Sâmbăta muzicală… de luni (cu intenţii categorice de „promo”!)


Am lipsit câteva zile bune din activitatea blogului. Mai mult, lucru care s-a întâmplat rar de când am deschis acest blog, a lipsit şi obişnuita „sâmbătă muzicală.”

Iată ce s-a întâmplat…

Cum anunţam în postarea din 27 august, am organizat un concert cu o trupă despre care aflasem cu relativ puţină vreme în urmă, o trupă despre care ştiam destul de puţine lucruri, dar una care, personal, m-a convins prin valoarea muzicii pe care o gândesc şi o interpretează.

Evident, întrucât concertul trebuia să aibă loc în aer liber, au fost necesare o mulţime de demersuri, de la aprobarea primăriei pentru manifestarea respectivă, aprobările pentru ocuparea domeniului public, rezolvarea problemelor tehnice privind sonorizarea şi luminile, scena etc şi până la asigurarea condiţiilor de promovare a evenimentului, toate acestea au constituit un test la care a trebuit să fac, alături de câţiva colegi şi fraţi, dovada experienţei acumulate în anii petrecuţi în şi pentru muzică.

Din păcate, în ziua concertului vremea n-a fost deloc de partea noastră, drept pentru care, având măsura de precauţie luată din timp, am fost nevoiţi să organizăm concertul în incinta bisericii. Şi n-a fost, până la urmă, deloc o tragedie!

A venit şi ziua de vineri, 5 septembrie. Unii s-au temut că din cauza vremii nu vor veni tinerii, deşi promovarea făcută a fost una deosebită.

Cu o zi înainte, după un drum dis de dimineaţă până în Ungaria, pentru a ajuta o foarte bună prietenă venită din Anglia să rezolve nişte probleme, reuşisem să finalizăm toate detaliile.

Vineri dimineaţa, conform înţelegerii, sunt sunat la ora 6 de Mark Oselschi, liderul trupei, care mă anunţa că mai au de parcurs circa 100 de kilometri până la Arad.

Ne-am întâlnit la intrarea în oraş pentru a-i conduce la biserică, de unde urmau să fie preluaţi de gazdele lor. Am stat de vorbă aproximativ o oră în sala de festivităţi a bisericii, la o mică gustare şi o cafea. De ce vă povestesc toate aceste lucruri?

Pentru că, aveam să constat, mă aflam în prezenţa unor tineri moldoveni de peste Prut absolut deosebiţi. De o modestie remarcabilă în toate aspectele şi, deşi muzica lor avea să-mi creeze senzaţia că ar fi avut toate motivele să fie „cu nasul pe sus”, ei au rămas tot timpul, dar absolut tot timpul extrem de modeşti. Cum explicau şi denumirea trupei, pentru ei muzica era doar un mijloc de a-L lăuda pe Domnul, Not an idol !

Despre spectacol vor vorbi imaginile pe care le postez (o biserică de 400 de locuri, care a găzduit aproape 500 de oameni, unii veniţi şi din Timişoara!).

Ceea ce aş vrea să remarc este calitatea muzicală excepţională a membrilor trupei, dintre care se detaşează net liderul acesteia, Mark Oselschi, pot să spun un adevărat maestru al keyboard-ului. Un tânăr cu studii superioare în muzică, dar unul dintre cei la care acest lucru se vede din plin (v-aş sugera în acest sens să ascultaţi cu atenţie „Prelude”, o introducere la piesa „Liniştea”! Un aranjament orchestral de amploare, prin preluarea temei din piesa „Liniştea”, realizat cu concursul lui Max Cotruţa, un programator foarte talentat, după cum se poate asculta).

Câteva cuvinte despre componenţa trupei:

– Mark Oselschi – keyboard, back-vocal, producţie, aranjament muzical

– Victor Pascal – vocal (o voce cu posibilităţi extraordinare – m-am convins pe viu!)

– Nina Vlas – vocal (o voce deosebit de sensibilă, dar şi cu un registru foarte darnic!)

– Sergiu Ciobanu – percuţie (îmi spunea, cu modestie, că faptul că poate „bate” pe aşa „tobe” ca ale noastre e un „adevărat răsfăţ”!)

– Dumitru Toma – electric guitar (un potenţial fantastic, dar şi o discreţie excelentă în intervenţii)

– Ian Roşuschi – bass (excelent!) (o precizare: pe înregistrările de pe disc, la bas este Petru Toma)

– Maxim Ciobanu – sax, fluier, clarinet

Cred că ar trebui menţionate şi alte câteva nume care au contribuit la realizarea CD-ului lor, intitulat „Valuri de lumină”, căci ar fi nedrept să nu fie cunoscute numele lor: Sergey Vătavu – electric guitar (piesa „Iertare”), Vladimir Colesnicov şi Matt Hammon – accoustic guitar (piesele „Am auzit de mic”, respectiv „Liniştea”) dar şi Mirza Carina, Liza şi Mariana (backing vocals la piesele „La Tine vin” şi „Iertare”).

Vă invit, aşadar, la o „sâmbătă muzicală… de luni”! Sper să reuşesc să „decupez” din înregistrarea spectacolului şi mesajul pastorului Vasi Duma! Merită la fel de mult ascultat, vă asigur!

Şi o precizare: păcat că fotografiile nu pot arăta suficient de sugestiv audienţa! Iată câteva:

0001 0011 0052 0057 0059 0093 0121

P.S. Despre impactul avut asupra tinerilor prezenţi, pot spune că la serviciul din duminica de după această zi de vineri am văzut cel puţin 15 feţe noi, toate tinere! Slavă Domnului!

Iată şi ordinea pieselor (de altfel, toate pot fi găsite şi pe Youtube):

1. Intro folk
2. Vreau să joc
3. Domnul – steagul meu
4. Nu te voi lăsa
5. La Tine vin
6. Gospel medley
7. Iertare
8. Prelude
9. Liniştea
10. Happy (band presentation)
11. Am auzit de mic (bonus track)

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica, Frumuseţi, Muzichie, Uncategorized, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Sâmbăta muzicală… de luni (cu intenţii categorice de „promo”!)

  1. Marius zice:

    Ma bucur sa vad ca Not an Idol au fost si la voi. I-am intalnit si la Cluj si e superb sa vezi ca au atata modestie pe cat talent au. Poate chiar mai mult. Cel mai mult m-a impresionat aranjamentul unei cantari vechi – Al tau pe veci voiesc sa fiu. Am vazut ca la voi n-au cantat-o? E un exemplu graitor de cum putem face generatiile noi sa iubeasca imnurile vechi. Fiul meu de 9 ani ii place enorm de mult de cand a auzit-o.
    Apropos, cum au reactionat cei mai in varsta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.