Bocet pentru Cristi Țepeș


Eu n-am avut ocazia să-l cunosc pe fratele Cristi. Am urmărit, rar, câteva emisiuni realizate de dânsul şi am apreciat în special sinceritatea abordărilor sale. L-am cunoscut însă, cred, destul de bine pe fratele Cruceru şi pot să înţeleg exact ce a simţit scriind aceste rânduri… Nu am găsit nicăieri, în mulţimea de reacţii la aflarea zguduitoarei veşti, rânduri mai sensibile… Fratele Cristi e acum sus… gândul îmi este la copiii şi la soţia dânsului… O, Doamne…

Marius Cruceru

Cînd am aflat am strigat: NUUUUUU, NUUUUUU, Doamne, nu pe Cristi! Aveam eu o listă pentru Tine, începînd cu mine, dar nu Cristi!!! Știu că știi ce faci, dar n-ai mai fi putut întîrzia cîteva clipe din acelea de veșnicie pentru a ne lăsa lumea un pic mai senină și mai frumoasă cu sufletul acesta de copil mare?

sursa facebook sursa facebook

Am luat masa de Crăciun împreună. Anul trecut! A venit la Oradea și ne-am bucurat cîteva ore de discuții, glume moldovenești și cîntece. Ne-a cîntat, ne-a recitat! Ne-a umplut inima de cer senin în mijlocul iernii și de căldură în înfrigurare. Pe Cristi nu te poți supăra. Zîmbește larg și te cufundă în îmbrățișări la pieptul lui imens. Întotdeauna a fost un copil mare. N-am întîlnit bărbat mai sensibil! Niciodată!

Ci mai faci, dragule!

Zîmbea și mă acoperea ca o dună. Apoi vorbea de Domnul Isus. Mai înainte de orice.

Vezi articolul original 350 de cuvinte mai mult

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Bocet pentru Cristi Țepeș

 1. felix1957 zice:

  Stii Marinel cand ti-am scris in perso de un vidéo publicat de cei de la Crestin Total.ro
  destul de sumar (ziceam atunci sfidator de superficial ) si mai pe urma am aflat de autor si tragedia lui imi venea sa-mi retractez vorbele rostite cu usurinta, dar…nu se mai poate !
  Trist si dureros, iti plange sufletul de jale si strigatul lui fr Cruceru il gasesc justificat
  Multe tragedii de felul asta mi-a fost dat sa le aud in ultima vreme !
  De ce-i asa, o stie El ?!

 2. Dragă Marinel, nici eu nu l-am întâlnit, dar am vorbit la telefon, cu câţiva ani în urmă (poate doi, poate trei, nu mai ştiu… timpul trece atât de repede, încât…).
  Mi-a spus că îi place cum scriu pe blog şi că mă pierd degeaba în fleacuri, că ar trebui să scriu ceva esenţial, să scriu despre cei care au fost mari în credinţă.
  A rămas ca un soi de proiect între noi… Îl admiram, văzusem câteva emisiuni de-ale sale la TVR 2, era de-al nostru şi avea o voce caldă şi un entuziasm copleşitor.
  I-am explicat că sunt mult sub ceea ce credea el despre mine. Îmi amintesc că m-a încurajat şi m-a lăsat să meditez.
  Ţin minte, ca prin vis, că avusese în minte proiectul acesta pentru mai mulţi, să facă o echipă…
  N-am făcut nimic, aşa cum nici acum nu fac nimic… Cristi Ţepeş s-a dus şi era din leat cu mine.
  Abia acum realizez ce am pierdut atunci… Măcar să-l fi căutat, să fi stat de vorbă…
  Citesc despre el şi văd ce fel de om a fost.
  Nu ştiu de ce trebuie să se întâmple asta după ce omul nu mai este.
  Ştiu, e vina mea, din cauza felului meu tâmpit de a fi.
  În Cristi, dragostea dăduse în pârg şi Dumnezeu l-a desprins înainte să cadă şi să se strivească.

  • marinelblaj zice:

   Foarte frumos ai spus: „În Cristi, dragostea dăduse în pârg şi Dumnezeu l-a desprins înainte să cadă şi să se strivească.” Încep să mă copleşească şi pe mine întrebările… Prea multe se întâmplă…
   Cât despre scris… îţi aminteşti, cu siguranţă ce ţi-am spus şi eu. Dar nu la îndemnul cuiva trebuie să înceapă cineva să scrie. Vezi tu, o carte e un alt fel de a te minţi. Chiar spunând adevărul… Nu uita însă, spuneam cu ani în urmă, un DAR nefolosit la timp devine odată cu scurgerea anilor un imens ÎNSĂ!

  • barthimeu zice:

   Îmi place Cristiane cum scrii despre Cristi!
   Poetul din tine nu moare. Și e bine!
   Nu știu cum se face, dar parcă Dumnezeu a turnat cu găleata versului poetic mai mult peste Moldova, decît peste restul României.

