Început de an în Cetate…


Poate că puţin cam târziu, dacă ţinem cont de faptul că suntem (deja!) în 5 ianuarie 2015! Să zicem, totuşi, că e din cauza frigului din această perioadă şi, conform legilor fizicii, s-au contractat şi zilele…

Cum să începem un nou an? Las la o parte lucrurile cunoscute (sper!). Cele care spun să ne începem anul cu Domnul, idee care mă cam irită oarecum, fiindcă induce ideea unei întreruperi în părtăşia noastră cu El. Aşa o fi fost pentru unii… Deh, crăciunurile şi revelioanele noastre, în forme… diforme…

Vreau, înainte de toate, să le mulţumesc tuturor celor care, într-o formă sau alta, mi-au urat… de bine pentru noul an! E reconfortant să (re)descoperi în fiecare sfârşit şi început de an că nu doar că prietenii nu s-au împuţinat, ci că anul care a trecut a adăugat la numărul acestora!

Apoi, să vă anunţ că începem anul, noi, cei din Arad, cu o serie de evenimente cel puţin interesante. Între acestea, din punctul meu de vedere, în prim plan se situează o serie de întâlniri sub genericul „Forumul Dialogos.”

dialogos_event

Reproduc mai jos textul invitaţiei primite, în care se regăsesc detalii legate de acest forum, al căror amfitrion este bunul şi alesul meu frate şi prieten, profesorul EMIL BARTOŞ.

Forumul Dialogos este un forum de dialog creștin. Inițiativa lansării acestui proiect în municipiul Arad are ca motivație dorința unei palete tot mai largi de credincioși din diverse domenii ale vieții sociale și spirituale de a se angaja într-un mod public în dialogul dintre credință și cultura contemporană. Noile provocări ale mileniului III îi obligă pe toți creștinii să își reconsidere rolul în societate și să ofere un răspuns pertinent și relevant acestor provocări.

De aceea, grupul de inițiativă al Forumului Dialogos organizează sesiuni periodice sub formă de dezbateri publice, prelegeri sau conferințe la care vor fi invitați specialiști din domenii cât mai diverse (artă, știință, social, politică, religie etc). Forumul este deschis pentru colaborarea cu persoane sau instituții care împărtășesc aceleași valori etice, morale și educaționale creștine.

Programul întâlnirilor este următorul:

10 ianuarie – invitat: Emanuel Conţac – filolog, Bucureşti
Tema: Mai multe biserici creştine – o singură Biblie?

21 februarie – invitat: Dorin Dobrincu – istoric, Iaşi
Tema: Biserica în România comunistă

21 martie – invitat: Liviu Ciortuz – informatician, Iaşi
Tema: Despre inteligenţa artificială

25 aprilie – invitat: Dionis Bodiu – informatician, Sighişoara
Tema: Sacrul în film

23 mai – invitat: Liviu Mocanu – sculptor, Cluj-Napoca
Tema: Mesajul mântuirii în sculptură

20 iunie – invitat: Silviu Rogobete – politolog, Timişoara
Tema: Creştinul şi politica

Nu vreau să promit, dar am să încerc, totuşi, să vă ţin la curent…

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Biserica, Mioritice, Simţul civic, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

52 de răspunsuri la Început de an în Cetate…

 1. Traian zice:

  Hmmm … nu stiu ce sa zic si sa cred de acest Forum Dialogos ?

  Ma refer la adevaratul scop , adevarata intentie al acestui gen de ilustre demersuri menite cica sa-l „pregateasca” pe bietul crestin pentru marile „provocari” ale mileniului III . Nu ca n-ar fi MARE nevoie pentru upgradarea crestinului posmodern prins intre apostazia morala si doctrinara a acestei Noi Ere ce promite sa faureasca Pacea si Securitatea/Linistea unei „binemeritatea” Noi Ordini Mondiale , intr-o umanitatea UNITA : Religios , Politic si Financiar .

