Triumful ignoranței tupeului sau a tupeului ignoranței: Dumnezeu crede și speră în tine! – un exercițiu de violare a elenei antice


Timp îndelungat mi s-a reproşat că am ceva „de împărţit” cu Iosif Ţon. Apoi că am ceva „de împărţit” şi cu cei care încearcă „spălarea” imaginii sale. După cum sunt acuzat că aş avea ceva „de împărţit” şi cu alţii care au luat-o pe alte cărări…
Ei bine, iată că a sosit clipa ca oameni mult mai îndreptăţiţi şi mai pregătiţi să ia atitudine, pe aceeaşi linie pentru care am avut parte de tot felul de reacţii… umorale.
Încă mai sper ca acest articol să nu rămână unul singular şi ca aceia care sunt în poziţii cu mai mare autoritate (scripturală, în primul rând) să ia în sfârşit atitudine.
Ca să nu se mai creadă că Blaj Marinel sau alţi „neînsemnaţi” ar avea ceva de împărţit cu cineva.
Adevărul este unul şi el nu se negociază. Nici măcar cu aceia care aduc în apărarea aberaţiilor pe care le produc trecutul… glorios!
Mulţumiri fratelui Marius Cruceru pentru acest articol!

Marius Cruceru

Atenționare: text mai lung, un pic tehnic, comentariile vor fi moderate. Da, acest text este un atac la persoană în măsura în care Pavel și Ioan ne dau exemple de întîmpinare a învățătorilor care aduc învățături false.

Îmi pare extrem de rău că trebuie să recurg la un astfel de text. Am sperat să nu mai fie nevoie. Îmi întrerup postul mediatic din cauza unui eveniment care mă privește oarecumva. Dacă ești mecanic, fie și mediocru, și vezi pe cineva, care nu se pricepe prea bine la motoare, dar are oarece vizibilitate, că ne sfătuiește cu sîrg, public, pe facebook și youtube, să ne punem 1 kg de zahăr în benzină, cam ce anume ați face? V-ați rosti în barbă: e treaba dînsului, să nu judecăm, Dumnezeul mecanicilor să își judece mecanicii?

Vă stricați motoarele, stimabili! Strig cît mă țin bojocii: ÎNVĂȚĂTURĂ FALSĂ!

Mă ocup de ceva vreme cu limba…

Vezi articolul original 1.552 de cuvinte mai mult

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Triumful ignoranței tupeului sau a tupeului ignoranței: Dumnezeu crede și speră în tine! – un exercițiu de violare a elenei antice

 1. szromulus zice:

  Este absolut clar ca Iosif Ton are o telogie deviata. Problema, in schimb, nu este de a fi „insemnat sau neinsemnat”, ci faptul ca Iosif Ton s-a format intr-o perioada istorica in care inca se conturau marile nume la noi in tara. El a fost perceput de multi ca o legenda. Acea perioada istorica este irepetabila. Chiar daca istoria este ciclica, un astfel de cadru, ca cel in care Ton a devenit cunoscut in mediul evanghelic romanesc, nu va apare de curand.

  Desi in zilele noastre exista universitati crestine la noi in tara, numele existente, in prezent, nu au sansa de a se ridica la acelasi nivel. Ca sa fac o paralela(sa nu fiu perceput gresit), dar de aceasta data pe un domeniu complet diferit de telogie. Nume ca cel a lui Steve Jobs, Bill Gates nu vor mai aparea. Nu pentru ca nu exista oameni de aceiasi valoare, ci pentru ca istoria nu mai ofera un astfel de context. Revenind la religie, teologii de valoare nu vor mai prinde un astfel de „val” ca sa isi poata ancora numele.

  Ca sa revin la idea initiala, lupta cu Ton, nu este o lupta cu el, ca individ, ci cu renumele pe care si l-a construit pana cand a inceput sa devieze. Trebuie inteleasa putin psihologia individului. Din memoria comunitatii nu se sterg usor astfel de nume, chiar daca se afla pe o latura total gresita in prezent.

