REVENIREA ÎN „CETATE”…


blog

Sunt câteva luni bune de când nu am mai postat nimic în „Cetatea de piatră.” Am spus la vremea respectivă care este motivul. Şi totuşi… primesc prea multe atenţionări cauzate de această pauză. Şi, fiindcă mi-am respectat şi îmi respect întotdeauna cititorii (mă refer la cei oneşti, nu la cei ce trec şi… scuipă coji de seminţe pe străzile „Cetăţii”!) am decis să încerc să-mi drămuiesc şi aşa puţinul timp, să mă împart între îndatoririle zilnice (nu puţine!), cartea la care lucrez şi… Cetate.

Şi pentru că tocmai am primit un articol de la pastorul nostru, Vasi Duma, un articol pentru buletinul bisericii, dar şi pentru că el este oarecum „tangent” cu o bună parte din „miezul” cărţii la care lucrez, „Borcanul cu religie” (v-aţi prins deja, nu-i aşa?), mi-am spus să reîncep activitatea în „Cetate” chiar cu acest articol. Dar…

Cum „mă mănâncă” pe mine de obicei degetele, am să-mi permit să fac apoi câteva comentarii pe marginea acestui articol! Aşadar, iată articolul cu pricina:

BISERICA… eşti TU?

Aud constant că biserica cutare este amorțită, alta inertă, alta dinamică și tot așa… Dar mă tem că lucrurile, dacă le aprofundăm, stau cu totul diferit decât proiecția definițiilor noastre.

Mă întreb, pot fi văzuți și judecați oamenii în bloc, în grup? Poate fi judecată o biserică doar după ceea ce se întâmplă duminica? Mă întreb, oare toți cei care se adună sub un acoperiș sunt subiecți umani de aceeași calitate, pot fi puși toți sub un singur cuvânt? Oare între ei, cei socotiți să zicem, amorțiți, nu sunt și oameni plini de viață, ancorați puternic în Duh? Ce șanse au aceștia să fie judecați diferit de grupul din care fac parte?

Cum poate o biserică locală – Smirna, să zicem – să fie o realitate concretă, un grup compact vizibil, o entitate care se exprimă concret în vizibil?

Iar mă întreb, de ce unele biserici locale au dispărut? V-ați gândit câte biserici au dispărut de-a lungul celor două milenii în negura istoriei? Spuneți o cifră în gând, apoi…„taci înaintea Domnului”, cum spune la Psalmi.

Dincolo de judecăți logico-conceptualo-…, ce este cu sintagma aceasta biserica cutare este?…

Ce vreau să spun – după aceste întrebări pe care ni le punem – este că în fond biserica nu există pur și simplu, nu e un obiect, o stare ori o idee religioasă. În adâncul semnificației, biserica ești Tu! Tu ești biserica! Iar dacă biserica este cum este, este pentru că tu-ul tău, apoi tu-ul lui, apoi tu-ul meu suntem cum suntem.

Tu ești biserica și de aceea biserica nu o să fie mai pocăită ca tine, mai zeloasă ca tine, mai vioaie ca tine, mai frumoasă ca tine, mai credincioasă ca tine, mai misionară ca tine… Tu aduci valoare sintagmei biserică locală. Numai și numai tu! Tu, dacă te aștepți să se întâmple ceva în biserică fără tine, nu poți fi socotit în acea biserică. Doar Tu și mai multe tu-uri formăm un grup care devine ceva și capătă înțeles și semnificație pentru cineva. Dar independent de Tine – biserica nu există, iar dacă crezi că există fără Tu-ul tău, da, poate exista, dar Tu nu exiști ca biserică. Tu fără biserică ești un tu fără nimic și care te îndrepți spre nimic.

Deci, tu explodează de dragoste creștină, eu mă voi contamina, iar tu-urile noastre vor fi o forță spirituală… dacă nu, atunci vom judeca mereu biserica noastră după criterii străine de Domnul.

Tu, tu ești soluția pentru biserica ta!

Vasi Duma

Îmi trec prin minte câteva gânduri… Între altele, cum scriam în cartea mea, problema a fost şi va fi întotdeauna „biserica din Biserică”. În cel mai dramatic mod, cam în tonul lui 1 Ioan 2:19.

Apoi, îmi place ideea asta cu „tu eşti biserica”… Partea proastă este că uneori suntem atât de mici (mă refer la caracter) şi poate de aceea şi ajungem să facem în Biserică „bisericuţe.”

