PETRU, PAVEL ŞI APOLO (II) – Astăzi: PETRU


art-aldo-tolino-feature.jpg&w=550&h=388

 

Două precizări:

– în articolele care vor urma despre acei Petru, Pavel şi Apolo din biserica actuală nu fac referire la persoane anume. Deşi, este cât se poate de evident, am câteva în minte. Unde vor şi rămâne…

– greu de găsit un Petru, Pavel sau Apolo 100%. De foarte multe ori se pot observa trăsături ale lui Petru amestecate cu cele ale lui Apolo, sau ale lui Apolo amestecate cu cele ale lui Pavel. După cum se poate vedea şi în relatarea biblică, Pavel şi Petru pot fi cel mult complementari, ei rămânând caractere foarte distincte unul de celălalt.

Aşadar…

PETRU

Petru zilelor noastre e în general destul de rudimentar. El provine dintr-un mediu simplu şi lucrul acesta se vede în felul în care priveşte lucrurile: alb sau negru. Nu exclude nuanţele de gri şi le foloseşte acolo unde îi sunt necesare, dar, în general toate obiectivele îi sunt simplificate. Dacă este pastor, predicile lui sunt în mare parte o explicare simplă, rigidă, cât mai rigidă, a textului biblic. De obicei un fel de „altă traducere”. El vede biserica în termeni oarecum tehnici. Număr de membri, frecvenţă la biserică, disciplină… E direct şi tranşant. De multe ori tranşant în sensul de a „tranşa” nu doar subiectul, ci şi „vinovatul.” Termenii în care judecă lucrurile sunt nenegociabili: „fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt” e un deziderat care îl are nu doar pe Dumnezeu ca model, ci şi pe el.

Dacă este lider al unei activităţi din biserică îşi va alege „locotenenţi” după chipul şi asemănarea lui. Petru cel contemporan nu ştie foarte multe. Dar cele pe care le ştie, le ştie bine. El e omul de acţiune şi pentru el biserica este ca atare: loc de acţiune. Şi, cum acţiunea presupune cunoaşterea terenului, asta face. Tatonează întâi, face evaluări, deşi uneori mai încearcă şi marea cu degetul şi atunci, dacă-i reuşeşte, îi spune „intuiţie.” E ordonat şi îi place ordinea. Din păcate, nu întotdeauna în ce-l priveşte. De aceea are nevoie de „locotenenţi”.

Îi plac rapoartele de activitate fiindcă el însuşi se străduieşte să fie activ mereu, fie în practică, fie în teorie. Planifică, formează echipe, „inventează” tot timpul dar mai mereu rămâne în afara acestora, căci, nu-i aşa, comandantul stă pe deal şi urmăreşte lupta! Sau pe corabia din care coboară entuziast doar când vede o perspectivă măreaţă!

Liderul Petru e capabil să facă faţă provocărilor cât timp teoria funcţionează. De aceea reuşeşte să meargă „pe ape” doar atâta vreme cât n-ajung lucrurile să depindă de el. Sau apa la nivelul gâtului…

Petru nu e neapărat egoist, el poate avea în vedere şi binele celor din jur, cu condiţia să fie el în capul listei beneficiarilor.

Deşi, cum am spus, nu ştie multe, uneori îşi dă seama că mai are de învăţat, şi atunci e dispus să mai citească şi altceva în afară de Biblie. Din nefericire nu e foarte creativ, drept pentru care tot ce învaţă e pus tot în „scheme”. Poate de aceea şi înclină spre lucruri deja „schematizate”, ceea ce îl determină să creadă foarte mult în modele. Din această cauză îl vei auzi adesea aducând ca argument ideea că „asta a funcţionat în cutare lor”.

Având în minte ideea „probei în altă parte”, dacă planurile nu-i funcţionează în structura din care face parte, fie ea biserică sau mai sus de atât, el e gata să preia acel model ca să-l „implementeze” în altă parte. Problema este în acest caz că, nefiind creativ, e dependent de „sursa” modelului.

