Despre un personaj media…


Ca şi în privinţa altor personaje pe care le-am pomenit în ceea ce scriu aici, fac precizarea că nu am nimic de împărţit cu persoana în cauză, ci cu ceea ce face…

Valorile în care cred, principiile în baza cărora mă străduiesc să trăiesc mă feresc de tentaţia de a detesta sau pur şi simplu de a nu iubi o persoană. Dar, de aici şi până la a accepta şi ceea ce FACE persoana respectivă e cale lungă. Şi o chestiune tot de principii şi valori…

Vrând-nevrând, petrecând mult timp în maşină la ore de seară, ascult de o vreme încoace emisiunile de la DigiFm ale lui Lucian Mândruţă. O persoană pe care am urmărit-o episodic şi în alte ipostaze media. Şi trebuie să recunosc că în ultima vreme mă intrigă şi, tot la capitolul recunoaştere, mă irită tot mai mult tendinţele pe care le trădează acest personaj.

Trec peste unele „ieşiri în decor” ale sale, cum ar fi ideea diferenţei biologice între omul român şi cel occidental, ca să nu mai pomenesc de altele…

Am urmărit emisiunile sale şi admit că din punct de vedere mediatic ştie să-şi aleagă subiectele. Majoritatea sunt provocatoare. La discuţii, la controverse, la dispute…

Dăunăzi discuta, aparent neutru, despre medicaţia alopată versus cea naturistă. Era limpede că toată băşcălia la adresa tratamentelor naturiste inducea ideea că doar medicaţia alopată e cea corectă. Am fost de acord, categoric, cu el că e o prostie să te tratezi de diverse boli cu metode preluate de pe site-uri dubioase sau din discuţii de pe forumuri. Corect! Dar, de aici şi până la anatemiza puterea naturii e cale lungă. A lua în derâdere, prin etichetarea „leacuri băbeşti”, valoarea unor plante şi efectul acestora mi se pare a fi o demonstraţie de lipsă a echilibrului în judecarea alternativelor. Aş fi putut să-i dau o sumedenie de exemple, dar mi-era limpede că nu poţi convinge un om cu prejudecăţi atât de… solide.

Astăzi, de exemplu, şi-a ales ca subiect educaţia sexuală în şcoli. A pornit de la o idee corectă. „Cum să scoţi o lege care pedepseşte cu închisoarea un profesor care predă copilului educaţia sexuală fără a avea acordul părinţilor”. Da, sunt de acord, a pedepsi orice formă de educaţie este una dintre aberaţiile democraţiei. Dar… există mereu un mare „dar” în emisiunile lui Mândruţă!

Sunt convins că multor ascultători le-a rămas în minte o informaţie repetată de câteva ori în emisiune, respectiv: „legea aceasta apare la presiunea Coaliţiei pentru familie”. De fapt, dacă este să îmi amintesc, a fost şi o emisiune în care a pus, tot la modul subiectiv, în discuţie şi iniţiativa Coaliţiei… Îmi este tot mai limpede că acest „om de presă” are un soi de „agendă” ce se ascunde în spatele ideii generoase de „apărare a valorilor democratice”. Nemaivorbind  despre faptul că în mai toate emisiunile sale face ce face şi corelează ideea de gândire retrogradă cu omul religios. Astăzi, de exemplu, în discuţia despre educaţia sexuală în şcoli, afirma spre finalul emisiunii că „religia, credinţa, este o chestiune de suflet, care trebuie să rămână în suflet.” Mă întreb, oare nu s-a găsit nimeni să-i explice că o credinţă care rămâne doar în suflet nu are nicio valoare dacă nu e transpusă într-o moralitate trăită? Îmi venea să-i spun că e ca şi cum m-aş specializa în fizica cuantică dar aş ţine toate ideile din această sferă doar pentru mine… Cui i-ar folosi tot ce ştiu şi la ce?

Mi-e greu să cred că un om care a absolvit facultatea de jurnalism şi comunicare „produce” emisiuni doar pentru a justifica un salariu. Lucian Mândruţă are şi un blog personal. Acolo unde practică în mare parte cam aceeaşi strategie: subiecte „fierbinţi”, dar tratate cu o tentă ciudată (ca să spun doar aşa!).