Şi nu în ultimul rând, deşi generoasă ideea „Tu, tu ești soluția pentru biserica ta!„, mă tem că de prea multe ori ajung unii să-şi însuşească greşit ideea aceasta şi de aici tot felul de… fumuri şi pretenţii…

Cam atât…

P.S. Nu pot să promit aceeaşi frecvenţă a articolelor, dar mă voi strădui să nici nu mai absentez atât de mult…

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Biserica, De-ale păstorului..., Guest post, Pe gânduri, Prieteni, Trecător prin lume, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la REVENIREA ÎN „CETATE”…

 1. Iosif zice:

  Bine ai revenit în „Cetate” ! 🙂
  Draga Marinel,personal consider ca nici un „tu” fara EL n-au valoare în sine,iar daca „tu” sau „eu” nu murim asemeni Lui,fata de „noi” (sine), nu vom învia împreuna cu EL si nu ne vom înalta la cer,ramânând un „tu” nemetamorfozat,mort viu,înradacinat,legat,apasat,atras de forta gravitatiei terestre,specie de larva consumatoare de viata si lumina,târâtoare incapabila de transformarea spirituala,proces dureros si usturator al botezului cu foc,”ungerea”,singura punte peste moarte si Locuinta mortilor,spre Canaanul ceresc atemporal.
  „Caci multi sunt chemati,dar putini alesi.” (Matei 22:14)
  „Asadar nu atârna nici de cine vrea,nici de cine alearga,cei de Dumnezeu care are mila.” (Romani 9:16)
  Fiti binecuvântati.

  • marinelblaj zice:

   Ştii, Iosif, mă gândesc adeseori, în „nebunia” mea, vorba lui Pavel, în baza a ce anume Îşi arată Dumnezeu mila?

   • Iosif zice:

    Raspunsul la întrebarea ta este relativ simplu si se gaseste scris pe paginile scripturii.
    „Ti s-a aratat,omule,ce este bine ! Si ce alta cere Domnul de la tine decât sa faci dreptate,sa iubesti mila si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau.Glasul Domnului striga cetatii si omul întelept se teme de Numele Tau. Ascultati pedeapsa si pe Cel ce o trimite ! ‘Mai sunt în casa celui rau comori nelegiuite si blestemata efa mica ? Pot socoti Eu curat pe cel ce are o cumpana nedreapta si greutati strâmbe în sac?… https://biblia.resursecrestine.ro/mica/6
    O noapte…luminata !

 2. Conviețuiri zice:

  Mă bucur și mi-e drag să te recitesc!
  În așteptarea următoarelor fragmente cu miez, gând bun, Marinel!

 3. Teo zice:

  …In sfarsit!Ma bucur ca cetatea zambesre din nou!Prea era…posaca!

 4. Mirela zice:

  Mi-a fost dor sa ma plimb prin cetate….in sfarsit a trecut si vara…astept postari noi…

 5. Iosif zice:

  „…SUNTEM ÏN RAZBOI CU ORGANIZATII PUTERNICE ANTIFAMILIE…”

  • marinelblaj zice:

   Iosif dragă, te rog să nu mai promovezi în „Cetate” acest om, chiar dacă acţiunile lui par cele mai bune! Este unul dintre marii oportunişti pe care i-am cunoscut. Nu-mi face plăcere să-mi amintesc cât de linguşitor era cu Ponta pe când era prim ministru şi alte poziţii. Ştii Vergiliu lansa o vorbă în Eneida: „Timeo Danaos et dona ferentes”… Acestui om i se aplică perfect!

   • viorelchis zice:

    Intradevar asa este si doreste sa prinda orice oportunitate pentru reclama ,pentru involvare si pe urma pentru beneficiu !Prea putini ajung sa il cunoasca in adevarata lui personalitate !Iar cine ii apare in cale si nu apleaca capul ajunge ranit prin metode foarte subtile …..Ganditi bine cati au ajuns sa isi piarda pozitii ,ori raniti din cauza lui …trist,dureros ,insa adevarul se dovedeste usor prin paginile care se pot da spre accesare….

 6. Iosif zice:

  Subscriu cu drag ! 🙂

 7. viorelchis zice:

  Gasim scris…..”Tu, tu ești soluția pentru biserica ta!”
  Ar fi bine sa fie asa ,insa sa nu uitam ca azi fiecare Biserica ajunge sa fie condusa de pastori ,slujitori si comitete ,iar prezenta ta ca un membru simplu si fara pozitie in corpul pastoral ,si cel organizatoric are prea putina importanta !Intradevar devii o „soluție” daca sponsorizezi din greu financiar ,ai pozitie si ajungi sustinut de comitet…..Pentru unii e greu de inteles cum azi functioneaza sistemul chiar si in Biserica …….si ajungi sa intelegi dupa ce faci parte din comitet si participi la discutile care expun solutiile pentru functinare si organizare!!!Poate unii detin alte explicatii ,ori in Bisericile mici sistemul functioneaza diferit si fiecare ajunge sa fie o „soluție” pentru Biserica in care se gaseste….In Bisericile mari nu mai e posibilitate ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.