CÂTE TIPURI DE PREDICATORI EXISTĂ ? – guest post VASI DUMA


angry-preacherfoto

Un text lucid, aparent (doar aparent!) ironic, o radiografie incompletă (ah, cât efort să-mi ţin degetele cuminţi şi departe de tastatură!), deşi suficientă pentru cei ce au capacitatea de a privi în spatele tabloului şi de a asculta dincolo de vorbe…
Şi totuşi, un text necesar într-o lume în care varietate poate să însemne şi… variaţii pe aceeaşi temă.
Mulţumesc, Vasi Duma!

Câte tipuri de predicatori există?

Dumnezeu știe! Cred că nu este cinstită și corectă o clasificare a predicatorilor – mare, mic etc – dar, în același timp, cred că este util să ai un inventar sau… la ce bun să știi ce feluri de predicatori sunt? Un timp de idolatrizare, un derapaj de atașament, o denaturare a proclamării Evanghelie precum și alte „nedreptăți” m-au făcut să portretizez – inexact, binențeles – predicatorul de pe ecrane.

Iată ce îmi sare mie în ochi („bârna frate, scoate bârna!”):

Predicatorul alintător. Vorbește cald, pe teme de zi cu zi, folosește mult experiența lui de viață, cum îi vorbește Domnul, cum l-a scăpat Domnul, cum l-a vindecat Domnul, cum îl călăuzește Domnul… te face să te gândești că el este special în ochii Domnului și că nu are altceva de făcut Domnul decât să se ocupe de el. Are priză la public, este cel mai căutat pe youtube, are sclipiri de moment, şi, chiar dacă nu scoate nimic din textul citit (hermeneutica textului este o disciplină străină pentru el), reușește mereu să captiveze publicul, de la cei mai puțin învățați până la cei cu educație. Este moralizator, stoic, sfătos, cu o teologie a experiențelor de viață… ți-e drag să-l asculți, mai ales că, datorită lipsei de educație teologică temeinică (de obicei nu vine dinspre teologie ci are „altă meserie”) are mereu certitudini puternice, construiește din mers o teologie de stradă, de apartament, o teologie pentru toate vârstele. Ai senzația că ești mereu la o oră de dirigenție. După câte observ eu acest tip de propovăduitor are șanse mari să rămână în topul celor mai ascultați predicatori.

Predicatorul profet. Are alura de Ezechiel, de Ilie, combină excelent stilul lui declamator cu informația. Știe, sau te face să crezi că știe cum stau lucrurile, oferă profeții credibile, spune Amin foarte hotărât și este urmat cu supușenie de ascultătorii lui… de obicei,  unii sunt dispuși să vină de la mulți kilometri, chiar din țări străine, să audă înțelepciunea…,  lucru ce îi consolidează, chiar și în proprii lui ochi, ideea că este indispensabil trezirii spirituale din locul lui, din țara lui, din lumea întreagă… Publică, are fani, are de obicei educație, complexează uneori publicul prin câte știe și de fiecare dată când face chemare ai impresia că cerul coboară și soarta ți-e pecetluită definitiv dacă nu ieși în față.  Ferm, cu gesturi tranșante, cu multe idei apocaliptice, acest predicator va fi mereu un etalon de slujire, un model pentru seminariști, un exemplu de urmat (uneori indiferent de etică), un brand; ca profet va rămâne mereu sus, fluturând steagul Evangheliei până la ultima lui suflare. Un detaliu am mai văzut: îi plac cifrele (câți sunt în sală, câți botează, câți…) și este prins, mai devreme sau mai târziu într-un „scandal” mediatic.

Predicatorul pedagog. Te plictisește de mori, dar spune lucruri adânci. Știe ce înseamnă un text, dar are mereu o tactică, o metodologie ocolitoare care îți răpește foarte greu timpul și, până să ajungă la concluziile finale, ești terminat. Bătrânii cască, tinerii se foiesc dar… lucru evident, unii sunt ahtiați să-l vadă cum abordează lucrurile, cum va săpa în text, cum va pune în logica discursului toate chițibușurile, cum va despica firul în patru, în șase… Denunță termeni tehnici, pomenește controverse și apelează la textul original, iar la acest capitol te face să crezi că înțelege intenția originală a lui Pavel, pentru că, nu-i așa, cunoaște textul grecesc. Un lucru remarcabil nu trebuie ocolit: te scoate din rutina definițiilor gata confecționate, te eliberează de prejudecăți, lucru greu de admis pentru ascultătorul mediocru.Vorbește sacadat, monoton, nu vrea să ridice tonul sau să devină orator, vrea să rămâne ce este: profesor! Cum e greu să faci din amvon catedră acest predicator va avea mereu un public restrâns și educat. Atât.

