EVENIMENT – Sigur va fi interesant – UPDATE


După o perioadă destul de aglomerată din punct de vedere personal, mâine, 25 martie a.c., cu începere de la ora 15.oo, vom încerca, împreună cu pastorul Vasi Duma, începerea unei serii de dezbateri extrem de interesante vizând domeniul acesta atât de controversat al muzicii şi sunetelor.
De data aceasta vom avea un invitat de excepţie, o personalitate cu a cărui aleasă prietenie chiar mă mândresc: dr. Dorin Frandeş.
Pentru cei care nu îl cunosc, am încercat mai jos o scurtă schiţă biografică, categoric mult prea săracă pentru personalitatea din spatele ei.

Emisiunea va putea fi urmărită online la postul altfm.ro sau pe frecvenţa 102 MHz.

Deşi va fi o emisiune preambul la o serie pe care o sperăm interesantă şi atractivă, credem că într-o lume în care lumea sunetelor tinde să devină un adevărat câmp de bătălie, discutarea unor asemenea teme este mai mult decât benefică. Dr.Dorin Frandeş s-a ocupat în ultima vreme asiduu de câteva subiecte mai mult decât incitante, între care aş menţiona: „Ascultând cum răsună Biblia”, „Dimensiuni sonore ale Bibliei”, „Aspecte din universul sonor al Bibliei”, toate grupate într-o lucrare de mare anvergură.

Dr. Dorin Frandeş s-a născut în 5 mai 1949 la Cluj şi a absolvit Liceul de muzică din oraşul natal în 1969, specialitatea pian.
A urmat cursurile Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, la clasa de pian a maestrului Harald Enghiurliu, apoi la clasa de dirijat orchestră îndrumată de maestrul Emil Simon, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În timpul anilor de studii a urmat cursurile de vară ale dirijorului Arwid Jahnson (St. Petersburg, Rusia) organizate de Academia de muzică “Franz Liszt” din Weimar şi a participat la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră organizate de Colegiul criticilor şi muzicologilor din România.
În 1971 a devenit dirijor permanent al orchestrei simfonice din Sibiu şi a fondat, în acelaşi an, orchestra de cameră „Ars Cedonica” a Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Din 1987 este investit ca dirijor permanent al orchestrei simfonice din Arad. În perioada 1992 – 2007 a fost directorul Filarmonicii de Stat Arad.
La pupitrul ansamblurilor instituţiei a susţinut numeroase concerte vocal-simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi în
străinătate (Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia,Italia, SUA, Olanda Taiwan etc).
În 1989 a realizat primul său disc în colaborare cu Casa de discuri Electrecord.
Dorin Frandeș a dirijat spectacole de operă la Opera Română din Cluj, la Teatrul liric din Braşov şi la Teatrul liric din Constanţa.
A predat muzică la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi la Facultatea de teologie Penticostală din Arad, la Institutul Biblic Emanuel din Oradea, a condus clasa de orchestră a Facultăţii de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
În 2002 Dorin Frandeş şi-a obţinut doctoratul la Academia de muzică „Gheorghe Dima” cu teza „Galaxia Edison Marconi – Modificări ale sonosferei în urma implicării efectelor curentului electric”.
A realizat un număr mare de înregistrări speciale pentru posturile naţionale de radio şi televiziune, cu lucrări din repertoriul universal şi românesc. În aceeaşi perioadă a realizat un număr mare de prime audiţii absolute din creaţia românească şi universală.
A fost declarat „Omul anului” pentru anul 1997-1998 de către un institut de specialitate din Marea Britanie (The International Biographical Centre of Cambridge).

DORINUPDATE: Am omis să menţionez faptul că în emisiunea „Alternativa zilei” (aşa se numeşte), la care îl avem invitat pe dr. Frandeş, se poate suna în direct la numărul 0257 211 211 pentru întrebări sau intervenţii şi se pot trimite mesaje cu întrebări ori completări la numărul 0757 211 211.
Ambele numere sunt cu tarif normal !

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Muzichie, Simţul civic, Trecător prin lume, Ştiri și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la EVENIMENT – Sigur va fi interesant – UPDATE

 1. szromulus zice:

  V-ati propus un anume pachet de intrebari sau veti discuta doar despre muzica clasica?

 2. marinelblaj zice:

  Ne-am propus, Romulus, să avem o discuţie mult mai amplă, dar această primă emisiune se doreşte a fi una introductivă. Iată, citez din lucrarea Dr.Frandeş, ca să „întredeschid” oarecum uşa a ceea ce am dori să se întâmple mâine:
  „Faptul că sunetele „noastre”, cele de care este „răspunzător” omul, mai ales cele produse după anii 1900, pot fi repetate la infinit, de către oricine, cu orice intensitate şi pe o arie practic nelimitată, oferă posibilitatea omului de a-şi impune mesajul său, de multe ori chiar în detrimentul Mesajului Divin. Mesajele omului sunt repetate de mii de ori, pe sute de posturi FM, „răcnite” prin staţii de amplificare de mii de waţi, incomparabil mai mult şi mai puternic decât Cuvântul lui Dumnezeu. Şi doar foarte puţine sunt desemnate specific prin denominativul „reclamă”.
  Într-o astfel de conjunctură, ar fi înţelept ca din jungla de sunete care ne asediază să începem să învăţăm să ştim la ce să acordăm atenţie din punct de vedere auditiv.
  Auzul contemporanilor este deformat şi deturnat de sunetele produse de om, în detrimentul a ceea ce Dumnezeu ne adresează prin intermediul urechilor noastre. Unul dintre cele mai importante exerciţii pe care ar trebui să-l practice omul mileniului 3 este acela de a dobândi o audiţie selectivă, de a şti să distingă sunetele lui Dumnezeu de cele ale omului, sau ale diavolului. Mai apoi, printr-o practică, probabil destul de asiduă, ar trebui să înveţe să-şi direcţioneze auzul. Un pas următor ar fi consecinţa celor precedente şi ar consta în practicarea exerciţiului susţinerii atenţiei auditive pe sursa corect identificată. Toate acestea ar trebui să facă parte dintr-un proces educativ concertat. Din nefericire în momentul de faţă, nu se percep nici măcar faze incipiente ale unui astfel de demers, la niciun nivel, în niciun mediu, nici în cel familial, nici în cel al educaţiei obligatorii şi, din păcate, nici în cel al bisericii.”

  Sper să fie într-adevăr interesant, căci avem un interlocutor cu adevărat de excepţie!

 3. Adrian zice:

  foarte tare! abia astept. ar fi bine sa ai si inregistrari pentru cei care nu vom putea fi online timp de doua ore.

 4. Reblogged this on Sergiu M. Brădean and commented:
  O emisiune interesantă la altfm care merită urmărită. În plus, cred că va fi un festin muzical de mare valoare!

 5. Pingback: Un eveniment de mare clasă | Jurnal

 6. Pingback: EVENIMENT – Sigur A FOST interesant! | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.