Cazul Titel Maghiar – o altfel de scăldătoare Betesda ?


sermon-may-5th-2013-john-51-15-a-poolside-proclamation

sursa foto

Am fost prins cu lucruri foarte importante în această zi… Printre ele, din păcate (sau din fericire?), şi acela de a explica unora, aici în Cetate, dar şi în particular, care a fost şi rămâne scopul demersului articolelor referitoare la „cazul Titel Maghiar.”

Dacă ar fi să-l rezum într-o singură frază, aş spune (şi sunt nevoit să repet!) că a fost dorinţa de a afla adevărul despre lucrurile care se ascund în spatele unei foarte, foarte urâte situaţii în care idei precum misiunea, rugăciunea, jertfa, au fost batjocorite. Trist, foarte trist…

Şi iată că după ce am avut parte şi de înjurături birjăreşti (evident, au trecut rapid la spam), şi de ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, am acum, când pot accesa din nou internetul, parte de o mare surpriză: un comunicat din partea pastorului Cristian Barbosu, publicat pe blogul bunului său prieten şi colaborator în toată această istorie (şi nu numai!), Mike Olari.

Aş vrea să vă mărturisesc că după ce am parcurs de două ori întregul comunicat mi-a venit în mod automat în minte episodul relatat de apostolul Ioan în capitolul 5. Vă amintiţi? O scăldătoare în care, din când în când, cobora un înger al Domnului şi tulbura apa. Era momentul în care, dacă sufereai de o infirmitate şi coborai în apa tulburată, te vindecai.

De ce mi-am amintit această relatare?

Să recapitulăm, într-o „cheie personală” toată istoria presupusului misionar, victimă al unui presupus atentat, Titel Maghiar:

– cineva, nu se ştie cine, dar pare a fi un clasic… personaj colectiv, inventează o poveste despre un atentat în Indonezia, în care, printre victime, se află şi un presupus misionar, care ajunge în comă.

– cineva (iarăşi nu se ştie dacă e persoană reală, dar se recomandă medic, deşi descrierea situaţiei ar face de râs şi un biet felcer de sat!), îl informează pe pastorul Cristian Barbosu despre atentat şi despre starea de sănătate a „victimei.”

– Cristian Barbosu susţine că a luat legătura cu tatăl lui Titel Maghiar (de unde deţinea informaţii despre acesta – număr de telefon sau adresă de e-mail dacă Titel nu pare să existe cu adevărat?). După ce a aflat mai multe amănunte despre „atentat”, între altele şi de la presupuşii colaboratori ai lui Titel (iarăşi, de unde datele de contact?), îl informează pe prietenul său, Mike Olari, care publică ştirea deja afişată pe site-ul bisericii conduse de Barbosu. De aici începe circul. Un circ iniţiat cu mult timp în urmă, după cum se pare. Cu ce scop? Cine ştie dacă vom afla vreodată…

– Gabriel Gorcea, liderul din Canada al Misiunii Speranţa, pare să fie şi el interesat de situaţie, căci avea un colaborator misionar tot în Indonezia, având tot numele de Titel, dar… Malnaşi. Se grăbeşte să publice şi el ştirea pe paginile personale. Greu de înţeles motivul confuziei cu Maghiar. Explicaţia cum că Malnaşi e nume maghiar mi se pare puerilă, dar… s-o credem. Ceea ce urmează pare desprins dintr-o comedie poliţistă. Gabriel Gorcea spune că a crezut în confuzia dintre Malnaşi şi Maghiar printre altele şi pentru că amândoi erau din Cluj, amândoi au trecut prin Seattle etc. Să-mi fie iertată întrebarea: dacă nu-l cunoştea pe Maghiar, de unde cunoştea detaliile acestea despre el? Despre Malnaşi înţeleg, căci era din misiunea Speranţa… Află şi despre faptul că alte surse laice care difuzaseră informaţia au infirmat ştirea şi atunci pare să-şi dea seama că nu e ceva în regulă. Nu mai intru în detalii, declaraţia sa poate fi ascultată.

