul, dacă n-ar fi îmbiaţi pe cărări rătăcitoare.
   Că există şi ramuri cu fructe sălbatice, n-ar fi mare problemă. Problemă e cu acele fructe sălbatice care sunt şi otrăvitoare!
   Cum spuneţi, există homo africanus, homo americanus, homo vesteuropeanus, homo asiaticus, dar vedeţi că apare şi specia numită homo ereticus, care e mult mai agresiv decât toţi predecesorii, fiindcă e subtil şi, aparent, foarte pios!
   Fără îndoială, cum spune Domnul, „mai am şi alte oi”, oi încredinţate un păstori pământeşti, dar când păstorii aceştia pământeşti încurcă „staulele” şi îşi fac „turme” cu „oi mai multe, mândre şi cornute, şi cai învăţaţi şi… câni mai bărbaţi” (citat din Mioriţa) momind din staulele altora cu dispreţ arătat spre „starea lor rudimentară”, îngăduiţi-mi să spun că asta nu mai e păstorire, ci… ciobănie! Sună destul de dur, dar credeţi-mă că ştiu ce vorbesc!
   Şi, dacă tot vorbeam despre „Mioriţa”, oare de ce mă duce gândul la „asocierea” baciului vrâncean cu cel ungurean?
   Cât priveşte încurcarea lucrării Domnului, mă îndoiesc că noi, oamenii, oricât de abili ne-am crede, putem să facem aşa ceva. În schimb, dacă stăm tari pe Stâncă, putem încurca lucrarea diavolului!
   În orice caz, mulţumesc pentru comentariu. Pentru cei care au discernământ el este mai mult decât edificator!

 24. Și încă ceva.

  1. Când au apărut în România, baptismul, pentecostalismul și creștinii după evanghelie s-au manifestat în formele lor pur ideologice, fără tipare sociale împrumutate din alte părți. Oamenii care l-au propovăduit au fost meșteri de ciubere (în vestul ardelean), grădinari printre lipoveni (în Dobrogea) țărani sadea (în Moldova) sau mici meseriași (în București). Întrunirile lor au fost reduse la esențialul strict necesar, citirea, explicarea, cântarea și rugăciunea. Asta n-a speriat pe nimeni. Convertiții au fost mulți și neamenințați cu mutații culturale. Românii au continuat să fie români, doar că au fost născuți din nou și închegați în comunități ancorate în predicare și fundamentate pe o experiență personală cu Dumnezeu prin primirea Domnului Isus și prin călăuzirea Duhului Sfânt.

  2. Necazul a început atunci când, în vremurile de ,,libertate“ de după ,,revoluție“, elanul revoluționar plenar care s-a dezlănțuit în toate sectoarele societății, a început să facă spume și în mediile evanghelice. Fermentul social a fost preluat în mișcări de trezire neînțelept direcționate spre ,,importarea“ unor forme străine de specificul românesc prin imitarea unor mișcări creștine din America, dispuse să finanțeze restrictiv DOAR biserici ,,după chipul și asemănarea lor“. Bisericile ,,liniștite“ de până atunci au devenit pe alocuri ,,gălăgioase“ militând pentru forme de manifestare occidentale (același lucru s-a întâmplat însă nu numai în bisericile creștine, ci în toată societatea, în muzica ,,ușoară“ care a trecut la hard rock, în modă, în emisiunile de televiziune, etc.)

  (Muzica rock a urmat un traseu interesant. Neprimită în mediile ,,respectabile“, ea s-a refugiat în muzica de grup restrâns, de garaje sau de casă. După această fază, ea a închiriat localuri publice și a devenit o muzică alternativă cu o ,,mentalitate de grup“. La fel au cântat Betleas-ii în Hamburg sau în LIverpool. -Mi se pare sugestiv că acesta este și traseul unor mișcări de ,,înnoire“ a bisericilor evanghelice. Mentalitatea lor este tot de grup, iar manifestările lor sunt uluitor de asemănătoare cu cele ale unui ,,club“.)

  3. Acest ,,transplant“ antropologic s-a întâlnit firește cu un ,,fenomen de respingere“ pentru că grefarea s-a făcut și se face în mod forțat. Am asistat la aceeași fenomen de respingere și atunci când mișcarea menonită a încercat să deschidă biserici menonite în Moldova. Am colaborat cu ei foarte mulți ani și-i privesc în continuare, în multe privințe, ca pe ,,frații mei mari mari“, niște creștini model, dar model pentru experiența și tiparul LOR istoric, nu pentru experiența și tiparul românilor. Spre lauda lor, menoniții au continuat să-i ajute financiar și spiritual pe TOȚI săracii României, chiar dacă aceștia n-au vrut să le emuleze și specificul lor antropologic.

  4. Bisericile românești din America privesc spre tulburările din România cu mirare. Noi n-am acceptat încă transplantul antropologic, deși locuim la americani acasă. Asta ne-a pus pe noi într-o stare de tensiuni interne. Tinerii noștri se nasc americanizați gata, iar noi refuzăm încă să ne ,,facem“ americani. Este, zâmbind puțin, vechea dispută teologică între ,,născut“, iar nu ,,făcut“.

