Atentat terorist… în tehnica guaşei


658x0_1foto

Recentele atentate comise de islamişti la Bruxelles par să readucă în discuţie atitudini şi opinii mai vechi…

S-au „încins” pe paginile de socializare discuţii în care „extremele” se întâlnesc din nou. Pe de o parte, cei care condamnă vehement islamismul ca promotor al violenţei teroriste, pe de altă parte acei „buni creştini” (ceea ce induce ideea că ceilalţi sunt „creştini răi”!), care promovează ideea că la aceste atentate trebuie reacţionat cu dragoste creştină.

Trăiesc tot mai mult cu impresia că nu doar am uitat ce înseamnă dragostea creştină atunci când clamăm principiul iubirii vrăjmaşului fără niciun fel de rezerve, nu doar că am uitat ideea „scuturatului prafului de pe picioare” sau a principiului „lipsei de răutate a porumbeilor şi a înţelepciunii şerpilor”, ci că ne complacem într-un soi de orbire prostească.

În Biblie există atât ideea concilierii, cât şi aceea a imposibilităţii ei. Biblia, deşi promovează evanghelizarea, nu exclude incompatibilitatea.

Între cei care încearcă o atitudine moderată faţă de agresivitatea terorismului islamic din Europa (şi, vai!, cum se uită femeile şi copiii ucişi cu bestialitate de grupări precum Boko Haram!) se aud voci care se străduiesc să atenueze oarecum caracterul de jihad islamic aducând în discuţie terorismul practicat şi de alte grupări din afara islamismului (IRA, ETA…).

Iar dacă se trezeşte cineva să aducă argumente bazate pe statistici, atunci intervine argumentul… iubirii creştine.

Încercam să răspund printr-un comentariu la câteva dintre aceste luări de poziţie, scriind:

„Una dintre metodele de a micşora importanţa unei probleme reale şi de actualitate este să o diluezi în generalitate. Aşa se pare că procedează toţi cei care încearcă să «minimalizeze» actualitatea terorismului islamic în generalitatea actelor teroriste comise în intervale mai mari de timp. Apoi, este uşor să menţionezi exemplul evanghelistic al lui Pavel, dar mai greu să îţi asumi şi riscul sfârşitului său. Teoria ca teoria…”

Mi se răspundea astfel:

„Că 90% din terorism e azi de proveniență islamistă nu trebuie să ne facă să devenim «totalitari» în gândire. E loc pentru nuanțe, dacă vrem un tablou complet. Pictatul cu nuanțe nu înseamnă «tablou diluat», ci «tablou exact».”

Altfel spus, dacă încerci să minimalizezi se cheamă că foloseşti… nuanţe.

Am încercat să atrag atenţia, folosind tot ideea tabloului, scriind că nu încerci să realizezi un portret pictând… peisaje.

A trebuit să revin cu acel comentariu, căci a fost şters. Probabil dintr-un alt fel de a gândi… totalitarismul 😀

Revenind însă „la chestiune”, trăiesc cu o convingere tot mai fermă că ne îndreptăm spre o tot mai accentuată „prostire” a creştinismului. Creştinul lipsit de atitudine, creştinul care nu mai are loc pentru opinii de atâta „dragoste”, dar care îşi manifestă toată această „politică” din confortul unui cămin cald sau al unei biblioteci retrase, folosind toată „mânia sfântă” pe care i-o pot pune la dispoziţie pixelii computerului.

Şi, când mă refer la „prostirea” creştinismului, mă refer nu doar la modul în care am tratat până acum agresivitatea islamismului (tot mai greu de trasat graniţa dintre „radical” şi „moderat”), ci şi la îngăduinţa pe care o arătăm şi am arătat-o acum faţă de toate politicile care au făcut din creştin un soi de „prostul satului” (se poate citi şi „al Europei” sau „al Americii”).

Cum ar putea explica un om cu mintea întreagă de ce e mai corect politic să accepţi implementarea „shariei” în oraşe occidentale, dar e incorect politic să citeşti Biblia ta în şcoală, ca să nu ofensezi?

Sunt unii care „pedalează” pe o idee aparent corectă şi totuşi foarte ciudată: „să ne bucurăm că nu trebuie să mergem noi la islamişti să-i evanghelizăm, fiindcă, iată, vin ei la noi.”

Tare aş vrea să văd cum poate fi evanghelizat un islamist care are brâul încins cu dinamită!