  Pe de alta parte, nu sunt de acord cu calificativele „insemnat” si „neinsemnat” pentru ca NT pune bazele diferit. In medicina, IT, fizica se poate vorbi de nume mari, in religie exista un singur nume mare si acela ii apartine doar lui Dumnezeu. Apostolii, care erau cu totul indreptatiti sa se afirme nu au venit sa sustina ca ei sunt mari guru in teologie, dar teologii contemporani, o parte din ei desigur, isi doresc sa aiba doar covoare rosii in fata universitatilor. Cred ca este o desertaciune mare acest lucru si se datoreaza unei perceptii gresite de sine, si, probabil, doar o teologie goala nesustinuta de o relatie reala cu Dumnezeu. Exista un tipar a celor care au fost aproape de Dumnezeu si s-au departat, se pot observa multe exemple. Unul din ele ar fi cel al lui Saul. Lipsa relatiei cu Dumnezeu genereaza o personalitate lipsita de armonie. Multi teologi contemporani nici nu sunt interesati de acest aspect. Cred ca si in cazul lui Ton, realitatea spirituala din spate genereaza teorii gresite. Lumea spirituala din spate nu este o simpla joaca de copii, nu se rezuma la „is prezent la biserica duminica => rezulta ca sunt ok”.

  • szromulus zice:

   Nota: Datorita tendintei de analiza punctuala a comentariilor, vreau sa subliniez ca atunci cand vb de teologi in general, nu vorbesc de profesorul Cruceru. Este o persoana cu mult discernamant de la care am invatat foarte multe lucruri de-alungul anilor. Am facuta precizarea ca sa nu apara reactii nefondate in dreptul celor care nu percep un comentator in ansamblul lui, ci doar pe baza a una sau doua comentarii 🙂 .

 2. costica h. zice:

  cred ca la urma tuturor comentariilor si mai ales la capatul acestui articol se cuvenea o traducere si o explicatie corecta a acestui verset Gal. 2;20.
  Un text foarte des citat si dece nu foarte iubit de mine dar se de multi altii.

 3. Iosif zice:

  Pocainta nu reprezinta valorificarea si etalarea talentelor, mostenite ereditar de la parintii nostri,in scopul evidentierii sinelui,a punerii intr-o lumina favorabila a personalitatii sau persoanei,ci dezvoltarea perpetua a acestor talente ,transformarea lor in „talanti”,prin smerenie,umilinta si zdrobirea sinelui,prin ungerea Duhului,spre desavirsirea trupului Lui Hristos,a Bisericii Lui Dumnezeu autentica si curata,formata nu din multimea membrilor ,ci din madulare vii,legate strins intre ele in dragoste sfinta,printr-o interdependenta unele de altele,prin Capul, Hristos,care va conduce tot trupul,(Biserica) spre fericirea eterna.
  Daca deci,esti cu adevarat „madular” in Biserica,de ce trebue sa privesti spre rolul ce-l are alt „madular”,sa-l pizmuiesti ,si sa-ti doresti sa fii altceva decit ceea ce esti,in loc sa-ti indeplinesti acest rol cu dragoste neprefacuta, cu devotament sacrificator,intr-o continua dezvoltare a „talantului /talantilor” incredintati,spre folosul si beneficiul intregului corp,Biserica Lui Hristos.?
  Biserica Lui Hristos exista,nu e zidita din pietre moarte,ci pe temelia Apostolilor Lui Hristos,din pietre vii „cioplite” de mana Lui Dumnezeu,si fiecare „piatra”are un loc stabilit de EL,ZIDITORULsi CREATORUL tuturor lucrurilor percepute si nepercepute de capacitatea noastra limitata de perceptie.
  Ea,Biserica,nu e vizibila sau perceputa de cele cinci simturi,de intelepciunea si filozofia lumii,ci se afla intr-o dimensiune duhovniceasca,iar „madularele” legate intre ele prin singele Mielului Lui Dumnezeu,si prin cel de-al saselea simt,Duhul Sfint,

  „Si partile trupului,cari par vrednice de mai putina cinste,le imbracam cu mai multa podoaba. Asa ca partile mai putin frumoase ale trupului nostru capata mai multa frumusete,pe cind cele frumoase n’au nevoie sa fie impodobite. Dumnezeu a intocmit trupul in asa fel ca sa dea MAI MULTA CINSTE MADULARELOR LIPSITE DE CINSTE: pentru ca sa nu fie nici o deosebire in trup:ci madularele sa ingrijeasca deopotriva unele de altele. (1Corinteni 12:12-31)

  Fiti binecuvintati.

 4. Iosif zice:

  Sois béni,mon frère Indy,ainsi que toute ta famille.
  Psaume 119:63.
  Fiti binecuvintati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.