  Iertați-mi lungimea comentariilor. Era mult mai bine dacă iroseam spațiul acesta pe blogul meu. Iartă-mă Marinel.

  • marinelblaj zice:

   Frate Daniel, ultimul lucru de care să vă îngrijoraţi este spaţiul de pe acest blog! Este loc mai mult decât suficient! „Cetatea” e mare şi primitoare (că tot vorbeam despre poezie… Iar despre iertare. Fără greşeală nu poate exista iertare, aşa că nu e cazul!

   Îmi permit un dialog punctual:
   1. Şi totuşi, baptistul, penticostalul, creştinul după evanghelie român, fie el meşter de ciubere, grădinar, ţăran, mic meseriaş, a ştiut să evolueze (mai mult sau mai puţin) cultural şi spiritual. Dovadă a experienţelor personale cu Dumnezeu şi a călăuzirii Duhului stă evoluţia bisericilor sub aspectele ei de manifestare culturală a stării spirituale. Problema este, cum spuneţi, „mutaţiile”. Din câte ştiu, în orice domeniu mutaţiile nasc… mutanţi, şi mi se pare că aici e problema!

   2. Nu cred că problema reală este cea a formelor străine de specificul românesc, ci aceea a înstrăinării lor de specificul biblic!
   Pentru oricine şi-a luat cinci minute ca să viziteze blogul meu ştie că ultimul lucru de care aş putea fi suspectat ar fi conservatorismul. Sunt, într-o oarecare măsură, un baptist cu vederi largi, nu unul căruia i se îngustează atât de mult cărarea şi vederea până la transformarea într-un punct pe care să-l numească punctul lui de vedere!
   Nici finanţarea americană după chipul şi asemănarea lor n-ar fi constituit o problemă. Problema stă în CE FEL de biserică alegi să te finanţeze!
   Despre muzica rock… îmi cunoaşteţi opiniile. Blogul e mai mult decât edificator!

   3. Deloc întâmplător, colaborez cu fraţii menoniţi de mai bine de 20 de ani. Sunt traducătorul cărţii lor de doctrine, „Bible doctrine and practice” şi a lecţiilor trimestriale de studiu din 1998! Cu adevărat, creştini model. Şi chiar dacă românii nu le pot înţelege şi adopta „tiparul”, nimeni nu-i neagă! De ce oare? De ce există negarea faţă de forma aceasta manifestată de Harvest, Adoram etc?

   4. Bisericile româneşti din America, îmi permit să spun, n-ar trebui să privească spre tulburările din România cu mirare, ci cu îngrijorare!
   Nici noi nu vrem să fim „făcuţi”! E suficient pentru îngrijorare?
   Cred că mă înţelegeţi foarte bine şi ne înţelegeţi îngrijorarea noastră!

   • Elisei zice:

    Bunica mea a primit pe Domnul după război,erau tărani simpli destul de înstăriti străbunicul fiint primar.Astăzi nu mai suntem în contextul tăranilor simpli său al meșteșugarilor ci al ”intelectualilor crestini” recrutati o parte din ei de Iosif Țon la vremurile acelea si formați prin străinătate și a fost foarte bine,numai că atunci cînd devii doctor în teologie vrei nu vrei ți se cam urcă la cap doftoria.Nu îl cunosc pe Bărbosu,l-am văzut o singură dată la Sinaia în 2010 cum tipa la niste fete că nu i-au arenjat cărtile pe stand cum trebuie și dădea un fel de lectii de marketing cu un mic accent american de-a dreptul hilar.Atunci am zis unui prieten că eu nu cumpăr nici o carte,îmi displac arogantii și nu mi-au plăcut nici interventiile lui în timpul conferintei cu accentul ăsta asa american un fel de figuri de prost gust.Asa că dat fiind contextul evanghelic si anume de ”intelectuali crestini” care mai de care mai încordat mai cu relatii în SUA și mai ales banii multi investiti în betoane și nu în oameni s-a ajuns la ceea ce vedem astăzi cu ochii nostri.Și mai trist este că mulți se cer și prin societăți secrete așa ca să fie cît mai influenți și mai titrați bineînteles.Uite așa cînd stai cu cîte un șalău de vorbă din mediul evanghelic îți pune imediat întrebare stupidă ”Ce ai terminat?” ca să te eticheteze mai ușor și să te pună într-o cutiuță.De exempu eu am făcut psihologie dar lucrez cu totul altceva astăzi,dar ce te faci cu un om mai simplu,fără prea multe studii?Îl desconsideri din start.Sunt sustinătorul oamenilor pregătiți dar cu bun simț si plini de dragoste pentru oameni.Sau poate mă însel eu în ceea ce spun.