Nu spun că nu trebuie sau nu se poate face evanghelizare! Dar, ca să o faci, mi se pare (oarecum) important să fii lăsat să deschizi gura. Fără să-ţi curgă din ea sânge sau ultima suflare…

Până una alta, tare mi se pare mie că în loc să evanghelizăm ne lăsăm islamizaţi…

Într-o atitudine de dragoste creştină, evident…

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Simţul civic, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Atentat terorist… în tehnica guaşei

 1. nelu zice:

  Din pacate ,sunteti in situatia lui I. Botezatoru care striga in Pustia Iudeii.Si totusi pe el il ascultau multi oameni.Multumim pentru aceasta postare exceptionala.

 2. costica h zice:

  In Europa ca si Pe paginile Noului Testament, nu exista state crestine. Deci Europa nu este un continent crestin. Da, locuiesc multi crestini care au influentat oarecum aceasta parte a lumii.
  In cazurile cum sant cele de ieri, statele si instrumentele lor specifice trebuie sa actioneze cum scrie; Temete de cel ce poarta sabia, el exista ca sa pedepseasca raul.
  Ma tem insa ca ne aflam pe un topogan si nu mai putem da inapoi.
  In Sfanta Scriptura se afla ideea se ; Tu ii pui in locuri alunecoase, ps.73, cand va incepe sa le alunece piciorul, deut.32;35. Da sigur Dumnezeu cel bun nu a pedepsit pe poporul Sau folosind oameni buni. Situatiile arata peste masura de complicate precumsi vremurile in care traim.

  • marinelblaj zice:

   Costică, n-a spus nimeni că ar exista noţiunea de stat creştin, e doar o sintagmă care se foloseşte pentru a denumi un stat care aderă în majoritate la dogmele şi valorile creştine. Cândva Europa a fost preponderent creştină şi creştinii care au trăit pe „vechiul continent” (iată o altă sintagmă falsă în enunţ, căci nu e Europa mai veche decât celelalte continente, cel puţin privit geologic în mare, dar o sintagmă acceptată), deci, creştinii care au locuit vechiul continent nu au influenţat OARECUM această parte a lumii, ci foarte mult…
   Da, ne aflăm pe un tobogan şi vremurile sunt complicate. Doar că la vremurile acestea complicate majoritatea creştinilor sunt teribili de lipsiţi de orizont…

 3. Aici agreez si pentruca sunt lipsiti de orizont atat viata cat si relevanta mesajului aproape ca paleste si viata spirituala este saraca, lipsita de vlaga.

 4. viorelchis zice:

  Un subiect care aduce mari provocari si intradevar si evenimentele care apar aduc provocari ale vietii la unii foarte tragice…E greu de intles acest lucru …Dorim sub bagheta „religiei ” sa propagam crestinismul care aduce pace .unitate si fericire.Dar trist si dureros este ca dealungul secolelor vedem ca apar rascoale ,apar razboaie si cruciade!!!
  Oare de ce toate acestea????Dorim sa intelegem ?Se vede ca suntem incapabili si cineva foarte inteligent se foloseste din plin de aceasta propaganda !!!
  Ar fi bine ca intradevar sa fim adevarati crestini asa cum pretindem si ar fi bine sa nu ajungem doar amagiti !! De ce spun acest lucru ?Fiindca sub pretentia „crestinismului ” se creaza mari propagande in locuri care azi sunt afectate de razboaiele care le vedem si atunci persoanele inocente din acele locuri ajung sa emigreze …..,dar unele ajung bine educate si la fel tot sub cupola religioasa realizeaza ce se realizeaza in tarile in care razboiul face dezastru …..!Trist ,dureros fiindca se destabilizeza sisteme,economii ,industrii si se ajunge la mari tragedii !! Oare ura ,dujmania si dezastrul cedem ca e implementat de persoane simple ???Care sunt lipsite de educatie???? De „baieti” destepti care se folosesc de persoane mai putin inteligente ,ori care se folosesc de persoane care in grupul religios care se gasesc devin „fanatice” .Si astfel se ajunge la ceea ce vedem…
  Multi nu cred ca in religie se ajunge la asa zisul ” fanatism”!Si multi nici nu inteleg in ce consta si astfel avem de a face cu astfel de persoane….;
  ” …….Fanatism (din latină fanaticus) este un termen prin care se caracterizează atașamentul necondiționat al unei persoane sau al unui grup la o idee, doctrină, opinie sau la un scop, animat de un zel orb, fără să se țină seamă de eventualele consecințe pentru sine sau pentru alții.

