M-am enervat !


Îmi propusesem cu ceva vreme în urmă o perioadă de tăcere. Şi de cugetare. „Lasă-i în pace, va avea Domnul grijă…”, îmi spunea gândul. Aşa am făcut. Şi poate aş fi făcut acest lucru şi în continuare dacă nu m-ar fi tulburat (a se citi mai bine „enervat”) două lucruri.

Poate că vă amintiţi… Scriam cu ceva vreme în urmă câteva rânduri legate de o întâmplare, hai să-i spunem ciudată. Spuneam acolo despre o invitaţie făcută unui urs rebel şi despre reacţia unui „arici regional” care clama un anume protocol…

Ei, acum îngăduiţi-mi să pun o întrebare: dacă protocolul era încheiat (aşa se susţinea!), şi acel protocol afirmă că n-ai voie tu, „animal” fără blană să chemi unul cu blană, dar suspendat, atunci protocolul funcţionează şi invers?

Întrebarea nu este fără rost! Fiindcă, iată, aflăm cu stupoare că „animalele” cu blană din pădure tocmai au avut un invitat… fără blană, şi el suspendat cu ceva vreme în urmă. Şi nu orice fel de „animal”. Un… cameleon!

Din câte cunosc, n-a protestat niciun „arici regional.” Tăcere totală…

Şi-atunci, n-a avut dreptate acel arici din finalul poveştii să exclame… ALIANŢA LU’ PEŞTE ?

…………………………

Dar… asta nu e tot! Pentru ca amărăciunea să fie deplină, iată ce găsesc pe internet:

Harvest

sursa

Închidem ochii la virgula aceea pusă aiurea. N-o să facem aici… teologie gramaticală! Dar…

Ce s-ar putea comenta la un asemenea afiş?
Să vorbeşti despre bun simţ?
Să vorbeşti despre cât habar au unii oameni în privinţa a ceea ce spune Domnul şi Biblia despre biserică?
Să te apuci să le explici „mult prea profunda” (pentru ei) idee a acelui „unde sunt doi sau trei…”?
Să te întrebi până unde poate merge mercantilismul unora, mascat sub o falsă evlavie?

Să te întrebi când vor pricepe unii oameni că furt se cheamă, nu evanghelizare, a pescui din găleata pescarului vecin sub pretextul că balta ta trebuie populată fiindcă e umplută cu… apă sfinţită, nu cu apă chioară ca a vecinului?

Să te întrebi? Merită?

Şi uite-aşa ajunge ariciul din povestea precedentă să exclame şi… MANAGEMENTU’ LU’ PEŞTE!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Povestioare cu... mâlc, Sare... amară, Simţul civic și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la M-am enervat !

 1. Daniel zice:

  Salut Marinel,

  fiindca m-ai bagat in seama nitzel m-am gandit sa te ajut… desi nu stiu in ce masura s-ar putea numi ajutor cele ce voi spune aici! Inainte insa de asta trebuie sa spun ca a nu fi denominational, adica partizan cu o forma omeneasca de inchinare, este o idee pe care o agreez intru-totul! Aprofundand insa site-ul Metanoia, am descoperit o popularizare destul de larga facuta lucrarilor lui Cristian Barbosu! Ca atare, neavand multe elemente informative despre aceasta biserica ”non”denominationala, sunt obligat sa ma aplec asupra persoanei intru slujire bisericeasca, Cristian Barbosu! Vezi, vorbesc despre oameni in lipsa lor! Shame on me! 🙂
  Te rog sa ingadui remarcile mele, inclusiv pe cele subiective asadar:

  SUBIECTIVE
  1. Cristian Barbosu are un accent curios ardelenesc spre irlandez, asa-mi suna mie inflexiunile vocii sale, atunci cand rostogoleste unele cuvinte! Nu-mi plac oamenii care vorbesc in felul acesta limba romana, cu accent celt!
  2. Cristian Barbosu e un tip destul de masculin, puternic, cu un usor nas acvilin!
  3. Cristian Barbosu face echipa buna cu casca-microfon gen speaker motivational!
  4. Cristian Barbosu are o coregrafie scenica interesanta!

  Dar gata cu subiectivul, si hau sa trecem la,

  remarci OBIECTIVE

  1. Cristian Barbosu a trecut peste doctrina dumnezeirii lui Hristos, cultivand prietenia cu un anume Bill Hybels care la randul lui a semnat un pact teologic cu musulmanii! In lumina acestei chestiuni destul de grave, ma intreb daca nu cumva, acel indemn „Discerne intre absolute, convingeri si pareri” al dlui Barbosu ar trebui luat in primul rand ca o incercare jenanta de a justifica o astfel de curvie spirituala!