  DAR PROBLEMA E CU CE METODE SI MAI ALES CU CINE SE VREA „PREGATIREA” CRESTINULUI PENTRU „PROVOCARILE” MILENIULUI III ???

  Invitatii sunt : un filolog adevarat dar cu tentative de teolog „evanghelic” ( E. Contac de la ITP Bucuresti , proaspat demascat ca promotor al filocrislamistului Miroslav Wolf si filoecumenicului Rick Warren ) , apoi un sociolog , un sculptor , si mai ales ce era neaparat nevoie in acest demers … de un politolog .

  Nu stiu …dar ma intreb oare nu seamana genul asta de demersuri cu Summitul Global de Conducere initiat si coordonat de mega-pastorul Bill Hybels ( un alt campion international alaturi de R. Warren la diluat evanghelia dupa chipul lumii , promovare de New Age , Misticism , Ecumenism , Globalizare intre evanghelici ) ??? Si acolo erau chemati intr-un pompos demers sa conferentieze impreuna , in general cica pentru echiparea liderilor crestini evanghelici , toata paleta de celebritati din lumea conducerii afacerilor , politicii , unele domenii stiintifice , etc. , MAJORITATEA ACESTORA NECRESTINI BIBLICI , si ici colo cate un scriitor sau pastor „crestin” ( da si ala ultra neo-liberal , ori din curentul bisericii emergente , ori seeker-sensitive , ori hiper-carismatic ) .

  • marinelblaj zice:

   Nu ştiu, Traian. Oamenii pe care îi cunosc şi sunt implicaţi în organizarea acestui Forum sunt departe de acest gen de bănuieli. Este adevărat, vor fi acolo câteva personaje cu semne de întrebare, dar intenţia e un dialog între credinţă şi cultura contemporană. Suntem, totuşi, prezenţi în societate ca şi creştini, nu trăim pe insule pustii. Eu găsesc că tocmai aceste evenimente pot fi locuri în care să se poată apăra valorile creştine. Că de locuri în care se pun în practică scenarii de demolare ale lor nu ducem, din păcate, lipsă. De ce n-ai participa şi tu, de exemplu? Cum crezi că se pot evita derapajele? Stând doar şi „bombănind” pe margine, sau coborând „în arenă”?
   Nemaivorbind de satisfacţia şi „onoarea” pe care o voi avea eu, un biet „guguştiuc” să stau faţă în faţă cu „naşul” meu 😀

   • Traian zice:

    Nici eu nu ma indoiesc de sinceritatea UNOR oameni implicati intr-un asemenea proiect . Nici nu pot sa neg o anumita utilitate a unor asemenea discutii publice , DACA si numai DACA au ca baza si la baza numai Scriptura si autoritatea ei infailibila ( care a fost dovedita ) . Dar daca suntem antrenati si atrasi cu ocazia unor asemenea demersuri in discutii „interesante” si „incitante” dar in afara perimetrului Scripturii deja vom fi pe un teren mlastinos , nesigur si periculos .

    Am citit si audiat unii apologeti americani foarte bine pregatiti pentru asemenea dezbateri ( culmea ! in majoritatea cazurilor erau exact oamenii pe care i-a descoperit si fr. Paul Morar si i-a postat pe blogul lui vegheaza.com ) .
    Asemenea crestini foarte bine pregatiti in apologetica contemporana , cu o pregatire multidisciplinara ( unii dintre ei sunt absolventi pe langa universitati de teologie evanghelica CONSERVATOARE si al altor facultati cu profil stiintific uman sau real ) ar fi cei mai pregatiti pentru asemenea Forumuri Dialogos .