Predicatorul zelos. Mereu îl auzi răgușit. Țipatul nu face parte dintr-o strategie secretă, ci omul cu pricina chiar este convins că trebuie întinse corzile la maxim. Inclusiv cele vocale. Cum să vestești adevăruri veșnice fără lacrimi, sudoare și țipăt. Un lucru îmbucurător este că îți retează confortul, pe care tu ascultător pasiv îl cauți deîndată ce te așezi pe bancă; n-ai șanse de ațipire, de reflecție, de meditație deoarece mesajul e tare, dur, abraziv și mereu ești somat și dacă nu ești îngrijorat de soarta ta eternă, ai șanse să te îngrijorezi de soarta lui, a predicatorului, te îngrijorează venele inflamate de lângă gulerul cămășii, roșeata din obrajii lui, ochii ușor injectați cu sânge… te rogi să-l țină Domnul, să nu plesnează ceva, să termine predica în siguranță. „Fii tunetului” e expresia ce trădează că nu ne putem permite a vesti Evanghelia fără foc și pară. Predicatorul acesta, nu vă vine să credeți, încă are succes!

Predicatorul dogmatic. După ce asculți predica lui, rămâne o singură concluzie: ori ești de acord cu el, ori ești eretic. De obicei văd aceasta la predicatorul novice, proaspăt absolvent. El a studiat, a fost mentorat, a găsit o „teologie biblică” și tot ce predică se conformează sistemului său. Predică ce predică și nu se poate abține să nu pomenească reformatorul său preferat, liderul lui spiritual preferat sau ziua lui preferată. Dragostea e în subtextul adevărului, primează adevărul glacial al doctrinei creștine (în 4 puncte, în 7 puncte…). Dacă ascultătorii sunt din altă confesiune creștină trebuie aduși pe cale prin demolarea „biblică” a confesiunii respective. După o carieră de predicare dogmatică și doar pe subiecte de ,,”doctrină curată” prevăd în final că va rămâne în biserică un singur ascultător fidel: predicatorul însuși.

Tot ce am scris este după îndemnul eclesiastic „ce am văzut sub soare”; cum stau lucrurile în realitate nu pot pricepe, de aceea nu voi face niciodată din categorisiri și inventare certitudini ultime.

Publicitate

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, constatări, De-ale păstorului..., Guest post, Mioritice, Zâmbet sau rictus? și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la CÂTE TIPURI DE PREDICATORI EXISTĂ ? – guest post VASI DUMA

 1. iosif zice:

  Daca avem Cuvântul,nu înteleg de ce mai avem nevoe de „predicator”,”pastor”,”preot”,sau ori care alta denumire ierarhica religioasa. Suntem chiar atât de dependenti de astfel de titluri ? Nu suntem noi nascuti din nou,din apa si Duh,metamorfozati,morti fatza de fire (pamânt),si înviati de Cel Ce Este Viu,în veci ?Nu suntem noi fratii si urmasii Lui ? De ce avem nevoie de religii ,când credinta este una singura „…credinta data sfintilor,odata pentru totdeauna.”? De ce avem nevoie de „predicatori pastori” platiti,când ÎL avem pe Pasorul Autentic,Adevarata Cale si Viata a celor ce-L accepta în inima si viata lor ? Nu ne este insuficient Cuvântul lui Dumnezeu, Predicatorul,Pastorul,Pâinea,Apa,si Sângele Mielului Lui Dumnezeu,care ne curateste de orice pacat ? De ce nu ne eliberam de lanturile religiilor înselatoare,create de oameni pentru a ne înrobi într-un fel sau altul ? De ce nu ne place libertatea ? „Daca ramâneti în cuvântul Meu,sunteti cu adevarat ucenicii mei. Veti cunoaste ADEVARUL si ADEVARUL va va face SLOBOZI .”
  Fiti binecuvântati.