Ştiu, suntem bolnavi cu toţii de boala numită „scenarită”, de „conspiraţionism”, mă feresc cât pot de aceste tendinţe, dar scriu aceste rânduri gândindu-mă că nu poate fi întâmplător faptul că un om de presă, urmărit de multă lume, abordează subiecte controversate doar de dragul de a-şi face „rating”. E un „ceva” în spatele multor subiecte abordate de Lucian Mândruţă şi mi-am propus să-l urmăresc mult mai atent. Căci întrezăresc, cum spuneam, un soi de „agendă” care trece de sfera crezurilor personale. Poate mă înşel… Dar, şi dacă mă înşel, nu ştiu dacă nu ar fi oportun să-i spună cineva că dincolo de exerciţiul „democratic” pe care îl practică şi la care invită în emsiunile sale, există riscul de a induce o grămadă de idei greşite. Şi nu doar greşite, ci şi dăunătoare, căci atentează la valori pe care, pierzându-le, alte naţiuni s-au trezit confruntate cu non-valori pe care nu le mai pot gestiona…

Oare câţi dintre oamenii de presă din ţara asta îşi dau seama că se fac cozi de topor, voluntar sau involuntar, la tendinţe care, deşi ei cred că duc la modernizarea societăţii, contribuie în realitate la dezintegrarea ei, vizibil tot mai pronunţată?

Şi, apropo de poziţia lui Lucian Mândruţă vizavi de religie şi credinţă… Mă întreb dacă şi-a botezat copii. Dacă da, de ce?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, constatări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Simţul civic și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Despre un personaj media…

 1. Steve zice:

  Mărturia video despre o „întâlnire” cu ”Isus” și cu ”Dumnezeu Tatăl”, relatată de solista vocală (Kim Walker-Smith) a celei mai celebre trupe muzicale creștine, JESUS CULTURE (Cultura lui Isus). Minciuni !
  Mai sunt si alti ori sunt singurul care nu crede in prosti de astea ?
  Nu este de mirare sa vezi ca multi ii vor urma, pentru ca nu cunosc nici ce este scris si cu mult mai mult pe Isus !

 2. Steve zice:

  Ca asta sunt multe si pe cine a vazut mai degraba o fi fost Blaac fiul lui Pitor care a tocmit pe Balaam sa blesteme pe Israel la iesirea lor din Egipt si ea si celelalte sunt „pitoancele’ platite de Balaac sa se dea la curvie.

 3. Steve zice:

  Mi-am pus inima să cunosc înţelepciunea şi să cunosc prostia şi nebunia. Dar am înţeles că şi aceasta este goană după vânt.
  Căci, dacă visele se nasc din mulţimea grijilor, prostia nebunului se cunoaşte din mulţimea cuvintelor.

  Înţelepciunea şi-a zidit casa şi-a tăiat cei şapte stâlpi.
  2 Şi-a junghiat vitele, şi-a amestecat vinul, şi-a pus masa.
  3 Şi-a trimis slujnicele şi strigă de pe vârful înălţimilor cetăţii:
  4 „Cine este prost să vină încoace!” Celor lipsiţi de pricepere le zice

  La fel si nebunia spune: veniti !
  Nebunia este o femeie gălăgioasă, proastă şi care nu ştie nimic.
  14 Ea şade totuşi la uşa casei sale, pe un scaun, pe înălţimile cetăţii,
  15 ca să strige la trecătorii care merg pe calea cea dreaptă:
  16 „Cine este prost să vină aici!” Iar celui fără minte îi zice:
  17 „Apele furate sunt dulci şi pâinea luată pe ascuns este plăcută!”

