Je ne suis plus Charlie, je suis (cenzurat) – concesionarea Europei – „o situaţie… de porc” –


Un articol apărut în ziarul Adevărul (e drept, cu ceva vreme în urmă, dar cine are vreme să fie „la zi” cu toate inepţiile?) ne informează că prestigioasa editură a Universităţii Oxford vrea să interzică folosirea cuvântului „porc” şi a celor legate de acest animal, pentru a nu jigni credinţa unora de altă religie.

Pentru o mai mare acoperire a acestei „ilustre” idei, propun următoarea listă de cuvinte, toate acestea având, într-un fel sau altul, legătură cu porcul (cum le vor traduce în limba engleză e treaba lor, dar încerc să-i ajut, să nu le scape detaliile):

– variante Ardeal – clisă, slană; Oltenia şi Moldova – şuncă, pentru slănină.

– tobă, caltaboş, măietec, jumări, jambon, sângerete (ptiu, ucidă-l toaca!), piftie (cu varianta ardelenească „picioroange”) şi… auăleu câte or mai fi!

– vălău, troacă şi toate celelalte cuvinte înrudite ce desemnează „mobilierul” porcului.

– mănuşi, haină (având în vedere că şi pielea porcului este folosită pentru aceste produse).

Mă opresc aici cu lista, căci sunt, probabil asemenea celor de la Oxford University Press, disperat să constat cât de prezent e blestematul ăsta de porc în viaţa noastră! Nu doar pe mesele noastre! Acest perfid şi necurat animal s-a strecurat până în cele mai înalte structuri ale societăţii!

Mă gândesc că sunt şi alte cuvinte care pot ofensa alte religii. De exemplu, cum chiar în patria mumă a prestigioasei instituţii de mai sus sunt oameni de multe alte religii, sugerez interzicerea cuvântului „usturoi”. De ce? Păi, usturoiul nu e folosit, ca şi boiaua şi alte mirodenii, la fabricare preparatelor din porc? În plus, atenţie, din câte ştiu, usturoiul e un aliment interzis la hinduşi.

Şi Marea Britanie parcă nu duce deloc lipsă nici de aceştia!

Vorba aceea populară, o „situaţie… de porc”!

comentezi

foto

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Disperări, Politichie, Simţul civic, Smile..., Zâmbet sau rictus?, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.