România carismatică. A început campania… electorală? (un fel de „breaking news”)


Atenţionare: un articol lung şi cu multe legături şi implicaţii. E nevoie de răbdare şi echilibru în judecată!

Lucrurile pe care le relatez s-au petrecut aievea, în Arad, şi foarte recent. Sunt convins că atunci când am scris aceste rânduri (aprilie 2014!) au fost dintre aceia care au considerat întrebările din articol drept… un fel de obsesie (ca să nu spun paranoia!). Iată însă că… realitatea bate filmul (dacă tot vorbim despre scenarii!)

Redau întrebările puse în postarea respectivă:

– asistăm cumva la coagularea unui curent puternic carismatic în România?

– este acest curent o continuare a FBCAR (Federaţia Bisericilor Creştine Autonome din România), deja existentă de o bună bucată de vreme?

– să ne aşteptăm ca în perioada următoare să vedem născându-se un… „Cult carismatic”?

– coagularea din această săptămână este un preludiu la coagularea viitoare?

– dacă răspunsul la întrebările de mai sus este unul pozitiv, cum vor încăpea în aceeaşi teacă „săbii” obişnuite să lupte independent şi să fie toate cel puţin la nivelul Tizonei, celebra sabie a eroului spaniol El Cid (paralela cu Cidul nu e întâmplătoare, căci şi „eroii” menţionaţi mai sus susţin că luptă cu „maurii” din bisericile „prea tradiţionaliste”!)?

– este şi pastorul Vladimir Pustan „legat” în vreun fel de toată pleiada asta de evenimente şi mişcări?

Şi… întrebarea finală:

– toate aceste mişcări, dizidenţe, acţiuni, par să aibă ceva în comun. Nu cred că sunt singurul care sesizez o „umbră” de scenariu. Să fie oare aşa… un şir de coincidenţe?

Bun. Şi acum faptele. Le voi reda cât se poate de concis, şi veţi înţelege, cu siguranţă, de ce nu voi da nume şi locaţii. Lucrurile se petrec în Arad. Trebuie să precizez că auzisem câteva informaţii legate de acest subiect, dar nu le-am dat curs, în absenţa unor informaţii concrete. Care n-au întârziat să apară…

Se strâng semnături pentru înfiinţarea unui… cult carismatic ?

Dacă ţinem cont că există oameni care umblă cu tabele în care se cere numele, prenumele, CNP-ul şi adresa, este convingător?. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că, întrebată fiind persoana respectivă pentru ce se cer adepţi, răspunsul a fost: „adunăm adepţi pentru înfiinţarea cultului carismatic”, e suficient? La întrebarea: „Cine?”, răspunsul a fost dezarmant de sincer: „Noi şi cei de la Adoram.” Am reprodus cât se poate de exact dialogul.

Şi-acum, câteva consideraţii şi detalii…

Persoana care mi-a relatat întâmplarea este membru/membră a unei biserici baptiste. Mi-a relatat întâmplarea după ce în prealabil i-a spus-o pastorului bisericii din care face parte, care, la rândul lui, m-a contactat să-mi spună despre această… curiozitate. Cel/cea care strângea semnăturile este membru/membră la „Râul trezirii” (cine mi-a relatat ulterior întâmplarea o cunoaşte pe respectiva persoană de multă vreme).

Acestea sunt faptele. Acum, câteva gânduri pe marginea acestei informaţii:

– greu de presupus că ar fi vorba despre o iniţiativă personală a cuiva, întrucât mi s-a confirmat că era vorba despre tabele imprimate, conţinând date de identificare (nu vreau să mă aventurez şi să promit, dar, cu siguranţă voi încerca să intru în posesia unei fotografii măcar!).

– solicitarea CNP-ului indică faptul că este vorba despre o acţiune cât se poate de oficială (greu de presupus că ar cere cineva aşa ceva fără a avea „ceva în spate”!)

– persoana care solicita semnături de susţinere era foarte „pornită”, între altele declarând că e nevoie de „cât mai multe semnături” (chiar, câte semnături sunt necesare pentru aşa ceva?)

– întrebată fiind de ce vor să înfiinţeze neapărat un „cult”, persoana a răspuns că „sunt o mulţime de avantaje!” Care or fi cele vizate? Ce anume li s-a spus acestor „agenţi electorali”?

Oare cine este la originea acestei iniţiative?

Dacă ţinem cont că persoana în cauză este membru/membră la „Râul trezirii” din Arad, putem bănui măcar pe cineva, în persoana liderului acestei biserici, respectiv Samuel Caba.

Nu intenţionez să scriu despre acest lider religios. Nu îmi stă în obicei să analizez persoane. Vă rog însă să citiţi răspunsul dat în 2011 de Samuel Caba lui Nelu Peia, unul dintre liderii iniţiali ai mişcării „străjerilor” în România, se pare, retras la timp (vezi unele detalii extrem de interesante şi de importante AICI).

Cred că ar fi de pus şi alte întrebări:

– dacă nu este vorba despre o acţiune oficială, deliberată, planificată, cine răspunde de datele colectate?

– nu ar fi normal ca persoane care culeg astfel de date să aibă o acreditare oficială?

– în contextul evenimentelor despre care s-a făcut atâta vâlvă pe bloguri în ultima vreme (începând cu „Rugul aprins” al lui Caba, continuând cu mişcarea IHOP, vizita lui Miroslav Volf cu al său crislamism bine (?) mascat etc) putem considera cele relatate ca fiind un… eveniment izolat?

– liderii cultelor evanghelice din România sunt la curent cu aceste demersuri? Dacă nu, de ce dorm? Dacă da, de ce tac?

– valul de dizidenţe din rândul baptiştilor şi penticostalilor din România are vreo legătură cu… un scenariu gândit pe alte meleaguri?

– dacă, în urma răspunsului dat de persoana respectivă, implicate ar fi doar „Râul trezirii” şi „Adoram”, cine mai este implicat?