    As veni cu MARE drag sa audiez si sa dialoghez intr-un forum public de dialog cu asemenea oameni si mi-as aduce si prietenii mei necrestini pentru a fi indirect evanghelizati in contextul provocarilor postmodernismului cu care toti ne confruntam . Dar cu E. Contac , un bine pregatit filolog , dar un dezastru in teologie si o catastrofa in apologetica contemporana , cu sculptori , sociologi si politologi care probabil nu au nici cunostintele elementare a doctrinelor de baza ale Crestinismului Biblic , nemaivorbind de faptul ca nu ar avea cunostintele de apologetica contemporana ca sa-si poata sustine CE CRED vizavi de Biblie , Isus , Crestinism si DE CE CRED CEEA CE CRED .

 2. Traian zice:

  Dar as fi interesat daca se inregistreaza video aceste dezbateri sa le urmaresc ulterior ! Nu de alta dar as vrea sa vad acel „fir rosu” pe care cei prezentati de tine vor insista , pe ce vor bate toaca ei . CU SIGURANTA cel sau cei care au avut in minte aceste proiect , desi s-ar prea putea sa fie crestini sinceri , si-au facut un plan despre ce , cum , vor discuta . S-au pregatit pe subiectele care vor sa fie dezbatute . Cu siguranta ca mai toate ideile si proiectele romanilor , in orice domeniu , noi copiem ce vedem „afara” si mai ales din Occident ( in special SUA ) . Nu-i rau sa copiem ce este BUN , dar trebuie sa fim atenti ca desi au fost si sunt lucruri bunevce vin din SUA sau alta parte a Occidentului , sunt si FOARTE multe lucruri rele care vin de acolo .

  Nu stiu , Marinel , dar dupa ce am studiat peste 3 ani despre Biserica Emergenta , Biserica Condusa de Scop ( Purpose Driven Church ) , Seeker-Sensitive Church ( Biserica Sensibila cu Cautatorii ) , Teoriile si Metodele seculare de Crestere a Bisericii , Miscarea Ecumenica si conectiile cu dezideratele politice ale O.N.U , metoda dialecticii hegeliane ca metoda de manipulare prin unirea a doua concepte / idei aflate in antiteza intr-o „sin”-teza … nu pot sa nu mi se ridice un steag rosu cand aud de laitmotivul ” DIALOG INTRE CREDINTA SI CULTURA CONTEMPORANA ” . Umpic mai diferit , mai incisiv , mai direct erau si mantrele promovate ca laitmotiv in conferintele , proiectele Bisericii Emergente , P.D.C , etc.

  • Traian zice:

   Marinel ,
   De exemplu ca veni vorba de tema principala a forumului dialogos ” DIALOG INTRE CREDINTA SI CULTURA CONTEMPORANA ” imi amintesc acum de conceptul , de lozinca uzitata intre evanghelici din ce in ce mai des : „UNITATE IN DIVERSITATE ” . Nimic rau aparent in acest concept ! Dar oare avand in vedere tendintele si miscarile actuale internationale de UNITATE radicala religioasa ( extinsa si spre religiile pagane ) , intrebarea e PANA UNDE PUTEM MERGE CU ACEASTA „UNITATE” ???

   Putin stiu ca conceptul de UNITATE IN DIVERSITATE a fost prezentat in perioada moderna prima data de New Age . New Ager-ii foloseau acest concept cu mult inaintea neoevanghelicilor contemporani . Surpriza sau nu , el este folosit si in francmasonerie , nu mai vorbesc de Miscarea Ecumenica .

   Intrebarea e la fel : pana unde putem merge cu acest „DIALOG” intre Religia Crestin Biblica si Cultura Contemporana ( care e seculara , lumeasca ) ???

