EVENIMENT – Sigur A FOST interesant!


Aşa cum am promis, inclusiv bunului meu frate şi prieten Răsvan, iată că am reuşit să intru în posesia înregistrării emisiunii „Alternativa zilei” de ieri, 25 martie, de la postul de radio alt.fm
După cum scriam în postarea prin care anunţam această emisiune, invitatul nostru, al pastorului Vasi Duma şi al meu, a fost o personalitate a muzicii (mă mândresc să spun că în special arădene!), bunul meu prieten, dr.Dorin Frandeş.
Cum precizam în postarea anterioară, această emisiune s-a dorit a fi una „de deschidere” a unei serii în care vrem să purtăm discuţii despre şi în lumea sonorului, cu tot ceea ce a însemnat, înseamnă şi va însemna ea.
Emisiunea va continua în fiecare marţi, din păcate, datorită imposibilităţii de moment de modificare a orei, deh, grila de programe!, la aceeaşi oră incomodă, respectiv ora 15.oo.
Am fost foarte încântat, deşi îl cunosc ca atare pe dr.Dorin Frandeş, să constat caracterul foarte relaxat al discuţiilor, chiar dacă unele subiecte au fost dintre cele care „ard.”
M-am străduit să editez puţin înregistrarea emisiunii şi să elimin măcar ştirile şi reclamele inserate, lăsând doar câteva interludii muzicale (pentru care trebuie să-mi asum responsabilitatea) ca să fie mai uşoară ascultarea.

Aş vrea să precizez un lucru: având în vedere auditoriul obişnuit al emisiunii, caracterul şi conţinutul mai deosebit, este greu de presupus că vom avea foarte multe intervenţii pe parcursul emisiunilor. Totuşi, cum îmi cunosc destul de bine „cetăţenii” Cetăţii de piatră, sunt convins că din partea lor vor exista comentarii şi întrebări. Chiar vă rog să le puneţi, căci ele vor fi folosite în emisiunile următoare!
Aşadar, nu ezitaţi ca, indiferent că este vorba despre ceea ce s-a discutat până acum sau despre subiecte neatinse încă, să puneţi întrebări. Promit să le adresez stimatului nostru interlocutor în emisiunea ori emisiunile care urmează!

dorin 2

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Dacă doriţi să revedeţi..., De-ale păstorului..., Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Muzichie, Pe gânduri, Simţul civic, Ştiri și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la EVENIMENT – Sigur A FOST interesant!

 1. Pingback: Cronici mondene (112) Damascul maestrului Frandeş | Jurnal

 2. Atît mă bucur că v-am auzit vocile şi rezonanţele fiinţelor voastre! Sînteţi amîndoi ca doi îngeri ai lui Dumnezeu! defapt, ca doi oameni ai lui Dumnezeu, fiindcă oamenii sînt mai mari decît îngerii şi chiar deasupra îngerilor.
  Pe tine, dragă Marinel, te-am şi visat într-o noapte, în urmă cu cîteva zile; erai aspru cu mine, precum au fost întrebările pe care i le-ai adresat maestrului Frandeş.
  Dumnezeu trimite, în viaţa unor aleşi ai Lui, oameni, pe post de îngeri, care exercită infuenţa necesară pentru care au fost trimişi! Tu eşti un străjer, pentru paza nădejdii altora!

  • marinelblaj zice:

   Hei, Gabriel, pe unde ai rătăcit atâta vreme? Mă bucur mult că ai revenit! Şi mă bucur şi pentru bucuria ta!
   Acum, aş putea glumi şi să spun că dacă m-ai visat se cheamă că ai avut… un coşmar! Mai ales că spui că am fost aspru! 😀
   Oricum, exagerată treaba cu îngerii… prea măgulitor! Ştii, ispitele vin de cele mai multe ori sub formă măgulitoare!
   Oricum, numai „strajer” nu-mi mai spune! Face trimiteri… periculoase! 😉

   • Dar există şi străjeri reali! 🙂

   • Fiindcă tot eşti „aspru” cu mine :), iar mie îmi plac şotiile, trebuie să mărturisesc că nu am prea avut cum să mă rătăcesc, fiindcă în timpul acesta am vrut să devin dintr-un papagal în libertate care cîntă de pe blog, un canar în captivitate care-şi cîntă cîntecul din colivie! Ce-i drept, în captivitate trăieşti mai calm şi, implicit, mai statornic, dar, totuşi, colivia nu e o stare de normalitate, iar sentimentul realităţii devine mai slab, nu mai tare. Sferele realităţiilor devin, din captivitate, doar împrejurări posibile, devin reflecţii cărora le lipseşte acţiunea, însă judecata activă te ridică deasupra noţiunilor şi, astfel, intri în realitate.
    Colivia nu lasă să se săvîrşească asupra ta răul dimprejur, dar ea nu poate fi un mijloc de apărare împotriva răului care poate veni din interiorul fiinţei.
    Deci, după cum poţi observa, am ieşit un pic din colivie!