– „Scenariştii Metanoia-Harvest” ştiu despre această iniţiativă? Sunt parte (nedeclarată deocamdată?) din această iniţiativă sau îşi văd de propriul „scenariu” scris în America şi filmat în România (ca să nu zic Europa de est)?

persoanele menţionate pe blogul Vindecătoru sunt la curent cu aceste „mişcări” şi iniţiative? Dacă da, ce părere au?

– faptul că papa încurajează în mod vădit mişcarea carismaticilor catolici are vreo legătură cu ideea introducerii unui „cal troian” într-o ţară considerată preponderent ortodoxă (conform declaraţiilor unui om politic, singura salvare a creştinismului în Europa vine de la Polonia şi România!)?

Şi, Doamne, câte alte întrebări ar fi de pus…

Până atunci, din (teribilă) nefericire, momeala funcţionează foarte bine. Spectacolul atrage.

Fata morgana pare să nu mai fie o simplă legendă…

Să mai citez din Biblie?

Citiţi doar 2 Timotei 4:3 şi 2 Petru 2:1.

Cred că e suficient…

 

Şi totuşi… pe mine mă frământă câteva întrebări care vizează cu precădere ceea ce se întâmplă în şi cu bisericile pe care unii le etichetează drept „conservatoare”, „tradiţionaliste” sau chiar „extremiste”.

Dar asta va face obiectul unei alte postări…

Până atunci, amintiţi-vă… „Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.”

P.S. Dincolo de întâmplarea (?) relatată, pe mine mă doare locul în care s-a petrecut ea! E de-a dreptul înfiorător! Dar… nu pot da acest detaliu. Ar însemna să divulg date care ar identifica persoanele implicate şi, mai mult, să deteriorez nişte relaţii…

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Întrebările tinerilor, Biserica, De-ale păstorului..., Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Sare... amară, Ştiri și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

54 de răspunsuri la România carismatică. A început campania… electorală? (un fel de „breaking news”)

 1. paul morar zice:

  Draga frate Marinel, nu pot sa spun decat ca ati vorbit/scris profetic! Asta ca sa folosim un limbaj foarte drag celor din cadrul acestei miscari. Bine ca mi-ati adus aminte de IHOP. M-am prins in chestia asta cu crislamul si teologii liberali in ultima vreme… si am cam „uitat” de ei. Sigur nu se supara 🙂 Nu vreau sa dau impresia ca aceste lucruri sunt de ras, ba dimpotriva sunt de plans…
  Cum spunea si fratele Marius Cruceru… ma rog ca Domnul sa trezeasca la realitate cat mai multi din mijlocul acestor miscari de „trezire” spirituala. Aproape ca era sa scriu „integrare spirituala”…

  • marinelblaj zice:

   Da, Paul, lucrurile se precipită, după cum se pare. Şi nu ştiu de ce am impresia că ni se tot aruncă subiecte colaterale sub ochi. Poate e doar o impresie…

   • Exista o legendă, care a pornit de la Vasari, cum că Leonardo da Vinci, copil fiind, a pictat pe un scut un cap de monstru. Capul ar fi arătat ca al unei meduze. Ştii cum arată o meduză? (legendar vorbind) Are în loc de păr, nişte şerpi încolăciţi în toate direcţiile. Scopul e de a băga groaza în cel ce priveşte. Astfel de scuturi erau folosite în vechime, să paralizeze duşmanul.
    Realitatea din zilele noastre e ca desenul acela de pe scut, atîta doar că noi nu-l vedem. Nu avem ochi pentru el. Nu mai reuşim să descifrăm simbolurile, semnele vremurilor. Confundăm şerpii despletiţi ai meduzei cu cosiţele blonde ale vreunei fecioare din pădurea adormită.
    Se petrec atît de multe lucruri, aproape simultan, încît nu ne mai descurcăm prin labirintul atît de încîlcit în centrul căruia tronează diavolul, pe postul minotaurului modern.
    Zilnic, îi aducem cîte o jertfă. Zilnic, cîte un suflet este păcălit de monstru.
    Anticii au avut curajul să inventeze o legendă, noi manipulăm realitatea. Ne rătăcim, tot mai adînc, în hăţişul faptelor şi al informaţiilor.
    Hristos a spus: Eu sunt „Calea, Adevărul şi Viaţa”. Cu alte cuvinte, nu încercaţi să străbateţi labirintul vremurilor căutînd salvare în harta vreunei Ariadne.
    Rătăcirea de care vorbeşti este semnul că L-am pierdut pe Hristos.
    Carismaticii, alături de curentele, de aripile şi aripioarele tuturor bărboşilor, adoramilor, străjerilor şi cîţi or mai fi pe lumea asta vin şi ne spun: „Noi am găsit harta! Noi avem busola! Noi Îl avem pe Hristos în buzunarul de la piept.”
    Şi, în disperarea, în depresia în care se scufundă lumea tot mai adînc, în labirintul în care am intrat cu trei veacuri urmă, luăm ce ni se oferă: astăzi un fals, mîine un altul…

   • erată: într-o frază am numărat „carismaticii” de două ori, precum Giţă Pristanda cu stagurile. Pune şi tu vîntul să doboare măcar un carismatic din fraza aia a mea, dacă în realitate vedem că devin tot mai mulţi 🙂

 2. Indiferent cum sunt etichetate, pentru enoriaşi există credinţa ori ba.

 3. LILIANA CORBU zice:

  Marinel, eu in locul tau nu m-as mira foarte mult. In Bucuresti, de ani de zile bisericile carismatice aduna adepti, au devenit puternice. Un lucru foarte important in „scenariul general” : „Cine” se va alatura bisericilor carismatice dintre cei care inca nu sunt declarati carismatici DAR, au o linie carismatica in „conducerea” bisericilor . De ani de zile in biserica Fr. Talos tendinta este…carismatica(parerea mea) si in alte cateva biserici bucurestene. Scindarile au inceput cu multi ani in urma in bisericile baptiste…era normal sa se mearga pana la capat. Orice val se sparge pana la mal 🙂 Dincolo de scenariu, politic vorbind, este interesant sa se afle de cine anume sunt sustinuti, care le este platforma „cerere-oferta” si ce viziune tind sa aiba. Carisma , carisma…dar sa stim si noi prin transparenta, nu prin transpiratie.