  Si cei nesocotiti si lenesi si grabnici sa se imbogateasca se duc, repede crezand totul fiind usor. Si de aici toate durerile si goana dupa vant!
  Numai pedeapsa si durerea ii asteapta, pana a se destepta din somn si vise amare si neadevarate !
  Cu ei, se intampla cum inaintea lui Solomon a stat si pus la incercare sa rostesca o judecata ce daca ar fi gresit, l-ar fi costat insasi viata si regatul, pe al carui scaun statea ca imparat, asupra celor doua femei care spuneau: Fiul care traieste este al meu!
  Tot astfel si astazi oameni de rand, conducatori de cult si partide, de adunari, pastori si toti vestitori spun acelasi lucru ca si cele doua femei: FIUL care traieste ISUS, este al meu, ASCULTA ! Spun ei.

 4. Iosif zice:

  Mass media,NATO,ONU si toate serviciile secrete mondiale,sunt sub contrilul lui „Antichrist” si lupta împotriva lui Dumnezeu cu toata tehnologia „omului faradelegii”,cu sprijinul dumnezeului mort „Mamona”,pentru a mentine lumea în întuneric,însa împaratia lor este pe panta caderii definitive,ireversibila, înlocuita imperceptibil de catre ÎMPARATIA LUI DUMNEZEU !

 5. Dan zice:

  „Şi am văzut pe femeia aceasta îmbătată de sângele sfinţilor şi de sângele mucenicilor lui Isus. Când am văzut-o, m-am mirat minune mare. 7 Şi îngerul mi-a zis: „De ce te miri? Îţi voi spune taina acestei femei şi a fiarei care o poartă” Oare se poate altfel, toti cei ce slujesc fiarei, subiectul lor este fiara si se minuneaza intotdeauna dupa ea. Fiara este subiectul lor de cercetare a Scripturi si tresar totdeauna la auzul ei, macar ca Mantuirea lui DUMNEZEU este in cercetarea si cunoasterea lui ISUS HRISTOS.
  Sunt asa de beti si inconstienti ca face din numele fiarei mantuirea lor,
  sursa cautorilor lor staruitoare si bataia inimii lor si singurul scop de a cerceta biblia, semnele fiarei, minunile ei, semnele vremurilor ei, zic ei astfel sa cunoasca venirea Domnuliu ! INCREDIBIL !!!

 6. Dan zice:

  Ferice de aceea care a crezut; pentru că lucrurile care i-au fost spuse din partea Domnului se vor împlini.” DECI ZIC TUTUROR :LA MULTI ANII!
  46 Şi Maria a zis: „Sufletul meu măreşte pe Domnul
  47 şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu,
  48 pentru că a privit spre starea smerită a roabei Sale. Căci iată că, de acum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită,

  49 pentru că Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfânt,
  50 şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El.
  51 El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gândurile pe care le aveau cei mândri în inima lor.
  52 A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie şi a înălţat pe cei smeriţi.
  53 Pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mâinile goale.
  54 A venit în ajutorul robului său Israel, căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa – 55 cum făgăduise părinţilor noştri – faţă de Avraam şi sămânţa lui în veac.”

  Zaharia la randul lui a zis: „Şi ne-a ridicat o mântuire puternică1 în casa robului Său David,
  70 cum vestise prin gura sfinţilor Săi proroci, care au fost din vechime;
  71 mântuire de vrăjmaşii noştri şi din mâna tuturor celor ce urăsc!”
  CACI iOAN este lumina celor ce ” zac în întunericul şi în umbra morţii şi să ne îndrepte picioarele pe calea păcii!” catre cel ce s-a nascut in ieslea din Betleemul lui Iuda: Dar îngerul le-a zis: „Nu vă temeţi, căci vă aduc o veste bună, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: (Da si pentru orice Neam)
  Ramane Acelasi-
  11 astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut un Mântuitor, care este Hristos, Domnul.
  12 Iată semnul după care-L veţi cunoaşte: veţi găsi un prunc înfăşat în scutece şi culcat într-o iesle.”
  13 Şi deodată, împreună cu îngerul s-a unit o mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând:
  14 „Slavă lui Dumnezeu în locurile Preaînalte şi pace pe pământ între oamenii plăcuţi Lui.”