De aici începe practic… dezmăţul minciunii. Căci toţi cei implicaţi, mă refer aici la Cristian Barbosu, Mike Olari, Gabriel Gorcea şi Titel Malnaşi (de reţinut că acesta din urmă pare să fi ştiut cu mult timp înainte de falsurile ce pregăteau marea minciună!) în loc să colaboreze pentru a demonta o poveste oribil de minuţios ţesută (cum avea să iasă la iveală pe parcurs) îşi descoperă brusc o a doua vocaţie: cea de detectiv! Lucru care, evident, complică şi mai mult situaţia, nu doar din cauză că speratele calităţi de detectiv (aici se pare că Gabriel Gorcea, mult mai puţin „titrat” decât ceilalţi, îi depăşeşte net!) se dovedesc inexistente, dar şi din cauză că, simţindu-se cu musca pe căciulă, fiecare în parte încearcă să tragă spuza pe turta lui, dând, mai mult sau mai puţin direct, vina pe… tabăra cealaltă. Mai mult, apar acuze ce trimit la concurenţă, la dorinţa de a submina activitatea celuilalt, ce mai, adevărate atitudini creştine! În paranteză fie spus, oare cum or colabora aceste misiuni creştine? Jalnică imagine!

Aşadar, Gabriel Gorcea, simţindu-se depăşit de situaţie, apelează la o… agenţie de detectivi internauţi (cine or fi, iarăşi e o enigmă!). Mike Olari e mai aprig. Întâi ameninţă că va da în vileag lucruri pe care le-a aflat şi pe care numai el le ştie, apoi bate în retragere, venind cu explicaţia jenantă de genul „şi ce dacă s-au rugat mii de oameni pentru un caz fictiv, important e că s-au rugat!” Cristian Barbosu tace. Probabil că în tot acest timp lucra (ticluia) un comunicat din care să iasă mai puţin şifonat. De ce şifonat? Păi, îngăduiţi-mi să spun că mi se pare incredibilă naivitatea cu care el corespondează, vorbeşte la telefon, ţine legătura, află noutăţi fără să realizeze nicio clipă că stă de vorbă cu fantome. Viitorul lider al unei organizaţii est-europene Harvest, cum se prezintă în interviul-odă de pe blogul lui Mike Olari, păcălit în cel mai ridicol mod de, între altele, o biată menajeră din Graz (dacă informaţia se va confirma până la urmă, această fată, Geanina, pare un personaj cheie în toată „afacerea”). Dureros!

Nu vreau să reiau toate observaţiile pe care le-a făcut atât de blamatul meu prieten, Răsvan, pe marginea comunicatului. Le puteţi citi şi singuri, puteţi analiza şi voi comunicatul…

Ceea ce vreau să explic este de ce m-a dus gândul la scăldătoarea Betesda…

Şi aici avem de-a face cu o scăldătoare. Adică un loc în care toţi… o scaldă. Dacă Gorcea s-a spălat pe mâini în scăldătoare şi a pasat tot cazul celor de la IBN, Barbosu şi Olari… se scaldă în continuare în explicaţii.

Ca la Betesda, şi aici s-au tulburat apele. Numai că, în vreme ce la Betesda le tulbura îngerul Domnului, aici, în cazul Titel Maghiar, un alt fel de înger le-a tulburat. Mai negru. Pe care unii îl văd alb în continuare.

La Betesda aşteptau vindecarea pe margine nişte infirmi. Avem şi aici nişte infirmi. Doar că infirmităţile acestora sunt de cu totul altă natură decât fizice… Trist pentru nişte lideri şi formatori de opinie!

Personaj principal în relatarea despre scăldătoarea Betesda rămâne Domnul Isus. El nu i-a dat brânci bietului olog în apă. L-a vindecat, pur şi simplu. Cred că e mare, mare nevoie şi în acest caz de mila şi de vindecarea Sa.

Cât despre căinţa exprimată în acel comunicat, îmi pare rău să o spun, ea pare să-i căiască mai degrabă pe „ticăloşii” care au vrut să-l distrugă pe Cristian Barbosu. Îngăduiţi-mi să nu cred în varianta asta. Nu de alta, dar ea implică nu doar o incredibilă presupusă naivitate ci, să-mi fie iertat, şi multă prostie… Ori, de aşa ceva nu-l pot bănui pe cel care clădeşte cu atâta minuţiozitate, de atâta timp şi cu atâta dispreţ pentru cei care i-au fost cu ani în urmă fraţi, un viitor imperiu.

Rămân la părerea, dincolo de adevărurile din spatele întregii poveşti, că cineva le-a dat brânci acestor lideri în scăldătoarea în care apa nu era tulburată, dar era rece. Şi, în loc să se trezească la realitate, caută fiecare cu disperare ori colacul de salvare, ori marginea scăldătorii, ca să iasă… curaţi şi vindecaţi, uitând că, aşa cum se pare, vor ieşi doar… uzi.