  • „De ani de zile in biserica Fr. Talos tendinta este…carismatica(parerea mea) si in alte cateva biserici bucurestene. ”

   Dragă Lia, asta este super-tare!!! 🙂
   Dacă scrii o postare pe tema asta, ar fi de pomină. Sau măcar un comentariu. Nu cred că se supără Marinel. 🙂

   Bun, şi baptiştii din Bucureşti de ce tac?
   Vezi, eu nu vorbesc de alţii, deşi, dacă stau să mă gîndesc, cei care mai seamănă, cumva, cu noi, sunt „creştinii după evanghelie”. Sau poate mă înşel?
   Tu ce zici? că te ştiu de fată curajoasă! 🙂

   • LILIANA CORBU zice:

    Rasvan, incerc sa vin pentru tine cu un raspuns 🙂
    Da, miscarea carismatica este veche in Bucuresti mai ales de cand, din biserica Sf. Treime a plecat fr. Talos, facandu-si o alta biserica intr-o locatie mai putin conventionala si anume, o sala de cinema. Pe atunci lucrurile pareau sa fie cumva doar „altfel”. Acum, (cel putin pentru mine) lucrurile sunt clare si concrete (mai ales de cand sunt in locatia Cristal Palace). Asta nu e tot, in ce priveste „carisma” in bisericile din Bucuresti. Multe au renuntat la traditii baptiste si au imbratisat genul de muzica si inchinare pregnant carismatic. Dincolo de aspectul de forma, este cel de fond, mai greu de explicat aici. Nu vei auzi astfel de comentarii de la altii, deoarece interesele sunt mari, coruptia este si mai mare si un gen de lasi care sunt si cu unii, si cu altii. (personal, nu-s curajoasa dar nu-s nici poapa, deci, nu am nimic de pierdut…doar popularitatea!? ) Se tace mult pentru ca sunt fonduri prea substantiale sa fie pierdute, scaune prea calde si calatorii prea frumoase in locuri si locatii care costa o avere sa le faci pe banii din salariul de pastor. (adevarul e ca, daca as avea carisma, m-as plimba si eu pe banii carismaticilor, dar le-as face doar reclama proasta 🙂 ) In ce privesc cultele „inrudite” cu baptistii, ” crestinii dupa evanghelie”- da, se aseamana cumva dar, din fericire, ei si-au pastrat linia conservatoare- baptistii au avut harul de a pierde conservatorismul. Dincolo de toate , exista si un soi de amatorism intre pastorii tineri iesiti din fabrica de popi, acestia visand la schimbari, „aduceri de noutati”(si nu, nu in mediul rural ci, aici in Bucuresti). Acum, te rog sa faci un exercitiu de imaginatie: gandeste-te ca ai fi medic aici in Bucuresti si ca ai vrea sa faci parte dintr-o biserica baptista. Cum ar trebui sa fie (pentru tine) acea biserica? – iti spun eu…nu mai sunt decat vreo doua, mai apropiate de cerintele tale 🙂 una ar fi cumva (culmea) la Oti Bunaciu pe care stiu ca-l „admiri” si alta undeva in Popa Rusu unde este un pastor bucurestean get beget fara ifose de provincial- astea-s cam singurele care mai seamana cu ceea ce stii tu. Restul, au alta „structura” de inchinare, carismatica cam 80% (nu alt dumnezeu…sa ne intelegem 🙂 ) Mai departe… mai povestesc si-n alte dati.
    Sa auzim de bine ca de carismatici…Nu vom duce lipsa.
    Sa nu uitam totusi ca lucrurile involueaza nu evolueaza in bisericile baptiste si asta nu e imaginatie ci, realitatea cruda.
    Hai sa mai spun ceva.
    S-a pierdut liceul, s-au pierdut sectiile baptiste din Universitate, s-au pierdut profesorii rigurosi, s-au pierdut legaturile fratesti (cele reale), familiile conservatoare, copiii educati in spirit pur crestin, traditiile baptiste, si nu in ultimul rand curajul cu care se luptau cei crestini cu comunistii, luindu-se cu ei de gat.

   • marinelblaj zice:

    Liliana, e dureros ce scrii. Foarte dureros, dar adevărat.
    Singura afirmaţie care mă deranjează e treaba cu „ifosele de provincial.” Nu fi atât de… „capitalistă”! 😀

   • LILIANA CORBU zice:

    Marinel, chiar nu-s capitalista…deloc – o sa ma cunoasteti voi ce nu ma stiti, candva …de-o da Dumnezeu 🙂

   • marinelblaj zice:

    A! Nu mă refeream la capitalist din punct de vedere economic… făceam un joc de cuvinte capitală – locuitor în capitală – capitalist 😀
    M-aş bucura să ne cunoştem! 🙂

   • LILIANA CORBU zice:

    Pai nici capitalista de capitala nu-s 🙂 ci o combinatie de moldovean cu oltean crescuta in primii ani de viata in stil banatean apoi oltean si, uite-ma…bucurestean.
    Referitor la carismatic…am scris pe pridvor la mine ce si mai ales…DE CE .

   • marinelblaj zice:

    Mda, am citit! Nu-i deloc simplu şi uşor de dezbătut subiectul ! Cum îi scriam şi lui Răsvan, e un subiect ce trebuie analizat cu foarte mare grijă, măcar că, dacă punem aceeaşi etichetă peste tot, riscăm „să băgăm în aceeaşi oală” morcovul şi puiul şi să spunem că… facem supă de zarzavat. Există o evoluţie şi o involuţie. Putem vorbi despre o evoluţie a formelor din vremea lui Pavel până azi? Cred că da! Problema este până unde merge evoluţia şi de unde începe involuţia! Mă voi gândi la subiectul acesta, fiindcă nu poţi pune o biserică având o formă de închinare oarecum mai contemporană alături de ţopăiala şi hărmălaia dintr-o aşa numită biserică carismatică (să nu mai vorbim despre teologia acestora din urmă!). De gândit…

  • marinelblaj zice:

   Liliana dragă, eu nu mă mir! Mă enervez. Mă enervez că noi, ăştia „micuţi” ne tot agităm să atragem atenţia, iar cei „mari” tac, tac, tac…
   Vezi tu, dacă ei au pretenţia că aceste mişcări sunt „de trezire spirituală”, mă tot întreb câte treziri spirituale s-au petrecut cu… agende ascunse?

