Aradul, Ierusalimul României ?


O ştire pe care am aflat-o de curând m-a determinat să-mi pun întrebarea din titlu dintr-o cu totul altă perspectivă.

M-am născut şi am crescut în acest oraş, supranumit şi „Mica Vienă” şi aş putea spune chiar că în curtea bisericii „Speranţa”, la vremea când sediul acesteia se afla pe str.Bihorului. Curtea casei în care m-am născut şi am copilărit era despărţită de cea a bisericii de un gard mai degrabă formal (îmi amintesc că podul celor două case nici măcar nu era separat de un zid şi priveam, copil fiind, prin tubul de ventilaţie al bisericii la repetiţiile corului, orchestrei de mandoline, dar şi la alte activităţi). Eram, cum se spune, „de-ai casei.” Un scurt istoric al acestei biserici se poate citi AICI.

Citesc lista păstorilor acestei biserici şi mă întreb dacă e vreunul dintre ei care să nu fi fost oaspete al casei noastre, şi nu o singură dată.
Am multe amintiri despre acele zile, majoritatea proaspete ca şi cum s-ar fi petrecut ieri.
De ce m-a dus gândul la această oră târzie din noapte la rememorarea acelor zile?

Cândva Aradul era cel mai „pocăit” oraş din România. Şi acum, raportat la numărul de locuitori, cred că e oraşul cu cele mai multe biserici. Şi totuşi…

Revin la ştirea despre care scriam la început. Este vorba despre deschiderea unei filiale a Bisericii Răscumpărate a lui Dumnezeu din Nigeria. O biserică din categoria celor gigant, cu filiale în multe ţări africane, în Germania, Anglia şi Franţa, Caraibe, Jamaica şi chiar şi în şase state ale Statele Unite. Ca un detaliu interesant, unul dintre membrii acestei biserici, emigrat în Polonia, este parlamentar polonez!

Unde se deschide această filială? La biserica non-denominaţională „Râul Trezirii”, păstorită de Samuel Caba, omul „Rugului aprins” şi cel care a cochetat cu străjerii „născuţi” de influenţele de-acum celebrului Chris Oyakhilome, „celebru” în ultima perioadă şi datorită divorţului de soţia sa Anita (merită citit răspunsul lui Chris la problema divorţului, în special de către cei care încă îl mai consideră „omul mesianic.”)

Acelaşi Samuel Caba care (aveam să aflu recent misterul colectării de semnături despre care scriam cu ceva vreme în urmă – din informaţiile mele sunt deja 20.000) pare a fi omul aflat la originea acestei iniţiative. Când scriam acel articol era luna iunie. Aproape jumătate de an. Lumea se mişcă repede.

Sunt în acel articol destule întrebări. Şi mai sunt multe altele…

De remarcat câteva lucruri:
Metanoia „se rupe” şi partea care l-a urmat pe Cristian Barbosu în această mişcare se „alipeşte” de Harvest, din Statele Unite.
Cei de la Adoram, alţi dizidenţi, se lipesc de cei de la Strange Fire şi Toronto Blessing, vîrfurile de lance ale Noii Reforme Apostolice.
În Timişoara a apărut IHOP, „pui” al IHOP, tot din Statele Unite.
Acum s-au trezit cei de la „Râul… trezirii” !

Interesante activităţi, nu-i aşa?

Care sunt motivele acestor „mişcări de trupe”?

Care e mobilul?

A găsi acest răspuns doar în domeniul interesului material mi se pare a fi un răspuns superficial şi categoric incomplet. Deşi nu e deloc de neglijat…

S-au săturat oamenii de Uniunea Baptistă? Iarăşi, un răspuns parţial… Căci există şi o mulţime de biserici dizidente penticostale în România.

Să fi realizat Samuel Caba că e cam dificilă misiunea de a „închega” un cult carismatic , că proverbul cu mai multe săbii în aceeaşi teacă e cât se poate de real şi, drept consecinţă, e mai bine ca fiecare să-şi găsească propria „cloşcă”?

