Una albă, alta neagră… sau, mă rog, gri…


s1.220.t1.ro

Astăzi, 20 iulie, Curtea Constituţională a României s-a întrunit pentru a se pronunţa în două cazuri cruciale pentru România: cazul unui cuplu de homosexuali căsătoriţi în Belgia şi care susţineau neconstituţionalitatea art.277 din Codul familiei, considerând că sunt supuşi discriminării prin faptul că în România căsătoria lor nu este recunoscută de lege
şi
constituţionalitatea iniţiativei Coaliţiei pentru protejarea familiei privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, articolu 48, alin.1, care să definească astfel familia: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Întrucât s-au parcurs toţi paşii necesari, respectiv validarea celor 3 milioane de semnături, depunerea acestora la Parlamentul României, urma avizul de constituţionalitate a Curţii Constituţionale.

Ei bine, astăzi, Curtea Constituţională a decis că iniţiativa Coaliţiei pentru protejarea familiei îndeplineşte condiţiile de exercitare a iniţiativei.

De-acum, decizia privind aprobarea referendumului aparţine Parlamentului, care trebuie să se pronunţe, conform legii, într-o şedinţă a ambelor camere, cu o majoritate simplă (2/3 din totalul membrilor). Coaliţia a propus ca referendumul să se desfăşoare concomitent cu alegerile parlamentare din noiembrie. Aşadar, au mai rămas doar doi paşi până la o decizie istorică a poporului român!

Asta a fost bila albă.

Bila neagră (sau gri, consider eu) a fost amânarea deciziei în cazul cuplului de gay format dintr-un cetăţean român şi unul american de culoare pentru 20 septembrie. Nu cunosc motivele amânării, dar bănuiesc că distinşii membri ai Curţii aşteaptă ori să vadă poziţia Parlamentului vizavi de iniţiativa Coaliţiei, ori aşteaptă o soluţie de compromis, respectiv o modificare a Codului familiei în sensul acceptării parteneriatelor civile, deşi aceasta ar trebui să vină din partea aceluiaşi Parlament şi a Guvernului, fiind vorba despre modificarea unei legi.

Rămâne să ne rugăm ca aleşii să-şi dea seama că în acest moment, funcţie de atitudinea faţă de această problemă extrem de serioasă, depinde chiar viitorul lor politic.
Şi, în final, o consideraţie: spunea avocata celor doi homosexuali că statul este laic şi că nu trebuie să conducă naţiunea în baza unor precepte religioase. I-aş aminti că da, este adevărat, statul este laic, dar că el este chemat să conducă în interesul poporului pe care îl reprezintă, iar poporul acesta nu este laic, ci creştin ! În consecinţă, dacă tot vorbim despre democraţie, aşa cum tot trâmbiţează veşnic apărătorul… democraţiei, însăşi originea cuvântului este δημοκρατίαdemokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”, respectiv, literal „conducerea de către popor”. Mai studiaţi, domnule Cernea, şi vedeţi de unde şi cum se manifesta „democraţia” şi nu ne mai fluturaţi pe sub nas… pastişa pe care tot încearcă să o bage pe gât oamenilor Uniunea Europeană, între altele şi prin onor guriţa dumneavoastră!

foto

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în constatări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Politichie, Simţul civic, Ştiri și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Una albă, alta neagră… sau, mă rog, gri…