   • marinelblaj zice:

    Traian, îţi înţeleg în mare măsură preocupările. Este adevărat că în lume se petrec lucruri foarte periculoase. Dar… a vedea la fiecare colţ câte o conspiraţie, în spatele fiecărei acţiuni şi activităţi câte un scenariu menit să ducă la nenorociri îngrădeşte până şi libertatea de expresie a creştinului. Asta îmi aduce aminte de ucenicii Domnului, cei care asistaseră la atâtea minuni (între care şi minunea învierii lui Lazăr, de exemplu), dar care stăteau încuiaţi (Ioan 20:26). E bine oare să stăm „cu uşile încuiate”, sau să ieşim în „mijlocul lupilor”?
    Mă întreb, pe cine trebuie să evanghelizăm noi? Pe cei din biserică? Unde? În biserică? Şi cum? Fără dialog? Pe de altă parte, fără îndoială că trebuie multă atenţie la orice fel de dialog cultural. Răspunsul la întrebarea ta de final presupune şi a ne gândi că evanghelizarea vizează tocmai lumea seculară! Până unde? Până la marginile pământului! Altfel, cum să-i evanghelizăm pe cei din lume? Ce să mai căutăm printre islamiştii din Asia, printre chinezi, africani care mai cred în vrăjitorii şi, de ce nu, printre mulţii ortodocşi idolatri sau lumeşti, dacă îi condamnăm deja înainte de a dialoga cu ei?
    Relaxează-te şi gândeşte-te ŞI la aceste aspecte!

   • szromulus zice:

    Un dialog, dar nu un dialog in care se urmareste fuziunea cu cultura contemporana. Daca ecumenismul cauta fuziunea si renuntarea la valorile autentice, sub egida numitorului comun care ne uneste pe toti, nu inseamna ca dialogul are ca unica varianta contopirea. Cred ca sub umbrela ecumenica s-au adunat doar personaje care au vrut sa isi argumenteze viziunea lor sincretinta, dar fara o formula acceptabila, nu puteau sa se exteriorizeze. Nu cred ca ecumenismul a creat persoane cu o viziune alterata, ci ei au existat dinainte.

   • marinelblaj zice:

    Corect, Romulus! Nu se poate refuza ideea de dialog doar în baza unor suspiciuni legate de ANUMITE persoane. Ori, în cazul de faţă sunt implicate persoane care în niciun caz nu pot fi suspectate de ecumenism. În niciun caz nu-l pot suspecta, de exemplu, de aşa ceva pe distinsul profesor Bartoş sau pe iniţiatorii acestui forum, cei de la Metanoia, de care s-a „rupt” Harvest-ul lui Barbosu tocmai din cauză de… Harvest!

   • Traian zice:

    Draga frate Marinel ,

    Se pare ca ai inteles cam gresit ce am exprimat eu . Te rog citeste cu atentie si nu fa presupuneri pe care eu nu le-am exprimat .
    DIN CE VAD IN COMENTARIUL LUI ROMULS SE PARE CA EL A INTELES CE AM SCRIS .
    Eu nu am pledad DELOC pentru a ramane cu Evanghelia intre peretii unei biserici ca si talibanii in muntii si pesterile Afganistanului . Eu nu am pledat , cum se pare ca tu ai inteles , pentru a NU merge cu EVANGHELIA PANA LA MARGINILE PAMANTULUI , intre asiaticii si africanii pagani sau aici in plaiurile mioritice intre idolatrii nostri ortodocsi , sau intre atei ! Personal am evanghelizat cand am avut ocazia , de ani de zile , prieteni , rude si colegi de munca si multi oameni cu care eu intru in contact datorita naturii muncii mele ( oameni care nu ai vrea sa te „colinde”). Domnul mi-a dat harul sa marturisesc Evanghelia si ateilor , agnosticilor , ortodcsilor si catolicilor idolatri sau nominali dar si evanghelicilor nominali … ba chiar si musulmanilor . Asa ca in ce ma priveste ma straduiesc prin harul Domnului sa implinesc marea trimitere atat practic cat si doctrinar .

    DAR SA DUCEM EVANGHELIA SI NU METODE , DISPOZITIVE , FILOZOFII MAI ALES CARE-S SETATE SA ACTIONEZE CA SI UN CAL TROIAN SI PURTATE DE OAMENII CARE NU-S UNSI PENTRU ACEASTA LUCRARE . Stii tu la cine ma refer … la „nasul” tau .