Oricum, ofensiva e cât se poate de agresivă. Nu este o noutate faptul că toate aceste biserici, asociaţii, grupări au o notă comună: spectacolul (de aceea şi media de vârstă a membrilor este una scăzută!). La care se adaugă atractivitatea evidentă a unei variante de „evanghelie a prosperităţii” ce include şi bunăstarea materială, şi abundenţa „miracolelor” şi… multe altele.

Oricum, ştirile apar într-un ritm incredibil. Cum spuneam, lumea se mişcă repede…

Cu adevărat, Aradul nu se dezminte; chiar este Ierusalimul României.
Din păcate unul populat tot mai mult cam ca în Fapte 2:5-11.
Şi, tot din păcate, fără mirarea acelora.
Cu aceeaşi larmă, în schimb…

Să ne aşteptăm să apară şi un… Titus? Sau sunt suficienţi deja?…

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Trecător prin lume, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Aradul, Ierusalimul României ?

 1. paul morar zice:

  20.000? Or fi semnat si mortii? Ar mai fi si alte lucruri de remarcat:
  – televiziunea „Alfa si Omega” este pe mana NAR si este cel mai bun instrument de propaganda pe care il au la dispozitie
  – nu trece nici o saptamana in care sa nu fim binecuvantati cu evenimente din zona NAR, la care au loc tot felul de manifestari miraculoase. De parca in Romania s-a spart conducta cu miraculosi. Oricum la Arad e cea mai mare gaura, ca sa nu zic hau 🙂
  – se traduce la greu literatura NAR
  – NAR l-a preluat pe Joseph Tson ca teolog de serviciu si profita de notorietatea acestuia pentru a-si face din ce in ce mai multa reclama
  E de bine? E de rau? Cine oare sa ne lumineze?

  • marinelblaj zice:

   Da, Paul, 20.000 ! Aşa se laudă.
   – cu „Alfa şi Omega” lucrurile sunt cât se poate de clare. Şi fiindcă în cazul lor dependenţa financiară e mai acută, lucrurile par a fi limpezi de… tulburi.
   – nu ştiu dacă să le numim miracole sau mai degrabă „minuni”. Aşa, cu ghilimele !
   – aşa este, librariile sunt tot mai pline de asemenea cărţi, cu titluri care mai de care mai atractive. Semnalam acum câteva zile apariţia la… editura „Adoram” a cărţii „Ghid esenţial de vindecare”, scrisă de… Bill Johnson şi Randy Clark (e cazul să spun cine sunt cei doi?)
   – ca unul care, copil fiind, l-am văzut pe Iosif Ţon atât de des în casa noastră încât la vremea aceea credeam că e o rudă, trăiesc o dezamăgire teribilă vizavi de acest om. Rar mi-a fost dat să văd atâta oportunism religios ca la omul acesta…
   Discutam zilele trecute cu unul dintre păstorii arădeni, unul dintre cei marcanţi, şi îmi spunea (încerc să redau textual): „Ce le poţi face? Să te duci la ei în casă şi să le spui că sunt eretici? Să predici împotriva tuturor acestor tâmpenii?” I-am răspuns cu amărăciune: „NU, faceţi cu toţi cum aţi făcut cu Barbosu. Luaţi-i sub umbrela protectoare a Uniunii până prind cheag şi putere ca să vă poată apoi da un şut în fund!” Cam dur răspunsul, dar asta e realitatea! Aşadar, legitimă întrebarea: „Cine să ne lumineze?”
   E clar că doar Domnul mai poate…

 2. Căci există şi o mulţime de biserici dizidente penticostale în România.- probabil aici era buna expresia: exista o multime de biserici desidente, si o multime de biserici penticostale, caci cele care sunt desidente nu mai sunt penticostale (nu putem sa ii bagam pe toti intr-o oala) In colo aveti perfecta dreptate dorinta materiala, faima, si nume, produce lucruri ” miraculoase” de miiiinune…. O zi buna!

 3. costica h. zice:

  o doamna venita din siberia a spus cam asa; am venit in arad ca am auzit ca aici este filadelfia pocaitilor si cand a ajuns nu prea s-a bucurat.
  Ierusalim sau nu, cred ca conteaza, dar daca este Filadelfia sau nu, cred ca conteaza enorm de mult. Zicea Domnul nostru ca dupa fapte se cunosc cei ce sant ai Lui!

