Tâlharul milostiv – Guest post – VASI DUMA


Jonah and Comfort

foto

Am pus Ierusalim în pungi. Din plastic. Apoi am făcut cerere să ni se asfalteze drumul spre Ierihon, să coborâm lin, să nu simțim degradarea. Şi n-am mai simţit nimic…

În sacoșe am pus Templul, cântările treptelor, Paștele, jerfta de seară…

Visul nostru a devenit umbra palmierilor, răcoarea penumbrei, confortul simțurilor, tihna existenței.

Pe drum, tâlharii ne-au arătat legitimațiile și am devenit repede prieteni. Ne-am zis: „tâlharii nu sunt răi, sunt doar altfel; de fapt de ce să numești «tâlhari» niște oameni care nu au avut un mediu bun, … şi-apoi, cuvântul «rău» este… prea rău.” Am căzut la târg: le-am dat Templul în schimbul confortului, harfele în schimbul clipei, sufletul în schimbul trupului, veșnicia în schimbul timpului. De fapt, veşnicia în schimbul vremelniciei.

Acum locuim în Ierihon și stăm la umbra unui palmier alături de Iona și de tâlharii milostivi. Pe samariteanul milostiv l-am abandonat pe drum; plângea pentru că nimeni nu mai voia să fie pansat, nimeni nu se mai considera rănit, nimeni nu mai voia vindecare și alin. I-am spus că lumea a devenit egală, că nu mai există oameni bolnavi sau tâlhari, răniți sau sănătoși. Egală cu ea însăşi.

Cât despre han, i-am spus că l-am demolat deoarece fiecare „s-a realizat”, toată lumea e împlinită, fiecare are palmierul lui.

Nu știu de ce, dar autoritățile din Ierihon tocmai gravează o nouă tăbliță indicatoare pentru oraș; scrie pe ea: Sodoma și Gomora!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Tâlharul milostiv – Guest post – VASI DUMA

 1. Indy zice:

  . . . iar taman peste Ocean ,in Arizona, in canicula ondulatorie si torida a desertului ,Pasarea Phoenix s-a (re)ntrupat „non-profit” !.S-a renascut in arsita asfintitului , printre stanci de culori cromatice ,spini ,palamida si tepi de cactus si . . . „Cenusa Scanteietoare a Bunatatii de Oxford „!

 2. Indy zice:

  Close ! Cand mioriticii nostri din diaspora au alunecat vertiginos si ireversibil in aceasta plasa artizanala de macramé, in aceasta criza, cand un „mogul”, un Gamalie(l) si’ un „guru-charismatic”, reusesc simbiotic sa detina si sa mentina deplina putere si dreptul (la) de cuvant :http://www.premonitii.ro/archive/index.php?thread-19607.html. Un bolovan ce apasa si blocheaza logica , insulta intelepciunea si pe care nici Sisif nu-l mai rostogoleste din cale !

 3. Magda zice:

  Va invit sa ascultati si o marturie la botez, la cea mai mare biserica romaneasca din Chicago:

  Domnul sa va binecuvanteze viata, familia si slujirea, frate Marinel!

 4. Indy zice:

  L’am admirat inca din Gherla !. Prin anii 60 ‘ planuiam sa penetram Cortina de Fier impreuna !. (bine structurat corpore sano ,tip „titel- maghyar- culturistu’ ” ori cel urcat post-mortem , pe soclu ,la Baile Herculane ). . . Copilaria,pubertatea si adolescsnta ,ajutate de imaginatie ,de aventura si de dorinta nestavilita de a ajunge liber, m’au adus acum treizeci si opt de ani pe aceste plaiuri si meleaguri !.
  Iar sarmanul Sisif lovit de dalta destinului ,a poposit pe un soclu, resemnat in nemurire ,cu barbia rezemata’n dosul palmei !

  • marinelblaj zice:

   Indy, realizez abia acum că nu ţi-am spus bun venit în Cetate! Iertare! Dar… mai bine mai târziu decât niciodată…
   Interesantă imaginea Sisifului ajuns gânditor… Totuşi, dacă nu e cu supărare, lămureşte-mă cu cine plănuiai prin anii 60? S-ar zice că nu suntem departe ca vârstă… 🙂

 5. Indy zice:

  . . .cu Pavel ,baiatul pastorului Joldis . Titus Furdui a fost verisorul primar al mamei mele, -Tabita Furdui- nascuta in Rosia Montana . Vasile Furdui ,fratele bunicului meu din Sohodol, a fost ponierul baptist Vasile Furdui . .https://jurnalulflorentinei.wordpress.com/titus-furdui/ . .. Bunica Maria Marinca – Furdui ,nascuta in Avram Iancu- l-a avut invatator pe preotul Iosif Trifa ,intemeietorul „Oastei Domnului „.Clanul Furduestilor apoi s-a intins si in America ,sora lui Titus ,Melania s-a casatorit cu Ignatiu Vidu , doctor in Cleveland . Nu i-am intalnit aici in State niciodata . . . .

 6. cipriel zice:

  Reblogged this on cipriel and commented:
  M-a impresionat aceasta poezie, ascultand-o azi dimineata recitata la finalul predicii, chiar de Vasi Duma. Dumnezeu sa-l binecuvinteze cu intelepciunea necesara pentru a fi de folos mai departe urechilor care-l aud si ochilor care-l vad!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.