   • Tu nu eşti micuţ, tu eşti slăbuţ. 🙂

   • Marinel, eu îi „fur” Liei comentariul şi fac postare la mine pe blog. Ce zici tu de chestia asta? Te las cîteva ore să te gîndeşti. 🙂

    Dragă Lia, m-ai dărîmat cu ceea ce scrii! Incredibil!

   • marinelblaj zice:

    De ce crezi că ar fi nevoie de câteva ore de gândire? Eu mă străduiesc mereu să gândesc repede! În plus, dacă îmi spui, nu se mai cheamă furt! 😀
    Aş face însă câteva precizări. Mi se pare că se pune puţin cam uşor eticheta de carismatic, doar din cauza felului închinării. Mă voi strădui în zilele următoare să încerc să lămuresc puţin problema, fiindcă asta chiar este o nebuloasă. Oricum, treburile legate de scaune, interese, pastori tineri şi neexperimentaţi sunt cât se poate de reale! Şi e doar vârful unui iceberg!

 4. Pingback: România carismatică. A început campania… electorală? (un fel de „breaking news”) | Jurnal

 5. misucroitor zice:

  Mărturia unui fost preot catolic(anii ’70), care a devenit un protestant fundamentalist.Informațiile lui vin din interiorul Vaticanului în sensul că el a fost și iezuit de grad înalt cu rolul de a spiona unele biserici protestante.Mustrările,de conștiință, l-au determinat să mărturească multe despre ce se plănuia împotriva lumii protestante…etc.
  Astăzi se poate verifica dacă ce a spus el atunci ,este adevărat (spune aici ceva și despre mișcarea carismatică..)

 6. ioan ardelean zice:

  Domnul sä vä binecuvänteze!
  Dragii mei parcä niciodatä n-a fost pericolul alunecärii mai mare ca acum.Dar ceea, ce este scris trebuie sä se implineascä.Alunecarea abruptä se intimplä de obicei spontan si individual.Alunecarea in masä este rodul unei inseläciuni pregätitä cu räbdare si minutiozitate de cätre cel räu si slujitorii lui.La inceput se prezintä ,,marfa” impachetatä in staniol si legatä cu panglici colorate.Acesta este presul pe care sänt ademenite sä päseascä victimele.Pachetul aratä frumos este mult läudat si aparent nu prezintä nici un pericol.De obicei panglicile colorate au nume de oameni care prezintä ,,garantie” sprijinite de alte nume sus puse,,respectabile”care le poartä de grijä fratilor cuminti si ascultätori.Continutul pachetului este prezentat treptat ca sä se evite orice bänuialä si este menit sä aducä destinatarilor slobozenia ,eliberarea din haina strämtä a pocäintei autentice.Majoritatea victimelor sänt oamenii care nu si-au rästignit firea cu poftele si patimile ei si care de abia au asteptat un prilej, o justificare ca sä-si poatä satisface poftele.Oameni biruiti de fire care din dragoste pentru lume i-L päräsesc pe Dumnezeu numind binele räu si räul bine.Oameni care se incred in oameni si care se sprijinä pe muritori.Biblia ne spune cä inselätorii vor veni si cä vor insela pe multi si anume pe toti aceia care de la intemeierea lumii n-au fost scrisi in cartea vietii Mielului.Noi trebuie sä ne ridicäm glasul si sä spunem adevärul cäci säntem martori ai Mielului si astfel cei care aleg o altä cale sä nu se poatä desvinoväti spunänd,,n-am stiut”.Si nu in ultimul ränd noi trebuie sä spunem päcatului päcat ca unii dintre cei salvati dar inselati pentru o vreme, sä se intoarcä la calea adeväratä fiind scutiti astfel de multe incercäri si dureri.Indemnul meu este sä nu rämänem numai la vorbe ci sä ne folosim de harul si darul rugäciunii ca unii care stim cä nu avem de luptat impotriva cärnii si a sängelui.Sä ne rugäm ca Domnul sä aducä birunta.

  • marinelblaj zice:

   Bine aţi venit în Cetate, frate Ioan! Aveţi dreptate şi subscriu la cele scrise! Biblia ne avertizează de mult despre vremuri ca acestea! Numai unii au impresia că dacă atragi atenţia la asemenea rătăciri vrei să-ţi faci… rating! Doamne, cât de limitat judecă unii!
   Nu-şi văd „rating-ul” din propria curte prin felul „închinării” lor! Ei ştiu foarte bine că aşa, cu muzică şi dans, poţi atrage tinerii debusolaţi din societatea actuală!
   Nu pot decât să spun „Doamne, ai milă!”

 7. Bianca Morariu zice:

  ADORAM nu a strans nici un fel de semnaturi si nu a facut nici un fel de tabele in acest sens.
  Astfel, va recomand ca in cazul altor afirmatii sa veniti cu dovezi concrete, evident asta in cazul in care nu doriti doar raiting. Daca traficul pe blog este cel care primeaza, atunci este de inteles atitudinea dumneavoastra. . .

  • marinelblaj zice:

   Bianca, în primul rând îţi spun un bun venit în Cetatea de piatră, chiar dacă doar în trecere…
   Acum, referitor la cele scrise de tine.
   1. Nu am afirmat în niciun fel că Adoram ar fi strâns semnături. Am reprodus doar replica acelei persoane (te asigur că este cât se poate de reală şi cred că nu cu mine ar trebui să vă certaţi pentru asta!)
   2. Nu m-a interesat, nu mă interesează şi nu mă va interesa niciodată traficul pe blog! Dacă n-aş fi un credincios blând din fire aş lua remarca drept ofensă.
   3. Atitudinea mea este cea a unui credincios care NU ARE VOIE SĂ TACĂ atunci când vede rătăciri de la adevărata credinţă! Doriţi să intru în detalii?
   4. Eu nu fac „poliţie eclesială”, aşa că nu îmi cereţi „dovezi concrete.” Relatez fapte. Eventual aţi putea face dumneavoastră acest act de „poliţie eclesială” ca să vedeţi cine se foloseşte de numele Adoram în această acţiune! Asta în cazul în care, într-adevăr, aveţi certitudinea că este cum spuneţi!
   5. Când vorbiţi despre rating, vă referiţi cumva şi la manifestarea din finalul clipului de aici? http://new.livestream.com/adoramchurch/duminica/videos/48615189 Eu am crezut că e discotecă!(de văzut de la 02.53.00 !)

