Titel Maghiar – persoană sau personaj? – UPDATE


Una e o persoană şi alta e un… personaj. Să ne fie clar! Mai ales în toată tevatura asta cu Titel Maghiar…

Mai că îmi vine în gând să-i trimit lui Umberto Eco subiectul acesta al lui Titel Maghiar, căci cu siguranţă că ar scoate din el o operă ce ar depăşi „Numele trandafirului.” Nu doar în complexitate…

Lăsând gluma la o parte şi pornind de la videoclipul postat de liderul misiunii Speranţa, Gabriel Gorcea, dar şi de la un comentariu primit în această dimineaţă, am fost curios să aflu câteva lucruri.

Este Titel Maghiar o persoană reală sau este un personaj de poveste?

Fratele Gabriel Gorcea vorbeşte despre existenţa unei persoane reale, Titel Malnaşi, care ar fi „omul nostru”, dar subliniază câteva similarităţi între persoana Titel Malnaşi şi personajul Titel Maghiar: Titel Malnaşi, persoană reală care a trăit în Cluj, a trăit în Seattle, a plecat în Indonezia. Toate aceste elemente se regăsesc şi la Titel Maghiar… Asta aşa, ca o succintă recapitulare. Pentru mai multe detalii, puteţi urmări clipul respectiv. În opinia mea el aduce şi mai multe neclarităţi, fiindcă vorbeşte despre lucruri extrem de grave, cum ar fi ameninţarea la adresa familiei. Oricum, cazul acesta ridică nişte probleme de-a dreptul penale: furt de identitate, declaraţie mincinoasă, susţinerea infractorului… E grav!

Fiindcă nu-mi place să plutesc în ceaţă, şi fiindcă această domnişoară/doamnă care semnează „ME” spune în comentariul ei ceea ce au spus mulţi, respectiv că i-a avut în lista de prieteni, iar pe logodnica lui Titel o cunoaşte personal, dar şi din alte motive, am căutat câteva informaţii. Dacă Titel a fost în lista de prieteni (bănuiesc că e vorba de Facebook), atunci pagina lui trebuie să existe. Am căutat-o. Ea arată aşa (am căutat toate paginile care ar putea intra sub numele de Titel sau Maghiar):

Picture1

Am căutat apoi pagina acelui grup numit „Isus sau nimic” despre care vorbea prietenul meu Paul Morar. Am descoperit acolo un lucru ciudat. Titel Maghiar apare cu postări, ultima din data de 10 aprilie:

Picture2 Picture3

Ce mi s-a părut ciudat e că acest personaj postează în cadrul unui grup, dar nu scrie nimic pe pagina personală. Nu e ciudat?

La fel de interesant e şi faptul că pe paginile acestui grup frecvenţa cu care apar şi alte personaje implicate în toată povestea asta cu misionarul care nu se ştie dacă există sau nu cu adevărat e foarte mare. Dincolo de mesajele şi subiectele frumoase, cu adevărat creştine, lăudabile multe dintre ele, grupul pare dedicat şi unui soi de reclamă făcută anumitor persoane (atenţie, nu personaje!).

Acum rămâne, cred eu, să se întâmple ceea ce scria un prieten (real!) de pe Facebook: „primul lucru care va dispare rapid de pe net este „dovada” / vor fi sterse toate postarile si comentariile apoi urmeaza „smokes and mirrors” eventual incriminarea, discreditarea celor care au facut lumina in acest caz; imi inchipui ceva de genul „avem ceva cu bisericile charismatice, emergente, independente si incercam sa le discreditam”…”

Mai există totuşi o posibilitate! Harvest organizează în acest weekend acţiunea „Porţi deschise” în care va exista „un timp de prezentare a lucrării, cuplat cu interacţiuni şi întrebări pe strategie, filozofie, plantare de biserici, etc.”

