Pilda fiului… sfidător ?


e94694822b04345424c7a250bd7f7f65sursa

Într-o casă erau doi fii. Unul mai în vârstă, căruia tatăl i-a dat în grijă toată gospodăria, şi unul tânăr. Şi neliniştit (că aşa-s vremurile moderne).
Într-o zi, fiul cel tânăr, neliniştit fiind, s-a gândit să-şi ia (nu să ceară!) partea lui. Nu de avere. Ci de „argaţi” care să lucreze în gospodăria lui.
Argaţii sunt uşor de lămurit. E destul să le vorbeşti despre cât de aspru se poartă stăpânul cu ei şi cât de bine le va fi în noua gospodărie.

Dar…

O fi fost tânărul nostru fiu… tânăr, însă neliniştea lui era una din acelea care nu duc neapărat la nerăbdare. Drept pentru care nu s-a grăbit deloc. Fusese învăţat într-un loc unde muncise înainte că nu e neapărată nevoie să „dai cu bâta în baltă”, că peştele oricum vine la momeală. Aşa că a amânat cererea privind partea lui.
Drept pentru care s-a mulţumit să arunce momeala. De regulă momeala o muşcă doar două categorii de peşti. Cei flămânzi şi cei naivi. Asta dacă vorbim despre peşti… La oameni e altfel. Respectiv, categoriile sunt mai multe. Între ele şi cei bine intenţionaţi. Tot un fel de naivi…

Dar să ne întoarcem la tânărul nostru neliniştit. Ştia că pentru a se descurca în viitoarea nouă gospodărie trebuia să înveţe câte ceva despre un asemenea… business. Am spus business? Mă iertaţi, graba…
Drept pentru care s-a arătat foarte interesat de studii. E nevoie de studii ca să conduci o gospodărie nouă. A, nu neapărat pentru gospodărie în sine…
Ei, interesul acesta a fost prima momeală. Şi ea a funcţionat. Şi nu oricum. A prins… peştişorul de aur. Asta da… „pescuire minunată”!
Numai că, puţin mai târziu, foarte puţin mai târziu, peştişorul de aur se va trezi… vândut. Pe treizeci de arginţi. Ei, nu chiar numai treizeci, şi nici simpli arginţi, ci din aceia cu Franklin…
Şi uite-aşa în mintea tânărului nostru neliniştit s-a născut ideea propriei gospodării. Avea de-acum diploma de „calificare” pentru marele business. Mai trebuiau argaţii în noua gospodărie. Căci nu poţi înfiinţa o gospodărie de unul singur. Şi nici nu te poţi mulţumi să fii clăcaş pe „pământul” încredinţat altcuiva…

Ce s-a mai întâmplat mai departe cu tânărul nostru neliniştit, se ştie…

Ce va mai fi… cine ştie?

Iată însă că povestea nu se opreşte…

Mi-am amintit de ea citind un articol… Prima dată m-am amuzat citindu-l. Apoi mi-a trecut zâmbetul…

Căci m-a cuprins o amărăciune foarte mare ascultând o mărturisire tardivă…

Să fie articolul o coincidenţă? Să fie mărturisirea sinceră? Sau e altceva?

Oricum, cât despre „argaţii” primitori şi iertători… „ferice de cei împăciuitori…”

 

În fond, pentru Dumnezeu nimic nu e imposibil.
Aparent, nici pentru unii oameni.
Aparent…

 

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări... stânjenitoare, Biserica, constatări, Mioritice, Pe gânduri, Povestioare cu... mâlc, Sare... amară, Zâmbet sau rictus?, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Pilda fiului… sfidător ?

 1. Paul M zice:

  Oare „tanarul nostru nelinistit” incearca sa se reconcilieze doar cu cei aflati la 2 metri sub pamant? Dar cu fratele pastor Daniel Chiu? Sau cu cei de la Metanoia? Exista vreo incercare de reconciliere?

 2. costica h zice:

  Am auzit de eveniment, ca doar asta s-a vrut sa fie. Nu stiu cine a avut nevoie de asta, fiul acesta nu a aratat nimic din ce se poate numi pocainta si cred doar ca a vrut sa fie ceea ce este de fapt.
  fratii din Maranata nu as crede ca au de castigat nimic; ei inca sant in cautare dupa plecarea lui Doru Popa. Domnul sa aiba inca mila de ei si de noi!

  • marinelblaj zice:

   Hm… Costică dragă, eu cred că ştiu cine a avut nevoie… Rămâne de văzut dacă am intuit bine şi CE… 😉
   Cât despre fraţii de la Maranata, sunt convins de buna lor credinţă şi de bunele intenţii, îi cunosc pe cei mai mulţi, dar…

 3. Pingback: Opinca plutitoare | Vindecătoru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.