   • Simpatica Bianca Morariu face parte, probabil, dintre cei de la Adoram. Acum, tu trebuie să-i explici că nu-ţi iese niciun ban din rating. Mai mult, îţi ies peri albi, faci criză de ulcer şi te înjură jumătate plus unu din Arad. 🙂
    Nu, pe bune, domnişoară Bianca, ce să facă prietenul meu Marinel cu ratingul?

    Dar, eu am mai spus: cu tine şi opozanţii vorbesc şi scriu frumos. Nu acelaşi lucru păţesc eu. Am primit pe facebook, de la unul pe nume Miti Piscuc, următoarele îmbărbătări:

    „Domnule, ceea ce scrieti pe blogul dvs., despre ITPB, în calitate de agitator fără noimă, este penibil. Nu faceți altceva decât să vă înscrieți în lista lungă prin care Cineva face rău. Aveți o analiză a subiectului mai bună decât analiza unui inginer auto asupra alfabelului limbii copte! Mult succes în continuare! Cu stimă…”

    Vezi cum sună? Agitator fără noimă, penibil, cineva care face rău, inginer auto cu limba coptă-n gură… Şi aste retroactiv! Lumea vede şi nu uită. 🙂
    Pe cînd pe tine, drăgălaşule, te ia domnişoara Bianca (ce nume frumos! nu Piscuc, ca la mine!) cu fineţuri, cu delicateţuri, nu cu „ierburi amare”, ca pe mine. 🙂

   • marinelblaj zice:

    Ehei, Răsvane, dacă ai ştii ce se scrie despre mine pe Facebook! „Ţara arde şi baba se piaptănă”, zice unul. „e amuzant scribul…”. Altul zice: „asta-i frumusetea spatiului public, pana la urma, ca ai ocazia sa cunosti tot felul de afectiuni mentale si spirituale” şi aşa mai departe! Se scrie acolo despre „pericolul controlului cultic…” Auzi de ce se tem, de control cultic! În loc să se teamă de rătăcirea de care vor da socoteală! Uită-te la clipul recomandat mai sus, la minutul indicat! Discotecă! Acum, tu mă ştii foarte bine. N-am fost botezat în oţet! Dar nici în vin! Pocăiţi adevăraţi! Dar, vorba aceea, nu există reclamă negativă, există doar reclamă! Măcar aşa vor citi şi alţii şi dacă unul singur se trezeşte tot e bine!

   • Nu pot să mă uit la clip, că sunt de gardă şi nu am trafic (era să spun rating 🙂 ).
    Da, îţi zic şi ţie de bine! 🙂
    Mi-a plăcut aia cu „baba se piaptănă”. Cred că de la barbă ţi se trage.
    Ar trebui să adunăm zicerile astea. Fac parte din limbajul creştinului contemporan. E păcat să se piardă.
    Avea Ortega Y Gasset o strîngere de astfel de întîmplări din timpul unei Spanii „halucinate şi halucinante” din sec. al XVII- lea. 🙂
    Am să citez cîteva altă dată.

   • marinelblaj zice:

    Răsvan, nu e rea ideea adunării de astfel de ziceri. Poate o şi publicăm ca un fel de „pateric” carismatic! 😀
    Insist să te uiţi la clip când ajungi acasă! Te asigur că merită, mai ales la minutul indicat!
    Vreau însă să-ţi spun că dintre toate cel mai mult m-a amuzat treaba cu rating-ul!
    Pe de altă parte, se scrie acolo, în comentariile respective, o chestiune foarte interesantă: „Majoritatea bisericilor „carismatice” s-au rupt din alte biserici pentru a deveni „independente” de vreun cult, sa acape de ierarhie, decizii la nivel inalt, etc. Din cauza ca nu mai fac fata taxelor si impozitelor (bisericile cultelor recunoscute de stat nu platesc nimic) s-au gandit sa isi faca propriul cult. Trist. Trist. Trist. ”
    Nu e interesant? Cu alte cuvinte, e „ceva putred în Danemarca”!

   • Da, şi cum ai spus tu, parcă văd cum apare iarăşi vreun „culturnic” scriind că suntem paranoici. 🙂
    Cît timp suntem participanţi la evenimente, nu avem perspectiva necesară pentru a judeca lucrurile în ansamblu. Tu scrii despre ce vezi şi tot nu te cred oamenii. E ca în vechime.
    Eu spun că trăim vremuri de mare rătăcire spirituală. Istoria a fost mereu confruntată cu aşa ceva, dar niciodată nu a existat o tehnologie pe măsură, prin care să comunici, aproape instantaneu, imagini şi idei.

   • lidieluptx zice:

    „Eu spun că trăim vremuri de mare rătăcire spirituală.” Si eu cred la fel. Parca in jur sint numai orbi, surzi, iar pe deasupra si autisti. Doamne ai mila de cei ce mai vor sa Te urmeze cu orice risc!

   • dani zice:

    sunt doar in trecere ! dar mi-a sarit in ochi afirmatia din punctul 3 ! as vrea sa ma lamuresti care-i adevarata credinta ?