  • marinelblaj zice:

   Revin, frate Daniel, şi insist cu câteva întrebări. Înainte de a le pune trebuie să fac două precizări:
   1. Sunt o persoană cât se poate de pacifistă (toţi cei care mă cunosc pot confirma!) şi, când ridic sau dezbat o problemă apărută în sânul comunităţii, nu vizez în niciun caz o persoană, ci doar acţiunile şi influenţa acţiunilor acelei persoane.
   2. Punerea în discuţie a subiectelor mai delicate nu are în vedere decât corecta informare a celor care pot ajunge în rătăcire tocmai din lipsa acestei informări corecte. Nu mă interesează lucrurile ce ţin de rating, clasamente şi alte chestiuni ce aparţin performanţei blogging-ului.
   Aşadar:
   1. Ce rol joacă în toată această ecuaţie sau scenariu despre care discutăm aici liderul asociaţiei (nu este o ironie, aşa apare ea oficial!) Metanoia-Harvest, Cristian Barbosu? Întreb fiindcă există câteva informaţii contradictorii: comentariile din cadrul acestei postări semnate J.A. şi TheLordIsComing (două persoane care s-au aflat în toată „tevatura” creată în jurul subiectului Metanoia-Harvest), comentarii care aruncă o cu totul altă lumină decât
   cea postată de dumneavoastră cu ceva vreme în urmă despre prietenul Cristian Barbosu.
   Precizez, este problema sa personală ce face şi ce orientări are, dar este şi o problemă de veghere asupra unor implicaţii ce trec de motivaţii gen „mutări sau implanturi culturale”!
   2. De ce se asociază Cristian Barbosu şi Metanoia-Harvest în acţiuni comune cu cei ce promovează erezii, dacă teologia sa este curată, aşa cum pretinde?
   3. De ce nu îl sfătuiţi, dacă vă este prieten, să se disocieze de aceste mişcări cu care, inevitabil, se identifică prin participare?

   • Mi-ar trebui o discuție personală cu Cristi mai înainte de a răspunde acestei întrebări. În nici un caz nu sunt partizanul celor care cer transparență fianciară pe bloguri. Finanțele unei biserici reprezintă o problemă internă, pentru care răspund în fața lui Dumnezeu și a autorităților competente doar cei de acolo. Ei n-au nici o obligație să vânture cifre doar ca să satisfacă bolnăvicioasa sete de senzațional a curioșilor de profesie. Păstrând proporțiile, am scris nu de mult un comentariu la Tesaloniceni (îl puteți găsi undeva pe blogul meu) în care Pavel trebuie să se apere împotriva dușmanilor care-l defăimau. Bineînțeles că una din învinuiri a fost în problema banilor … Calomniază-l pe cineva în această privință și mulțimea se va repezi să-l sfâșie. Este ceva clasic și șiretenia atacă pe mai toți lucrătorii. Este o tactică a lui Satan (cred că articolul este acesta: http://barzilaiendan.wordpress.com/2013/11/25/tesaloniceni-cap-3-pavel-un-apostol-fortat-sa-se-apere/)_. Nu cred că cine a rămas în România când avea posibilitatea să fie altundeva în străinătate a luat această decizie pentru bani. Cel mult o asemenea învinuire ne-ar putea fi adusă nouă, celor ce o ducem mult mai bine în alte țări. Mi-e teamă că este vorba iar de spiritul românesc care excelează în caracterul destructiv. Ne omorâm eroii și ne batjocorim valorile. Uite ce a făcut iar prim-ministrul Ponta cu patru oameni excepționali de cultură. Cred că fiecare român ar trebui să fie examinat la cap și la inimă printr-o întrebare simplă: ,,Spune-mi patru oameni din România pe care îi admiri și pe urmele căruia ai vrea să calci?“
    … Cred că ai observat tactica mea evreiască. În loc să răspund imediat la întrebarea ta am pus eu o serie de întrebări. Mi-am luat timp de gândire …. Dea Domnul să mă pot întâlni cât mai repede cu Cristi. Mi-e dor de el, … ca și de tine, ca și de atâția alții pe care nu-i las să doarmă cu depeșele mele din depărtare.

   • Și încă ceva: tu m-ai putea ajuta să răspund la întrebare. Ce-ar fi să mergi tu în locul meu să vorbești cu Cristi? Nu cred că este mai ușor să întrebi ceva retoric pe blog decât să-i ceri o întâlnire scurtă, la o cafea. Poate că astfel s-ar rezolva problema ridicată de tine.

   • marinelblaj zice:

    Ar fi bine să pot ajuta! Din păcate, eu nu doar că n-am autoritatea (pe care o aveţi!) care să-l determine să-mi dea alte răspunsuri decât cele pe care le dă în interviuri (vai, vai!) şi nici prietenia care să asigure deschiderea unei discuţii de acest gen (pe care, iarăşi, o aveţi!).
    Mai mult, dispreţul pe care l-a arătat faţă de biserica noastră (până şi în ce priveşte banalele formalităţi de transfer) când un grup consistent dintre noi i s-a alăturat (actualmente printre colaboratorii foarte apropiaţi) face inutil un asemenea demers. Au încercat şi alţii, din ograda proprie! Ce şanse am eu, un baptist osificat în viziunea lor?
    Ştiu că întrebările pot să nu ajungă la el prin intermediul blogului, dar pot ajunge prin cei din preajma lui, care ştiu că îmi urmăresc activitatea de pe blog. Şi, repet, nu răspunsurile sunt importante, ci rezolvarea problemei!

   • marcel s zice:

    …nu poti sa fi si evreu si crestin si american si roman…fara sa calci in strachini…prietenia cu persoane care au opinii teologice diferite creeaza confuzie asupra propriei persoane…la romanii asa e…ramin la parerea ca Putin va rezolva toate intruziunile Vaticanului in protestantismul est european…poate ii rezolva si pe americani…cine stie…

   • Scama din buric zice:

    Right !!!

