Am lipsit o bună bucată de vreme din Cetate…
N-am fost plecat nicăieri. Concediul meu este unul… aleatoriu. Am avut copiii din Italia cu noi, şi mai ales am avut-o pe Gloria, nepoata noastră unică şi inegalabilă. Prietenii mei cei mai apropiaţi ştiu ce a însemnat asta pentru noi!
Dar, dacă (şi doar dacă!) unora dintre cei care continuaţi să vizitaţi Cetatea vi s-a făcut dor de ceva noutăţi, dacă… aţi plâns de dor, şi fiindcă este sâmbătă şi n-am mai avut de ceva vreme o sâmbătă muzicală, astăzi vă propun o singură piesă, în mai multe variante. Rămâne ca voi să o alegeţi pe cea preferată…
E o piesă care a făcut carieră. În primul rând, e una dintre creaţiile de geniu ale lui Andrew Lloyd Webber. Apoi, ea s-a bucurat de atât de multe interpretări încât trebuie să recunosc că mi-a fost dificil să le aleg pe cele mai reprezentative. Şi, nu în ultimul rând, piesa are în spate o istorie cât se poate de reală, chiar dacă romanţată exagerat în multe situaţii.
Dacă până acum nu v-aţi dat seama despre ce piesă este vorba, ea se numeşte…
„Don’t cry for me, Argentina”…
Şi, ca să înţelegeţi de ce am ales piesa aceasta, am să vă spun că nu doar fiindcă mă gândesc că aţi plâns careva după activitatea din Cetate. Motivul real este că Gloria va pleca „acasă” la ea peste o săptămână şi nu ştim cât va dura până ce o vom vedea din nou, taman acum când, în două luni ne-am obişnuit atât de mult cu ea…
Aşadar… don’t cry for me…
Şi nici pentru atât de multe versiuni pe care vi le ofer. Sunt doar o parte…
Plus că, ce-i drept, dacă ne gândim la câte se întâmplă în jurul nostru… motive de plâns ar fi destule!
Julie Covington (prima interpretare)
Elaine Page (prima apariţie publică, în musical)
Madonna (interpretarea în coloana sonoră a filmului)
Olivia Newton John
Carpenters
Sinead O’Connor
Sarah Brightman
Il Divo
Gheorghe Zamfir & Harry van Hoof
101 strings