 4. szromulus zice:

  Clujenii intotdeauna au afirmat ca orasul lor natal este cel mai binecuvantat, din punct de vedere spiritual. Nu sunt de acord cu acest lucru. Intrebarea este cum se stabilesc aceste topuri? 🙂

  • marinelblaj zice:

   Romulus, Aradul a fost numit aşa nu pe considerente de binecuvântare, ci pur şi simplu după numărul de credincioşi şi biserici existente, raportat la numărul de locuitori. Nu e vorba de topuri, ci pur şi simplu de, să-i zicem, o poreclă.

   • L.I. zice:

    da io parca stiam ca oradea ii cea mai cea. : ))

   • marinelblaj zice:

    L.I., raportat la numărul de locuitori ! Oricum, nu asta era important. Important e ce se întâmplă într-un oraş numit „Ierusalimul României.”

   • Dragă Marinel, despre Ierusalim se spunea că e ”buricul lumii”. Cînd călugării făceau drum la Ierusalim, așa spunea, că s-au dus la buric. Expresia am găsit-o, în toată frumusețea ei, într-o descriere a lui Sadoveanu, legată de Basarabia și credincioșii ei.
    Ce se petrece acum nu are nicio legătură cu Ierusalimul, ci cu Babilonul.
    Cît despre Ierusalimul României neo-protestante, nu știu de ce vă mai frămîntați: el e acolo unde este Vodă. Or e la Oradea, or e la București. 🙂
    Aradul e Austro-Ungar. 🙂

   • marinelblaj zice:

    Bine zici, Răsvan… Babilon. Şi tot bine şi cu… Vodă! 😀 Treaba cu Ierusalimul era doar o poreclă. 😀 Nu ştiu cui i-a dat prin cap. Totuşi, să fim bine înţeleşi, Aradul e… Arad, chiar dacă asta se datorează ŞI austro-ungarilor!
    Mai avem de lămurit însă o chestiune: treaba aceea cu „imperial” (ştii tu unde… acolo nu-mi permit să comentez, să nu se interpreteze 😉 )

 5. szromulus zice:

  Multumesc, Marinel. Personal m-am indoit intotdeauna de autoreclama clujeana, tocmai de aceea am si pus intrebarea.

  Am incercat sa inteleg parghiile care stau la baza unor astfel de „mişcări de trupe”, cum le numesti. Cu siguranta exista o initiativa bine gandita care sustine financiar si logistic aceasta invazie (sper ca nu este un termen prea tare). Pe de alta parte, gasesc un sol fertil, pregatit sa digere acest tip de spiritualitate.

  Incercam sa inteleg prisma prin care vad lucrurile cei care adera la astfel de miscari. Cadrul economic al Romaniei creaza un stres foarte mare. Un procent consistent al populatiei traieste sub amenintarea lipsei unui loc de munca, lipsei posibilitatii de supravietuire. Consecinta directa a unei astfel de situatii este un sistem imunitar scazut. Astfel amenintarea saraciei si a bolilor este buldozerul cu care, majoritatea dintre noi, suntem impinsi zilnic. Pe de alta parte, bisericile traditionale evanghelice, in general, nu raspund unor astfel de cerintele zilnice. Toata gandirea (nu absolutizez, incerc doar sa fac un survol al peisajului) evanghelica raspunde, basically, la problema vietii viitoare (si atat), astfel ca esti lasat cu un maldar de probleme cotidiene, foarte presante, sa te descurci cum poti si cum stii, dar totodata sa pastrezi standardul moral. Curentele carismatice vin si raspund tocmai la problema vietii cotidiene (finante, sanatate), dar te pastreaza in perimetrul evangheliilor.

  Personal ma deranjeaza directia in care merg bisericile evanghelice clasice. Tendinta de biserici tip aeroport (sa nu zic gara) nu mi se pare ok deloc. Duminica te echipezi la 4 ace (sau cate ai) te duci la un show, consumi (daca ai ce), dupa care revii acasa si te pregatesti pentru prima zi de lucru a saptamanii. Nu stiu daca acest tip de spiritualitate poate raspunde problemelor cotidiene. Dupa 24 de ani de la revolutie, bisericile, din nuclee spirituale functionale, au migrat spre cladiri de milioane de euro/bucata, dar au scazut dpdv spiritual.