 1. Ivan Bezdomnîi zice:

  Vii cu un punt de vedere nou, tinand cont ca apartii unei biserici protestante. Vreo enşpe ani am tot auzit prin adunarile voastre placa cu „poporul roman nu e un popor crestin”. In consecinta, nefiind crestin, şo pi ei sa-i facem noi crestini! De cand cu listele astea, pe care am semnat si eu, aud tot mai des ca poporul roman e, totusi, crestin. Daca poporul e crestin, atunci bisericile neortodoxe fac prozelitism (nu evanghelizare!) cand cheama la „membralitate” ortodocsi. Daca poporul nu e crestin, atunci toata discutia pica si putem vorbi de „laicitate”. Cred ca suntem pe un teren minat si putem pierde aceasta lupta daca argumentam cu lozinci de genul „acest popor este crestin”.
  Cred ca problema consta, mai degraba, in definirea inexacta a termenului „laic”: Laicitatea nu este ceva care se opune agresiv crestinismului. In fond, principiul laicitatii este introdus, intr-o forma concisa, chiar de catre Isus Cristos: Cezarului, ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu.
  Cred ca este fals sa spui ca modelul traditional de familie are fundament exclusiv religios. Fundamentul e, pur si simplu, natural. Chiar si daca accepti premisele evolutioniste cele mai radicale, familia bazata pe barbat si femeie este modelul care deriva natural din istoria umanitatii. Daca evolutia nu greseste si alege ceea ce este bine, atunci se pare ca heterosexualitatea a invins, nu-i asa? Ma mira faptul ca prostanaci de teapa lui Cernea, in timp ce sa dau evolutionisti rafinati, sustin ca fiind normale comportamente degenerate, aruncate la cos tocmai de teoria cu care ei vor sa explice lumea.
  Bunul simt, evidenta, naturalul – sunt suficiente pentru a respinge pretinsa „normalitate” a homosexualitatii. O cunoastere elementara a functiilor corpului uman e suficienta, nu trebuie sa invoci texte religioase. Nu cred sa existe inginer pe lumea asta care sa pretinda ca poate proiecta un canal de evacuare a dejectiilor care sa fie, in acelasi timp, si un loc de promenada romantica cu barca. Nu trebuie sa citezi din Biblie care sa arati ca homosexualitatea este un comportament deviant. Trebuie doar sa fii sanatos la cap.

  • marinelblaj zice:

   Dragul meu Ivan, sunt absolut de acord cu ceea ce spui. Am folosit sintagma „popor creştin” întrucât la recensământ peste 90% dintre români s-au declarat creştini (de o confesiune sau alta) şi pentru a fi concis în exprimare. Nu văd, totuşi, nimic rău în ideea de prozelitism câtă vreme definiţia acceptată a prozelitului e ” PROZELÍT, -Ă, prozeliți, -te, s. m. și f. Persoană convertită de curând la o credință, la o doctrină etc.; adept nou (și înflăcărat) al unei credințe, al unei doctrine etc. – Din fr. prosélyte, lat. proselytus. Cum ortodoxia e o doctrină, şi cum există şi alte doctrine, cred că mai potrivit ar fi să vorbim despre „convertire” pentru a elimina un termen folosit din păcate mai mult în sens peiorativ 🙂
   De acord cu tine în ce priveşte ambiguitatea cu care e folosită ideea de stat laic. La fel, de acord că argumentul cel mai solid în sprijinul heterosexualităţii e însăşi evoluţia fiinţelor. Că asta e considerată de creştini ca fiind „ingineria” lui Dumnezeu, asta e ceva normal, altfel nu văd în ce ar consta însăşi credinţa în Dumnezeu. Sunt pe aceeaşi poziţie cu tine în privinţa argumentării, chiar ieri scriindu-i pe facebook unei doamne care se întreba de ce nu ar fi normală şi homosexualitatea din moment ce ea apare ca simplu comportament. I-am răspuns simplu că dacă homosexualitatea ar fo ceva normal noi n-am fi stat de vorbă pe acest subiect, fiecare dintre noi fiind rezultatul unei familii hetero şi nu homosexuale.
   Cât despre Cernea, am mai spus şi o repet, nimic mai tragic decât o pisică ce se dă leu…
   P.S. Treaba cu inginerul care să proiecteze un canal de dejecţii care să fie în acelaşi timp loc de promenadă romantică m-a făcut să râd minute bune. Cum le zici tu, mai rar, coane Fănică… 😀

