Am simţit nevoia să mă opresc în aceste zile din lucrul la carte pentru a scrie câteva rânduri despre ce se petrece în ţară. Nu eram foarte hotărât dacă să o fac sau nu… Dar o discuţie avută astăzi cu câţiva colegi mă obligă, pur şi simplu, să o fac.
Adevărul e că nu e de glumă deloc. Se petrece şi se pune la cale, mai mult ca oricând, o adevărată anesteziere a poporului român. Ştiu că sună puţin cam dramatic, puţin exagerat, dar, îngăduiţi-mi s-o spun, eu aşa percep realitatea pe care o trăim.
Încercam în acea discuţie de care pomeneam să lămuresc nişte oameni, bine intenţionaţi, de altfel, că tot ceea ce li se promite cu atâta obstinaţie de către Dragnea (era să scriu „guvernul Dragnea”, dar nu pot numi „guvern” adunătura aceasta de slugoi cu state vechi în această postură), nu are alt efect decât masa aceea pe care condamnatul la moarte are dreptul să şi-o aleagă singur.
„Dacă mă aleg şi eu cu 200 de lei în plus la salar, pot face ce vor ei, oricum, toţi sunt la fel!”
Asta era ideea generală.
Oamenii sunt uşor de anesteziat.
Asta e şi ideea pe care Dragnea şi acoliţii lui vor să o folosească.
„Panem et circenses” e sloganul care stă de fapt în spatele lui „Îndrăzneşte să crezi…” Adică, „îndrăzneşte să crezi că vei primi ce ţi-am promis…”, fiindcă eu voi avea grijă de ceea ce mă interesează.
Practic, ce-i interesează pe aceşti indivizi?
Dacă nu v-aţi prins încă (şi sunt convins că sunt mulţi, prea mulţi care nu s-au prins), toată această mascaradă aparent bine intenţionată nu e altceva decât o anestezie în vederea unei operaţii. Care operaţie se numeşte „să-i scăpăm pe ai noştri”.
Veţi spune că sunt pesimist. Iar eu vă voi răspunde că sunt cumplit de realist. Căci scenariul e deja scris. Aşadar, ce urmează?
Păi, să ne gândim puţi… Le luăm pe rând:
– credeţi că lui Dragnea îi este suficient să conducă din umbră un guvern de marionete? Nici vorbă! Uitaţi-vă la atitudinea lui de vătaf. El vrea să fie „primus inter pares”. Mă rog, nu chiar egali, dar… primus sigur. De ce nu poate? Fiindcă există o lege. Şi? Păi, o lege poate fi modificată, anulată… Şi, cum facem asta? Simplu. Avem un parlament în care deţinem o majoritate confortabilă.
– Dragnea este şi preşedintele Camerei deputaţilor. Condamnat definitiv. Tăriceanu este preşedintele Senatului. Cercetat penal. Avem deci nevoie de o amnistie? Avem. Cum o obţinem? Prin aceeaşi majoritate.
– Bun, dar cine ne creează toate aceste necazuri? Păi, justiţia, DNA, Codul penal, ANI şi altele. Şi-atunci? Păi, iarăşi simplu. Parlamentul este organ legislativ. Şi toate aceste instituţii menţionate funcţionează în baza unor legi. Care legi pot fi modificate, oricât s-ar împotrivi Preşedintele, tot prin această confortabilă majoritate parlamentară.
– Şi-apoi, e nevoie să mai scoate basma curată şi o mulţime de alţi „mahări” care stau cu securea DNA-ului şi a justiţiei deasupra capului. Cum ar fi dacă ar dispare o mulţime de dosare penale. Şi, mă întreb, oare „mica” opoziţie de ce tace la perspectiva asta? Oare…
Sigur, vor fi fiind dintre cei care se vor îmbăta cu apă rece… „Ieşim în stradă şi nu-i lăsăm să-şi facă jocul.” Aiurea!
Arătaţi-mi voi un anesteziat care se ridică de pe masa de operaţie…
Mai ales când anesteziatul nici nu-şi dă seama că stă de fapt nu pe o masă de operaţie, ci pe un scaun electric. Atât doar că i s-a dat voie să-şi aleagă ultima masă…
Adică, nişte procente la pensia mizeră oricum, câteva sute de lei în plus la salariu, scutirea de nişte taxe…
Pe scurt şi foarte direct: actuala guvernare amanetează viitorul unei ţări deja amanetate pentru a-şi scăpa nişte indivizi. Trecuţi, prezenţi şi viitori.