   • marinelblaj zice:

    Dani, nu ştiu cum să zic în loc de Bun venit, dacă eşti doar… în trecere! Sper să fi zăbovit suficient în… trecerea ta, ca să citeşti răspunsul!
    Aşadar, adevărata credinţă ar fi explicată prin:
    1. Dragostea faţă de Dumnezeu (Matei 10:37, de exemplu)
    2. Pocăinţa de păcate (Romani 2 :4, de exemplu)
    3. Smerenie reală, adevărată (Iacov 4 :6, de exemplu)
    4. Dorinţa de a-L glorifica pe Dumnezeu (Maleahi 2:2 e foarte categoric în această privinţă, de exemplu!)
    5. Rugăciune susţinută (Marcu 14:38, de exemplu)
    6. Comportament diferit de cei din lume (1 Ioan 2:15, de exemplu)
    7. Viaţă de ascultare (Matei 17:5, de exemplu)
    8. Dragoste altruistă (întreg exemplul din Ioan 13)
    9. Preocupare pentru creştere spirituală (1 Petru 2:2, de exemplu)
    10. Slujire necondiţionată (Galateni 5:13, de exemplu)

    Cam acestea ar fi câteva repere ale credinţei adevărate. Biblia oferă mai multe detalii…
    P.S. Sper că nu te-ai aşteptat să numesc vreo denominaţie, căci mulţi confundă credinţa adevărată cu aşa ceva (vezi expresii de genul „credinţa adevărată” pe care şi-o asumă, de exemplu, ortodocşii)
    Fii binecuvântat!

 8. Pingback: Carismaticul cap al meduzei | Jurnal

 9. Pingback: Noua Reforma Apostolica in Romania (1) | Vegheaza!

 10. marinelblaj zice:

  Răsvan, una dintre modalităţile prin care se apără aceşti rătăcitori de suflete este să ne catalogheze drept fundamentalişti, să ne asocieze cu idei de „poliţie cultică” sau „inchiziţie cultică”, în general să ne trimită undeva într-un catalog alături de „evul mediu.”
  Tu mă cunoşti destul de bine. Mai mult, blogul meu, pentru cine a avut răbdarea să-l parcurgă, arată un om care se simte liber în Cristos, dar nu cu o libertate care să-i permită să-şi dea poalele peste cap. Nu sunt un închistat, trăiesc liber, dar eliberat prin har, nu prin tot felul de manifestări şi manipulări, am cunoscut minuni petrecute în familie, fără a fi fost nevoie să apelez la formule, magii, vindecători şi alte cele, prin simplă dar profundă credinţă, prin rugăciune, nu prin „maratoane de rugăciuni”… şi aş putea spune mult mai mult!
  Este aberant felul în care ne văd aceşti oameni ca pe nişte duşmani care le doresc răul, dar asta spune ceva despre subconştientul lor, despre un sentiment de anormalitate spirituală care vede în jur doar „amoriţi, hetiţi, fereziţi, canaaniţi, heviţi şi iebusiţi”! Ei nu ştiu că nu ne limităm doar la a atrage atenţia asupra rătăcirii, ci că ne şi rugăm pentru ei la fel ca pentru noi înşine, dar asta ofensează, căci sunt mândri şi, prin felul în care nu acceptă critica, mai exclusivişti decât ne văd ei pe noi.. Există în acest curent o atitudine triumfalistă care contrazice învăţătura biblică, căci ei trăiesc cu impresia că mărşăluiesc spre Ceruri într-o veselie debordantă, dansând şi răcnind „aleluia”! Ce triste imagini! Iar noi suntem, în acelaşi timp, priviţi ca unii care stăm cu becurile stinse, încruntaţi şi ofiliţi, privind lumea suspicios de după perdelele trase, cu uşile bisericilor încuiate cu şapte lacăte.
  Vai, vai!

  • lidieluptx zice:

   Marinel, s-ar putea sa fie vremea baterii griului in teasc. Asa ca nu te mai intrista, cel intinat se va intina mai departe, iar cel neprihanit va starui si mai mult in neprihanirea lui. Domnul v-a da biruinta celor ce lupta numai pentru El, cu curatie de inima.

   • marinelblaj zice:

    Lidie, mie mi se pare că deja este vremea, nu s-ar putea! Şi, cum să nu fi întristat când vezi atâta rătăcire apărată cu dinţii! 😦

 11. lidieluptx zice:

  Draga Marinel, vremurile acestea sint scrise si trebuie sa se implineasca intocmai. Este greu sa nu te intristezi, dar adu-ti aminte de Noe si Lot. Crezi ca lor le-a fost mai usor? Noe a intrat in corabie si Domnul a inchis usa dupa el. Lot a iesit din cetate si nu s-a mai uitat inapoi, dupa cum i se poruncise. Sint vremuri in care riscam sa ne pierdem viata daca nu ne grabim sa scapam la Munte. Iar daca tu spui ca este deja vremea, atunci nu mai este timp de pierdut cu salvarea altora. Cei ce apara cu dintii, stiu bine incotro au apucat-o. Rugaciunea insa nu trebuie sa inceteze pina cind sfirsim alergarea. Doresc ca Domnul sa te calauzeasca in tot Adevarul!