  2. Discursul pastoral al lui Barbosu este un soi de dialectica intrucat el vrea sa dea la o parte acele argumnete contradictorii, in scopul atingerii adevarului! Cristian Barbosu, destul de sigur pe el, pare a fi detinatorul singular al unei stiinte a exegezei. El chiar vorbeste la un moment dat despre adevarul hermeneutic! Iata suficiente elemente pana acum pentru a-l suspecta ca evanghelizarea sa nu face apel la Puterea lui Dumnezeu ci la mintea umana, la intelepciunea umana!

  Ca sa-l citez: ”Majoritatea sciNziunilor dintre credinciosi nu vin din cauza lipsei de cuvant ci in general din cauza lipsei de UNITATE in impartirea, interpretarea, intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu!”
  Nu știu dacă remarci, dar el pune accent pe priceperea/lipsa priceperii credinciosilor in intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu! Iata ce spune Biblia cu privire la asta: ”Cât despre voi, ungerea pe care aţi primit-o de la El rămâne în voi şi n-aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învaţă despre toate lucrurile şi este adevărată şi nu este o minciună, rămâneţi în El, după cum v-a învăţat ea.” (1 Ioan 2:27)

  In schimb Barbosu vrea sa ne clarifice el, cum vine traeba cu intelegerea/neintelegerea, expunand un:
  ”…principiu, un adevar hermeneutic pe care orice ”cristosi” (am auzit eu bine?) si orice credinciosi trebuie sa-l inteleaga si sa-l aplice, tocmai pentru a evita si a scapa de lupte inutile fie din ignoranta acestui principiu biblic, fie din alte motive. Cand citim, interpretam si aplicam(?) Scriptura trebuie sa fim constienti ca exista cel putin 2 nivele de care trebuie sa tinem cont: 1. Nivelul asboluturilor… există o regulă, absoluturile nu sunt negociabile!”
  Dar oare, Barbosu nu a negociat dumnezeirea lui Hristos intru acea curvie spirituala numita Crislam? Sau pentru el Isus nu este Dumnezeu? Totusi, din afirmațiile sale reiese faptul ca el nu este un teolog liberal deoarece nu negociaza la nivelul absoluturilor Scripturii!

  Am remarcat ca el face insa o confuzie grava totusi: numeste erezie contestarea absoluturilor, cand de fapt APOSTAZIA inseamna contestarea absoluturilor.) și revenind la discursul său,
  ”2. Nivelul părerilor sau convingerilor, acele invataturi sau practici care nu sunt revelate pe deplin si astfel nu sunt intelese pe deplin! …”

  In mod curios el se opreste asupra cartii Apocalipsa pentru a-si demonstra adevarul său hermeneutic!!! Dar cartea Apocalipsa nu este o carte de invataturi sau practici ci ea este o carte despre PROFETIE! Toate invataturile si practicile bisericii sunt revelate pe deplin in EVANGHELII! Din acest motiv nu exista invataturi si practici neclare! Asadar, Cristian Barbosu comite o falsa analogie, si intr-un mod nefericit, intru expunerea dialecticii sale privind abordarea hermeneutica a Cuvantului!

  In continuare, Cristian Barbosu vorbeste despre ”pozitii teologice diferite pe care e greu sa le reconciliezi, la care daca te uiti cam bat in mod contrar… de ce? Fiindca sunt adevaruri partial revelate in scripturi si partial intelese de oameni! ” șamd

  Marinel, ma opresc aici cu citarile din predica sa, din 6 martie 2015! Pentru mine este evident ca suntem in fata unei extreme de perfide dialectici, ”biblice” a intronarii ecumenismului crestin! te rog sa nu citesti in graba ce am scris aici, si daca ti se pare cumva o prostie, poti sa stergi comentariul meu!

  Dumnezeu cu tine!