  • marinelblaj zice:

   Iosif, fără supărare, dar comentariul tău e un exemplu de gândire şablonată. Să deduc că Pavel vorbea prostii? Căci el spune să nu avem „mulţi învăţători”. Apoi, chiar Domnul vorbeşte despre propovăduirea Cuvântului. Cine o face? Cum o face? Într-o lume în care fiecare înţelege ce vrea din ce citeşte, nu e nevoie de oameni care să ştie prezenta aşa cum trebuie Cuvântul? Dacă ai fi întrebat de ce există predicatori falşi, măcar era o întrebare justificată, deşi şi despre aceştia vorbeşte Biblia. Nu mai insist… Sunt însă dezamăgit de acest comentariu al tău… 😦

   • iosif zice:

    E firesc sa fii dezamagit,deoarece Adevarul dezamageste,deprima,e dureros,însa de mare folos,iar când ÎL vei cunoaste,vei fi cu adevarat liber si bucuros. E chiar surprinzator ca mi-ai publicat com.,iar daca-l vei lasa la vedere multa vreme ,ti-o vei lua de la „maimarii norodului”. Hristos Isus a trimis în lume pe ‘ucenicii Sai’,iar acestia nu au facut studii universitare teologico-filozofice,ci ucenicia lepadarii de lumea materialist-umanista,de slujbele sau functiile pamântesti ,de averi,de familii,de sine,si de tot ceea ce i-ar fi putut desparti de dragostea de Dumnezeu,acea IUBIRE ABSOLUTA SACRIFICATOARE capabila sa moara zilnic pentru semeni,mergând cu bucurie chiar la martiraj stiind si având certitudinea (credinta neclintita)ca dincolo de ‘moarte’ este VIATA VESNICA si FERICIREA VESNICA ,o viata necunoscuta de cei ‘morti’,tainica”…ascunsa cu Hristos în Dumnezeu.”
    Fiti binecuvântati.

   • iosif zice:

    Suza -mi eratele,sunt pe fond de oboseala fizica.:)

 2. viorelchis zice:

  Un subiect excelent la care tot mai multi ar trebui sa mediteze !!!De ce ?Fiindca reda realitatea si descopera felul pastorilor in pozitiile care ajung….!Si astfel fiecare persoana sa inteleaga pe cine are in fata pentru predicare!!!Trist si dureros e fiindca intre toate aceste categorii si pastorul adevarat este o mare diferenta si Domnul Isus ne explica,dar se vede ca putini ajung sa inteleaga …..!Trist si dureros este fiindca in ultimii 25 de ani pastorii cei mai multi si pe pozitiile cele mai inalte ….au inlocuit „SLUJIREA” cu „PROFESIA” ,iar membrii nu realizeaza acest lucru …..Nu inteleg sa faca diferenta intre „Slujire” si Profesie”!Si astfel vedem si rezultatele care apar in jurul nostru !!!!Uitam ce este scris in Tit capitolul 1;
  „…….5. Te-am lasat in Creta ca sa pui in randuiala ce mai ramane de randuit si sa asezi prezbiteri in fiecare cetate, dupa cum ti-am poruncit:
  6. daca este cineva fara prihana, barbat al unei singure neveste, avand copii credinciosi, care sa nu fie invinuiti de destrabalare sau neascultare.
  7. Caci episcopul, ca econom al lui Dumnezeu, trebuie sa fie fara prihana; nu incapatanat, nici manios, nici dedat la vin, nici bataus, nici lacom de castig marsav;
  8. ci sa fie primitor de oaspeti, iubitor de bine, cumpatat, drept, sfant, infranat;
  9. sa se tina de Cuvantul adevarat, care este potrivit cu invatatura, pentru ca sa fie in stare sa sfatuiasca in invatatura sanatoasa si sa infrunte pe potrivnici….”Oare azi se pastreaza si se valorifica mesajul????
  Prea putin si daca as dovedi cu exemple si fapte ……..despre faptul ca sunt „lacomi si interesati de „..de castig marsav”…..stiti ce se intimpla????Si care sunt reactiile ???
  Trist e ca cunosc pe foarte multi si am acces la datele lor prin care pot sa le expui dupa cum le am expus inainte !Si in loc sa se caiasca reactia a fost aceasta…;
  „….isi arata coltii trecand de la rugaciuni de iertare la amenintari cu codul penal…”
  Altul a avut curajul sa scrie…;
  „….NECAZUL ESTE CA DOMNUL CHIS DA DUPA TOATA LUMEA CU CE APUCA DINTR-UN DUH DE RAZBUNARE. AR FI MULTE DE SPUS DESPRE DUMNEALUI (LUCRURI CUNOSCUTE IN COMUNITATE, DE ACEEA AICI NU ARE NICIO CREDIBILITATE) DAR NU ESTE LOCUL SI NICI SCOPUL MESAJULUI MEU.
  VA RECOMAND PE VIITOR SA NU LUATI DE BUN TOT CE SPUNE FIECARE (CHIAR CU UNELE DOVEZI) SI SA EVITATI PUBLICAREA UNOR ASTFEL DE ACUZATII CARE NU-SI AU LOCUL PE BLOGURI SERIOASE. …”
  Asadar fratii mei de credinta trebuie sa intelegem scopul lor si sa le intelegem si calitatile caristmatice ….insa sa nu uitam ce apostolul Pavel scrie..;
  „…….13. Oamenii acestia sunt niste apostoli(….pastori) mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos.
  14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
  15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor…..”
  Deci suntem interesati doar de diplome,de carisma ,strigate……de felul pastorilor descrisi in subiect????Din acestia avem si cu o mare convingere spun ca suntem indreptati spre „trezire spirituala” Oare asa este???Din pacate ….nu si cu zimbetul pe buze ne amagesc si prin predici magulitoare care ne gadila urechile ne atrag spre ei indepartindune de catre adevaratii pastori care ar dori sa „SLUJEASCA ” si nu pot din cauza acestora bine platiti si foarte bine educati si calificati teologic si pshiologic…..!!!Si despre astfel de persone Tatal Ceres si Domnul Isus au un mesaj aparte care prin scrierile proroocilor ,apostolilor a ajuns si noua cunoscut !Insa am ajuns sa-l cunoastem ?Sa il intelegem???Se vede ca unii au ajuns si incep sa ne explice prin subiectele care ajungem sa le citim ………,dar oare cati il percepem si avem curajul sa-l insusim si sa nu cadem victime celor pretinsi si expusi in astfel de calitati ?
  Cati avem curajul sa le explicam fata in fata ?Pentru binele si beneficiul noastru ar trebui sa intelegem toate aceste categorii de pastori si sa ii gasim pe cei adevarati si interesati pentru o adevarata „slujire „……..

 3. Walden zice:

  Roma-nasii nostrii de aici din West ,”cu ajutorul domnului „si altruistic ajutor fratesc ,obtin mult ravnitele diplome precum Ponta ,Ton, Gog si Ma-gog ,si de(par)vin „doftori in teologie ” !!! .Apoi ,se uita’n jur ,se calibreaza strartegic ,se posteaza pastori de urbii mari cu multi romani harnici si apoi cu calificata linguseala oratorica atrag la stana si spre baptistier ,oi cat mai laptose si devreme acasa ! Cu certitudine telul or este mult mai sus !. Micile acumulari cantitative, duc la uriase saltuiri calitative !. Caci cel cu sapca proletara, le’a ordonat : „Invatati, invatati, invatati !!! ” . Si… barbosul Marx le’a spus ca religia lor este adictiva precum macul de Avganistan bine prelucrat !. Nu se mai pot opri din cursa (citeste capcana !)”mantuirii sufletelor „,nici chiar atunci cand sunt prinsi cu „ocaua mica”, precum Buia,Mrs . Campeanu ori Mrs. Clinton !!! ; Aspira si transpira precum omologii lor de aici : mereu ,mereu spre mai SUS :https://www.youtube.com/watch?v=PduvBp5JBEs

  • Gabriel zice:

   Nu stiu daca stiati, dar tristarul a plecat la cele vesnice.