Ca unul care am căutat adevărul din spatele acestei batjocuri la adresa oamenilor care chiar vor să se roage pentru lucruri concrete, nu pentru aiurelile unor bolnavi spirituali, ca unul care nu pot şi nu vreau să rămân indiferent la tratarea cu atât de incredibilă superficialitate a ideii de misiune, misionar, mărturie, rugăciune, jertfă, îmi rezerv dreptul de a cerceta cu toată atenţia, din nou, comunicatul… de ultimă oră al lui Cristian Barbosu. Sunt acolo lucruri care mi-au sărit în ochi la prima lectură, dar pe care nu vreau să fiu acuzat că le-am trata superficial.

Şi nu în ultimul rând, aştept să se facă lumină de către cei care par să cerceteze mai în detaliu cazul, chiar dacă va fi vorba şi despre organizaţii oficiale. Deşi e un caz care aruncă o pată urâtă de tot pe o comunitate întreagă, petele de acest gen, reţineţi asta!, ies doar cu… adevăr!

P.S. Ca şi până acum, ştiu că voi avea parte de acuzaţii şi, cum s-a întâmplat azi, chiar şi de înjurături mizerabile şi ameninţări. Dar… ce adevăr e acela care nu costă? Şi-apoi, fiţi siguri, stimaţi „domni” care vă pretaţi la aşa ceva, că, fiind un om care a trecut cu bine, cu ajutorul Domnului, prin aproape întreaga epocă a comunismului, cu tot ce a însemnat ea, nu tremură nici la înjurături şi nici la ameninţări! Dimpotrivă, în loc să mă sperii, mă voi ruga pentru voi. Har încă există!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Cazul Titel Maghiar – o altfel de scăldătoare Betesda ?

 1. Val zice:

  Marinel,
  Chiar si Iosua impreuna cu toti liderii lui au fost pacaliti de un grup de oameni–sa nu mentionez ca iosua la vremea aceea era in cea mai buna. forma a sa spirituala.

  • marinelblaj zice:

   Val, aşa este, dar eu sunt deja sătul de atâtea scuze. Şi, dă-mi voie să spun că Iosua n-a fost înşelat… în formă continuată (ca să folosesc un termen juridic), cum a fost cazul de faţă…

 2. szromulus zice:

  Intr-o vreme aveam proaspat in minte imaginea lui Hudson Taylor si cata silinta si-a dat sa fie foarte bun in tot ce facea. Considera ca slujeste un Dumnezeu mare, unul care merita tot efortul nostru de a ne atinge si depasi propriile performante. Imaginea misionarilor nostri(cel putin a unora) mi-a creat multa repulsie. Fiind satul de situatia din bisericile nostre, de fata reala din culise, aveam (falsa) impresie ca in misionariat lucrurile arata excelent. Intre lupta unuia ca Taylor si ai nostri, ramane un huge gap, imposibil de acoperit. Nu imi place si nu mi-a placut niciodata munca facuta pentru Domnul la care se aplica rabat de calitate, pentru ca …”eh, deh, caci, pentru ca, ca sa vezi, ca sa auzi”…

  • marinelblaj zice:

   Romulus, cea mai gravă reacţie la tot acest caz va fi neîncrederea. Nu vor suferi atât de mult cei care s-au lăsat târâţi în toată această minciună, dându-i credibilitate prin numele lor, ci vor suferi adevăraţii misionari. Liderii precum CB, MO sau GG îşi vor vedea mai departe de ale lor, după ce se vor fi plâns că au fost înşelaţi, minţiţi, săracii de ei. Vor cere altora să fie mai prudenţi în vreme ce ei înşişi n-au fost în stare de aşa ceva… Cu siguranţă, de sac şi cenuşă nu se va auzi în tot acest caz… 😦

 3. lidieluptx zice:

  Si dupa ce si-au spalat mainile in scaldatoare, vor porni impreuna triumfatori pe bulevardul pregatit si nivelat mai dinaite, Panglica a fost deja taiata, startul a fost dat si incet, incet se vor alatura cei ce n-au avut curajul inca. Pazea Marinel, abia acum incepe puhoiul! Nu stiu de ce mi-a venit in minte Prorocul Ilie, care dupa o biruinta triumfatoare a fugit de frica unei femei in pustie. Si de-acolo a urmat rapirea. Nu te intrista Marinel, ci bucura-te ca venirea Domnului este foarte aproape!