Posibilitatea la care mă refer e aceea ca prin aceste porţi deschise să intre Titel Maghiar în carne şi oase, povestind adevărul despre toată tărăşenia. Asta ar fi cu adevărat o minune care să le închidă gura tuturor celor care au „ceva” cu „bisericile charismatice, emergente, independente…”

UPDATE: Iată, avem o primă luare de poziţie vizavi de toată povestea asta. http://family2fam.com/2015/06/08/adevarul-despre-titel-magiar/ Evident, multe promisiuni. Tensiunea creşte… Doamne fereşte de vreun… atac cerebral!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Biserica, Mioritice, Pe gânduri, Simţul civic, Ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

58 de răspunsuri la Titel Maghiar – persoană sau personaj? – UPDATE

 1. szromulus zice:

  La ciclul de postari „Titel de la Ostropel” – mi se pare un show fascinant. Asa de bine nu am ras demult. Ca toata treaba e o porcarie from end to end asta este partea a doua 😀

  • marinelblaj zice:

   Romulus, e de râs şi nu prea… Toată tărăşenia asta nu se poate să nu fi avut un scop. Prea a fost gândită (e drept, nu cu mult creier!), prea are multe personaje implicate şi, ce e mai grav, multă, multă minciună care a fost susţinută sau între-ţinută de oameni care se presupune că ar trebui să promoveze adevărul! Să nu mai vorbim despre implicaţiile legale… Ce mă doare pe mine este felul în care e mânjită ideea de misionar, în condiţiile în care adevăraţii misionari suferă cu adevărat pentru Evanghelie şi pentru Cristos! O adevărată ruşine!!

 2. Paul M zice:

  Frate Marinel, nu am inteles exact care este luarea de pozitie.

  • marinelblaj zice:

   Interesant! Pusesem linkul! Cum o fi dispărut? 😮

   • Paul M zice:

    Din cate inteleg eu e aceeasi pozitie neschimbata. Adica pana cand nu exista o declaratie oficiala din partea institutiilor abilitate am avea toate argumentele logice sa credem in existenta lui Titel. Pai si eu am vorbit cu Titel asta dar asta nu inseamna ca el exista. Faptul ca i-am scris lui Titel pe o adresa de email si mi-a raspuns cineva dandu-se drept Titel nu reprezinta un argument logic. Mike Olari nu are nici argumente logice si nici argumente de alta natura.

    Referitor la partea cu discreditarea celor care au incercat sa faca lumina in acest caz sa va tineti bine de acum inainte. Dupa ce am scris asta toamna despre Iosif Ton au scapat niste comentarii foarte frumoase despre mine pe blogul lui Mike Olari. Se pot citi aici:

    http://family2fam.com/2014/10/30/iosif-ton-un-nou-raspuns-adresat-lui-daniel-branzai/

    Iar acum Mike Olari ne roaga sa „să dovedim maturitate spirituală și să fim mai rezervați, să nu ne jignim unii pe alții”

 3. Paul M zice:

  *asta toamna, va rog corectati

 4. szromulus zice:

  Marea bomba a lui Dan Diaconescu era personajul Elodia. Elodia, in comparatie cu Titel Maghiar(ce nume…), era un personaj real. Totusi a constituit punctul focal al subiectelor de la OTV, timp de cativa ani. Va deveni si Titel un astfel de personaj? 🙂

 5. Alex zice:

  foarte interesant un detaliu „marunt” – ghici cine posta pana nu demult pe blogul lui Titel Maghiar: Mike Olari!!! https://isussaunimic.wordpress.com/author/titelmaghiar/ Nu e vb de cine este autorul articolelor, ci de cine le posteaza, adica persoana care are acces la contul de administrator al blogului. Mike Olari, e de oala!!! 😦

 6. lidieluptx zice:

  Se pare ca Harvest-Metanoia si Speranta au ajuns in ciurul Lui Dumnezeu. Vor scapa …, sau vor fi varsati?… Nu stiu. S-au jucat cu focul. Ii va mistui… sau se vor cai?… Mie mi se pare ca Dumnezeu le-a mai dat o sansa. Daca se vor zdrobi la picioarele Domnului si se vor cai, poate mai au o sansa de salvare. Din cate inteleg eu, ei incearca sa stearga probele si sa „dreaga busuiocul”, nicidecum nu s-au hotarat pentru sac si cenusa in cap. Cei de la Speranta au un fel de frica. O fi frica de Domnul…, sau frica de consecinte?… Noi avem datoria sa ne rugam ca voia Domnului sa se faca. Sa nu uitam, in cazul in care s-a incercat ca Duhul Sfant sa fie inselat, Dumnezeu va rosti judecata. Doamne da-le intelepciune, daca mai este posibil!