  Desi nu sunt de acord cu gandirea carismatica, incerc sa inteleg mecanismele care stau la baza celor care aleg acest tip de spiritualitate. De obicei „concurenta” castiga cand „piata existenta” falimenteaza sa raspunda nevoilor, ca sa ma exprim in termeni de marketing. Ce e de facut? 🙂

  • mediesanul1234 zice:

   Pai cum adica ce e de facut? Un om trebuie sa fie constient ca el e totdeauna in concurenta cu altii. In felul asta nu lasa garda jos. Cam asa gandesc carismaticii, cam asa trebuie sa ganditi si voi. Apropo de tine Clujeanule.Voi sunteti putin cam ipocriti. Pe de-o parte va plangeti de carismatici ca va fura membrii, dar voi Clujenii uitati ca furati membrii bisericilor baptiste din orasele mici din Ardeal. La fel fac si penticostalii nostrii de la Cluj.Eu sunt putin suparat pe voi clujenii ca-mi furati membrii. 🙂 Noi tot pregatim copiii sa fie cuminti si credinciosi si cand vrem si noi sa-i folosim ne trezim ca se muta din Medias fie in Cluj fie in Bucuresti fie in Timisoara sau alte orase mari. 🙂
   Asa ca nu furati daca nu vreti sa fiti furati. 🙂

   • szromulus zice:

    Draga Mediesanule eu ma feresc sa etichete. Lumea religioasa este specializata in etichetare pe culte, pe miscari spirituale, pe categorisiri spatio-geografice, pe diverse aspecte care pot fi cuantificate. Am incercat si incerc sa imi pastrez obiectivitatea, tocmai de acea incerc sa pastrez o atitudine atat pozitiva, cat si una critica atat fata de cultul din care fac parte, cat si fata de alte culte. Atunci cand imi pierd spiritul critic fata de propriul cult, de viziunea (sau subviziunea) acestuia risc sa devin culto-conformist. Nu ma caracterizeaza apartenente de felul „Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa”. Imi critic propriul cult cu la fel de mare dezinvoltura ca si pe celelalte, dar ma asigur ca am o baza rationala robusta inainte de a face un pas. Left-brainingul este un lucru esential in viata de credinta.

    Incluzandu-ma in categoria „voi Clujenii” este o mare porcarie din start 🙂 . Accepta-mi te rog critica, prieteneste 🙂 . Am locuit in mai multe colturi ale lumii, am lucrat mult printre diverse civilizatii, asa ca „mucii” de Clujean mi i-am sters demult. And by the way daca esti din Medias atunci eram vecini de localitati natale 🙂 . Am trait mai multi ani in Tarnaveni decat in Cluj 🙂 .

    Este real, Clujenii au o ipocrizie religioasa de 7 stele, tine de folclorul locului. Eu nu ma plang ca imi fura cineva membrii, pentru ca nu am inca membrii. Tot ce pot face este sa dau din gura, fie pe un site fie pe altul (de exemplu aici, pana il scot din minti pe Marinel 😀 ), ca la mine in biserica nu vreau sa platesc pretul de „clan membership” ca sa fiu repartizat si la amvon. Oricum acolo mi-ar fi cenzurat mesajul – stiu din experienta. Pe de alta parte ar trebui sa renunt la demnitate si la credinta sa ajung si pe la aceste amvoane. Incerc doar, cu sprijinul altora, sa indic o directie, dar factorul de decizie este al fiecaruia in parte. Singura chestiune pozitiva este ca m-am convertit in Cluj, in rest cata mizerie umana exista aici, greu de imaginat. Prefer bisericile mici, unde membrii se cunosc, isi pot purta de grija prin vorbe bune, rugaciune, studiu comun. Bisericile mari, care deja sunt majoritare in Cluj, sunt biserici in care nu existi. Exista o prea mica diferenta daca mergi fizic la biserica duminica, sau dai drumul pe plasma la transmisia directa de la biserica. Oricum esti un element neluat in considerare. Sau poate chiar e un avantaj, acasa poti sa iti bei cafeluta in timp ce asculti o predica buna si sa pui pe mute cand apare „alt preferat al organizatiei” la amvon. La Cluj nu trebuie cautata spiritualitatea, ci Babilonul. Tot ce se poate lua bun din Cluj este pe youtube sau pe arhivele siteurilor unor biserici ca cea a lui Beni Faragau. De ce migreaza oamenii de la Medias spre Cluj? Pentru ca Babilonul este atragator.