  • marinelblaj zice:

   Lidie, poate că toată povestea asta a avut menirea să-i ajute pe unii să deschidă ochii, să vadă cine şi încotro îi conduce. Dacă nu o vor face, e problema lor, Dumnezeu le-a dat o şansă. Sunt totuşi trist pentru cei care nu vor nici acum să vadă…

 4. lidieluptx zice:

  Si a fost pentru cei ce cauta cu tot dinadisul Adevarul, sa vada deslusit cat de putini sant cei ce merg pe Calea Ingusta,

 5. Cristian zice:

  Lecţia majoră, pentru mine, desprinsă din acest caz, este foarte clară: Adunarea şi Poporul lui Dumnezeu au MARE NEVOIE DE DARURILE DUHULUI SFÎNT, acele daruri care să ajute la CREŞTEREA SĂNĂTOASĂ A CREDINŢEI ÎN VIAŢA CELOR CARE AU PORNIT, ÎN MOD REAL, PE CALEA CĂTRE CER, ÎNTR-O SLUJIRE DUPĂ PORUNCILE DOMNULUI ISUS.
  Adevărul, ca şi credinţa, nu sunt şi nu au fost niciodată categorii filozofice sau cuvinte si expresii de analiză, cu atît mai mult nu pot să cred că sunt material de „news”. Adevarul şi credinţa sunt un MOD DE VIAŢĂ !!!
  Cred că de această dată Dumnezeu ne dă o lecţie prin care să întelegem ca ne-am depărtat de duhovnicia Cuvîntului biblic şi ne-am afundat într-o „industrie religioasă”, mai periculoasă decît necredinţa!.
  Dacă am alunecat şi am tratat aproape fireşte aceste lururi, rezultatele nu au întîrziiat sa fie şi ele zdrobitor de fireşti.
  Din toate acestea cred, ca şi tine, că ramîn de mare valoare rugăciunile sincere, Dumnezeu fiind singurul în măsură să aprecieze aceste lucruri. Poate că depăşesc puţin limita cu o întrebare dar mă frămîntă foarte tare: CUI TREBUIE SA NE CEREM IERTARE PENTRU CĂ ÎN VIEŢILE NOASTRE, ÎN SITUAŢII GRELE, NU AVEM CĂLĂUZIREA DUHULUI SFINT?

  • marinelblaj zice:

   Bun venit în Cetate, Cristian! E dureroasă, dar adevărată constatarea ta. Din păcate, în zilele noastre, şi mă doare să constat de ani de zile că în Arad mai mult decât oriunde în România, şi călăuzirea Duhului se falsifică! Şi încă într-un mod grotesc!
   Cui trebuie să ne cerem iertare?
   „Împotriva Ta, numai împotriva Ta, am păcătuit
   şi am făcut ce este rău înaintea Ta;
   aşa că vei fi drept în hotărârea Ta
   şi fără vină în judecata Ta”
   Psalmul 51:4

 6. Pingback: Misionarul care nu există (6) Megastarul simțea ceva, dar nu știa ce | Vindecătoru

 7. tabyta22 zice:

  Stiti ce este interesant? Cei de la Speranta au o pagina cu si despre misiune cat si o scoala.Misiunea APME si CRST Constanta cred, pot fi gasiti pe internet.Interesant este ca pe pagina APME, sunt publicati misionari apartinatori lor cu sau fara poze. Unii au fost si la noi(Spania-in Arganda a fost o conferinta unde am participat-anul 2014), si i-am recunoscut, insa curios Titel Malnasi nu apare nici cu numele, nici cu poza ca fiind misionar.Ce apare, este marturia lui si atat.Inca odata suspect.

  • Tabita, Titel Malnasi există. Asta e cert. De ce nu dau pozele lor? Asta e o intrebare buna. Poate ca să-i protejeze, pentru că unii merg în țări cu mare risc. E ca la spioni, dacă vrei. Ei sunt învăluiți intr-un oarecare mister. Nu toti, evident. Astia care fac misiune pe stadioanele din România sau se plimba prin America și Europa nu au nevoie de discreție, dimpotrivă. Ies in față.

   • tabyta22 zice:

    Frate Rasvan, sa fie asa, dar eu nu cred.Nu in totul.Sunt destui ce misioneaza in zone de risc si au poze.Stiu, i-am vazut. Alti au publicat, semne de carte cu pozele lor, invitandu-ne sa ii sustinem prin donatii, de ce nu si-au ascuns pozele si la noi? De unde stiu ei ca intre frati, nu-s „lupi”? Dumitrita, o tanara misionara, figureaza ca slujeste in misiune, dar nu are poza.Ce spun eu, ca acest Titel nu apare nici cu numele, nici cu poza pe lista lor!Asta spun.