  • marinelblaj zice:

   Lidie, am corectat mesajul tău, căci Metanoia e una acum şi Harvest-Metanoia e cea a lui CB. Dar eu zic să nu ne grăbim să incriminăm. Este adevărat, din declaraţii reiese că ar fi un soi de „meci” în care a intrat Misiunea Speranţa (cel puţin din clipul video aşa ar reieşi), însă eu cred că trebuie să aşteptăm. Inclusiv (dar mai ales) pocăinţă, aşa cum spui!

 7. yup zice:

  stai putin. speranta era implicata in toata povestea asta?

 8. yup zice:

  treaba este foarte serioasa. cineva s-a folosit de imaginea altor persoane reale ca sa inventeze o poveste. Numai ca au uitat ca adevarul are picioare lungi si a prins minciuna dintr-un pas. Sunt curios cum vor reactiona persoanele care au fost folosite in tevatura asta. Mike Olari este complice mai mult ca sigur. Acum incearca tot el sa faca pe nevinovatul punand linkuri cu dezmintirea povestii.
  Totusi nu inteleg care e legatura misiunii Speranta. Poate cineva sa ma ajute aici daca e vreo dovada ca ei ar fi profitat de pe urma aceasta?

 9. yup zice:

  dintr-un*

 10. marinelblaj zice:

  Hai să facem un exerciţiu de logică.
  – Gabriel Gorcea conduce o fundaţie, „Misiunea Speranţa”. Mike Olari conduce tot o fundaţie, „Family2Family”. Fundaţiile trăiesc din donaţii, colectare de fonduri etc.
  – Titel Malnaşi e un misionar, personaj real, care a lucrat cu Misiunea Speranţa şi chiar şi în Indonezia (conform declaraţiilor din video)
  – Titel Maghiar, personaj deocamdată nedovedit a fi real, e tot misionar, tot în Indonezia şi promovat de Mike Olari prin Barbosu, care e prieten cu Olari, cel care îi face reclamă din greu în ultima vreme.
  Să merg mai departe cu supoziţiile, sincer… mă tem şi să gândesc!

 11. lidieluptx zice:

  Multumesc Marinel pentru corectie!
  Eu n-am spus nicidecum ca Speranta ar fi implicata in povestea aceasta, care se vede clar ca e un fals. Am spus doar ca sant in ciurul Lui Dumnezeu. Poveste insa este legata de ei, ca altffel n-ar fi iesit GG cu inregistrarea. Daca Dumnezeu I-a ingaduit aici fara sa aiba o legatura, inseamna ca este doar un avertisment din partea Lui. De ce?… Eu nu stiu si nici nu ma intereseaza. Pe ei insa, ar trebui sa-i intereseze. Trebuie sa se se cerceteze cu mare atentie, sa sa uite in urma si daca se stiu cu ceva, acum mai este timp pentru redresare. Maine nu stiu a cui este. Scriu pentru ca ai cunosc foarte bine pe fondatorii MS de cand erau foarte tineri, si m-ar durea sa stiu ca s-au pretat la asa ceva. Insa sfinti nu sant. Deci, au avut posibilitatea sa-si murdareasca mainile. Nu spun insa ca au facut-o. Sa nu uitam ca banii sant murdari si cine lucra cu ei are sanse mari sa fie ispitit. Ma rog Domnului pentru ei.

  • marinelblaj zice:

   Aşa e, Lidie, eu făceam doar un apel la a nu ne grăbi, nu neapărat tu! Povestea e tare urâtă şi mă tem că unii or să iasă tare şifonaţi din ea! Dar crezi că o să le pese? Răsvan scria foarte bine la el; noi trebuie să rămânem lângă Adevăr. E singura noastră şansă!

 12. lidieluptx zice:

  Nu stiu daca o sa le pese sau nu. Asta depinde de cat de mare e implicarea. Eu sper totusi sa inteleaga ca singura sansa de salvare este: marturisirea publica, cainta si pocainta sincera. Daca nu vor alege calea Adevarului, cu nici un chip nu vor scapa de mania Lui. Consecintele ii vor urma oricum, dar isi vor salva viata daca vor alege pocainta. Ei trebuie sa realizeze ca Dumnezeu, pe langa faptul ca e Agape, El e si un Foc Mistuitor.
  Rasvan are dreptate, Adevarul ne elibereaza de orice legaturi straine, si numai El poate!
  Ma rog Domnului meu sa aiba multa mila si indurare de toti cei ce sant in aceasta valtoare! Noi insa, nu trebuie sa ne ingrijoram, ca El ESTE IN CONTROL!

