O sâmbătă muzicală cu… Neil Young


Ştiu, veţi gândi probabil că „ţara arde şi baba se piaptănă” (prietenii ştiu de ce!). În perioada din urmă şi în cea imediat următoare, fiind implicat în mai multe proiecte, am ajuns să nu mai am prea mult timp pentru Cetate şi, cum nu obişnuiesc să-i ocup „străzile” cu simple „nimicuri” doar pentru a ţine blogul „la cald” am fost poate catalogat drept… leneş ! Să revenim însă la obiceiul nostru…

Am mai scris aici despre Crosby, Stills, Nash and Young. Poate că puţini ştiu că Neil Young n-a fost niciodată considerat un membru permanent al grupului. Cu diferite ocazii, pentru diverse proiecte, el a colaborat cu Crosby, Stills şi Nash, dar oficial nu a fost recunoscut ca membru de sine stătător al grupului. Deşi fusese coleg de trupă, în Buffalo Springfield cu Stephen Stills, cel care avea să-l atragă în CSN mai târziu. Şi-apoi, nu trebuie uitată prezenţa sa într-un alt grup asupra căruia şi-a lăsat, în trei „reprize”, amprenta – Crazy Horses…

Inclus în „Rock and Roll Hall of Fame” atât ca solist (1995), cât şi ca membru în Buffalo Springfield (1997), canadianul Neil Percival Young rămâne o figură marcantă a evoluţiei muzicii folk, rock&roll dar şi un explorator şi inovator în stiluri precum country rock, experimental rock, heartland rock sau grunge (de altfel, multă lume îl consideră ca un fel de „părinte” al stilului grunge). Dar, din punctul meu de vedere (şi nu doar al meu, au remarcat alţii înainte!), Young rămâne o figură aparte în muzică mai ales prin versurile pieselor sale, unele adevărate poeme, cu sensuri extrem de profunde.

A avut o viaţă destul de agitată, cu trei dintre copiii pe care i-a avut născându-se cu mari probleme cerebrale, el însuşi suferind de poliomielită în copilărie şi fiind operat pentru un ameninţător anevrism cerebral. Dar, cum se întâmplă destul de rar, de data aceasta putem afla suficiente informaţii de la Wikipedia.

Aşadar, astăzi vă propun o colecţie de hituri Neil Young. Veţi aprecia, fără îndoială, varietatea exprimării sale muzicale, elementele inovatoare dar şi stilul extrem de plăcut al interpretării vocale, de altfel una dintre calităţile care l-au făcut dezirabil de trupe şi artişti care au dorit să colaboreze de-a lungul timpului cu el (Bob Dylan, Joni Mitchell, ca să menţionăm doar doi dintre mulţi alţii).

Personal, în ciuda altor opinii, am preferat mereu două piese anume dintre creaţiile sale: Harvest Moon şi Helpless…

Anunțuri

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s