Bolintinenau, săracul, nici nu ştia ce scrie…
„Viitor de aur ţara noastră are
Şi prevăz prin secoli a ei înălţare.
Însă mai-nainte trebuie să ştim
Pentru ea cu toţii martiri să murim!”
Acum, cât de martiri vom muri, numai bunul Dumnezeu mai ştie. Dar de înălţat, deja ne-am înălţat. De aia suntem… în aer!
Ai punctat foarte bine agenda PSD. Toata agenda PSD este deceiving, nu vor realiza nimic, inafara de agenda lui Dragnea.
Problema alegatorilor trebuie vazuta pe categorii sociale si pe nivele de pregatire. Electoratul majoritar au o pregatire precara si nu sunt la curent cu strategiile politice, ba chiar mai mult nu le inteleg. PSD a avut o propaganda plauzibila pentru omul prea putin pregatit, in timp ce PNL a avut un nivel de comunicare cu alegatorii stil Iohanis, sec, rar si adresat oamenilor care chiar inteleg politica. Din start si-au predestinat pierderile la scrutin.
O alta faza, castigul detasat PSD nu trebuia sa fie o surpriza, serviciile sociale, analistii au instrumente de testare permanenta a electoratului in orice perioada a anului, astfel ca se stia inca de acum 8-10 luni ca electoratul majoritar va vota cu PSD. Problema „surprizei” s-ar fi putut pune acum 200 de ani, dar la instrumentele din prezent, nu se poate discuta de surprize. Daca stiau ca balanta inclina clar in favoarea unei clase politice, de ce nu au luat masuri sa atraga categoria de alegatori care are nevoie de un altfel de raportare. Fiecare categorie sociala are nevoie de o alta tactica de abordare, in functie de nivelul de pregatire si intelegere la care se afla. Tocmai din perspectiva capacitatii de previziune disponibila in secolul XXI, respectiv 2016-2017 trebuia sa se ia masuri adevcate. Bazat pe acesta ipoteza tind sa cred ca alegerile au fost un blat si o simpla cedare de stacheta, o rocada politica.
Sunt absolut de acord cu tine, Romulus! Eu aş spune-i şi mai tranşant: complicitate! Să fim serioşi, de o eventuală amnistiere n-ar beneficia doar pesedeii 😦
Cei nascuti din apa si din Duhul Sfânt,
Nu mai au necazuri pe acest pamânt !
Eroi ai credintei,ce stau în ‘spartura’,
Cu sabia-n mâna ,si-a Lui armatura !
Ei înving dusmanii,sprijiniti de sus,
Mergând doar pe urma,Domnului Isus !
Lumea zace astazi, toata,în cel rau,
Dar cu noi e Domnul,prin Sfânt Duhul Sau.
Ungerea Sa blânda,ne înnobileaza,
Calea,Adevarul,si Viata,ne …ELIBEREAZA !
Strânsi uniti în Duhul,nu va-nspaimântati,
Caci cu noi e Domnul,dragi surori si frati !
ÏN VEAC FITI CU TOTII,BINECUVÂNTATI !
Fals! Domnul Însuşi spune „în lume veţi avea necazuri…” E drept, El adaugă: „îndrăzniţi, Eu am biruit lumea”, dar nu se referea la altceva decât la biruinţa prin moartea de la cruce. Aşadar… la cruce!
Posibil ! Depinde de perceptia („crucii” ) fiecaruia în parte !
Toate astea „multumita” domnilor Iohanis si Ciolos care au fost o mai mare dezamire ca cei dinainte. Din pacate (si spre surprinderea celor care i.am sustinut in frig, ploaie si cozi interminabile pe cei 2 marlani deghizati in oameni integrii), Victor Socaciu a avut dreptate cand a cantat https://www.youtube.com/watch?v=Fj8ASnJ1n6M . Si atunci, PSD, raii dupa reteta romaneasca (fara ingrediente homo), au redevenit mestecabili pt majoritatea romanilor.
