Câte ceva despre un soi de… cârtiţă


Există multe animale ciudate pe planeta aceasta. Te întrebi uneori dacă nu cumva unele dintre ele sunt o exprimare a umorului căruia i-a dat frâu liber Dumnezeu în Creaţie… Te poţi gândi de ce o fi creat girafa, ce-o fi avut cu nasul elefantului sau cu proporţia picioarelor cangurului, ca să dau doar câteva exemple.

Mă tot gândesc  de o vreme la ce le spunea Pavel prezbiterilor din Efes: Ştiu bine că, după plecarea mea, se vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruţa turma?

Ei bine, deşi vremea „lupilor” n-a trecut, astăzi vă voi scrie despre o creatură mult mai periculoasă, deşi nu la fel de sângeroasă precum lupul:

CÂRTIŢA

cârtiţa

foto (am ales o fotografie cu o cârtiţă aparent mai simpatică, deşi, recunosc, nu-mi sunt deloc simpatice cârtiţele la care mă gândesc…)

N-am să mai fac trimitere la lumea în care trăiesc, căci avea dreptate bunul meu prieten Răsvan când spunea că oamenii o să creadă că trăiesc într-o junglă, ceea ce e departe de adevăr, ci am să vă amintesc câteva caracteristici ale acestui mamifer, convins fiind că similitudinile şi… aplicaţiile le veţi găsi şi singuri. Poate, pe alocuri am să vă dau o mână de ajutor.

Aşadar…

Majoritatea dintre noi nu ştim despre cârtiţă mai mult decât că… sapă! Unii avem poate impresia că singurul scop pentru care sapă este să ajungă să-şi formeze un culcuş. E cât se poate de adevărat, dar ceea ce ne scapă multora este că ea sapă pentru asta o reţea foarte complicată de galerii. Unii au avansat ideea că rostul acestora e să-i ofere mai multe căi de scăpare. Alţii, că rostul lor ar fi să-i ofere mai multe căi de acces la acel culcuş visat. Ştiu eu? Poate că ar trebui să ne gândim şi la ideea că multe dintre galerii sunt menite să… deruteze. Oricum, ceea ce n-ar trebui să omitem atunci când ne gândim la felul în care sapă cârtiţa este faptul că… lasă urme. Muşuroaiele. E drept, cârtiţa la care mă gândesc ar vrea ca acele muşuroaie să apară şi să fie considerate… realizări. Construcţii. Şi mulţi cad în capcana asta şi le privesc ca atare. „De ce eşti rău şi spui că sapă? Tu nu vezi ce muşuroaie frumoase face?” Aşa o fi? Cu siguranţă că ne vom schimba impresia cu prima ocazie când ne vom împiedica de o asemenea „construcţie”…

Dar… ce mai ştim despre cârtiţe? Păi, de exemplu, că au auzul şi mirosul foarte fin. E nevoie să spun că ştiu şi să profite de calităţile acestea? Dar cum să nu profiţi când poţi mirosi orice… oportunitate. Oportunitate de ce? Ei, să nu fim naivi! Poate fi vorba de un… culcuş mai comod. A, că acel culcuş se poate numi şi altfel… Dar, vorba cuiva… „să nu dramatizăm”!

Cu auzul e o altă poveste. „Am auzit că…” e de obicei introducerea cu care se începe… o nouă galerie. În care e foarte probabil că dacă intri, te rătăceşti. Ceea ce şi-a dorit, de fapt, cârtiţa. Dar nu e doar asta. Auzul o ajută pe cârtiţă să sesizeze pericolul. Poate de aceea e foarte înclinată să tragă cu urechea. Iar pentru asta nu se sfieşte să colinde toate galeriile. Şi poate că nu doar atât. Poate şi alte culcuşuri. Nu strică, dacă eşti o cârtiţă serioasă şi ştii ce vrei, să-şi faci chiar o echipă. Dar pentru asta trebuie să înveţi să-ţi pleci urechea la orice nemulţumire, la orice plângere şi strâmbare din nas. Şi, cum scriam mai sus, să ai şi mirosul dezvoltat.

Ce mai aflăm ? Aflăm că, stăpânită mereu de nevoia și pofta de mâncare, cârtiţa mănâncă orice vietate pe care o găsește săpând în pământ sau mai rar pe suprafața solului. Cu alte cuvinte… fără concurenţă! „Dacă vrei să sapi şi să-ţi găseşti un culcuş mai bun şi tu, te rog, nu pe «terenul meu»!” Destul de dur, (dar oare nu e dură realitatea?), luptele între cârtiţe sfârşesc adesea prin mâncatul învinsului. În fond, lupta pentru un culcuş nu e o joacă! Totuşi, de reţinut faptul că o cârtiţă mănâncă nu doar ce învinge. Deşi are gheare foarte puternice, în luptă le foloseşte mai rar şi, în general, luptă doar când se simte ameninţată. În rest, ghearele rămân „arma” principală pentru… săpat. Dar, apropo de pofta (de mâncare) a cârtiţelor. Am citit undeva că ţinute la post, fără hrană, mor de inaniție în numai 8-12 ore. Mă gândesc că o fi valabil şi postul altora, nu neapărat al lor. Dar asta nu în lumea animală. Oricum, de reţinut şi faptul că, dacă vrei să scapi de o cârtiţă, e bine să n-o hrăneşti! Înţelegeţi ce vreau să spun?…

Bun, ar mai fi multe de spus, dar, dacă e să ne oprim aici, cu ce informaţii ne-am ales. Păi, să recapitulăm:

– cârtiţa e specialistă în… săpat;
– e capabilă de proiecte aparent măreţe, deşi ele nu sunt decât nişte galerii menite să-i faciliteze accesul la un „culcuş”;
– lasă în urmă, ca semn al activităţii, „construcţii” numite muşuroaie;
– are auzul şi mirosul foarte bun, de unde şi capacitatea de a fi mereu informată şi gata să profite de orice oportunitate;
– e flămândă mereu;
– cârtiţele, când ajung în conflict, se mănâncă între ele (de reţinut!);
– are gheare foarte ascuţite, deci sunt periculoase;

Ei, şi-atunci, cu atâtea calităţi, să te mai miri că în general cârtiţa se consideră un cvasi-specialist?