  • marinelblaj zice:

   Daniel dragă,
   Poate ţi se va părea ciudat dar, deşi am avut posibilitatea în trecut să-l cunosc personal pe Cristi, am apucat să stăm de vorbă şi, dacă nu mă înşel, chiar i-am tipărit prima carte publicată în România la tipografia pe care o conduceam la acea vreme, după cum se poate constata din postări anterioare legate de „fenomenul Harvest-Metanoia”, am evitat să discut despre persoana Cristi Barbosu. La vremea când ne-am cunoscut el era un tânăr promiţător, se ocupa de tineretul bisericii Maranata şi toate păreau în regulă. Până când a descoperit că are o… viziune. A LUI!
   Şi mă opresc aici cu referirile la persoana lui…
   Vreau să-ţi spun că, fără a fi un personaj atât de important cum SE CRED alţii în peisajul evanghelic românesc, dar nici un oarecare (măcar în ochii Domnului ŞTIU că sunt important!), am avut parte de tot felul de atitudini de când am deschis acest blog şi, mai ales, de când am avut „tupeul” să am o opinie legată de unele lucruri care se petrec în lumea evanghelică. De la un biet om care se crede „cel mai mare… mare” în blogosfera românească şi care are pasiunea scrisorilor deschise rămase fără răspuns, dar care, aflat faţă în faţă cu mine s-a făcut că nu mai vede, până la ameninţări, mai mult sau mai puţin voalate, am avut parte de toate doar pentru că… n-am tăcut!
   Observaţiile tale, atât cele subiective, cât şi cele obiective, sunt corecte. Ceea ce nu ştiu dacă ai aflat este de fapt ceea ce mă preocupă în legătură cu „fenomenul” de mai sus. Harvest-ul lui James MacDonald l-a descoperit pe Cristi (sau invers) şi au în vedere „lucruri” (nu lucrări!) mult mai mari. O spun de ceva vreme şi nu încetez să susţin că nu vorbesc lucruri aiurea; Harvest Metanoia se doreşte a fi o REŢEA, o alternativă la Uniunile şi Cultele existente în România, dar cu ambiţii mari la nivel european. Oricât se dau ei de nondenominaţionali şi independenţi de Uniunea Baptistă (sub umbrela căreia Cristi a stat până s-a putut folosi, bine-mersi, de ea), ceea ce vor propune cât de curând va fi tot o înregimentare. Poate se va numi Harvest Europa, poate altfel, nu ştiu. Oricum, conform celor scrise chiar pe site-ul Harvest Metanoia, avem de-a face cu o „sub-diviziune Est-Europeană a Harvest Bible Fellowship. Tu crezi că degeaba au fost înfiinţate „puiuţii” Harvest Metanoia în Ploieşti, Brăila, Braşov, Tg.Mureş, Chişinău, dintre care primele trei după acelaşi scenariu de rupere de biserici ca la Arad? A existat şi o tentativă vieneză, mă întreb dacă nu cumva urmează şi una spaniolă. Crezi că degeaba participă Cristi la tot felul de turnee „de evanghelizare” menite să-i sporească popularitatea?
   Preluarea modelului „mega-church” din SUA e cât se poate de evident. Iată, la câţiva kilometri de Arad e în plină desfăşurare şantierul noii biserici. Dar… americanii nu investesc aiurea (HBF e o reţea foarte bogată!). Vor să vadă şi eforturi autohtone!
   Ehe! Ar mai fi multe de spus şi, crede-mă, n-aş avea treabă cu aşa ceva dacă efectele devastatoare (pe care unele biserici arădene le-au resimţit din plin cu câţiva ani în urmă – şi e ŞI vina lor!) nu se vor vedea mai târziu. Din păcate, dacă ne uităm la aiurelile unora din HBF, dacă privim la ce se întâmplă în biserica americană în general, orice „import” din acea direcţie ar trebui „vămuit” cu grijă. Dar cum să o faci când Cristi, fost vameş, a devenit… cal troian?

 2. Daniel zice:

  Multumesc Marinel pentru lamuriri! Un lucru stiu siguri: sa nu te inclini niciodata inaintea unuia care minte in numele Domnului! In rest treaba lor si a celor inselati de ei! Cei inselati de astfel de rataciri, isi primesc plata pentru neiubirea lor fata de Hristos! Cine are Biblie in casa nu are nevoie de astfel de exegeze sirete, de astfel de denominatiune fara denominatiune sau religie fara religie – vezi cum ziceau si TM sau Osho! Am vazut link-ul pe care mi l-ai recomandat – m-a dus cu gandul, direct, la un abator!

  Dumnezeu cu tine si cu cei dragi ai tai, inclusiv Rasvan Cristian!