  Principalele trăsături ale fanatismului sunt:

  Dependență nelimitată de o idee, ideologie, religie, considerate de individul fanatic drept norme absolute pentru întreaga colectivitate.
  Intoleranță față de alte opinii sau alte puncte de vedere, chiar dacă sunt demonstrabil pozitive, când aparțin altor partide, altei religii sau altor grupe sociale considerate ostile, fără admiterea nici unui compromis, după principiul: „Cine nu este cu noi este împotriva noastră”. Adversarii nu sunt combătuți cu argumente raționale, ci aduși la tăcere prin teroare sau chiar nimiciți fizic.
  Pierderea simțului critic în ceea ce privește propriile opinii sau convingeri, de cele mai multe ori situate în afara realității. Fanaticul este adesea agresiv și impenetrabil la o argumentare logică……Fanatismul se poate manifesta în diverse domenii ale societății – politică, religie – și poate deveni o manifestare de masă. În statele totalitare, fanatizarea maselor prin propagandă bine regizată („spălarea creierului”) servește ca mijloc pentru realizarea scopurilor politice și ideologice. În cazuri extreme, fanaticul își pierde instinctul vital de autoconservare până la sacrificiul propriei existențe, de ex. piloții japonezi „kamikaze”, atentatele sinucigașe ale fundamentaliștilor islamici și creștini. Fanatismul este la originea actelor teroriste.
  Nu rareori, fanaticii produc o asemenea impresie, încât sunt onorați ca eroi, preaslăviți ca martiri sau chiar venerați ca sfinți….”;
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Fanatism
  Deci …,suntem surprinsi de ceea ce vedem????
  Daca am fi cunoscut multe tari arabe care au prosperat si au fost locuri foarte frumoase in ceea ce au detinut si au fost devenite centre turistice pentru cultura ,civilizatie aparte si acum sunt distruse si in situatia care sunt ,nu am fi surprinsi de ceea ce azi apare….E foarte complicat subiectul acesta si greu de explicat in comentariu scurt….Daca adevaratii crestini ar fi crestini si nu ar fi farisei ,atunci am ajunge la pace ,am ajunge a respect reciproc ……! Insa vedem ca cine ridica o sabie si varsa singe ,ajunge sa se confrunte si cu ceea ce vedem ….Destabilizarile ,razboaiele ,conflictele sunt pornite de persoane foarte inteligente in mod firesc si prin scopurile egoiste ele prin rezultatele tragice pe care le vedem ajung la mari beneficii si in tactica lor atrag si grupurile religioase car fiecare la rindul lor declara pacea si mesajul divin ,dar fiecare se inarmeaza ,fiecare doreste sa subjuge…..si pentru un procentaj ca Iuda doresc sa beneficieze……,iar noi ajungem surprinsi de tot ce vedem …unii ajung atrasi in astfel de capcane si pe cand isi deschid ochii si inteleg ,e prea tirziu … 😦 😦
  Capcanele mereu sunt intinse de cei care ne conduc si cu zimbet pe buze doresc sa ne faca fanatici in sustinere si in propagarea mesajului pe care ei doresc sa-l expuna si prin multi devotati sa-si atinga scopul…..Si pe urma apar si cu explicatiile divine ,dar oare ne uitam si cunoastem viata ,scopul lor duplicitar????Doar sa ne amintim de cei care in trecut au lucrat cu „securitatea” si facandule jocul sub pretentia de „buni crestini ,chiar lideri unii” ,la ce sa ajuns ?Si cati au murit ,disparut in torturi si in chinuri?
  Azi credem ca e mai diferit?E mai complex si cu tragedii mai mari !!Si datorita tehnologiei ajungem usor si repede la informatii!!!
  E dureros ,e tragic ca se ajunge la asa ceva si nu se ajunge cu adevarat la pace,unitate si colaborare!!! Atita timp cat asa pretinsii „crestini” creaza cele mai sofisticate armamente de distrugere a umanitatii,nu vom vedea pace si nici liniste !Destabilizarea va ajunge si mai mare si la un moment dat la al treilea razboi mondial!!! Si multi crestini si alte persoane din alte religii o sa ajunga in mari tragedii ….Tot nu am invatat inca nimic din puterea si extinderea Imperiilor care in vietile noastre au ajuns sa se perinde la putere si sa conduca acest univers….MUlti nici nuintelegem sub ce putre imperiala traim si cum isi manifesta puterea pina inca e la putere si nu ajunge la decadere….!Daca am citi Scriptura nu am fi surprinsi de ceea ce seintimpla in viata de zi cu zi ….,insa multi suntem falimentari in cunoasterea ei si cei mai multi ajung in putere de „fanatism” si atunci si rezultatele sunt pe masura….. ….:( 😦 Iar „unii lideri” se bucura ca pot inca sa ajunga la rezultatle pe care si le doresc ….!!Ar fi bine sa ne trezim si sa vedm cu adevarat ce se intimpla in jurul nostru ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.