   • Ivan Bezdomnîi zice:

    apropo de laicitate si crestinism. Uite un articol interesant: http://dilemaveche.ro/sectiune/din-polul-plus/articol/statistica-si-libertate

   • marinelblaj zice:

    Scuze, Ivan :), pentru răspunsul târziu. Da, articolul e remarcabil. Cu o singură excepţie. Iată aici: „Îşi propune Biserica trezirea conştiinţelor, adîncirea lor în sensurile revelaţiei lui Christos, educarea libertăţii spirituale? Sau vrea să folosească legea civilă pentru a impune un stil de viaţă pe întreaga suprafaţă socială? „ Există aici o doză de insinuare, iar autoarea ar fi fost de dorit să se documenteze mai bine în privinţa realităţii „din teren”. Căci în însăşi conştiinţa românească, insuficient sau aproape deloc occidentalizată, există acea tendinţă de respingere a căsătoriilor „împotriva naturii”. Pe de altă parte, ca unul aflat în interiorul mişcării, pot să spun că biserica (şi nu doar cea ortodoxă!) a fost doar unul dintre „vehiculele” de desfăşurare (e normal oarecum să te foloseşti de nişte structuri existente şi să nu te apuci să creezi unele noi când ai de strâns aşa un număr mare de semnături). Vreau să ştii că, de exemplu, în Arad aproape jumătate dintre voluntarii care au strâns semnături nu aparţin decât formal bisericii, unii fiind chiar atei (cunosc personal doi asemenea oameni!). Aşadar, ceea ce discret (?) insinuează doamna Manolescu ar fi ideea că Biserica ar impune „dinafară” un model social şi de gândire. Ceea ce mă miră în mare măsură din partea cuiva care este „cercetător în domeniul antropologiei religioase”. E drept, cum spuneam, sunt de acord cu modul de a vedea acea relaţie „dinlăuntru”- „în afară”, atât de frumos disecată de Pleşu…

 2. Teo zice:

  Fara nici o legatura cu cele de mai sus. Unde sunt sambetele muzicale?

  • marinelblaj zice:

   Bun venit în Cetate, Teo. Am renunţat o perioadă de timp la ele, dar intenţionez să le reiau din 30 iulie (îmi fac un cadou cu asta 😉 ). Oricum, apreciez interesul şi faptul că a sesizat cineva (şi a şi reclamat!) absenţa acestora! 🙂

 3. viorelchis zice:

  ” Una albă, alta neagră… sau, mă rog, gri…”,ori sau alte multe culori ,trebuie sa intelegem ca viata este complexa si fiecare din categoria culorii ,grupuli sau doreste sa ne explice ca ei au dreptate si e bine alaturi de ei ……!!!Si astfel vedem reactiile care apar in jurul nostru…….!Credem ca putem sa schimbam ceea ce a aparut dupa imperfectiune ? Nici decum …… !Trebuie doar sa fim atenti si sa nu cadem victime celor care in puterea cugetului doresc sa ne atraga de partea lor si astfel sa devenim victime …..!
  Da ,cu privire la drepturi si constitutie ,cei care conduc poporul ar trebui sa inteleaga mesajul scris..” „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
  Schimbarea mesajului va aduce provocari familiilor astfel intemeiate si o degradare sociala care in timp se va simti dupa cum si Lot a simtit-o si multi altii !!!
  Se vede ca omenira ajunge sa invete prea putin din istoria scrisa ,normele morale si mesajul divin…..