 3. szromulus zice:

  Marinel draga, intr-o tara saraca, interesu’ poarta fesu’. Astfel paradigmele teologice se stabilesc pe baza de coalitii si interese contractuale. Religia e o lume de business, eu nu mai am chiar nici un dubiu. Daca nu as stii asta personal, din culise, as spune ca e un zvon de rea vointa 🙂

 4. Paul M zice:

  Frate Marinel, referitor la Harvest Metanoia probabil cea mai buna remarca pe care eu am citit-o despre aceasta miscare ii apartine fratelui Rasvan Cristian. Citez:

  “Eu cred că liderul ei, dl. Cristian Barbosu, nu face decît o frumoasă figuraţie la nivel superior, de funcţionar al globalizării, pus să implementeze în România mode evanghelice de peste ocean, cu tot ceea ce presupune acest demers: oameni, fonduri şi tehnologie de vîrf. Există contacte de ambele părţi ale lumii, vizite de o parte şi de alta, un schimb neîntrerupt de idei, de strategie şi de viziune.”

  Aceasta remarca facuta in urma cu 3 ani sintetizeaza foarte bine ceea ce se intampla astazi. Atunci daca as fi citit-o n-as fi inteles poate de ce, dar astazi altfel sta treaba. Oare cati au ochi de vazut si urechi de auzit?

  • marinelblaj zice:

   Da, Paul, Răsvan a sintetizat foarte bine, în două fraze, ceea ce eu şi alţii se tot străduiesc să explice. Câţi au ochi şi urechi? Păi… cam toţi! Mintea din spatele lor lipseşte…

 5. Vasile zice:

  Acest Barbosu e un impostor spiritual. Acum si-a raspandit ciuma si prin Chisinau. Aud ca are un doctorat in teologie. Daca atata poate sa faca cu doctoratul lui, atunci mai bine plugar analfabet decat teolog ca el. Acest afis e o marturie a nesimtirii acestor oameni. Vai de cei care urmeaza un astfel de om de nimic.

  • marinelblaj zice:

   Vasile, bun venit în Cetate! Adevărul este că trăim vremuri în care putem fi foarte uşor înşelaţi cu „forme de evlavie”… Trist, foarte trist…

 6. mitica zice:

  Marinel, cu mine e si mai grav: m-am enervat si m-am inervat !

  • marinelblaj zice:

   Mitică, şi la ce nivel de organ te-ai inervat? 😀

   • mitica zice:

    Marinel , incerc sa-ti explic desi e cam complicat…
    A pornit asa o conexiune de la nivelul mintii pe niste canale mai vechi , intr-un fel justifcate cu niste argumente din V.T . din intamplarile relatate din vremea lui Ezra, si Neemia . impulsul ala a ajuns la mana dreapta care , trebuie sa recunosc e creata pentru actiuni bine controlate, pentru a ridica pe cineva cazut , a incuraja a imbarbata a transmite prin strangere de mana respect , afectiune… dar nimic din toate astea ci dintr-o data mana s-a facut ,,pumn”.

 7. romeo hajdatan zice:

  îmi veni în minte (așa fără sforțare) un citat (de prin viață achiziționat): ”Când oamenii mici aruncă umbre mari … e semn că soarele apune”…

  • marinelblaj zice:

   Romeo, bun venit în Cetate (chiar dacă ocazional, se pare!). Lumea poeziei (şi nu doar ea, evident, dar acolo sensibilităţile sunt mai mari 😉 ) este plină de gânduri/gândiri frumoase. La citatul tău aş răspunde prin a spune că soarele apune, indiferent de umbrele noastre şi în niciun caz ca o consecinţă a lor, ci cu totul din alte cauze (aş menţiona aici, între altele, metaforic vorbind, pe oamenii cândva mari, care acum aruncă umbre tot mai mici…) 😉

 8. romeo hajdatan zice:

  ocazional… pe poartă (in cetate). Mai folosesc (in rest) drona pentru a vedea mișcările de trupe din cetate. În citatul (re)găsit nu e vinovat nici soarele care apune nici omul mic (decât un (m)pic)… ci umbra. Cu cât e mai lungă (sau mai durdulie, la noi nu e cazul) cu atât mai mult trebuie să-mi găsesc adăpost de întuneric. Citatul e-ncontextul articolului. Apropos, (de supărare) am luat legătura cu cel care a preluat (din context) citatul reașezându-l pe FB.

  • marinelblaj zice:

   Of, greu de conversat cu poeţii! 😀 Ei şi când scriu proză o fac… în versuri albe (apropo de umbre şi întuneric!). Nu ştiu cine a preluat pentru FB. Poate nu e în lista de prieteni şi de aceea n-am văzut asta…
   În rest, eşti binevenit şi cu… drona! Deşi, dacă te referi la „mişcări de trupe”, asta sună mai degrabă a (brrr!) spionaj. Dar… noi nu ne temem!
   😀

 9. Pingback: Peştele (fără) de la cap … | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.