   • mediesanul1234 zice:

    Critica Acceptata. 🙂
    De ce migreaza oamenii de la Medias spre Cluj? Pentru ca Babilonul este atragator.

    Damm Babilon.

    Altfel degeaba iti plac bisericile mici deoarce din cauza migratiei noi o sa disparem.

    In other news, eu doar spuneam ca nu au de ce sa se planga bisericile baptiste si penticostale din Cluj si alte orase mari( de parca Aradul nu a luat membrii nascuti in orasele mici din jur 🙂 ) ca vin altii si le influenteaza membrii atata vreme cat majoritatea membrilor lor sunt imigranti luati din alte biserici. 🙂

    Cam asta era idea.:)

   • szromulus zice:

    Damn Babilon, corect. Suntem inghititi de bisericile mari, care au spatii luxoase, aparatura IT de ultima generatie, teologi cu diplome multipe, cu interese financiare pe masura si o armata intreaga de ingineri financiari, care compun stafful.

    Majoritatea siteurilor evanghelice, care trateaza subiectul, au ancorat drapelul de doliu datorita pierderii membrilor. Durerea mea nu tine de migrarea lor dintr-o comunitate in alta(ca nu iau salar de la biserica), ci tine de indepartarea oamenilor de Cristos si de alipirea lor de surogate. Dupa 90 speram ca bisericile mari vor fi o solutie pentru resurse spirituale modeste, azi acestea au devenit locuri de munca de lux pentru cei care ajung in staff. Sa imi spuna mie un teolog cate nopti a stat in rugaciune pentru ca un membru cazut sa revina la credinta, cat efort a dus cu membrii cu probleme sa se reintegreze si am sa le spun de cati ani nu am avut o noapte intreaga dormita. Exista si pastori exceptionali, care meritata tot respectul, dar majoritatea stau la o poveste cu tine in fata bisericii, daca intre timp iti dezactivezi sistemul de alarma de la o masina germana de patru stele, altfel degeaba intinzi mana la acel fals „pace”. Asta e o tragedie in bisericile mari.

   • mediesanul1234 zice:

    Pai tu esti culmea szromulus. De ce ar sta un teolog nopti intregi in rugaciune daca el pastoreste o biserica in Cluj, Bucuresti, Timisoara sau strainatate? Nu uita ca lui tot timpul ii vin membrii din biserici mici. E un influx continuu. Pai sa luam Lcujul. E oras universitar. Ori stim ca la facultate intra in majoritatea cazului doar tinerii cuminti din bisericile mici. Prin urmare pastorul din CLuj gandeste ca n-au decat sa cada de la credinta tinerii nascuti in Cluj pentru ca nu-i asa, oricand pot sa fie inlocuiti de altii care vin din Medias, Turda, Satu Mare si care nu au cazut de la credinta.
    Cata vreme exista acaeasta migratie sa nu-ti faci sperante. Numai daca migratia se opreste, o sa vezi im bunatatirile de care vorbesti tu. Nu uita ca in strainatate tinerii cereau 30 minute in limba engleza predica pentru ca ei nu intelegeau romana. Abia in 2007 bisericile cat de cat au acceptat? Dece? Pentru ca in 2007 Romania a intrat in UE si migratia spre SUA a disparut. IAr atunci au fost nevoiti sa se interesesze de oile pierdute. Dar altfel, no chance. Acelasi lucru si in cazul Clujului. De fapt, am si scris o parodie pe tema asta :
    https://mediesanul1234.wordpress.com/2014/09/08/stenograma-fortelor-raului-anul-2014-parodie-orice-asemanare-cu-realitatea-e-pura-coincidenta/

   • szromulus zice:

    Asa ziceam si eu – de ce atata deranj si nopti nedormite, ca doar strica la cearcane, dauneaza la ten si duce la caderea parului 🙂 . Corect pusa problema, de ce sa se streseze cu cate un suflet trecut prin incercari cand se fac „infuzii” de membrii din provincie. In fond important este cati indivizi isi scaneaza cardul de prezenta si cotizatie duminica la intrare 🙂 .