   • marinelblaj zice:

    Corect! Mai ales în ce priveşte a doua categorie! 😀 Cât mai în faţă! BELIEVE me! 😀

   • yup zice:

    nu cred ca e atat de necunoscut titel malnasi. intotdeaua face parte din grupul lor de lauda in turnee. Nu cred ca lipsa pozei inseamna ceva suspect (lupi cum le zici) in cazul lui.

  • marinelblaj zice:

   Tabita, Răsvan are dreptate. Există o minimă nevoie de discreţie. Deşi, dacă stau bine să mă gândesc, cine vrea să-i identifice o poate face uşor. Dacă vrei să vezi cine este Titel Malnaşi, îl poţi găsi pe pagina sa de facebook.

   • szromulus zice:

    Selfiurile lui Titel sunt exceptionale, captivante de-a dreptul(nu de-a stangul). Cred ca asta este punctul cheie pe acea pagina de facebook 😀

 8. Flop zice:

  Precizez de la început ca, nu am nici un interes in aceasta poveste, si nici nu vreau sa conving pe nimeni, de absolut nimic.
  Permiteți-mi după ce am citit aproape tot vis-a-vis de cazul Titel Maghiar să-mi exprim concluzia la care am ajuns: Faptul ca aceasta poveste este un fals si o minciuna, inventata cu un anumit scop este, un lucru cert, la care nu vreau sa mai insist…
  Parerea mea este ca cei care au inventat aceasta poveste imaginara, mincinoasa si nerușinată sunt nimeni alții decât … Bărbosu Cristian si Mike Olari .
  Este o părere personală asa ca acceptați-o ca atare, pana va veni momentul in care Dumnezeu va scoate adevarul la lumina! Eu as fi primul care m-aș bucura daca am greșit in aprecierea mea…

  Numai bine tuturor!

  • marinelblaj zice:

   Flop, bun venit în Cetate! Eu unul accept părerea ta ca fiind una dintre variantele posibile. Ar exista o justificare, după cum există şi varianta unui alt cuplu, Gorcea-Malnaşi, existând şi aici o justificare. Şi ar mai fi şi o a treia variantă, cea în care un grup (insist, un grup, nu o persoană singură!) să fi vrut să lovească în ambele cupluri menţionate mai înainte, ştiind „ceva” (ce noi nu ştim – încă!) de un „meci” la care eu am mai făcut aluzie. Ceea ce e însă indiscutabil e faptul că nu a fost o simplă „glumă”, ci toată acţiunea a avut un scop bine determinat.
   Fii binecuvântat!

   • lidieluptx zice:

    Marinel, eu zic ca ar mai fi o varinta, in care sa fie inclusa si eroina feminina, cea care a reusit sa puna in miscare o mare parte din mediul evanghelic. Spun eroina, pentruca desi dupa cum am aflat pana acum, nu are multa scoala si intelepciune lumeasca, totusi a reusit sa uneasca mai multe „cupluri rivale” sa lucreze impreuna la acelasi „Proiect”. Acestia s-au adunat la ceas de seara sa talcuiasca planuri „marete”, ca sa albeasca panza viu colorata de ei. A fost tesuta in timp, de chiar domniile lor, pe fond de bascalie, cu migala si maiestria „ingerilor luminosi”, ca doar era un prilej bun de casting si promovare pentru toti. Mai putin pentru eroina noastra, care traia deja drama unei idile amoroase esuata, si pe care au ales-o ca tap ispasitor. Ce au uitata insa aceste „capete alese si intelepte”, ca mai sus de ei, Unul vegheaza si ca EL nu stinge mucul care mai fumega. Aceste „cupluri” erau angajate in curse diferite de salvare a sufletelor, dar acum lucrau de zor la salvarea idealurilor lor marete, iar cea cazuta merita disgratie. Odata intocmit planul de albire a domniilor lor, a fost scos in piata la multime. Cineva insa a intervenit, le-a incurcat itele, a scris ceva jos si incet pe nevazute s-au retras la caldurica. Inainte de retragere, cei involvati mai tare si-au plecat capul in semn de smerenie, iar ceilalti au recunoscut falsul „simplu si atat”. Inca nu s-a terminat, vor veni cu alte metode. Este nevoie de gandire si sfat cuplesc. Intre timp, ei isi continua cu „ravna” misiunea de salvare si ajutorare. Deci, VA URMA…:D