    Da sunt de acord ca nu trebuie sa fim paranoici si sa vedem conspiratii sub orice piatra dar nici sa nu cascam ochii cand ar trebuii sa o facem .

    Acuma pot sa ma „relaxez” si eu putin … ca prea ma vezi incordat ???

   • marinelblaj zice:

    Dragul meu, se pare că te-am supărat. Puţin, nu mult, dar te-am supărat! 🙂 Nu am înţeles greşit, să ştii. Am vrut doar să temperez puţin lucrurile. Pe profesorul Bartoş îl avem aproape lunar, cu mici excepţii, la amvonul bisericii noastre de mai bine de doi ani. Îl cunosc bine, îi cunosc credinţa, am avut contact mai mult decât suficient cu doctrina pe care o predică şi pe care o susţine în cursuri şi, mai mult, îl consider un om prea inteligent ca să se lase „furat” de ideologii false sau de tentaţii aiurea! Ori, ca amfitrion al acestui forum, mă îndoiesc că nu şi-a luat măsuri de precauţie în ceea ce îi priveşte pe invitaţi. Emanuel Conţac, de exemplu, este invitat ca filolog care are contact cu traducerile Bibliei, şi nicidecum ca apologet al crislamismului sau ecumenismului în care, personal cred, a ajuns doar din lipsă de maturitate şi o doză de oportunism.
    Pe de altă parte, iată, cu câteva luni în urmă am avut „curajul” de a invita un imam sadea la o discuţie, într-o întâlnire găzduită de biserica noastră. Şi? N-a îmbrăţişat nimeni teoriile sau doctrinele lui. Dimpotrivă! Tinerii şi-au dat mai bine seama ce e cu Coranul, cu islamismul etc. Nu poţi cunoaşte „adversarul” doar din cărţi şi tratate.
    Dă-mi voie să-ţi spun că eu consider că tot atât rău cât au făcut mişcările astea ecumenice, crislamiste, emergente… de tot felul a făcut şi statul deoparte, „pe tuşă” sau lipsa de confruntare directă. Impactul culturii seculare asupra bisericii se poate vedea foarte bine peste tot în Europa. Lipsa de dialog cu contemporaneitatea nu l-a caracterizat pe Pavel, de exemplu. Dimpotrivă, el s-a folosit cu orice ocazie de dialogul cu cultura contemporană lui. Adaptarea la nivelul cultural al unei anumite epoci nu înseamnă doar pericolul mulării creştinismului pe calapodul culturii vremii respective, ci şi promovarea valorilor moral-creştine în cultura respectivă prin folosirea mijloacelor specifice acelei vremi culturale. Iată, noi dialogăm folosindu-ne de un mijloc tehnic-cultural specific epocii noastre, nu ne scriem papirusuri! 😀
    Acum, sper că te-am lămurit şi că poţi să te relaxezi cu adevărat, deşi nu te-am suspectat de… încordare, ci doar de puţin prea multă suspiciune… 🙂

   • Traian zice:

    Marinel ,

    Te rog sa ma crezi ca nu-s suparat pe tine !

    Am vrut in mesajul meu doar sa clarific unele lucruri pe care cred le-ai inteles diferit fata de intentia exprimata de mine .

    Sper sa ai dreptate in privinta lui E. Bartos ( nu prea cunosc date despre el ) , dar cu E. Contac personal cred ca ii subestimezi viclenia geniala si reaua intentie . Da e oportunist , cu siguranta . Dar imatur …? Personal ma indoies de imaturitatea lui avand in vedere activitatea lui de pana acum . E calculat , cu sange rece , inteligent si are o AGENDA .