    Nu ma surprinde nimic. De fapt tipul acesta de probleme exista si pe vremea lui Isus, doar cadrul arata altfel, dar structura de rezistenta era identica.

 6. cetateanul zice:

  Pai din cate vad judecatile is cam partiale. Numai carismaticii is judecati, de parca in rest totul e ok. De ce migreaza oamenii spre carismatici? Pentru ca e plin de mizerie la penticostali si baptisti. Distrugeti clanurile care conduc bisericile si predicati o evanghelie curata. Aratati la oameni o cale de a-l gasi pe Dumneze si de a intra in relatie cu El. Pai daca nu puneti pe tapet si greselile de la baptisti si penticostali doar la carismatici pai atunci faceti politica doar si nu cautati adevarul. Eu nu am vazut deloc discutate problemele FOARTE MARI care ii face pe oameni sa se duca la carismatici. Face-ti curat in curtea voastra si oamenii vor veni inapoi. Dar pana si in unele biserici ortodoxe e mai multa credinta intr-un Dumnezeu viu decat la voi, pai oamenii au nevoie de Dumnezeu nu de povesti dupa moarte. Cum poti sa iti duci credinta pana la capat daca l-ati scos pe Dumnezeu din viata cotidiana? Pana nu vad aduse in fata si problemele de la voi eu zic ca faceti doar politica anti carismatici. Bine da daca oamenii nu se duc la carismatici, sa ramana in bisericile pline de coruptie, de mizerie morala de la penticostali si baptisti? Pai nu toti is murdariti, da daca ati umblat prin tara stiti la ce ma refer.

  • marinelblaj zice:

   „Cetăţene”, bun venit în Cetate. Deşi apreciez stilul direct, texan al intervenţiei… totuşi, ar fi fost indicat să citeşti mai mult ce se scrie pe acest blog ca să-ţi dai seama că n-am evitat nici problemele existente în alte biserici, încă de la deschiderea acestui blog. Problema majoră e însă faptul că măcar în bisericile considerate „tradiţionale” nu se propovăduiesc ereziile şi aberaţiile din multele aşa-zis carismatice. Chestiunea vieţii creştine cotidiene e o problemă generală şi ţine de fiecare persoană. Poţi să-i predici omului cea mai curată evanghelie, dacă el nu e dispus să o şi trăiască, dar dacă îi bagi în cap tot felul de prostii „made Strange Fire, Toronto Blessing etc” nici atâta şanse…

   • cetateanul zice:

    Bine, treaba cu discotecile de la unii carismatici e porcarie, nu iti trebuie mult creier sa iti dai seama. Aia cu vindecarile pe banda iara e cam trasa de par. Io zic cam asa, unii carismatici is moderati, nu pun disco-light-ballul in tavanul bisericii. Acuma sigur ca nici baptistii nu is toti de acelasi fel. Am vazut unii care predica o evanghelie buna, altii nu iti „dau” decat un Dumnezeu cu care te intalnesti la convertire si dupa moarte. In rest iti predica evanghelia puterii firesti a omului. Asta nu e erezie? Ba si inca una mare si periculoasa. Daca nu ai nevoie intre convertire si momentul mortii de Cristos atunci inseamna ca poti face totul tu insuti. 20 de ani am suferit de evanghelia asta. Culmea ca oricat ma sileam sa inving problemele nu reuseam decat sa ma inglodez mai mult. Mi-am stors ce puteam din mine sa fac voia Lui. Crezi ca se poate? Oricat te storci si silesti lucrurile merg invers. Pana intr-o zi cand mi-am dat seama ca doar prin puterea Lui si dependenta zilnica de El putem trai. Ce o zis „cei mari” din biserica unde eram? Pai ca asa ceva nu exista, oricine se sileste poate. Mda, dar dupa logica asta nici ei nu se sileau deloc. Deci cadeau in propria „evanghelie curata”.
    Astia predicau doar ca tu ca om poti sa dregi sa faci totul din puterea ta naturala. Pai atunci ce ne facem cu Pavel care zice ca nu poate face nimic singur, dar cu ce zice Isus cu despartiti de Mine…ramaneti in Mine….Da culmea ca astia care predica evanghelia firii sufera de toate sindromurile omului decazut. Mint la greu, fura banii cultului, fac clanuri. Bine ca is ei mizerabili e o treaba, dar faptul ca predica evanghelia firii ii desparte si pe ceilalti de Isus. Mare erezie la astia care predica doar mantuirea de dupa moarte si scot nevoia de Cristos in viata zilnica. Bine, nu ti-o zic in fata ca nu ai nevoie de Cristos in viata zilnica, doar ca in 20 de ani nu o predica niciodata, da iti predica ca „voi fratilor puteti, dati-va doar silintele”. Oamenii is satui de evanghelia firii si de aia se duc sa caute altceva. Acuma ca au venit carismatici discotecari asta e o treaba urata.