   • marinelblaj zice:

    Frate Daniel, întrucât sunt voci (Daniel Blaj şi familia din partea tatălui meu) care susţin că nici noi n-am fi străini de originea evreiască, am să vă răspund tot într-o oarecare tactică evreiască 🙂
    Personal nu m-a interesat numărul banilor nimănui (în modesta viaţă pe care o trăiesc recunoscător Domnului, nici măcar ai mei!). În istoria trădării Iuda e personajul principal, nu numărul arginţilor. Dar numărul arginţilor pot sugera dimensiunea trădării!
    Şansele unei întâlniri pe care să o aveţi cu Cristi sunt mari, dacă ţinem cont de circulaţia sa în SUA, şi totuşi mici dacă ţinem cont de distanţa Los Angeles-Chicago! Dar, cum aţi spus… dea Domnul!
    Aş vrea însă să ştiţi că mă interesează mai puţin răspunsul la întrebările puse şi mai mult rezolvarea problemei. Nu curiozitatea mă mână, ci sufletele care se pot rătăci…

 25. Pingback: Modelări la cald | B a r z i l a i – e n – D a n

 26. Beatles din Liverpool bineînțeles, nu cum am ortografiat eu în grabă.

 27. SDM zice:

  Ai pus o întrebare: ,,Aşadar… cine e scenaristul?” Răspunsul este: – – N. Argument: se suprapun în timp anumite evenimente. Spun asta cu rețineri, dacă ar fi totuși așa, mă îngrozesc de o asemenea putere negativă.
  SDM

  • marinelblaj zice:

   Dragul meu, eu sunt mai puţin pregătit la capitolul simboluri, fie ele matematice, fie fizice sau geometrice (sunt absolvent de şcoli strict umaniste – aşa era pe vremea mea!). Intuiesc, din amintiri, că acel -N ar fi o mulţime negativă. Greşesc? Ne explici puţin?
   Mulţumesc!

 28. Pingback: Realitatea bate filmul | „A venit Învăţătorul şi te cheamă.”

 29. Pingback: Cronici mondene (122) Oase, alifii şi gelatină la Arad | Jurnal

 30. Citesc și zâmbesc. Citesc. (parodie pe o temă dată).
  Dragă Marinel atâta fantezie în comentariile celor care știu totul despre toate și de ce … Doamne, ai milă. Mai toate mișcările spirituale sau denominaționale din creștinism sunt pomenite în comentariile pe care le fac unii la acest articol. Nu contează că le punem la un loc pe cele care au durecții diferite, chiar contrare; nu contează că unii sunt foarte evanghelici, poate mai evanghelici ca noi. Îi punem pe toți într-un sac și, cu cât sacul este mai mare, cu atâta suntem noi mai puternici și mai pricepuți. Condamnăm sistemul de ucenicizare, pe care-l decretăm ,,piramidal“ și dictatorial. Mamă, mamă, ce ne mai prefacem că suntem singurii care știm adevărul și le-am rezolva pe toate, dacă doar ne-ar asculta lumea. Dar nu ne ascultă! (complexul celor mici în lumea celor mari). Vorba lui Caragiiale: Și dăi și luptă!“
  M-a frapat mereu această capacitate a românilor de a știi totul, mai bine decât toți, de a categorisi și de a condamna, de a batjocori. Suntem chibițarii perfecți ai celor care joacă. Nu, noi nu jucăm! Noi doar ne jucăm. Cine a spus oare că cei mai mulți critici sunt artiști nerealizați ?
  Te admir că ai răbdare și lași să treacă și comentarii care scad foarte mult calitatea blogului tău. Succes în continuare. Sau … este acesta un ,,succes“ ?

  • marinelblaj zice:

   Frate Daniel, am să încep cu… sfârşitul:
   Nu ştiu ce înţelegeţi dumneavoastră prin „succes.” Eu înţeleg un singur succes. Acela de a ajunge cu Domnul. Restul, vorba cuiva care se declara recent intelectual sunt… „succesuri”! Dar apreciez ironia. Şi zâmbesc. Şi eu. Nu din aceleaşi motive…
   Când am deschis acest blog (şi a fost după multe insistenţe, nu din proprie iniţiativă) mi-am propus să nu cenzurez decât ceea ce e anticreştin, imoral, indecent, vulgar etc. De când l-am deschis am pus la spam doar două persoane, una pentru motivele arătate mai sus şi o alta pentru lipsă de respect.
   În rest, fiecăruia care scrie aici îi ofer blogul ca pe o oglindă. În care să se privească şi să se vadă cum este şi ce este.
   Cât priveşte calitatea blogului, trăiesc cu convingerea (şi responsabilitatea!) că ea e dată de ceea ce scriu eu. Aceea mă reprezintă.
   Cei care citesc ce se scrie sau comentează aici au propriul discernământ. Să-l folosească.
   Mă mir însă că, trăind într-o ţară care se mândreşte, printre altele, cu libertatea de exprimare, mă sfătuiţi, chiar şi indirect la… cenzură!
   P.S. Apropo de capacitatea românilor de a ştii totul… am reuşit, într-o vizită la nişte prieteni din Florida să-i siderez de-a dreptul pentru că am ştiut să schimb singur uleiul la maşina lor şi să le desfund chiuveta! 😀