    Vom mai discuta , timpul ne va dezvalui mai multe …

   • Traian zice:

    Marinel ,

    Eu nu am spus ca Metanoia Arad ar fi implicata in Ecumenism . Majoritatea covarsitare a celor de acolo habar nici nu au de cat de complex este si cat de departe si extins este fenomenul Ecumenic la nivel mondial … sau concret ce presupune ECUMENISMUL . Dar sunt si exceptii , au oameni ( foarte putini cei drept ) care inteleg fenomenul .

    Dar asa cum a fost dovedit de apologetica americana contemporana reala , multe biserici , grupari evanghelice , lideri evanghelici au fost si sunt angrenati in „proiecte” special setate spre a servi sincretismului moral si doctrinar FARA SA AIBE MACAR HABAR CA FACEAU ASTA .

    In privinta proiectului DIALOGOS eu am emis doar niste ingrijorari , dar nu la nivel de certitudini , de absolut .

 3. szromulus zice:

  Traian, sunt de acord cu ingrijorarile tale, cu toate acestea exista si o alta alternativa. Spre exemplu, ma preocupa, de ceva ani buni, fenomenul social, politic, directia inspre care se indreapta tehnologia, in schimb toate aceste preocupari nu mi-au alternat viziunea biblica. Dimpotriva, vad mult mai bine cadrul actual si pot analiza cu alte instrumente pericolele si tendintele gresite spre care se indreapta Biserica.

  Izolationismul, pe care il practica o mare parte a membrilor Bisericii, pastorii care nu inteleg problemele cu care se confrunta tinerii, studentii, angajatii in medii necrestine, nu face decat sa creeze o masa de oameni care nu pot raspunde problemelor actuale. Ca sa iti dau un simplu exemplu, am discutat cu anumite persoane competente din biserica, care nu reuseau sa inteleaga problemele prin care trec elevii din scoli, studentii, angajatele agresate si provocate de sefii lor sub presiunea amenintarii demiterii. In primlul rand ei reprezinta personalul calificat la care apeleaza un membru din Biserica, in momentul in care se bate de o problema spinoasa. Cu toate acestea, daca nu sunt constienti de existenta unor probleme, nu au cum sa ajute pe cineva care apeleaza la ei. Cel mai adesea, reactia pe care am vazut-o a fost ridiculizarea si ignorarea celor care au apelat la ajutor. Asta este consecinta izolarii, a statului cu fundul in coconul separatist, al interactiunii doar cu niste grupuri de crestini, care folosesc un limbaj specific. Cred ca izolarea isi are pretul lui si uneori este foarte scump.

  Pe de alta parte, cand te expui impactului cu societatea, te aflii sub efectul presiunii unei viziuni diametral opuse. Cred ca maturizarea este solutia spre care ar trebui sa ne uitam si nu spre izolarea. Evident, maturizarea este un proces in care umblarea sub calauzire este vitala. Un crestin care este crestin doar datorita faptului ca traieste in izolare, nu stiu daca poate fi numit un bun crestin, sau doar o persoana care se comporta bine atata timp cat se afla in zona de confort personal. Cred ca trebuie interactionat cu societate, cu cadrul larg in care se afla Biserica, tocmai pentru a intelege directiile spre care ne indreptam.

  • Traian zice:

   Sunt 100% de acord cu tine Romulus !

  • Traian zice:

   Draga Romulus ,
   Daca tot mi-ai spus ce te procupa de ceva ani buni iti voi prezenta pe foarte scurt ce ma preocupa pe mine de ceva ani buni .
   URMARESTE si DELECTEAZA-TE cu un material care prezinta pe scurt si excelent de simplu si clar unele din cele mai arzatoare probleme REALE ale crestinismului contemporan :

   Seria de 7 interviuri video cu pastorul Dean Good ( Dr. Martin Erdmann Verax Institute veraxinstitute.us ) :
   THE CHURCH AS A VEHICLE TO TRANSFORM THE WORLD

   1) The Biblical Mission of the Church

   2) Satan’s Mission: One World Society

   3) The Infiltration of the Church

   4) The New Age Movement

   5) The Church as an Instrument to bring in a New Age

   6) Parallel Message, Aim, and Strategy

   7) Parallel Spirituality

   GARANTAT CA O SA-TI PLACA !!!