Petru, ca membru simplu al bisericii, nu poate rămâne aşa. El vrea să fie „ceva” mereu. Drept pentru care… îşi va arunca „mrejele” ca să „prindă” adepţi ai ideilor şi intenţiilor sale. Doar a fost pescar… Foarte încrezător în aceste idei şi intenţii e gata să se ia în piept cu oricine (vezi episodul din Matei 16:22). E mereu primul care are ceva de spus, fie în adunări frăţeşti, fie în adunări generale. De regulă, în aceste intervenţii nu va uita să-şi aroge întâietatea… alegerii (Matei 4:18). Se va strădui să genereze mişcări de masă (vezi primul „falanster creştin”, eşuat lamentabil de vreme ce biserica din Ierusalim a avut nevoie de ajutoare pentru a supravieţui mai târziu), pe care nu va reuşi să le controleze ulterior. Dacă e lăsat de capul lui va sfârşi cu el în jos. Răstignit. Indiferent dacă e deja lider…

Şi totuşi, un Petru în zilele noastre poate fi util bisericii. Nu uitaţi, e curajos şi capabil de sacrificiu, convingător în faţa mulţimilor. Şi la el, ca la majoritatea problema e… firea! Ce trebuie făcut?
Ar fi câteva lucruri…

– să i se amintească mereu de unde a pornit şi să i se schimbe orientarea potenţialului (Luca 5:10)
– să fie confruntat energic când îşi depăşeşte statutul (Matei 16:23)
– să nu fie lăsat să scoată „sabia”, nu ca simplă interdicţie, ci şi cu prezentarea consecinţelor (Matei 26:52)
– să i se încredinţeze sarcini care să-l onoreze, chiar dacă îi depăşesc acest statut (Matei 16:18)
– fiindcă e mult prea „încremenit” în propriile judecăţi şi… prejudecăţi, e nevoie uneori să fie confruntat cu ele (vezi faţa de masă legată la colţuri…)
– din când în când e nevoie de câte un „ghiont” ca să se trezească la realitate (vezi episodul din temniţă)
– să i se amintească limitele de competenţă (Galateni 2:7)
– să nu îi fie îngăduite compromisurile şi comportamentele „conjuncturale” (Galateni 2:12 şi mai departe)

sursa foto

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, constatări, Pe gânduri, Trecător prin lume și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la PETRU, PAVEL ŞI APOLO (II) – Astăzi: PETRU

 1. viorelchis zice:

  Subiect excelent ,insa trist e ca azi este ….” – greu de găsit un Petru, Pavel sau Apolo 100%. ”
  Motivele sunt multiple si de cei mai multi e greu de inteles…..!Azi prin zimbete si prin metode complexe cei trei sunt bine izolati fata de publicul crestin …..Sunt foarte puternic descreditati de cei care prin diplome teologice si pozitii de „SINEDRIU „, CONDUCERE PREZENTA AU PUS STAPINIRE PE MULTIMI …..
  Stiu ca multi nu sunt de acord cu ce scriu si explic ,dar cei care au ajuns sa treaca prin treptele orinduirii teologice (Teocratice) inteleg foarte bine mesajul si unii inghit in gol
  Prin un comentariu sa nu ajunga plictisitor e greu de explicat lupta grea a celor trei personalitati !Trist si dureros este fiindca personajul lui Iuda azi ajunge foarte complex si multiplicat …Ajunge deasupra celor trei persoane ”…..PETRU, PAVEL ŞI APOLO ” si „…..„locotenenţi” sunt bine alesi si distribuiti pe pozitiile cheie…
  Daca toate acestea am dori sa se explice cu dovezi dupa cum apostolul Ioan in evanghelia sa a scris despre Iuda …;
  „..4. Unul din ucenicii Sai, Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, care avea sa-L vanda, a zis:
  5. „De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de lei si sa se fi dat saracilor?”
  6. Zicea lucrul acesta nu pentru ca purta grija de saraci, ci pentru ca era un hot si, ca unul care tinea punga, lua el ce se punea in ea….”
  ar fi o lovitura puternica pentru cei din „SINEDRIUL ” DE AZI INDIFERENT DE GRUPARE…….!
  Dar tot ce se face la intuneric …in timp iese la lumina si se dezvaluie….!Sunt ferm convins !!! Pe timpul Domnului Isus ,Duhul Sfint lucra in modul miraculos pe care noi il descoperim din citirea Scripturii ,acum lucreaza prin puterea tehnologiei si a multor alte cai prin care usor se ajunge la accesarea si dezvaluirea informatiei chiar daca cei mai multi nu doresc sa se cunoasca si sa apara dovezile……
  Interesant e ca unii singuri se dau de gol chiar prin predicile pe care le expun si faptele care le fac in decursul saptaminiii inafara programului de inchinare…Tentatiile sunt mari ….fiindca ei nu mai traiesc ca „LEVITII ” si nu se ocupa in fiecare zi de „SLUJBA” dupa cum pretind si doresc ca lumea sa ii cunoasca….Ar fi bine sa fie tot mai multi ca cele trei persoane….”PETRU, PAVEL ŞI APOLO” si celelate persoane pozitive descrise pa paginile Scripturii …!
  Azi lupta e grea pentru pastrarea Bisericii si inchinarii curate si sfinte pentru a se ajunge la desavirsire !!!In schimb pretentiile sunt mari si cei mai multi se multumesc cu confortul moale al scaunului ori bancilor care azi sunt instalate in Biserici .Totusi dupa cum intelegem ca „….Petru, ca membru simplu al bisericii, nu poate rămâne aşa. El vrea să fie „ceva” mereu……..’si azi unii incearca ,dar daca doresc sa scoata in evidenta faradelegi ,ori neorinduiala buna din Biserica …..stim ce se intimpla?Este luat deoparte si instruit sa taca prin foarte multe metode ……..daca continua ….se aplica alte metode de izolare si incet incet impins sa nu mai frecventeze Biserica ….Multi au trecut prin aceste metode si acum le pare rau ca nu au stat linistiti pe banca si nu au aplecat capul si acceptat indemnul….Stimatii mei …azi lupta e foarte grea si trebuie sa perseverezi dupa cum este scris ……chiar daca ajungi sa iti pierzi viata dupa cum vedem ca apostolii au pierdut-o si chiar Domnul Isus ….!!!Cu fiecare generatie incercarea e mare si sa nu credem ca lucrurile se imbunatatesc …Este scris ca vin timpuri grele si cu mari incercari…Incercarile sunt si mai grele chiar acum cand credem ca suntem in puterea libertatii de exprimare …..O autoamagire …..si doar sa incercam fiecare acest lucru si o sa vedem rezultatul….Dealungul vietii am intilnit multe persoane si Biserici si daca esti atent intelegi ce se intimpla !Trebuie sa intelegem ce s-a intimplat si cu cele 7 Biserici descrise in cartea Apocalipsei si care a fost sfirsitul lor…..!Azi e la fel ,dar sa avem rivna celor trei persoane si puterea de a fi ca ei in puterea adevarului si a slujirii adevarate!!!Fericce de cei care inteleg si au putere sa rezista in fata provocarilor care zilnic apar….

 2. Iosif zice:

  „Cine citeste sa înteleaga !”
  Istoria poporului lui Dumnezeu se deruleaza de milenii sub ochii nostrii,iar azi,retraim aceleasi perioade însa înterpretate având „ungerea” Duhului Sfânt,si actualizate,adaptate la sistemul progresului si dezvoltarii cunostintelor moderne,si a întelepciunii crescute a perceptiei vietii.

  https://biblia.resursecrestine.ro/ezechiel/20

  Fiti binecuvântati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.