   • Bună! Excelentă! Cea cu chiuveta …

   • marinelblaj zice:

    Cea cu uleiul, nu? Despre restul nu mai întreb… 🙂

   • gh80iulian zice:

    eu am impresionat profund niste italieni atunci cind „am reusit” sa maresc flacara unei brichete… :))

   • „Chiuveta“. Eu nici s-o scriu corect nu pot!
    Sigur că fiecare blog poate căpăta o destinația sau un specific anume. Unii îl fac să fie un forum liber de discuții. Alții îl fac să fie un izvor de comunicări unidirecționale, fără comentarii. Eu mi l-am definit ca un loc care mă reprezintă pe mine și lumea în care mă mișc eu. La Barzilaiendan, comentariile sunt un privilegiu, nu un drept și le public doar pe acelea care măresc valoarea articolelor apărute acolo. Am scris din această perspectivă. Iartă-mă că am extrapolat-o și la blogul tău. Probabil că tu vei avea mulți comentatori și va fi mai … interesant. Îți asumi însă multe riscuri.

   • marinelblaj zice:

    Nu-i nimic, de obicei, când observ greşeli, le corectez. Şi eu am pe cineva care mă atenţionează când scriu ceva greşit!
    Trebuie să precizez că prin însăşi deschiderea blogului mi-am asumat riscuri. Primul a fost acela faţă de soţie! 😀 Nu e cazul să explic… Nu-mi dau seama care ar fi altele, dar… ce e viaţa fără riscuri?
    În ceea ce mă priveşte, dacă n-aş fi modest aş spune că valoarea articolelor pe care le scriu (cele care sunt valoroase, căci nu toate sunt!) stă în ele însele… Dar sunt modest şi nu spun! 😀
    Nu e cazul de iertare, opiniile sunt libere!
    Culmea e că nu am mulţi comentatori! Poate tocmai pentru că n-am urmărit… succesul! 😉

  • TheLord IsComingSoon zice:

   Parodie , fantezie …???…Hmmm… ce ironie geniala dovediti ??? Oare am nimerit intr-un cuib de viespi ???

   Trebuie sa recunosc ca desi va apreciez mult domnule pastor Daniel Branzei pentru ca in privinta demascarii ereziilor din Karismatism luptatati pentru credinta care a fost data o data pentru totdeauna sfintilor (Iuda 3) cand e vorba sa va uitati atent in propria ograda baptista ( ma refer spre exemplu la pro-Ecumenicul , pro-Misticul si pro-Emergentul mega-pastor RICK WARREN din SBC) acolo va puneti mainile la ochi desi si dumneavoastra ati recunoscut recent pe blogul propriu ca R.W. „a vorbit uneori aiurea si a incercat si lucruri neobisnuite cu care NU sunteti de acord ” . Bineinteles ca felul dumneavoastra elocvent si diplomat de a caracteriza derapajele lui R.W. diminuiaza mult din gravitatea teologica a problemei . Pacat ca un om la nivelul dumneavoastra teologic si la calibrul dumneavoastra intelectual nu este impartial cand e vorba de a semnala abaterile doctrinare grave ale unui pastor , chiar american , daca e din propria denominatiune baptista ( sincer nu am nici o intentie de a ma exprima peiorativ , eu insumi sunt baptist si va apreciez in apologetica biblica pe care o faceti , cat si nivelul dumneavoastra intelectual ridicat ) .

   Dr, John MacArthur , Phil Johnson , regretatul apologet evanghelic dr. Dave Hunt , Roger Oakland , si multi alti teologi , apologeti , si scriitori crestini americani care au ramas langa Scriptura si nu sunt Condusi de Scopuri ecumenice , politice globalistice , filo-New Age , au facut o critica biblica ( fara a da cu parul ) a lucrarii Bisericilor Emergente , cartilor si activitatii lui Rick Warren , P.D.C , Ecumenismului etc. Va invit , daca-mi permiteti , sa va documentati si sa faceti la fel pentru ca daca Dumnezeu va ridicat acolo unde va ridicat va va si cere pe masura si va judeca corect Evolutia sau Involutia dumneavoastra spirituala !

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Domnule pastor Daniel Branzei ,

    Afirmati peiorativ ca „va frapat intotdeauna capacitatea romanilor de a sti totul , mai bine decat toti , de a categorisi , de a condamna , de a batjocori …” ! Oare asa sa fie …?!?
    ASA CUM SIGUR STITI majoritatea covarsitoare a luarilor de pozitie in apologetica crestina evanghelica impotriva fenomenului mega-church-urilor si a ereziilor deseori conexe cu acesta (C.G.M , P.D.C , Emergent/Emerging Church , Seeker/Sensitive Gospel , Ecumenism , etc. ) au fost facute de catre pastori , teologi , scriitori crestini evanghelici AMERICANI sau OCCIDENTALI , si NU de catre cei romani . Nu de alta dar romanasii nostri de pe plaiurile mioritice nu aveau cum sa cunoasca si sa studieze fenomenul caci la ei nici nu aparuse , plus majoritatea nu cunosc lb. engleza ca sa se documenteze .