   • marinelblaj zice:

    Erai binevenit oricând şi dacă veneai cu tot cu colivie, Gabriel! 😀

 3. szromulus zice:

  Fiind o prima emisiune in care l-ati avut invitat pe dr.Dorin Frandeş, dialogul a avut o nuanta mai mult introductiva, pentru viitoarele emisiuni. Probabil din cauza asta e mai greu de formulat intrebari.

  Sunt binevenite aceste emisiuni pentru ca se poate aseza o noua fateta a ce inseamna muzica „crestina”, care sunt valentele ei si care este factorul determinant pe baza caruia putem cataloga muzica ca fiind crestina sau necrestina. Mi-a placut, deasemenea, raspunsul dat de dr. Dorin (daca bine mai retin momentul dialogului) la remarca facuta de tine legata de modul in care percepi muzica si ca nu te poticnesti de nici un gen muzical. Cred ca s-ar putea contura un raspuns legat de factorul care determina catalogarea muzicii ca fiind crestine sau nu, – anume – maturitatea spirituala a ascultatorului. Asta ar scoate din scena intreg bagajul folcloric de cunostiinte despre muzica. Zic folcloric, pentru ca am auzit multe aberatii nefondate pe marginea acestui subiect. Sau ca sa extrapolez, cred ca muzica ar fi mai crestina daca toti interpretii ar avea batic pe cap(indiferent ca e vorba de interpreti sau interprete) 🙂

  Recent discutam cu un cantaret din cor(care a terminat si liceul de muzica) care mi-a spus pe scurt ca este reticent la muzica din bisericile americane pentru ca ei canta rock. Desigur, orice incercare a mea de a deschide orizontul si de a lamuri putin lucrurile au fost soldate cu un esec. Practic, afirmatiile nedocumentate ale unor predicatori/pastori, sunt preluate de enoriasi fara discernamant si sunt cimentate in mintile si inimile acestora. Orice incercare de a lamuri lucrurile este perceputa ca un lucru de inspiratie de stanga 🙂 . Cred ca educarea predicatorilor si a pastorilor pe ce inseamna muzica crestina este vitala. Multi preiau informatia si o valideaza pe baza autoritatii pe care o are in biserica cel care vorbeste. Sigur este un lucru absolut eronat, dar inca si in bisericile de la oras multi merg pe astfel de criterii rudimentare de apreciere.

  • marinelblaj zice:

   Romulus, comentariul tău conţine oricum câteva semne de întrebare. Am să spicuiesc din el în emisiunea următoare, evident, dacă nu ai nimic împotrivă, pentru că oricum subiectul acesta cu folclorul care circulă despre ce compun şi cântă artiştii creştini e unul pe cât de sensibil, pe atât de… în ceaţă.

  • szromulus zice:

   Nu vroiam sa las sa se inteleaga faptul ca cei in pozitii autoritare nu stiu ce spun, ci ca ar trebui fiecare dintre noi sa gandim, mai ales ca avem la dispozitie surse excelente de documentare. Oricum folclorul crestin are o istorie a esecurilor destul de stufoasa. Pornind de la vestimentatie, purtatul cravatei, a ceasului, etc au a fost etichetate de-alungul anilor ca pacate. Ca mai apoi in aceleasi biserici aceste lucruri sa adopte schimbarile fara echivoc. Cred ca separarea de lume a fost inteleasa gresit(adica extrem de gresit) si de aici a derivat totul. In loc sa se analizeze gandurile, emotiile, actiunile in lumina cuvantului divin, s-au analizat elementele de vestimentatie, genurile muzicale, arhitectura bisericilor. Cred ca analiza interioara are o polaritate magnetica de respingere, astfel ca in loc sa ne centram pe igiena interioara, ne centram pe exterior. Cred ca insusi centrarea exclusiva pe exterior este o valenta a ego-ului, a firii.

   • marinelblaj zice:

    Am înţeles foarte bine ce ai vrut să spui, Romulus. Oricum, ideea aceasta a separării de lume este una atât de „manipulată” încât ar fi greu de enumerat câte tragedii a născut ea. Mă refer la acele tragedii inutile… Acel socratian „cunoaşte-te pe tine însuţi” a fost respins doar pentru că provine din filosofie şi ca şi cum acel „veţi cunoaşte adevărul” nu ne cuprinde şi pe noi…
    În orice caz, ai deschis un topic pe care îl vom aborda, cu siguranţă, în emisiunile noastre!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.