 13. Paul M zice:

  Iata de ce dispar urmele: „Pentru cei care sunteți curioși de ce am scos toate articolele despre Titel Maghiar, vreau să vă spun că există doar un singur motiv: nu doresc lucruri sfinte făcute de seamă de noi, să fie prada batjocoritorilor. Atât eu cât și alte mii de oameni, au tratat cu toată seriozitatea acest caz.”

  http://family2fam.com/2015/06/09/vai-de-cei-ce-zic-binelui-rau-si-raului-bine/

  De cand un caz de manipulare e un lucru sfant? Pai tocmai aici e problema ca mii de oameni au tratat cu toata seriozitatea o minciuna.

  • yup zice:

   probabil ca a vrut sa spuna ca nu vrea ca un caz de genul acesta ( vorba de misionari) sa faca discreditata toata misiunea de ras. Vrea sa dea de inteles ca a fost prins in capcana de acele personaje fictive. Tind totusi sa cred ca cineva a vrut sa-si bata joc de misiunea lui mike olari so de barbosu. Probabil un dusman in mediul online. o parere. din cate am inteles sunt persoane care comenteaza sub diferite pseudonime ca sa intareasca ceea ce scrie. chiar el olari spunea asta.

   • marinelblaj zice:

    Oricum, şi dacă e aşa cum presupui tu (e posibil să fie şi aşa!), e grav. Fiindcă atât Olari, cât şi Barbosu sunt lideri, formatori de opinie. Ori, dacă nişte oameni în poziţiile lor pot fi duşi aşa de uşor de nas, atunci e rău de tot!

   • yup zice:

    e adevarat. de aia scriptura spune sa cercetam toate lucrurile ( duhurile). se pare ca unii din dorinta de senzational se pacalesc usor. un lucru e clar. Cei care zic ca au primit email de la presupusul maghiar ar putea sa vada destul de usor de unde au venit acele emailuri. daca nu o fac inseamna ca a fost un joc jucat de ei. un fel de meci al lui Mayweather care nu pierde niciodata, dar care intotdeauna miroase a fake.

   • marinelblaj zice:

    Foarte interesant! Am primit acum un mesaj privat care aruncă o cu totul altă lumină asupra întregii afaceri (evident, fiind privat…). Devin posibile câteva scenarii foarte interesante. Cred că ar trebui stat de vorbă cu acest Titel Malnaşi (sau Malnaş?). Ceva îmi spune că la el s-ar putea afla cheia „afacerii”…

   • marinelblaj zice:

    Of, dacă aş fi în locul tău l-aş căuta în următoarea jumătate de oră pe Malnaş, dacă spui că-l cunoşti şi e în acelaşi Seattle. Cred tot mai mult că ştie multe…

   • yup zice:

    nu as putea sa stau asa de repede de vorba cu el. mai ales ca el mai mult sta plecat.

   • marinelblaj zice:

    Ia uitaţi-vă ce apare pe pagina de facebook a lui Malnaşi: https://www.facebook.com/titel.malnasi?fref=ts

  • marinelblaj zice:

   Exact ceea ce era de presupus, s-a întâmplat. Încet, vor dispare toate urmele. Mai puţin cele colectate în cache-uri! Este ridicol ceea ce fac acum, după ce au indus în eroare mii de oameni, cum spun ei… Doamne, ai milă de ei!

  • Paul M zice:

   yup, si eu am primit mai de la „Titel Maghiar” dar nu se vede IP-ul pentru ca e trimis de pe telefon. IP-ul oricum te ajuta doar sa localizezi tara. Mai mult doar politia sau serviciile secrete pot identifica exact cine a detinut acel IP la un moment dat.

   • marinelblaj zice:

    O, chestia cu IP-ul e foarte incertă. N-ai cum să identifici expeditorul cu precizie. Şi, dacă persoana care a pus la cale toată tărăşenia, care a reuşit să creeze o adevărată reţea de identităţi false, cu siguranţă că ştie şi să folosească IP-uri false intrând pe diverse servere…

   • Paul M zice:

    Judecand dupa pozele modificate atat de penibil ma indoiesc ca s-ar pricepe la asa ceva. Dar da, aveti dreptate chestia cu IP-ul nu e ceva sigur.