   • marinelblaj zice:

    Ai dreptate, Cetăţene. Dincolo de seriozitatea conţinutul comentariului, nu pot să nu remarc o observaţie, sub forma unei întrebări: eşti ardelean la origine? Că după cum ai scris, şi după cât de tare te-ai „întărâtat”, aşa se pare! 🙂

   • cetateanul zice:

    Sotia ardeleanca get beget – asa ca prin iubire am luat obiceiurile iubitei 🙂 . Simplu, mergem la biserica carismatica moderata aici in Texas, de aia vroiam sa zic ca nu trebuie „spanzurati” toti carismaticii. Nu stiu la voi cum stau lucrurile exact, dar treburile mi se par exagerate(sau inflorite).

   • marinelblaj zice:

    Mda, m-am lămurit şi mulţumesc pentru precizări. Am un prieten bun în Houston.
    Cât despre carismatici, departe de mine gândul de a-i „spânzura”. Pe niciunul. Cel puţin pericolul acesta nu există! 😀 Dar când o iau razna şi fac tot felul de „giumbuşlucuri” cu măsele (de aur!) care cresc instantaneu, cu „tunele de foc” menite a te umple cu Duhul Sfânt, cu „vindecări” urmare cărora moare omul şi ei răspund că „da, dar a murit vindecat” şi alte…minuni care sunt de fapt „minuni”, cum să taci, mai ales că tinerii cad pradă foarte uşor?
    Tot ce am relatat în articolele acestui blog sunt lucruri cât se poate de reale, nu invenţii sau exagerări. Multe dintre ele exemplificate cu materiale video…
    O simplă căutare în acest blog te poate edifica…

   • marinelblaj zice:

    Şi, ca să te lămureşti şi mai mult, îţi recomand o vizită mai de durată şi pe blogul lui Paul Morar (îl găseşti în blogroll).

 7. szromulus zice:

  Cum spunea Rasvan „Ce se petrece acum nu are nicio legătură cu Ierusalimul, ci cu Babilonul”. Cred ca un titlu putin mai sugestiv ar fi fost – „Aradul, de la Ierusalim spre Babilon” 🙂 .

 8. viorelchis zice:

  „Aradul, Ierusalimul României ?”Raspunsul este „da’ fiindca sponsorizarile vin din partea celor puternici si cu un mare buget atit pentru departamentul religios ,cat si politic .Multi nu inteleg si nu realizeaza .Dar cei care cunosc persoanele din acest videoclip ;

  …realizeaza ca influientele lor conteaza mult si le cunosc si puterea de finantare care o primesc si o raspindesc in toata Romania si acum vor ajunge si peste hotar la Moldova ,unde este foarte necesar la tot ce se intimpla in viata politica si activitarea religioasa.
  Greu de crezut …insa sa intelegem ca astfel de conectii mereu au putere de conducere dupa cum pe timpul Domnului Isus in Ierusalim avea „SINEDRIUL”
  Acestea sint fapte concrete si dovedite…afacerile lor si sponsorizarile ajung de altii astfel descrise ;http://www.ziartricolorul.ro/ies-la-iveala-amanunte-despre-vizita-penala-a-unor-asa-zisi-socialisti-romani-peste-ocean-mita-trafic-de-influenta-taxa-de-protectie-de-la-penticostali-in-valoare-de-750-000/
  Deci influienta Ierusalimului romanesc este puternica si astfel implicata in putere de influienta in religie si politica .Si asa a fost si Sinedriul la Ierusalim pe timpul Domnului Isus ….