    Nu va port pica pentru ca ati ironizat ieftin si nedocumentat comentariile mele la care am adus surse din apologetica evanghelica AMERICANA , cat mi-a permis spatiul limitat de pe acest blog . Ma asteptam , daca nu erati de acord , sa veniti cu dovezi si sa le combateti .

    Pentru o clarificare pe scurt , va inivit pe dumneavoastra si pe cititorii romani sa cititi cartea de apologetica crestina evanghelica reala , intitulata „Misticism sau Crestinism autentic” scrisa de Timotei Pop ( un intelectual roman baptist din SUA ) si cartea tot in lb. romana „CRESTEREA BISERICII SAU SEDUCEREA BISERICII . Ce se ascunde dupa lui Willow Creek si Viata Condusa de Scopuri ” scrisa de predicatorul si apologetul evanghelic german Rudolf Ebertshauser , aici : file:///C:/Users/User/Downloads/Gemeindewachstum-oder-Gemeindeverfuehrung-rumaenisch%20(1).pdf .

    As vrea ca Domnul ISUS sa ne dea har si sa ne intalnim acolo sus in Imparatia Cerurilor si sa ne strangem mana frateste , FARA REGRETE si RESENTIMENTE ca puteam sa facem mai mult pentru Evanghelie si n-am facut !

    MARANATA !
    .

   • Văd că am cauzat un început de gâlceavă pe blogul tău, Marinel. Mă retrag cu scuzele de rigoare. Doar un ultim lucru: America este țara liberei exprimări, dar nu tot ce se scrie este rezonabil sau adevărat. Mă însciu în ceata celor care caută lucruri comune, nu deosebiri. Când există un fond comun strict esențial în problemele fundamentale, accept cu smerenie deosebiri în toate celelalte.
    Mă doare să văd ce repede afurisim unii dintre noi PDC și-l punem alături de emergent church. Pictăm cu o perie foarte mare și-i mâzgălim și pe unii care n-ar merita lucrul acesta. Fiecare trăim însă în lumea convingerilor sau a iluziilor noastre.
    Un alt RW, Richard Wurmbrand, m-a influențat să nu renunț așa de repede și ușor la frați care au păreri diferite. Mă simt mult mai bine când pun în practică acest sfat.
    Sper să mă acceptați și voi întru Christos, chiar dacă în unele păreri rămânem pe alte poziții. Mulțumesc frumos lui Marinel pentru îngăduință.

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Ii invit pe fratii si surorile in Domnul ISUS care sunt interesati sa se documenteze despre conectia dintre P.D.C ( miscarea Bisericilor Conduse de Scop – artizan pastorul baptist Rick Warren ) , Willow Creek Asociation ( cei care promoveaza Seeker-Sensitive Gospel/Evanghelia de zahar – artizan pastorul Bill Hybels ) , etc. , si apostata biserica/miscare neo-evanghelica occidentala denumita Emergent/Emerging Church (Biserica Emergenta) , sa ma contacteze la aceasta adresa de email : dpir2002@yahoo.com .

    Pro-Ecumenismul (cu tentaculele sale : Inclusivism/Interspiritualitate/Universalism) si Pro-Misticismul (ORIENTAL hindus/budist , Protestant , Neo-Protestant si CATOLIC) sunt „firul rosu” care strabat aceste metastaze spirituale , care incearca foarte siret si lent sa sufoce/stranguleze mortal ADEVARURILE FUNDAMENTALE EVANGHELIEI accelerand APOSTAZIA de la Crestinismul Biblic sun camuflajul perfid al unor „miscari de inoire si trezire a bisericilor” !!!

    Dovezile sunt prea multe ca sa le postez pe acest blog , sunt carti , numeroase articole de blog si link-uri , DVD , CD , etc. , a caror autori sunt nume cu greutate in apologetica evanghelica autentica din SUA . Majoritatea materialelor sunt in lb. engleza , dar am si in lb. romana .

    Domnul nostru ISUS CRISTOS , modelul nostru Suprem , ne spune in Ioan 8:31-32 : ” DACA ramaneti in cuvantul Meu , sunteti in adevar ucenicii Mei , veti cunoste ADEVARUL si ADEVARUL va va face SLOBOZI ” . Adevarul poate face un singur lucru : SA NE FACA LIBERI !

    FITI BINECUVANTATI !

   • Gabriel zice:

    Va invit intai de toate sa va dati numele real ca sa stim cu cine discutam.Multumim!

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Gabriel ,

    Daca esti sincer si bine intentionat si doresti sa afli cum ma numesc si sa ma cunosti , te rog cu cea mai mare placere sa ma contactezi la adresa de e-mail pe care am postat-o la comentariul meu . Numele meu nu prea are mare importanta , ci ce am scris eu , si mai ales numele celor de unde eu am preluat aceste informatii (care sunt nume grele in apologetica eavnghelica autentica).

    Daca doresti o sa iti arat si cartea mea de identate (C.I.) , o sa iti prezinta si familia mea , pe sotia mea si pe baiatul meu de 11 ani , o sa te duc daca accepti , sa mananci si sa bei (apa sau suc doar) in apartamentul meu din cartierul aradean A. Vlaicu .