Totuşi, să nu uităm: se poate scăpa de o cârtiţă prin post. Eu zic că nu doar al cârtiţei… Dar, fiindcă eu sunt o fire… blajină, mă întreb dacă nu există metode de domesticire? De ce să scapi neapărat de ea? În fond, la atâtea calităţi cârtiţa ar putea fi chiar folositoare. Cu condiţia să nu ţină neapărat să fie… regele muşuroaielor!

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, constatări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Povestioare cu... mâlc. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Câte ceva despre un soi de… cârtiţă

 1. szromulus zice:

  Este foarte interesant ciclul de articole in care descrii diverse animalute 🙂 . Este interesant modul in care pornesti de la niste episoade din lumea reala, creezi un nivel de abstractizare, dupa care ne prezinti planul final. Evident ca doar tu stii „cazul” la care lucrezi.

  Majoritatea personajelor pe care le descrii au caracter polimorfic. In viata corporatista gasesc absolut toata gama de animalute, exact ca si in biserica 😀

 2. Walden zice:

  Va introduc unul din prietenii mei :https://www.youtube.com/watch?v=Qs2FUlPYiOw

 3. viorelchis zice:

  Un subiect excelent si incadrat bine in puterea metaforei !!!Faptul ca este asa putini inteleg realul mesaj si totusi in un cometariu gasim scris…;
  ……”După roadele lor îi veţi cunoaşte…”,deci nu trebuie sa fim surprinsi de tot ce se intimpla si de capacitatea „lupului si a cârtiţei”!!!!
  Acestea nu se pot imblinzi si nici sa le schimbi personalitatea si scopul lor pe acest pamint in viata pe care o traim!!!!Pretentii si dezvinovatiri mereu vor fi si din experientele traite ei mereu se slefuiesc si devin mai rafinati ….!!!Folosesc metode mai complexe si mai perfectionate pentru a isi continua viata pentru scopul dorit si mentionat…..”un culcuş mai bun”
  Cei mai multi nu inteleg si astfel cad,ajung folositi prin metode foarte complexe si inca cu zimbet pe buze …….iar pe urma cad victime ……. fara sa inteleaga cum de ajung sa sufere …..!!!Sunt multe de explicat si simplul verset din Scriptura ne atentioneaza de zeci sute si mii de ani….;
  „…….24. Caci se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi….”
  Sunt multe de explicat si se pot scire carti cu dovezi despre aceste lucruri ,dar credem ca problema ajunge rezolvata si „lupi , cârtiţle ” imblinzite?Ne inselam amarnic……..Si daca nu ajungem sa cunoastem faptele lor lupta e si mai slaba ,iar biruinta pentru multi ajunge de partea lor ……dupa cum a ajuns si pe timpul Domnului Isus ….chiar daca personal a explicat multimilor si ucenicilor ……Matei capitolul 23 …….!
  Traim in o lume in care degradarea din cauza imperfectiunii e foarte mare si „lupii ,cârtiţele” detin putere in punctele cheie …..Nu dorim sa credem si sa acceptam si astfel ne autoinselam la fel ca „scufita rosie ” si multe alte persoane reale si care nu sunt expuse sub puterea metaforei !!!Uitati-va si urmariti actiunile si legaturile !Uitati-va si la faptele reale ….nu doar la cele expuse in reclame pentru a-si castiga popularitate,incredere si sustinere………!Si „hotii ” de profesie sunt in locuri inalte si cu o mare putere de dominare asupra celor din jur ,chiar cu acte mari de caritate………,dar vedeti cum traiesc si cum obtin „banii si valorile ” in care traiesc …….Dealungul anilor am colindat si intilnit multe……. si pentru a supravetui in fata acestor persoane nu este deloc usor daca nu ajungi sa iii cunosti indeaproape ……Pentru unii galeriile cârtiţelor devin un adapost si lupii pentru ei sunt protectie …….asadar depinde de noi ce alegem !Si sa nu uitam bine de mesajul Domnului Isus .Alegerea e de partea noastra si sa stim cum sa ne protejam fiindca Domnul Isus spune….;
  „…13. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre.
  14. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi mancati casele vaduvelor, in timp ce, de ochii lumii, faceti rugaciuni lungi; de aceea veti lua o mai mare osanda.
  15. Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva….”
  Ferice de cei ce intleg aceste versete ………..!

 4. Walden zice:

  Vio , te intreb : de ce Dreapta Credinta nu-l linguseste abuziv pe Iisus Mantuitorul / Fiul Omului si Unicul Mesia , cu apelativul „domnul,” ??!!. „….. Domnul Isus in sus, domnul Isus in jos ,….. mister Isus in State, tovarasul Isus cetatean roman , asociatul Isus in bussines american ori UE, partenerul Isus in politica sectanta ori asociatii „non-profit” ,prietenul Isus in parcare, camaradul Isus la decolare si din nou : -„Domnul Isus” in imbratisari lingusitoare ,pe aeroprt, in sala cu valize mari, la aterizare !!!.. Nu suna cumva a falsitate si manipulare ,a linguseala siropoasa ,ce apasa mult prea abuziv pedala „domniei ” ??!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.