Se dau două puncte, A şi B, la distanţă egală unul de celălalt… (sau radicalizarea radicalizării radicalizate)


Squareroots

MOTO:

„RADICALIZARE. Spunea ministrul francez de interne că tunisianul s-a radicalizat: s-a lăsat de băutură, citea cărţi religioase şi şi-a lăsat barbă. Nici eu nu fumez, nu beau, am barbă şi ţin o Biblie în sertarul de la cabinet. Sunt radicalizat?” (aşa scria zilele acestea prietenul meu, Răsvan, cu umorul şi ironia sa inegalabilă)

Erdogan şi-a dat o lovitură de stat. Unii i-au zis puci. Deşi a fost mai degrabă un… plici. Prietenii ştiu de ce. Nu ştim însă încă exact cine sunt… prietenii. Sau ştim, dar nu spunem decât în faţa…

Anterior, la Nisa, pe Promenade des anglais, de ziua naţională a Franţei, „fers dès longtemps préparés” au masacrat la propriu 84 de cetăţeni ai mai multor ţări şi au rănit alţi peste două sute, dintre care aproape un sfert se zbat între viaţă şi moarte. Ziarele scriu despre… un camion care a a comis acel masacru, nu un tunisian. Tunisianul e victima unui complex de împrejurări (divorţ, datorii la bancă… apropo, Doamne fereşte să se radicalizeze românii care au datorii la bănci, nu de alta dar sunt o mulţime!)

În Germania, ţara-mumă (fără aluzii la vreo persoană…) pentru toţi islamiştii care au fugit din ţările lor întrucât acolo nu mai e mare lucru de aruncat în aer, un tânăr afgan urcă într-un tren, înarmat „până în dinţi” cu un topor şi un cuţit şi atacă pasagerii. Patru persoane au fost grav rănite, două se află în stare critică, iar alte 20 de persoane au fost rănite şi ele înainte ca poliţia să-l împuşte pe atacator. La percheziţii, în camera tânărului de doar 17 ani s-a găsit un steag ISIS desenat de mână.

Tot în Germania, în urma unei razii a poliţiei au fost arestate 61 de persoane care s-au făcut „vinovate” de postarea unor „mesaje de ură” la adresa isalmiştilor radicali. Preşedintele Hollande n-a fost încă arestat de nimeni pentru că a declarat, incitând la violenţă contra adepţilor… religiei păcii: „Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă.”

În Elveţia, ţara care a avut „curajul” să se opună atât construirii de moschei, cât şi a purtării burka, Jean-Luc Addor, consilier național în cantonul Valais, va fi judecat pentru ironii la adresa unui schimb de focuri într-o moschee din St.Gall (atenţie!, într-un articol scris în 2014 !).

În SUA, acolo unde radicalii islamişti se tem că Trump va ajunge preşedinte şi nu vor mai avea cu cine să „aranjeze ploile” în zonele de conflict ISIS, dar nu se tem de… prostie, oamenii împuşcă, în lipsă de altceva, poliţişti. Radicalizare şi acolo.

În iunie, în suburbia pariziana Magnanville, Larossi Abballa, militant ISIS, ucide cu sânge rece un poliţist şi soţia acestuia, sub ochii copilului.

Nu e destul loc aici pentru a enumera toate evenimentele anului. Mă refer doar la cele… radicalizate.

În ţară, Ponta se radicalizează şi el şi, după ce îi înalţă osanale „pucistului” Erdogan, contestă decizia de retragere a titlului de… dottore. Până la această oră ISIS nu l-a revendicat. De fapt, nu-l mai revendică nimeni. Şi nici nu îl… revindecă…

Atacul de la Nisa a fost revendicat de ISIS.
Atacul din trenul din Germania a fost revendicat de ISIS…
În general, oriunde are loc un atentat, aproape fiecare este revendicat imediat de Statul islamic.
Evident, în numele religiei păcii.

Lovitura de stat eşuată (deocamdată) din Turcia n-a fost revendicată de ISIS. Nici Erdogan n-a fost revendicat de ISIS… Încă…

Nici madam Merkel n-a fost revendicată. Deşi mă aşteptam să o facă măcar sutele de mii de „radicalizaţi” pe care ni i-a făcut cadou în Europa. Ştiţi, genul acela de cadou „cumperi butelie de aragaz cu doar 25 de lei, dar numai la pachet cu un ghiveci cu muşcate. Ghiveciul costă 2500 lei.”

 

Cam asta a fost… „Cronica unei morţi anunţate”… Vorba lui Marquez, „Întodeauna am crezut că numai copiii sunt în stare de orice.

În rest, încercăm să nu ne lăsăm învăţaţi şi noi Marseilleza. Sau măcar versul acela cu „les maîtres de nos destinées…” Greu, căci preşedintele nostru e german şi e preocupat să găsească unde e „linia Maginot”. De data asta cea germană…

 

P.S. Azi noapte am visat că citeam „Excludere şi îmbrăţişare”. Şi, interesant, deşi prima dată nu am observat detaliul, acum cartea avea la final ataşată o hartă. Ciudată hartă… Turcia, Iranul, Irakul, Siria şi Libanul nu mai existau. Toate erau un singur stat. Bine lipit de Rusia. Cu Marea Neagră.

Cred că prea m-am radicalizat şi eu…

NOTĂ: Pentru o viziune mai amplă asupra istoricului şi implicaţiilor tentativei de lovitură de stat din Turcia recomand citirea cu atenţie a materialului lui Şerban.F.Ciuculescu AICI.

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în constatări, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Pe gânduri, Politichie, Povestioare cu... mâlc, Sare... amară, Ştiri și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Se dau două puncte, A şi B, la distanţă egală unul de celălalt… (sau radicalizarea radicalizării radicalizate)

 1. viorelchis zice:

  Pentru unii intradevar problemele apar sub anumite forme si sunt surprinsi de toate actiunile ,insa sa nu uitam cauzele acestora ….care mereu apar sub aceste forme…. si astfel sunt explicate;
  „…….Vezi zilnic ca se intampla ceva. Vezi cum cad guverne. Vezi cum se schimba ministri. Vezi mereu aceeasi oameni in piata, aceeasi oameni la televizor. Crezi ca este o coincidenta? Nu! Este o permanenta manipulare. Cum crezi ca reusesc oamenii sa protesteze pentru idealuri dupa un program bine stabilit, cum ar fi intre orele 17 si 24. Cum ti se pare ca poporului tot timpul i se cauta un stapan? Citeste mai jos decalogul lui Noam Chomsky respectat lingvist american si profesor emerit in cadrul Instititului de Tehnologie din Massachusetts….”;
  http://caplimpede.ro/nimic-nu-e-ceea-ce-pare-vezi-cele-zece-tehnici-de-manipulare-ale-poporului-decalogul-chomsky/
  Deci accesul la informatii azi e mare si trebuie sa ne familiarizam cu toate si sa intelegem ce se intimpla in jurul nostru ………..fiindca altfel se ajunge la puterea manipularii care poate sa detina un mare efect asupra vietiilor noastre …….. si sa ne afecteze in moduri care de prezent nu le intelegem si putem sa ajungem chiar victime …… 😦 😦

 2. Erdogan şi-a dat o lovitură de stat?

 3. Adică lovitura a fost cu buna știință a lui Erdogan?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.