   • marinelblaj zice:

    Nu ştiam, Gabriel! Îmi pare rău să aflu, căci nădăjduiam să nu se întâmple atât de repede. Ţi-aş mulţumi pentru informaţie, dar când ea înseamnă plecarea cuiva dintre noi, parcă doar gândul că a plecat la Domnul pare a lăsa loc de mulţumire… 😦

   • viorelchis zice:

    Sincere condoleante familiei ,rudeniilor ,prietenilor si celor cunoscuti!!Trist ,dureros e pentru noi fiindca astfel a trebuit sa ne despartim ,dar el a scapat de dureri ,neputinta si astfel a ajuns la cele vesnice dupa cum este scris…….!!Dumnezeu sa il odhineasca …… 😦 …….. 😦

    Tristarul prietenul si fratele nostru de credinta ne-a parasit si foarte multi o sa ii ducem dorul si lipsa comentariilor pe paginile virtuale mereu ne va aduce aminte de el si incercarile vietii lui in experienta vietii pe care a trait-o pe acest pamint…..!!Poate cineva sa ne posteze anumite poze ……..din viata lui ???? Inca odata sincere condoleante si sa aiba parte de viata vesnica in paradisul promis!!!

 4. iosif zice:

  Înainte de a pleca,vorbeam cu el în fiecare seara,
  Si îmi spunea ca este pregatit în …”gara”!…
  Nu era trist,nici bucuros,era de-adreptul …curajos,
  Stia ca merge la-ntâlnirea cu Domnul nost’, Isus Hristos !…

  „…Ferice de acum încolo de mortii care mor în Domnul’ – Da,zice Duhul,ei se vor odihni de ostenelile lor,caci faptele lor îi urmeaza !” (Ap. 14:13)

  Fiti binecuvântati.

 5. nelu zice:

  Nu as dori sa fiu rautacios, dar l-as intreba pe autorul acestei postari, la care din categorii se incadreaza.

  • marinelblaj zice:

   Un om cu bun simţ, aşa cum este Vasi Duma, nu se cataloghează singur. Dacă, fără a fi răutăcios, chiar vă interesează la ce „categorie” ar intra, vă invităm în orice duminică la Biserica „Golgota”, ca să-l puteţi asculta. Promit să public catalogarea dumneavoastră 🙂

 6. Walden zice:

  Aduceri aminte si comentarii acute, la subiect ,alaturi de fratele nostru Tristarul, ajuns acum in ODIHNA mult visata de el :https://family2fam.com/2014/08/29/pitt-petru-popovici-biserica-nu-mai-este-biserica-ci-sinagoga-a-satanei-2/

 7. Pingback: PETRU, PAVEL ŞI APOLO (1) | cetatea de piatră

 8. as zice:

  Exista un singur tip de predicator in Biblie, acela care evanghelizeaza adica propovaduieste, proclama, propaga, duce mai departe vestea buna pentru cei nemantuiti si nu o face in biserica. Ceea ce multi numesc „predica” este doar o forma de invataura prin care un om isi exprima opinia lui lumeasca, teologia invatata la seminarii sau mostenita de la Sfantul Cult, interpretarea lui fata de un text din Biblie etc. invatatura din biserica primara era facuta impreuna cu toata biserica si nu de cativa cu teologie (nu exista in Biblie termenul „teologie”). Amvonul este de fapt o inventie preluata din lumea filosofica greaca unde se punea accent pe discurs.

 9. viorelchis zice:

  „…..CÂTE TIPURI DE PREDICATORI EXISTĂ ? ”
  O intrebare care produce multe raspunsuri si dupa cum vedem predicatorii sunt de multe feluri!!!!Asa era si pe timpul Domnului Isus si El incearca sa explice multimilor si ucenicilor despre ei ,dar oare inteleg mesajul?
  Explicatia o gasim in Evanghelia lui Matei capitolul 23 si astfel incepe..;
  „….1. Atunci Isus, pe cand cuvanta gloatelor si ucenicilor Sai,
  2. a zis: „Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise.
  3. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.
  4. Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste…..”Si mesajul continua ….el poate fi citit si analizat indeaproape….
  Oare credem ca azi e mai diferit ca atunci?
  Credem ca azi intre toate tipurile de predicatori ,pastori care exista gasim persoane interesate de slujire si sacrificiu pentru a indrepata multimile spre Imparatia Domnului Isus ?Ori sincer sa fim …..cu ce am ajuns sa ne confruntam?
  Si azi e la fel ca pe timpul Domnului Isus si putini inteleg ……iar generatia noastra o sa ajunga sa explice aceste lucruri dupa cum si apostolii le au explicat prin evanghelii si epistolele lor….!Ferice de cei care inteleg mesajul si isi cunosc calea …!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.