 12. Pop Radu zice:

  Sunt nedumerit , mă gândeam în sinea mea , oamenii aceștia care discută despre o campanie pro carismatică , ”sunt doar palavragii” , sau au întradevăr dovezi că susținătorii și adepții carismatici sunt oameni înșelați , cu un plan născut în urmă cu mulți ani și pus în practică ,atât de strategic și ingenios , încât nu-și dau seama…..și dacă nu sunt ”palavragii” , și au dovezi (nu bănuieli sau izvorâri ale minții lor) de ce nu le arată , de ce nu se roagă și mijlocesc înaintea DOMNULUI pt. salvarea acestora ,de ce nu luptă în rugăciune împotriva acestor domnii și căpitănii ale întunericului , sau nu știu că aceluia care i s-a dat mult ,i se și cere mult, iar celui ce i s-a încredințat mult i se va cere și mai mult …….Am citit postarea lui marinelblaj , și pot spune că se înșală dacă generalizează părerea lui asupra tuturor bisericilor carismatice , eu sunt carismatic , dar în ”biserica mea” nu am auzit învățătură sau predici care să denigreze celelalte culte , sunt îndemnuri și încurajiri la rugăciune pt. unitate între toate ”staulele” lui HRISTOS , ba încă sunt rugăciuni de binecuvântare , sunt cântate imnuri și cântări de laudă baptiste sau penticostale , sunt predici și învățături susținute de învățători și păstori de la penticostali și baptiști din țară și din afară , au fost cu ani în urmă și de la ortodoxi și catolici , nu suntem îndemnați săi privim pe restul cu dispreț sau inferiori , fiindcă toți au fost răscumpărați cu prețul pe care l-a plătit HRISTOS ….deci , cine este disprețuit ?, eu ?, tu ? sau cel care a suferit pt. noi ?…..așadar ,mă poate lămuri cineva , cu privire la ”această conspiratie a carismaticilor ” , sincer întreb , nu caut să intru în certuri de partide , ci doar sunt curios ….Fiți binecuvântați de Tatăl Domnului ISUS HRISTOS , și Duhul Sfânt să ne călăuzească pe toți în tot adevărul , să ne dea un duh de înțelepciune și de descoperire în cunoașterea LUI , să ne lumineze ochii inimii ca să pricepem care este nădejdea chemări LUI pt. fiecare din noi, și bogăția slavei moștenirii în cei ce spun că îl urmează pe HRISTOS…….Dacă considerați că am fost necioplit în exprimare și am jignit pe cineva , îmi cer iertare în DOMNUL…

  • paul morar zice:

   Draga Pop Radu, cu siguranta aveti dreptate cand spuneti ca nu putem generaliza. Sunt destui de multi oameni care inca isi pastreaza discernamantul in mijlocul acestor miscari carismatice. Desi mi se pare ca din ce in ce mai putini. Dar justifica asta oare restul abuzurilor si aberatiilor practicate in lumea carismatica si neo-carismatica? Chiar nu ati vazut pana acum nici o dovada a faptului ca oamenii sunt inselati sa creada in aceste miscari de „trezire” spirituala? As vrea va rog daca se poate sa ne explicati ce intelegeti prin cuvantul denigrare?

  • marinelblaj zice:

   Dragă Pop Radu, bun venit în Cetatea de piatră (sper, într-adevăr să fie „bun”!).
   Marinel Blaj nu generalizează. De aceea şi şansa de a se înşela este mai mică. Nu generalizează pentru că postările asupra acestui subiect se referă la cazuri concrete, cu nume precum Adoram, Râul trezirii etc. Nu cred că aţi citit ceva care „să denigreze”, în afară de manifestările, manipulările şi alte lucruri care induc în eroare o generaţie întreagă. Ceea ce se întâmplă de o bună bucată de vreme în aceste biserici este mai mult decât discutabil. Nu ştiu cum staţi cu timpul, dar v-aş recomanda să răsfoiţi puţin acest blog şi vă veţi convinge. Cu ceva vreme în urmă scriam despre posibila ruptură ce se va petrece în sânul bisericii Metanoia. Cunosc tendinţa multor biserici româneşti de a se lăsa conduse de diferite curente (mai noi şi mai… spectaculoase) din afară. Sponsorizările care vin la pachet sunt foarte ademenitoare. Din păcate, am avut dreptate. Acum avem Biserica Metanoia şi Metanoia-Harvest! E bine? Să nu mă înţelegeţi greşit. Dacă voi scrie vreodată despre lucruri greşite care se petrec în vreo biserică baptistă, nu înseamnă că toate bisericile baptiste se fac vinovate. Nu am iertat (ca să spun aşa) nici măcar biserica în care slujesc de peste 20 de ani, atunci când a fost cazul (vă recomand să vă convingeţi: https://cetateadepiatra.wordpress.com/2012/10/30/fara-happy-dar-cu-end/ ).
   Aşadar, nu trebuie să vă îngrijoraţi; nu dau… în stânga şi în dreapta! Nici măcar… nu dau! Atrag doar atenţia, căci menirea noastră, a celor care vrem să şi ajungem împreună cu Domnul, nu doar să credem că-L urmăm, este să atenţionăm, să ridicăm pe cel căzut sau rătăcit. Şi să nu credeţi că ne limităm la a scrie! Eu, personal, am un timp special de rugăciune pentru această cauză, fără a mă considera cu nimic mai vrednic din cauza asta!
   NU aţi fost necioplit deloc în exprimare. Singurul lucru care m-a deranjat, să zic aşa, a fost acela cu denigrarea. Vi se pare că se încadrează ce am scris în definiţie?
   A DENIGRÁ ~éz tranz. (persoane) A vorbi de rău; a huli; a ponegri; a ponosi; a blama; a defăima; a cleveti; a calomnia; a bârfi. /<fr. dénigrer, lat. denigrare
   Fiţi binecuvântat!

   P.S. Vă întreb, la modul cel mai onest şi direct, urmărind acest clip http://new.livestream.com/adoramchurch/duminica/videos/48615189 , v-aţi asocia la ceea ce se întâmplă la minutul 02.53.00 ? Îl vedeţi pe Domnul prezent în mijlocul acelei ţopăieli generalizate?

   • szromulus zice:

    Da, este interesant ce se intampla la acel minut. Seamana tot mai mult cu manifestarile de la concertele de muzica crestina din state. Efectul este reconfortant. Este o terapie buna antistress. Nu m-am nascut in familie neoprotestanta si cunosc bine manifestarile de acest gen. Rolul de baza al dansului(spre exemplu), al muzicii relaxante este de diminuare a stressului. Acest tip de exercitiu antistress se confunda cu spiritualitatea 🙂 . Nu este gluma, sunt studii serioase pe marginea acestui aspect. Revigorarea pe care o simt cei care merg la discoteci se datoreaza diminuarii stressului. Odata cu diminuarea lui, dispare efectul nocebo(nu placebo) si starea de bine este augmentata.

    Adeziunea in masa la acest tip de manifestari se datoreaza efectului psihologic, nu efectului spiritual. Transformarea spirituala este un element si efectul psihologic reconfortant este un alt aspect. Nu sunt impotriva diminuarii stressului, dar sunt impotriva naivitatii si lipsei de cunostiinte pe acest domeniu si a faptului ca, pe baza neintelegerii lucrurilor, se promoveaza „spiritualitatea”.