 14. marinelblaj zice:

  Auăleu! Păi, dacă intraţi pe pagina de Facebook alui Titel Malnaşi vă luaţi cu mâinile de cap! https://www.facebook.com/titel.malnasi?fref=ts

  • yup zice:

   se pare ca e vorba de o fata geanina gula care a inventat toata povestea.

   • marinelblaj zice:

    Bun, şi o fată reuşeşte atâtea falsuri şi în plus să-i ducă de nas şi pe Barbosu, care la rândul lui îl duce de nas pe Olari făcându-l să publice toată povestea şi să creeze toată vâlva? Nu-mi miroase bine… Păi, fata aia ar trebui premiată dacă a reuşit aşa o îmbârligătură!

   • yup zice:

    nu stiu marinel, nu-l cunosc pe barbosul si nici pe olari. cred ca cineva a vrut sa discrediteze ceva.

   • Me zice:

    Ea sigur e complice, dar singura garantat nu putea face asa ceva.o fata simpla de la tara, fara studii superioare,plecata in Austria la facut menaj,deodata are un vocabular destul de bogat, nu avea cum. Pentru ca ani de zile i-am avut pe acesti protagonisti la prieteni pe fb, am vazut fara sa urmaresc felul in care posta mesaje Titel Maghiar.IN spatele acestui faimos pers a fost un cunoscator de BIblie,un predicator ceva,cineva cu carte. INTREBAREA RAMANE: SCOPUL?

   • marinelblaj zice:

    Me, dacă lucrurile stau aşa cum spui tu, ar fi de râsul curcilor ca o fată simplă de la ţară să fi dus de nas un doctor în teologie precum Barbosu! 😀

 15. szromulus zice:

  Cred totusi ca Elodia traieste! Iar acum avem propria noastra Elodia, in rolul principal Titel M. Scenariu, regie, sunet, nu stiu cine le ofera, dar le ofera. Totusi asta e lumea evanghelica actuala formata din oameni cu o inteligenta, moralitatate indoielnica ? Imi cer scuze dar cand vad comicariile astea nu reusesc deloc sa empatizez 🙂

  • marinelblaj zice:

   Romulus, în privinţa aflării adevărului eu sunt un catâr iremediabil. Mă irită că au fost batjocoriţi atâţia oameni şi n-am de gând să las chestia asta să fie trecută sub preş. Prin toată tevatura asta s-a batjocorit ideea de rugăciune, de misiune, de jertfă şi vinovaţii trebuie aflaţi!

   • szromulus zice:

    Da, ai perfecta dreptate. S-au batjocorit valori crestine. Ma tem, totusi, ca in spate se afla scenaristi cu experienta in diversiune. Chiar daca rolurile interpretate, personajele seama cu cele din „celebrul” Las Fierbinti, cred ca cine trage sforile se afla in deplina cunostiinta de cauza.

 16. ana zice:

  Eu va spun doar ce cunosc.Geanina Gula a locuit la tara in com.Bosanci,jud.Suceava, a fost crescuta de bunici, era orfana de mama.
  Ea a ingrijit de bunici pana au murit apoi a plecat la munca in Austria la menaj.A frecventat bis.penticostala nr.1 din Bosanci si a cantat in corul bisericii pana sa plece.Nu am mai vazut-o personal poate de peste 10 ani.Din cate stiu eu si imi amintesc
  nu are scoala mai mult de 8 clase.
  In concluzie, a fost complice dar nu era ea in stare sa administreze in totalitate contul lui Titel Maghiar pt ca nu era chiar asa desteapta, asta fara ofensa o spun. Contul administrat pe numele Titel era mult prea doxa pentru o fata ca ea. In spatele lui era cineva cu teologia facuta, parerea mea,cineva foarte citit.

 17. me zice:

  da sunt aceeasi,am scris prima data de pe smartphone, apoi de pe pc si n- am mai verificat cu ce nume pleaca.Puteti modifica. De asta am si comentat la com-ul meu cu sa se deduca cumva ca sunt aceeasi pers.

 18. Pingback: Cazul Titel Maghiar – o altfel de scăldătoare Betesda ? | cetatea de piatră

 19. emil zice:

  @marinelblaj

  pt mine se vede din avion faptul ca e vorba de o escrocherie. Daca nu se descoperea, urma sa fiti escrocati si mulsi de bani pana la adancul batranetilor lumii evanghelice, intru nobila, periculoasa si costisitarea activitate a lui titel maghiar pe taramurile indoneziei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.