 3. Iosif zice:

  Operele de arta devin recunoscute si apreciate,doar dupa ce autorul lor trece in vesnicie. Generatia conteporana cu autorul operelor,intra intr-o competitie verbala de apreciere ,pentru a-si etala indiferenta trecuta,prin regrete ipocrite,insa… „scopul scuza mijloacele.”
  Daca cineva s-a suparat pentru cele scrise ,il rog sa ma ierte,insa,cu toate ca personal, nici macar nu am auzit de Cristi Tepes,sunt putin revoltat pe toate blogurile,ce mediatizeaza si elogiaza (post mortem),anumite persoane (in general modeste) iar cat acestea sunt si activeaza printre noi,nimic despre acele persoane. In schimb,nonvalorile,ce ocupa functii eclesiastice importante,sunt elogiate,slavite si laudate,pe toate mediile de informare in masa,mai ceva decat pe Cel ce merita toata slava,cinstea si gloria,Hristos Isus .
  Fiti binecuvantati

  • marinelblaj zice:

   Dreptate ai, Iosif, mare dreptate!

   • Iosif zice:

    Nu, draga Marinel,nu am dreptate,si nici nu caut dreptate ,in aceasta lume dezumanizata,de Mamona,cu ajutorul cliseelor aparente,artificiale,lipsite de valoarea naturala a partasiei dragostei autentice in Hristos Isus,de legatura Duhului Sfant,ce tine „madularele” unite intr-o dragoste sincera,neprefacuta,practica,manifestata fata de frati in credinta ,si fata de toti semenii nostri,indiferent de starea,pozitia si rolul,ce il detine in societate,deoarece ELnu face deosebire intre oameni.
    Dreptatea si dragostea absoluta,sunt exclusivitatea Cuvantului lui Dumnezeu.
    Dreptatea si dragostea omului,sunt relative,si doar El,Cuvantul,ne poate duce spre desavarsire,daca staruim in El.
    Fiti binecuvantati.

    Fiti binecuvantati.

   • Are şi nu prea are. În ceea ce mă priveşte, am reacţionat, în 2013, când emisiunea lui Cristi Ţepeş a fost scoasă de pe grila de programe TVR 2. Am postat un material care se intitula „O ţeapă pentru Cristi Ţepeş”. Textul era acesta:
    „I s-a interzis lui Cristi Ţepeş să mai facă emisiuni la TVR 1?
    De cînd şi de ce?
    La aceste întrebări, domnia sa a postat pe facebook, drept răspuns, videoclipul de mai jos.
    Poate fi luat drept o confesiune de credinţă, trecută, cu măiestria pe care i-o cunoaştem, prin ochiul neîndurător al betacam-ului, cum tot atît de bine poate fi şi testamentul pierdutei noastre libertăţi.
    Într-o lume a trecerilor (şi petrecerilor), Cristi Ţepeş este, pînă acum, un simbol neclătinat al permanenţei.”
    şi videoclipul făcea parte din postare.
    Aşa că domnul Iosif să fie smerit când vorbeşte unde nu se pricepe. Biblic ar fi să facem, fiecare, ce ne-a dat Domnul în dar: unul să scrie, altul să predice, altul să pună faianţă, etc.
    Când această ordine este nesocotită, avem parte de oameni care se pricep la toate şi nimic.
    Iosif poate să fie un om foarte credincios, dar ar trebui să se mai şcolească, înainte să judece şi să generalizeze unde nu cunoaşte.

 4. Iosif zice:

  Daca va tratati si pacientii,la fel cum tratati comentatorii pe blogul „vindecatoru”, asigurarea „malpraxis”(faute professionnelle),va e de mare ajutor.
  Va multumesc pentru observatiile favorabile,fratesti,si va asigur de toata stima si aprecierea mea.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze pe d-voastra, pe toti cei dragi ai d-voastra,precum si pe toata „breasla” careia apartineti.

  „Si chiar daca as avea darul prorociei si as CUNOASTE TOATE TAINELE SI TOATA STIINTA,chiar daca as avea toata credinta,asa incat sa mut si muntii,si n-as avea DRAGOSTE,nu sunt NOMIC.” (1Corinteni 13:2)

  Fiti binecuvantati.

 5. Iosif zice:

  Erata
  NIMIC

 6. Elisei C. zice:

  Un om minunat.L-am cunoscut m-a tinut in brate cind eram copil prin anii 80.Venea in casa in care parintii mei stateau cu chirie in acei ani negri ai comunismului,cinta intr-un quartet din care facea parte si taica’miu. Cristi avea o muzicuta mica rotunda si m-a punea sa suflu.Cristi Tepes ramine in amintirile mele din copilarie ca acel om mare mereu zimbitor.Ultima data cind l-am intilnit m-a strins in brate si m-a intrebat:”Dragule, ce face tata?”…Ii pasa de cei rataciti…L-am iubit si cred ca toti cei care l-au cunoscut l-au iubit…O sa imi fie dor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.