   • lidieluptx zice:

    Marinel cred ca mai este o varianta, acea in care intra si personajul feminin, care acum este pe post de tap ispasitor. Ca doar… cum se putea regiza un scenariu bun de film, fara un personaj feminin care va deveni in final eroina. Spun eroina, pentruca o simpla fata, fara scoala multa, a reusit sa uneasca aceste „cupluri rivale”, sa lucreze impreuna la dezlegarea itelor, tesute incurcat de insisi domniile lor. Ba mai mult, a trezit o mare majoritate din mediul evanghelic la vigilenta si veghere si ne-a pus pe toti la munca. Ea, binenteles dupa zile si nopti de consultari intre opurtunisti si „misionari”, a fost aruncata ca tap ispasitor in piata, la multimea flamanda de spectacol. Celelalte personaje, cu precadere de gen opus, s-au retras miseleste cu capetele putin plecate si mainile spalate „simplu si atat”, cu gandul sa stea linistiti si sa priveasca spectacolul, impreuna cu „scumpele lor sotii”.Credeti ca vor sta linistiti? Credeti ca s-a terminat? Nu. Dansul abia incepe, desi nu este popular la toate „cuplurile” din scena. Intre timp, lucrarea de salvare si ajutorare continua in forta. Doar n-o sa leneveasca Iunie si Iulie, cand pentru patria mama este cea mai prielnica vreme de recolta?…
    Voi ceilalti, ce nu faceti parte din „scenarita”, stati pe pace; Unul care este Atotstiutor vegheaza ca nici macar un par sa nu cada fara stirea Lui. Nu va fie frica, El nu se lasa batjocorit! Sa ne fie clar tuturor!

   • marinelblaj zice:

    Aşa e, Lidie! Iunie şi iulie sunt luni de… harvest! 😉 Dar, cum spui, e Cineva care verifică rodele!