    Faptul ca am optat sa nu-mi scriu numele , este o preferinta personala pe care ti-o pot explica , daca e nevoie , dar nu intr-un spatiu public virtual .

    Autorul acestui blog , Marinel Blaj , mi-a solicitat inainte de a-mi posta vreun comentariu , amanunte personale despre mine si i-am comunicat fara nici o problema detaliile solicitate , ba chiar mai mult (poate sa confirme !)

   • marinelblaj zice:

    Într-adevăr, confirm. Este o condiţie pe care mi-o impun când e vorba despre anumite comentarii. Mulţumesc pentru deschiderea arătată!

   • marinelblaj zice:

    Trebuie să mărturisesc că sunt dezamăgit de retragerea aceasta, frate Daniel! Mai ales că o voce mult mai autorizată decât a mea ar fi putut lămuri, fără a intra neapărat în „contre” cu alţi comentatori, câteva aspecte. Şi, cu precădere pentru că faceţi menţiunea unor „alte poziţii”! De ce nu ne spuneţi care sunt acelea?
    Şi apoi, dincolo de unele probleme ridicate aici, cu caracter ce pare general (emergent church, new apostolic reform, purpose driven church etc), sunt altele mult mai punctuale şi dureroase pentru noi, cei care ne-am „osificat” în baptismul nostru românesc… desuet (Adoram, Harvest, Răul trezirii, Râul vieţii şi liderii lor, posibile influenţe masonice în biserici etc). O opinie tranşantă şi la obiect, din partea unei autorităţi în materie de teologie, ar fi poate mult mai folositoare decât o retragere, oricât de strategică ar fi ea!
    Iată, aşadar, că îngăduinţa se transformă într-un soi de… stăruinţă! 😀

   • TheLord IsComingSoon zice:

    Ceea ce-i deranjeaza mult , spre exemplu , pe cei de la Adoram sau Raul Trezirii , e cand cineva aduce dovezi ale originii teologiei si mnifestarilor lor ( Toronto Blessing/Catch the Fire , Latter Rain , The Third Wave , Lakeland Revival , New Apostolic Reformation , Jesus Culture/Bethel Church/Bill Johnson ,etc. ) ca de exemplu acest blog evanghelic romanesc de apologetica VEGHEAZA.COM : http://vegheaza.com/2014/04/24/cazul-adoram-arad-si-catch-the-fire5/ . DE CE-I DERANJEAZA ASTA …??? Pentru ca asa multi vor fi socati de manifestarile baalice , animalice , pe care le au ce-i aflati in starea de transa mistica oculta , care apar la participantii la asemenea „treziri” si „energizari proaspete ” , vor vedea diferenta dintre invatatura Crestinismului BIBLIC si NEO-MONTANISMUL din ereziile Karismatice ( foarte asemanatoare cu doctrinele New Age ) .

    Ceea ce-i deranjeaza pe cei de la Harvest USA sau Harvest (de Romania) este cand cineva aduce dovezi despre Purpose Driven Church/Rick Warren , Emergent/Emerging Church/Brian McLaren , Church Growth Movement/Robert Schuller (decedat) , Seeker-Sensitive Gospel / Willow Creek Association/Bill Hybels , misticism Contemplative Spirituality , conectia cu Miscarea Ecumenica , conectia prin ECUMENIM cu Karismatismul , etc. DE CE-I DERANJEAZA ASTA…??? Pentru ca oamenii cand vor pricepe lucrurile astea vor vedea ca Harvest este doar UN CAL TROIAN intre evanghelicii romani care au ramas cat de cat langa Scripturi . Desigur ca nu vor vedea in P.D.C , E.C , C.G.W , W.C.A , M.C.S ,etc., cazaturi pe sapte tip Judo ca si la neofitii lui Benny Hinn sau pastori mergand in patru labe latrand ca si cainii , altii urland ca lupii , tremuraturi corporale isterice necontrolate , ras isteric prelungit , ca si la Toronto Blessin/Catch the Fire sau ca la alte „treziri” .DAR VOR VEDEA CU SIGURANTA ECUMENISM , MISTICISM CONTEMPLATIV , DECONSTRUCTIONISM TEOLOGIC PENTRU ANIHILAREA TREPATATA A DOCTRINELOR ESENTAILE ALE BIBLIEI , INCLUSIVISM , UNIVERSALISM , INTERSPIRITUALITATE , RELATIVISM MORAL SI DOCTRINAR , MULTA PSIHOLOGIE IMPACHETATA IN JARGON CRESTIN , POP-CULTURE , ETC.
    Liderii acestor miscari isi endorseaza unii altora cartile , au proiecte si lucrari comune , lideri emergenti extrem de eretici ( ca ROB BELL sau BRIAN McLAREN de exemplu ) au fost promovati din umbra si apoi invitati sa predica in bisericile liderilor PDC , WCA , etc. , pentru a-si spala pe creier enoriasi cu aceasta „NEW GOSPEL” / NEW REFORMATION” / „NEW SPIRITUALITY” caci cea „veche” este cica „TRADITIONALA” si e depasita (Crestinismul Biblic e TRADITIONAL/VECHI vor sa spuna ei ) . E O ADEVARATA RETZEA CARE SE SPRIJINA RECIPROC SI SE GENEREAZA RECIPROC !!! Dovezile ca E ASA sunt din plin , desi ei au incercat sa le camufleze cat au putut . Dar problema este vrem noi sa examinam dovezile sincer obiectiv , IN LUMINA BIBLIEI , sau vrem doar sa ne jucam de-a Crestinismul ???