  BINECUVANTAT FIE CEL CE ESTE IN FIUL BINECUVANTAT ISUS, HRISTOS
  SI IN EL: URARI DE FERICIRE tie PRETUTINDENI caruia ti s-a facut mare har in ziua NASTERII LUI ISUS !
  DOMNUL SA TE BINECUVANTEZE! PRICINA SARBATORILOR NOASTRE IN VECI AMIN !

 7. Dan zice:

  Ascultă-mă, Doamne, căci sunt robul Tău: robul Tău, fiul roabei Tale, şi Tu mi-ai desfăcut legăturile.

  Îţi voi aduce o jertfă de mulţumire şi voi chema Numele Domnului;
  îmi voi împlini juruinţele făcute Domnului în faţa întregului Său popor,
  în curţile Casei Domnului, în mijlocul tău, Ierusalime! Lăudaţi pe Domnul!
  Cântaţi Domnului, voi cei iubiţi de El, măriţi prin laudele voastre Numele Lui cel Sfânt!
  Eu voi lăuda pe Domnul pentru dreptatea Lui şi voi cânta Numele Domnului, Numele Celui Preaînalt.
  Voi face din Tine bucuria şi veselia mea, voi cânta Numele Tău, Dumnezeule Preaînalt,
  voi cânta neîncetat Numele Tău şi zi de zi îmi voi împlini juruinţele. Atunci voi lăuda Numele lui Dumnezeu prin cântări şi prin laude Îl voi preamări.
  „Voi vesti Numele Tău fraţilor Mei; Îţi voi cânta lauda în mijlocul adunării.”
  Îmi spăl mâinile în nevinovăţie şi aşa înconjur altarul Tău, Doamne,
  Tu eşti Dumnezeul care mă ocroteşte: pentru ce mă lepezi? Pentru ce trebuie să umblu plin de întristare sub apăsarea vrăjmaşului?

  3 Trimite lumina şi credincioşia Ta ca să mă călăuzească, şi să mă ducă la muntele Tău cel sfânt şi la locaşurile Tale!
  4 Atunci voi merge la altarul lui Dumnezeu, la altarul lui Dumnezeu care este bucuria şi veselia mea, şi Te voi lăuda cu harpa, Dumnezeule, Dumnezeul meu!
  Idolii se înmulţesc, oamenii aleargă după dumnezei străini, dar eu n-aduc jertfele lor de sânge şi nu pun numele lor pe buzele mele.
  5 Domnul este partea mea de moştenire şi paharul meu, Tu îmi îndrepţi sorţul meu.
  6 O moştenire plăcută mi-a căzut la sorţ, o frumoasă moşie mi-a fost dată.
  7 Eu binecuvântez pe Domnul, care mă sfătuieşte, căci până şi noaptea îmi dă îndemnuri inima.
  8 Am necurmat pe Domnul înaintea ochilor mei. Când este El la dreapta mea, nu mă clatin.
  9 De aceea, inima mi se bucură, sufletul mi se veseleşte şi trupul mi se odihneşte în linişte.
  10 Căci nu vei lăsa sufletul meu în Locuinţa morţilor, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea.
  11 Îmi vei arăta cărarea vieţii; înaintea Feţei Tale sunt bucurii nespuse şi desfătări veşnice în dreapta Ta.

 8. Marinel dragă, vezi la ce dispute și controverse ai dat curs dacă ai publicat o asemenea postare? 🙂 Sa te văd acum cum vei face față dialogurilor și ideilor aduse în cetate spre dezbatere!!! 🙂

  • marinelblaj zice:

   Gabriel dragă, pe lângă faptul că lucrez la cartea despre care scriam cu zile în urmă şi că sunt foarte, foarte ocupat cu alte lucruri, şi ceea ce ai sesizat tu constituie un motiv pentru care scriu în ultima vreme mai rar pe blog… 🙂
   SĂRBĂTORI ADEVĂRATE VĂ DORESC TUTUROR !

 9. Dan zice:

  …daca latul vanatorului este ascuns in pamant, ajunge sa-i fie o cursa .
  Marinel te-a prins ca pe un pretins „prieten” ti-a dezvaluit inima !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.