 9. Gabriel zice:

  IN LEGATURA CU TITEL MAGHIAR ……

  Mai intai as vrea sa ma prezint. Numele meu este Geanina Gula si locuiesc in Austria din anul 2002. In tot acest timp
  am lucrat, am avut diferite activitati si in biserica, am fost implicata in orchestra si cor, iar din 2009 – 2013 am fost implica
  impreuna cu un grup de tineri intr-o activitate misionara, in fiecare vara am fost in Romania, judetul Braila cate 10 zile in 
  misiune. As vrea sa scriu acum despre Titel Maghiar sau Dumi. Eu cu numele de Dumi l-am cunoscut si asa i-am spus 
  dintotdeauna, prietenii mei stiu asta. In iulie 2011 dupa ce am revenit din misiune cam la o saptamana dupa am primit cerere de 
  prietenie pe facebook de la el, apoi dupa cateva zile el mi-a zis ca trebuie sa mearga pana in Italia si vrea sa ne vedem daca 
  tot va trece prin Austria. Prima intalnire a fost scurta si a ramas ca tinem legatura. Am mai vorbit de cateva ori telefonic si 
  pe mesenger dupa care el a plecat in Tibet pentru 2 luni de misiune. Asa mi s-a spus atunci asa spun si eu acum. 
  Perioada asta de 2 luni am corespondat destul de putin si doar prin email, deoarece din spusele lui nu dispunea de 
  internet zilnic. Dupa intoarcerea lui ne-am intalnit din nou si el a zis ca ar vrea sa ne casatorim iar la scurt timp dupa 
  m-a cerut de sotie. Nu am facut o logodna oficiala, el a zis ca nu se mai practica asta si e sufient sa ne dam cuvantul 
  unul altuia. Am avut o relatie de prietenie,destul de placuta in toata aceasta perioada. Urmatoarea zi dupa ce m-a cerut in casatorie am
  petrecut-o impreuna, seara eu am avut repetitii de orchestra. In cea perioada la noi in biserica se infiinta o orchestra, era 
  fratele Valer Bogdan de la Cluj in Graz si au fost repetitii in fiecare seara pe o perioada de aproximativ 2 luni. Pentru ca 
  era la incep am incercat sa nu lipsesc de la repetitii si in acea seara i-am zis la Titel ca eu trebuie sa merg la biserica la 
  repetitie, el m-a dus si a zis ca vine dupa mine cand se termina. Era seara de rugaciune in biserica noastra, iar repetiile 
  s-au tinut in salile de sus. Cand Titel a venit dupa mine a fost vazut de Daniel Boac. – Si aici as vrea sa spun ca Daniel a fost 
  acuzat ca el mi-a facut mie fotografiile prelucrate, ceea ce nu este adevarat. El nu a facut nici o poza si nu este vinovat de 
  nimic. Pe el si sotia lui ii stiu de multi ani pentru ca frecventam aceeasi biserica. – La inceputul anului Titel a plecat din nou in misiune pentru 3
  luni de zile in Sudan, si i-ar am avut o perioada redusa de comunicare tot din cauza ca nu dispunea de internet. Dupa ce a revenit am inceput
  sa organizam totul pentru nunta( cmpararea verighetelor , avansul pt. inchirierea localului,etc)Chiar el l-a sunat pe Daniel Hartie sa vina sa cante la nunta noastra. Cand m-a cerut in casatorie am fost doar 
  noi, iar apoi am povestit familiei Cuibus cu care sunt prietena despre nunta noastra si chiar i-am invitat de nasi iar ei au acceptat. Dupa toate
  astea el a plecat in America, mi-a zis ca are de facut un transport de biblii. In septembrie 2012 am primit vestea ca a fost arestat
  pentru ca a facut un transportul de biblii. Mi s-a confirmat atunci de catre Avram Gal ca intr-adevar au fost 
  arestati si tot el mi-a zis atunci ca va lupta pentru eliberarea lor. Titel mereu mi-a scris ca este tot acolo si ca 
  a fost eliberat doar din inchisoare dar este in arest la domiciuliu si nu poate parasi insula respectiva. Pentru
  faptul ca nu am avut cum verifica adevarul am contat pe ceea ce imi spunea el. Mi-a zis ca nu are acces la internet decat in scris si asa a fost 
  comunicarea noastra de atunci pana luna asta. Pentru cateva luni de zile a fost totul bine si chiar daca am scris doar am avut o relatie buna. 
  In primavara anului 2013 Titel a facut primele modificari la poze si a inceput sa imi dea poze care acum vad ca il reprezinta pe Derek Watkins,
  atunci nu stiam. I-am zis de la prima poza care am primit-o ca nu este el, dar a incercat prin diferite afirmatii sa ma convinga ca este el doar ca 
  a schimbat freza, s-a pensat, a slabit, si multe alte afirmatii. am avut perioada lunga de timp discutii pe tema asta si oricum analizam pozele nu 
  imi venea sa cred ca este tot el, erau anumite diferente vizibile. Pana in 2013 el a avut alte poze pe facebook cu el real, plus ca a modificat 
  multe poze cu noi, unele le-a pus in rame, altele in peisaje si multe altele. Schimbarea fizionomiei lui nu a fost sesizata nu doar de mine ci si de alti
  prieteni ai mei, pot sa enumar cativa din ei cu care chiar am avut atunci discutii despre schimbari si unii chiar mi-au confirmat ca i-au scris si lui personal. 
  Voi da cu numele pe cativa din ei: Dana Cuibus si Bogdan, Calin Moni, Danut si Daniela Hriscu, Daniel Boac, Camelia Stef, si altii, chiar o verisoara a mea in acea perioada 
  mi-a scris si m-a intrebat daca mi-am schimbat prietenul ca nu prea mai seamana cu Titel. Numele ei este Elena Lazar si locuieste tot in Austria. Dupa fiecare
  atentionare sau intrebari ale celor din jurul meu despre schimbarea lui Titel aveam mereu framantari si ii puneam intrebari lui Dumi,iar dupa aceste intreabari 
  ajungeam mereu la certuri pentru ca pe el il deranja faptul ca eu ii spuneam ca arata diferit. Toate pozele care erau pe pagina mea si a lui le aveam de la el, 
  toate pozele modificate nu eu mi le-am facut ci le primeam facute de la el, si cele cu el real si astea din urma cu Derek. Eu o singura fotografie am prelucrat, 
  nu stiam cum se lucreaza, o prietena a mea Ancuta mi-a zis de un program si chiar ea m-a ajutat sa fac acea fotografie. In toata 
  aceasta perioada eu am stiut de el ca este in Indonezia in arest la domiciliu. De la aceasta schimbare cu pozele am inceput sa avem si conflicte, dar totusi am 
  crezut in el si am acceptat ceea ce a zis. in decembrie 2014 si martie 2015 am avut doua conflicte destul de mari care chiar au implicat consiliere, si un pastor
  din Romania ne-a consiliat – bineinteles in scris – si ne-a ajutat sa ne reglam relatia. In ambele situații i-am cerut cateva explicatii la care Titel nu a vrut sa raspunda si 
  a zis ca nu are nici un raspuns de dat, sa nu mai pun intrebari si sa cred ce spune el. In ziua cand am aflat despre acel atentat am fost foarte speriata si am plans
  mult, in urmatoarele zile am postit si m-am rugat si sufeream enorm din cauza lui. Dupa acel atentat si revenirea lui, a fost foarte schimbat, am avut convorbiri
  foarte rare si doar cateva schimburi de fraze, a fost o schimbare brusca in comportamentul lui si de atunci pana azi a devenit din ce in ce mai tacut , rece, si 
  distant, nu imi raspundea si in putinele raspunsuri care scria vorbea destul de indiferent. In aceasta perioada am inceput sa fiu contactata de mai multe persoane
  cu diferite intrebari apoi am vazut prima stire si ancheta prezentata de cei de la International Breaking News. Pentru moment nu am crezut si nu intelegeam ce
  vor de la noi, dar astazi o vad benefica pentru ca ma ajutat si pe mine sa vad adevarul. De la acel „atentat” pana astazi mi s-au adus foarte multe acuzatii ca 
  eu as fi facut toate aceste falsuri. Eu vreau sa spun inaintea Domnului ca nu am nici o vina, nu am facut nici un fals si nu sunt vinovata de acuzatiile aduse ca 
  as fi creat conturi si adrese. Eu am doar un cont de facebook, acesta pe care am scris acum. Iar adrese de email am doar 2 una de yahoo si alta de gmail. In 
  rest nu sunt vinovata si nu am contribuit la nimic din toate aceste falsuri descoperite. Multumesc Domnului pentru aceste descoperiri care m-au ajutat sa pot renunța la el.Chiar daca la inceput mi-a fost foarte greu si nu am înțeles, de ce toate astea,acum vad ca totul a fost in beneficiul meu.Dumnezeu a hotărât sa-mi asculte rugăciunile si sa pună capăt așteptări mele de ani de zile, care a fost de multe ori îngrozitoare . 
  Relația mea cu el se va opri aici si voi incerca sa lupt si sa depasesc si aceasta perioada nu asa placuta. Am invatat multe in urma acestei experiente neplacute si in viitor 
  voi fi mai atenta si voi cere mai mult caluzirea lui Dumnezeu in toate căile mele. Geanina Gula