    STITI CE-I CIUDAT , oarecum …??? CA SI MISCAREA OCULTA NEW AGE AFIRMA CA TREBUIE SA VINA IN CURAND UN „PENTECOST PLANETAR” DAR PANA ATUNCI TREBUIE PROPAVADUITA ACEASTA „NEW GOSPEL” / NEW REFORMATION” / „NEW SPIRITUALITY” PENTRU CA SA O INLOCUIASCA PE VECHEA EVANGHELIE „TRADITIONALA” care e o piedica in „Noua Spiritualitate ECUMENICA” !!!

    Conectia intre liderii Bisericii Emergente , PDC , WCA si liderii si scriitorii Miscarii NEW AGE este bineinteles la fel de socanta ! DE CE …??? Pentru ca primii se declara , cel putin oficial , „CRESTINI EVANGHELICI” , pe cand ceilalti sunt pagani declarati UNIVERSALISTI , ESOTERICI , cu o credinta axata de SHAMANISM/HINDUISM/BUDISM dar imbracata in limbaj crestin contemporan neofensator ( stiti voi : „pace” , „dragoste” , „lumina” , „toleranta” , „unitate in diversitate/interconectia unamintatii ” , „sinergie” , „om/zeu/dumnezeu” ,”lumina si voce interioara” , „Dumnezeu(universal/energia vitala)” , „ingeri si spirite de lumina calauzitoare” , „CRISTOSUL COSMIC/Mesia tuturor religiilor ” , etc.

    Pe cei care inteleg lb. engleza ii invit sa se uite macar pe aceste documentare de apologetica evanghelica (dar desigur pt. 2 DVD , acopera doar o parte a problemei ) :

    Church of Tares: Purpose Driven, Seeker Sensitive, Church Growth & New World Order

    Real Roots of the Emergent Church

   • virgilc zice:

    A murit Robert Schuller?

   • TheLordIsComingSoon zice:

    La aproape 90 de ani si cu cancer in ultimul stadiu , e ca si mort .

  • Elisei zice:

   Referitor la capacitatea romînilor de a ști totul.”refaire le monde” ,expresia apartine francezilor, deci si ei stiu totul despre toate nu numai noi.Eu am trăit vreo 9 ani în Franța,loc în care mă aflu și acum, discuțiile la masă pot dura ore întregi, se discuta despre tot.Doar americanii sunt niste mirați și doar o parte din ei pentru că am o cunostință stabilită îs America de 30 de ani,e francez și conduce un fond de pensii în State http://www.crunchbase.com/person/yves-sisteron,intrați aici și o să înțelegeti cine este cunostința mea din Los Angeles eu am lucrat multi ani pentru familia lui și cînd venea în Franța ne poveste cum se discută în lumea bogaților din California,se discută mult și despre orice ca și la noi se practică acel ”refaire le monde” adică ”discuter a baton rompus de sujets profonds mais sans forcement traiter d’aspects concrets” exact asta facem noi acum pe acest spatiu si o las asa netradusă expresia știind că vă place frumusețea limbii franceze.

 31. marcel s zice:

  …daca Marinel permite comentul asta,sa sti domnule Daniel Branzai ca probabil confuzia vine din faptul ca mintea romanilor nu poate sa inteleaga pictorialul promovat de Patapievici la NY …poate explicati de ce si unii evrei de acolo sau suparat…avind in vedere ca sinteti si evreu si roman si american…nu am pretentie la o explicatie cu argumente ce tin de crestinism…cu stima…

 32. Pingback: STRATEGO – jocul surprizelor | cetatea de piatră

 33. Pingback: Cronici mondene (123) Manual de reparat chiuveta minţii | Jurnal

 34. Pingback: O nouă emisiune cu maestrul Dorin Frandeş la Altfm | cetatea de piatră

 35. Pingback: Bate fierul… ca să priceapă iapa! | cetatea de piatră

 36. Pingback: România carismatică. A început campania… electorală? (un fel de „breaking news”) | cetatea de piatră

 37. vesteabună zice:

  Amintiri de la Harvest Bible Chapel Chicago: ceea ce am gândit acum 6 ani când am vizitat în trecere locația: http://vesteabuna.wordpress.com/2008/12/14/un-dumnezeu-care-se-lasa-vandut-2-petru-23-3-in-lacomia-lor-vor-cauta-ca-prin-cuvantari-inselatoare-sa-aiba-un-castig-de-la-voi/

  Cred că este naivitate din partea comentatorilor să discute aspecte de conștiință în aceste cazuri.
  Dragii mei, este vorba despre bani! Nu un căutător de neprihănire și adevăr ar putea descâlci motivațiile acestor escroci, ci eventual un analist financiar.

 38. Pingback: Preţul sau costul prieteniei? | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.