Deşi nu sunt un „fan” al lui Johannis şi nici al lui Cioloş, cred că se pleacă de la o percepţie greşită a atribuţiilor în statul român. Preşedintele nu conduce economia, nu face legi şi, în general are un impact mult mai mic asupra vieţii de zi cu zi a românilor. Am moştenit mentalitatea „tătucului” din vremea lui Stalin, perpetuată sub Ceauşescu. (vezi art.80 din Constituţie referitor la rolul Preşedintelui). Ce i se poate reproşa este faptul că ştiind că românii au o percepţie de aceste gen despre preşedinte nu a făcut nimic ca să profite de ea, în sensul de a evita acest rezultat dezastruos al alegerilor. Pe de altă parte, Cioloş a făcut lucruri bune, dar, fiind un tehnocrat şi deloc politician, a preferat să facă lucruri practice însă strict în limita competenţelor. de cealaltă parte, toată şleahta pesedistă a ştiut, ticăloşi prin însăşi natura lor, să profite exact de mentalitatea asta românească: „bun e ăla care dă ceva.” Ori, la toate astea aş adăuga şi indiferenţa celor care mai au atâta minte ca să fi prevăzut ce se va întâmpla dar n-au catadicsit să iasă la vot pentru a contracara votul mulţimii prostite. Asta e, lenea, indolenţa şi nepăsarea ne va costa pe toţi… 😦
raman la parerea ca oamenii nu au votat atat PSD cat au votat impotriva (pe buna drepatate) PNL si Iohanis..eu unul, astept si referendumul… trebuie cumva comunicat mesajul ca si daca castigi alegeri, poti fi dat jos daca nu te comporti potrivit promisiunilor/asteptarilor.
Electoratul, pe ansamblu, este complet confuz. Nu intelege deloc atributiile parlamentului, camerei deputatilor, ministrilor si presedintelui. Cert este ca, in Romania, un leadership apatic, distant nu este potrivit. Romanii, datorita backgroundului cultural, au nevoie de leaderi carismatici, oameni care pot impresiona prin discursuri puternice.
Body languageul si exprimarea simpla, emotionala sunt esentiale pentru un lider compatibil cu cultura noastra. Romania se conduce din slogane, din replici, gesticulari, patos. Succesul lui Ponta a fost bazat exact pe faptul ca era mai carismatic decat predecesorii lui. Ciolos si nici Iohannis nu sunt carismatici, astfel ca poporul ii identifica cu persoane incapabile.
As sugera cartea lui Dan Ariely – Predictibilitate irationala, in acest sens. Evident ca realizarile lui Ciolos sunt mult mai bune decat a predecesorilor lui. Sa nu uitam ca Ciolos a avut carma jocului un an si un pic, in alte cuvinte vreo 8-9 luni a incercat sa corecteze porcariile predecesorului, dupa care a inceput sa construiasca ceva. In timp ce alti prim-ministrii in madante full au realizat aproape nimic.
Observand opiniile fanilor PSD, inafara de antipatia fata de Ciolos(datorita a cum arata) cuvantul „tehnocrat” a fost vociferat multa vreme ca un cuvant a carui semantica nu a fost inteleasa, dimpotriva i-au dat un sens care absolut nu are legatura cu definita din Dex. Cred ca cel mai raspandit sens a fost dat prin: „persoana dezinteresata/neimplicata de rezultatele actiunilor pe care le intreprinde”. Nu sunt fan Ciolos si nici Iohannis, dar ma uit la date, nu la carisma….o deprindere profesionala.
O alta chestiune 75% din cei 27 de ani de la revolutie, partidele comuniste au avut carma, dar nu au facut nimic, in schimb electoratul considera ca Romania a fost distrusa de dreapta. Lipsa majora de discernamant.
Romulus,
Poate e in parte adevarat si cum pui tu problema, dar pt mine, de exemplu, lucrurile stau tocmai invers. Eu l.am placut pe Iohanis tocmai pt ca nu e carismatic si mi.am zis: „asta e neamt, tace si face.”…Si e si adevarat, doar ca unele (cam cele mai importante) din cele care le.a facut, a facut tocmai ce nu trebuia…Si, cam asta e si cazul Ciolos.. Oamenii astia sunt f capabili, dar s.au dovedit a fi ori santajati de colosii UE, ori sunt bolnavi la cap–in ambele cazuri, eu, unul ii vreau scosi din joc. Sti, cand hotul e bandit… asta e, e hot; dar cand omul integru e bandit, asta nu o poti tolera asa usor.
Va invitam sa va rugati cu credinta pentru fratele nostru, Emi Fedur, pastor la Elim, Arizona, absolvent la Fuller Seminary (masterat):
https://beteldumbraveni.com/2014/11/22/emanuel-fedur-a-fost-ordinat-ca-pastor-al-bisericii-elim-din-arizona/
Fortele de ordine din America nu-i permit reintrarea in tara.
http://newsar.ro/unui-pastor-din-arad-nu-se-mai-permite-intrarea-sua-dupa-ce-predicat-impotriva-lui-trump/
Avem toata convingerea ca, in urma rugaciunilor si-a zilelor de post, voia Domnului se va face in toate. Va multumim pentru suportul fratesc!