 10. Gabriel zice:

  intrebarea mea ar fi fost daca el este real si chiar te-ai intalnit cu el, poti sa pui o poza reala cu dumi al tau nemodificata?

 11. me zice:

  Buna! Povestea pe care o spune pare credibila si eu personal o credeam 100% daca in poza de la articolul din ziarul acesta aparea poza cu ei doi nemodificata si daca nu declara chiar ea atunci urmatoarele http://www.stiridecluj.ro/social/logodnica-unuia-dintre-clujenii-arestati-in-indonezia-nu-apelam-la-autoritati-pentru-ca-dumnezeu-ii-va-ajuta
  Geanina daca cumva citesti comentariile te rog vino cu poze nemodificate cu preesupusul care te-a fraierit. Pentru ca v-am avut in lista de prieteni pe FB, am vazut multe poze cu acest baiat brunet care ar fi „primul Titel” dar toate erau modificate in care aparea langa tine.
  Daca cineva ii poate scrie transmiteti-i sa caute acea poza in care ea era pe un pat, in spatele ei era un laptop deschis si acolo se vedea ca era pe skipe primul titel. Ar fi interesant de analizat acea poza si daca nu era trucata….poate chiar a fost mintita

 12. Iosif zice:

  O batalie pierduta de „crestini”…in lupta cu duhul lui „Anticrist”.Credeti ca „pocaitnta” reprezinta suspiciuni si anchete,unii asupra altora??? Nu vedeti „taina faradelegii” asezata in locul nepotrivit? Nu vedeti siretenia lui Satan,si tehnologia de virf de comunicare,ce o finanteaza si e stapinita de el ,cum lucreaza sa demoleze chiar si cele mai rezistente „cetati”???
  TREZITI-VA DRAGII MEI ,SI VEGHEATI,IN RUGACIUNE !
  Fiti binecuvintati.

 13. Pingback: Cazul Titel Maghiar – tăcerile şi netăcerile, concluzia şi… ocluzia | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.