 4. Iosif zice:

  Draga Marinel .Îti sugerez o tema de dezbatere serioasa si de interes contemporan,care sa aiva menirea dezbaterii si cunoasterii ADEVARULUI ABSOLUT.
  Si pentru ca UE,este vizata în mod general iar Franta în special as propune acest titlu.
  Sugestia mi-a venit din dragoste de cunostinta si descoperirea „tainelor ” ascunse în Cuvântul lui Dumnezeu,care au fost si sunt descoperite doar celor „alesi” de EL,Cel Ce Este Dumnezeul Unic,Atotputernic,si al Fiului Sau,Întâi Nascut,Hristos !
  http://actu.orange.fr/france/rouen-au-moins-13-morts-et-six-blesses-dans-un-incendie-dans-un-bar-CNT000000sbFtP.html
  De ce Franta este vizata de nenorocirile profetiilor ?
  Daca nu se dezlantuie „terorismul”,pedepsele cerului curg de aiurea ! De ce…”numai” în Franta (?!)…

 5. Zaharia Bantea zice:

  Ii pasă lui Dumnezeu mai mult de Bodnariu decât de restul lumii?

  http://www.marianagurza.ro/blog/2016/08/10/ii-pasa-lui-dumnezeu-mai-mult-de-bodnariu-decat-de-barbu/

 6. iosif zice:

  Scopul NU scuza mijloacele ! Cazul Bodnariu mi se reveleaza,identic cazului Titel M.amplificat de „coalitia ‘babilonica’ „alcatuita din ‘lideri’ ai mediului crestin protrstant,’lideri’ politici,sub controlul ( atent,subtil,inteligent,înselatoar,distrugator)al mass-mediei si finantzelor ,dumnezeul acestui veac („Mamona”) !
  Fiti binecuvântati si luminati .

  • viorelchis zice:

   Iosif asa este si mare adevar ai scris…..!Sunt in mijlocul lor si cunosc bine cazul si multe altele ,dar trist e ca noi pentru ei suntem un „tepus „fiindca explicam adevarul …..!Azi si in viata lor puterea e in miinele lor si cei din jur sunt folositi pentru sponsorizari si rezolvarea problemelor lor care pe parcurs vedem ca le asigura confortul si ceea ce detin pentru satisfacerea placerilor firesti …….Si aceste lucruri chiar de ei sunt explicate…;
   „..Multe din aceste biserici și comunități au angajați care s-au putut implica în organizare. Pe structura bisericilor locale s-a putut face apel pentru strângerea fondurilor necesare. În aceste comunități avem avocați, jurnaliști, poligloți, demnitari, graficieni, specialiști IT și programatori, oameni cu relații și cunoștințe peste tot, toți cu o inimă deschisă și mare, gata de acțiune!…”;
   https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2016/08/08/conditiile-si-pasii-implicarii-intr-un-caz-gen-bodnariu-3/
   Deci ……..din ce cauza mai suntem surprinsi de toate acestea?Trist e ca cei mai multi nu inteleg pe cine slujesc si sponsorizeaza ,,,,,,,,iar in Scriptura gasim scris sa ajutam pe cei saraci,nevoiti si fara adapost …..!!!Nimic nu e mai deosebit ca pe timpul Domnului Isus care si El explica aceste lucruri multimilor ….si ucenicilor …..”.Matei 23
   1. Atunci Isus, pe cand cuvanta gloatelor si ucenicilor Sai,
   2. a zis: „Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise.
   3. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.
   4. Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste….”
   Sarcinile si problemele se rezolva doar pentru cei favorizati ,iar cei simplii si neimportanti sunt folositi doar pentru banutul ce il doneaza …nimic mai mult…. 😦 😦

   • Iosif zice:

    Stiu ,dragul meu Viorel,si înteleg lucrarea lui „Antichrist” .Nu prin inteligenta personala,ci prin revelatie spirituala,prin Cuvântul Scripturilor,prin harul ce ne-a fost dat,prin Cuvântul Întrupat,prin Duhul ce ne-A fost dat,si ochii ne-a luminat,urechile ne-a desfundat,iar în noi EL a lucrat,prin Hristos ne-a înfiat,azi suntem fii de ÎMPARAT si împaratim cu EL,morti fata de-aceasta lume ,în noua dimensiune,întorsi la dragostea dintâi,oameni mari,însa…copii…:)

 7. Pingback: SÂMBĂTA MUZICALĂ – ISTORII (1) | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.