   • marinelblaj zice:

    Vezi, Romulus, fiindcă tot vorbeam despre graniţa dintre evoluţia-involuţia bisericii, iată, aici avem una dintre ele. Confundarea revigorării psihice cu revigorarea spirituală. Ceea ce e culmea e că se pun greşit etichetele!

   • szromulus zice:

    Problema este subtila. In filosofia exista o problema celebra, problema cauzelor concurente. Dimineata cand canta cocosul rasare soarele. Intrebarea fireasca(naiva) este daca cocosul nu ar mai canta, soarele ar rasari? 🙂 . Problema cauzelor concurente este dificila. Faptul ca mergi intr-un mediu, asisti la un program anume, la finalul caruia constati ca te simti bine, nu implica ca ce se intampla acolo este pura spiritualitate. Experientialismul nu este o sursa de cunoastere in cazul spiritualitatii. Trairea trebuie sa coincida cu exegeza biblica, altfel lucrurile nu sunt ok. Nu cred ca un crestin trebuie sa fie sobru, morocanos si sa aiba un comportament lipsit de fericire, dimpotriva, dar a face confuzia intre stari euforice, spiritualitate si lipsa de neprihanire este cam multisor.

   • marinelblaj zice:

    Exact asta tot vreasu să scot în evidenţă! Ţopăîiala poate fi bucurie, dar nu înseamnă că e şi în părtăşie… a Duhulu. Poate a altui duh, dar nu-şi dau seama, fiindcă simptomele sunt tot de bucurie! 😀

 13. Pingback: Cronici mondene (137) Evoluţie, involuţie, rivuluţie | Vindecătoru

 14. Pingback: Carismaticii: nişte flori frumoase, carnivore, puse la butoniera veacului cel nou, a lui New Age | ARMONIA MAGAZINE - USA

 15. Pingback: Carismatici, neo-carismatici sau… altceva? | cetatea de piatră

 16. Pingback: Non-denominationalii vor… ghici ciuperca ce? | Vegheaza!

 17. Pingback: Aradul, Ierusalimul României ? | cetatea de piatră

 18. Pingback: Postare (între)deschisă… | cetatea de piatră

 19. aaffbb zice:

  Pe saitul lor am vazut ca Samuel Caba se lauda cum la inceput a venit Duhul peste el si nu s-a putut ridica de pe canapea, de apasare. Noi stim ca dracii apasa oamenii si ii dau jos de pamant, nu Duhul, care ii inalta!

 20. viorelchis zice:

  Gasim scris…„Majoritatea bisericilor „carismatice” s-au rupt din alte biserici pentru a deveni „independente” de vreun cult, sa acape de ierarhie, decizii la nivel inalt, etc. Din cauza ca nu mai fac fata taxelor si impozitelor (bisericile cultelor recunoscute de stat nu platesc nimic) s-au gandit sa isi faca propriul cult. Trist. Trist. Trist. ”
  Dar credem ca rezista in fata acestor noi corporatiuni care prin unificare controleaza totul????
  De impozite si taxe nu scap din moment ce se maresc si se unesc si ei in structura si unitate!!! Asa e sistemul de azi …..Sa urmarim cum fiecare grup de Biserica in intentie a pornit si acum la ce sa ajuns …..!Credeam noi acum 30 ……40 de ani ca pastorii vor ajunge la ceea ce azi exista si la salariile si beneficiile care acum sunt ?Iar membrii azi ajungand doar simplii sponsori financiari si unii chiar robi in sacrificiul vietii pe care il fac…….fara sa inteleaga ca de fapt in vietile lor sunt doar folositi in capacitate si ca recompensa primesc strictul necesar al vietii simple …Si exemple pot fi foarte multe……

 21. Tristarul zice:

  Mosule am rasfoitla modul serios cartea lui Gheorghe Longodor „biserica adevarata din comparatie cu bisericile false” ! O prima remarca ar fi aceea ca fratele trebuia ca la acest nivel de analiza n-ar fi avut voie sa foloseasca denmirea de „biserica”. Dupa stiinta mea si indiferent de comentariile lui Ton sau altii, BISERICA nu o avem, ea va fi atunci cind Domnul Isus o va constitui asa cum ne precizeaza cuvintul biblic, si ea va fi FARA PATA, FARA ZBIRCITURA…!!!! mari diferente fata de cloaca ce se aduna astazi in adunarile ce isi zic ale „sfintilor”.
  In rindul al doilea ceea ce spune fr Viorel Chis confirma in putinatatea comentariului exact ceea ce fr Longodor compara si afirma cu tarie ca avem la aceasta ora, chiar daca ceea ce el scria are deja ceva vechime. Fr Longodor, indiferent de vietuirea lui pe care nu o cunosc, dar de zis zice bine. Daca la vremea scrierii cartii lui era poate la nivel teoretic, astazi a DEVENIT REALITATE! Foarte trist.Cam asa ceva poate purta numele de „profetic” ! Si mai ales ca „dupa roada se vor cunoaste” si iaca roadele: Industrie religioasa ce concureaza cu orice afacere de clan, fie ortodox, fie baptist, fie penticostal, fie trafic de persoane ori carne vie, fie de care o fi, dar la capitolul „venituri si imbogatire” merg surprinzator de „identic”
  Am ajuns sa optam pentru doua variante: vrem sau nu vrem sa traim in „paenjenisul” creat , scopul nefiind altul decit a crea „pe liderul mondial” si ” contul satanei” sumele de bani fiind singurul criteriu de luat in seama.
  Modul de functionare si pentru unii si pentru altii imbraca o singura forma : scoala de sorginte mafiota, adica organizare de genul unul te lanseaza si doi te sustin si ” ai pus-o”!
  Sunt de acord cu acel popa de la Atos care spuneca am ajuns la limita maima si ca in perioada imediat urmatoare Dumnezeu , satul de ceea ce primeste de la noi va declansa operatiunile finale.Ai mila Doamne ca or ma fi poate 10.
  O parere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.