 9. viorelchis zice:

  szromulus scrie;”…Am incercat sa inteleg parghiile care stau la baza unor astfel de „mişcări de trupe”, cum le numesti. „..Este greu sa gasesti parghiile si sa le descoperi puterile …Cu siguranta exista o initiativa bine gandita care sustine financiar si logistic aceasta invazie (sper ca nu este un termen prea tare). Pe de alta parte, gasesc un sol fertil, pregatit sa digere acest tip de spiritualitate…”
  Foarte adevarat despre ce scrii ,dar pirghiile sint greu de depistat si conectiile financiare sint foarte complexe .Chiar daca se explica …pentru unii este greu de crezut si acceptat.Insa in urmatorii 5-10 ani rezultatele vor aduce la relevarea acestor parghii care vor ajunge pe panoul de onoare in puternica investitie ;
  http://www.stiridecluj.ro/social/universitate-crestina-in-floresti-sulea-s-a-platit-taxa-de-autorizare-pentru-universitate-si-vom-elibera-autorizatia-de-constructie
  http://rodiagnusdei.wordpress.com/tag/mircea-cirt/
  Alaturi de ei mai sint si noile investiti care vor extinde Credo Tv ;
  http://www.genium.ro/posturi-tv-online-romanesti/
  Deci e greu de cunoscut pe unii daca nu esti intre ei …..nu-i cunosti in viata de zi cu zi inafara programelor (slujbelor) bisericesti.Si daca nu ai acces si la afacerile care le detin …atunci este imposibil sa intelegi.Toate si toti sint foarte bine legati intre ei atit prin afaceri ….cat si administrare si instruire pentru a ajunge tot mai complexi si a uni (pune sub cupola ) tot mai multe Bisericute ,…findca procentajul creste si valoarea bugetara se mareste ca la Iuda in punga…….Numai ca azi nu se mai folosesc pungi,desagi ..;ci diplomate si conturi bancare ….deci sa nu credem ca sistemul se imbunatateste in privirea slujirii si sfintiirii Bisericilor……Dimpotriva se va ajunge la starea celor 7 Biserici descrise in cartea apocalipsei si pastorii,profesorii si instructorii(diaconii) vor ajunge tot mai scolati teocratic si pshiologic !Iar multimile se vor bucura de spectacolul viu creat fara sa inteleaga ca se abat de la „invataturile Domnului Isus si porunca Tatalui Ceresc…”Trist,dureros ,dar istoria se repeta si se va ajunge din nou la starea Templului si Sinagogii de pe timpul Domnului Isus .Iar „SINEDRIUL” azi este inlocuit cu Presedinti,vicepresedinti ai „UNIUNII ” si astfel Bisericile ajung inrobite si folosite pentru sponsorizare si sustinere formala ,intelectualasi sociala;

  Dă clic pentru a accesa Raport%20activitate%20Rector%20%202012-2013.pdf

  Deci …..pregateste sufletste donatie cat mai mare si sacrificare in sustinerea lor ..pentru ca la urma sa intelegi cine profita si cum ajung sa traiasca.sa intelegeti mai bine ;faceti o vizita la acesti lideri si o sa vedeti ce detin si cum se respecta …eu pe unii ii cunosc si le cunosc si felul de vietuire alaturi de beneficiile ce le primesc alaturi de salariile..”cu suma de $6.000/ luna. …”
  http://www.infocrestin.com/pastorul-cristian-ionescu-un-roman-norocos-de-la-chicago/
  Asadar unii ajung mai norocsi …,dar ei spun ca sint „BINECUVINTATI” …iar sarmanul membru mereu este mai putin „BINECUVINTAT” fiindca nu si-a luat doctoratul si este lipsit de puterea carismei in puterea filozofarii si predicarii….Azi la anvoane au doar acces nu cei cu influienta „Duhului Sfint” ;ci cei cu diplome teologice,doctorate si recomandari inalte ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.