Anei Valentin – un interviu nepublicat – enigmele lui Mike Olari


Cum mă aşteptam, înregistrarea interviului realizat de Mike Olari cu Anei Valentin este irelevant. Nici nu-mi vine să comentez prea mult pe marginea lui. Un om bătrân, presupus colaborator al Securităţii (după spusele lui Liviu Anei), pe alocuri incoerent şi obsedat de anumite lucruri, dar ocolind altele…
Cine poate ştii adevărul? Şi cine îl ştie, cum îl poate dovedi? Omul acesta va duce cu el în mormânt o enigmă ca multe altele. Dacă enigma aceasta se va dovedi a fi fost o folosire a sa de către Securitate, de care el nu a fost conştient, atunci mi-e milă de el… Dar dacă enigma se va dovedi a fi fost trădarea semenilor, atunci mi-e milă de veşnicia lui. Oamenii pot fi păcăliţi. Dumnezeu nu.

Dar…
Ce să înţelegi de la un om care povesteşte cu nonşalanţă detalii intime despre fosta lui soţie, despre un om care spune senin că a plâns când a murit Codreanu, deşi susţine că apartenenţa sa la Frăţie a fost o rătăcire a tinereţii, care se declară nepreocupat de aurul familiei în care a intrat? Care spune că era vizat de Securitate datorită apartenenţei la Frăţia de cruce… Cum a ajuns el în organizaţia asta şi totuşi pastor la cinci biserici în zona Alba? Undeva în episodul 3 relatează despre un anume inginer care, tot fost membru în tineretul legionar, ar fi fost închis „tot fiindcă a fost legionar”. Să deducem de aici că şi el a ajuns în temniţă „tot că fost…” sau din cauza incidentului de la stomatologie?

Interesantă mi se pare ideea indusă că a fost pus să semneze hârtii în alb, pe care, lasă să se înţeleagă, fără să o spună direct, Securitatea putea să completeze orice…

Aş mai remarca un detaliu. Un om care îşi justifică semnăturile date Securităţii prin frică, nu e deloc fricos să se ocupe de un adevărat comerţ cu tablouri cu versete biblice, afacere care se pare că mergea foarte bine. Sau era oare ocupaţia asta un motiv de a intra în casele credincioşilor? Mai ales că închiderea pretinsă de la Arad (nici de la aceea nu sunt dovezi?) arată din nou a fost plin de frică. Apoi, mi se pare tare ciudat ce om de succes se pretinde a fi fost după incidentul cu Securitatea. Vezi în acest sens şi serviciul la deratizare unde avea contracte de „putea da şi la alţii”…

Oricum, cine a citit povestea lui Walden de pe blogul lui Răsvan va constata că foarte multe informaţii date de Walden se bat cap în cap cu cele ale tatălui său.

Dar, mai presus de toate, deşi nu sunt psiholog de profesie, cel mai interesant mi se par de urmărit inflexiunile vocale la unele răspunsuri. Trecerea de la plâns la tonul calm şi rece… sau sunt eu prea suspicios?

Una peste alta, interviul are câteva meandre, aşa „plat” cum pare, inodor şi incolor şi datorită „reporterului” care, să-mi fie iertată bănuiala, cred că a venit să ia acest interviu lui Anei Valentin pentru cu totul alte motive decât cele declarate, adică împăcarea dintre fiu şi tată, cea mai bună dovadă în acest sens părându-mi-se chiar nepublicarea interviului pe blogul personal, deşi părea potrivit relativ intenţiei cu care a fost realizat. Chiar aşa, de ce?

În cele din urmă, în ceea ce mă priveşte, aş fi foarte interesat de comentariile lui Walden pe marginea acestui interviu… Deşi nu este singurul care ar avea ceva de spus.

Poate ne dumirim…

Dar, iată interviul, aşa cum l-am primit fragmentat în cinci părţi a câte aproximativ 30 minute fiecare, chiar de la Liviu Anei.

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Biserica, Mioritice, Pe gânduri, Simţul civic și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Anei Valentin – un interviu nepublicat – enigmele lui Mike Olari

 1. iosif, zice:

  „Praf în OCHI”.:)
  Nici coada „sarpelui”nu se distinge,decum corpul si „capetele încor(n)onate,” ce guverneaza pamântul prin religiile unite cu politica si „Mamona” ce formeaza un sistem complex si „tainic” al „faradelegii”,conspiratie ce are radacini în „Eden”,si s-a perpetuat din generatie în generatie pâna în zilele noastre,iar cei ce lupta azi împotriva acestui sistem,sunt prea putini,si fricosi …

 2. viorelchis zice:

  Gasim scris …….”Un om bătrân, presupus colaborator al Securităţii (după spusele lui Liviu Anei), pe alocuri incoerent şi obsedat de anumite lucruri, dar ocolind altele…
  Cine poate ştii adevărul? Şi cine îl ştie, cum îl poate dovedi? Omul acesta va duce cu el în mormânt o enigmă ca multe altele. …”
  Da asa este ….! Intradevar singurele dovezi se mai pot gasi doar in dosarul de la CNSAS…..si aceste dovezi poate sunt in o foarte mica masura ….!!!Iar cel care cu adevarat poate ar obtine alte informatii ar fi fiul sau „Walden”…care ar putea sa-i faca o vizita cat mai este in viata si constient!!!Si totusi vedem ca unii sunt divulgati si se si dau numele de acoperire ..;
  …”LISTA in ordine alfabetica cu cativa pastori baptisti colaboratori si numele lor de cod (evident mai sunt si altii):

  Balgradeanu Constantin – STANGU IULIU
  Barbatei Pavel – PAVELESCU
  Bolea Ionel – IONESCU VINTILA
  Bunaciu Ioan – IVAN, BACIU
  Cure Simion – BL.C; LICA MARIN
  Dugulescu Petru – DAVID STEFAN
  Găvăgină Ieremia – PETRESCU
  Gheorghita Nicolae – SANDU; GEORGESCU; POPESCU
  Husanu Mihai – MIHU
  Mara Cornel – TURCU
  Megyesi Iosif – BOROS
  Nicolae Covaci – IONESCU
  Popa N. Petre – PEPO
  Stanca Ioan – BARBU
  Talpos Vasile – PROFESORUL
  Tanc Aurel – CRISAN
  Truta Ionel – TRAIAN IONESCU
  Ton Iosif – CRISTEA IOAN; MICU VICTOR
  Tunea Ioachim – FAGURE, PASTORUL…
  …….Si din comentariu aflam si alte detalii…;
  „….Numele conspirativ al tatalui meu a fost tot Barbu”. L-ai sarit.
  De fapt a avut doua nume [conspirative], la schimbarea localitatii de resedinta se schimba numele conspirativ. Asa se explica faptul ca unii au avut mai multe nume conspirative.
  De asemenea, erau nume conspirative de interior si de exterior. Unii care au lucrat la exterior, la externe [pentru DIE-SIE], aveau nume conspirative separate si dosarele [lor] erau separate.
  Se mai intampla ceva, pentru activitati si domenii diferite de informare erau nume separate, domeniul eclesial versus domeniul academic sau politic etc.
  Foarte interesant..
  Inteleg ca se va incheia dosariada. Anul viitor vom asista la restrictionarea accesului la dosare [la CNSAS]….”
  https://groups.yahoo.com/neo/groups/strajerul/conversations/topics/2093
  Deci e greu sa gasim adevarul ,din moment ce nu sunt dovezi …….!Iar aceste dovezi se vede ca sunt tainuite si inca niciunul nu a ajuns sa scoata dosarul de la CNSAS si sa se fotografieze paginile care sunt la dosar ….Eu in comuicarea pe care am avut-o cu Anei Valentin nu a fost una de marturisire si nici una de interogare….!Doar o vizita pentru cei in virstra si la dorinta lui Walden…..
  Iar din inregistrare se poate intelege doar un fragment al vietii pline de enigma pe care a trait-o in cei peste 90 de ani de viata…….Ar fi interesant sa cunoastem cum a ajuns in ” Frăţie „chiar daca”…susţine că apartenenţa sa la Frăţie a fost o rătăcire a tinereţii”Inrolarea sa dovedeste ca a fost o persoana inteligenta si cu multe conectii ….Ia placut aventura vietii si a dorit sa profite din plin de orice posibilitate pentru a ajunge remarcat si sa ajunga la anumite beneficii prin pozitiile ce a ajuns sa le detina!!!
  Iar cat despre vizita mea ,sincer sa fiu ….chiar asa am crezut ca va fi ..” împăcarea dintre fiu şi tată”,dar se vede ca in puterea timpului au ajuns sa iasa la iveala lucruri noi ……!Deci pentru mine toate acestea sunt un nou episod cu o unica experienta din care am invatat ceva…”Oamenii pot fi păcăliţi. Dumnezeu nu…”
  Dar cum au fost atunci oamenii păcăliţi,tot asa snut si azi păcăliţi si inca cu zimbetul pe buze ….si cu mari pretentii ,iar cei mai multi nu inteleg cum si din ce cauza!!! Iar daca se aduc explicatii cu dovezi ….ce credem ca se intimpla? Si cum reactioneaza cei prezenti cand faradelegile si inselaciunile ajung expuse??? Unii nici nu doresc sa le acceseze sa le inteleaga ,iar altii te caracterizeaza in un mod aparte ……Asadar fiecare generatie in acest sistem corupt ,imperfect ajunge la provocari dupa cum este scris in simplul verset …”24 Căci se vor scula Hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, pînă acolo încît să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi..”Ferice de cei care inteleg mesajul si nu ajung inrobiti si folositi de cei descrisi ……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.