   • marinelblaj zice:

    Traian dragă, n-ar fi mai bine când ai asemenea grămezi de materiale, să le trimiţi destinatarului prin email? Ocupă spaţiu mare 😦

   • szromulus zice:

    Multumesc, Traian, am apucat sa vizionez prima parte. Mi se pare corect ceea ce spune pastorul. Desigur, nu toate bisericile sunt pervertite, unele s-au pastrat in forma autentica. Chiar in Cluj avem cateva biserici foarte bune, una este a pastorului Marius Sabou, rudenie cu prof. Emil Bartos(asta o sa ii placa la Marinel 🙂 ).

    Am observat o regula care se poate aplica la un procent destul de mare de situatii, anume: „cum este pastorul asa este si biserica”. Personalitatea pastorului, cunostiintele lui se imbiba foarte profund in personalitatea membrilor. Asa ca e suficient sa te uiti la pastor ca sa ii cunosti turma. Nu am spus ca se poate generaliza la un procent maxim de situatii, ci doar la un procent semnificativ. Exista un magnetism intre personalitatea pastorului si cea a membrilor. Tocmai de asta sunt convins ca biserica lui Marinel este una buna. Sigur Marinel nu este pastor, dar este un membru important 🙂 .

   • Traian zice:

    Da , asta cam asa e . Stiu ca spatiul e cam limitat . Am vrut sa trimit doar adresele de link nu si imaginile repective . Dar a aparut asa , in formatul asta , pentru ca-s un „as” in utilizarea calculatorului .
    O sa tin cont pe viitor de recomandarea ta !
    Multumesc de intelegere .

   • marinelblaj zice:

    Şi eu mulţumesc pentru înţelegere! Bless!

 4. Draga Marinel, ai intrat pe mâna prietenilor. Ca să mai arunc și eu puțin gaz pe foc, de ce dialog ? N-ar fi mai corect, dezbatere? Sau si mai bine deconspirare ?

  • marinelblaj zice:

   Decât pe mâna duşmanilor… Acum, e drept că puteam pune o ştire de genul „atât Real cât şi Barcelona au început anul cu câte o înfrângere”, dar sfârşeam rău şi atunci, căci aş fi fost acuzat de fanii Barcelonei că ţin cu Real şi mă bucur de înfrângerea Barcelonei, iar fanii Realului m-ar fi acuzat că ţin cu Barcelona şi mă bucur de înfrângerea echipei lor…
   Nu ştiu de ce mi-am adus aminte de poezia aceea a lui Topârceanu:
   „Mişu St. Popescu vrea sa divorțeze.
   Lung prilej de vorbe şi de ipoteze !…” 😀

 5. Comentariul de mai sus este doar pentru tine. El nu-i privește pe distinșii tăi prieteni. Dacă l-ai citit, șterge-l repede.

 6. costica h. zice:

  Iaca am si eu o intrebare, sau chiar doua; Ap.Pavel a fost invitat in areopag la un dialog sau la o dezbatere? Oare dece Ap. Pavel a acceptat invitatia?

 7. Pingback: Cronici mondene (162) Dialoguri Twin Peaks | Vindecătoru

 8. Dyo zice:

  Se impune o corecție: nu sunt sociolog, așa cum nu sunt – deși s-a insinuat și asta – inginer. Sunt informatician de profesie, masterand încă la o facultate de teologie. Rog a se opera modificarea și, în măsura posibilităților, a se informa și sursa cu privire la această eroare de comunicare.
  Mulțumesc,
  Dionis Bodiu.

  • marinelblaj zice:

   Eu am preluat invitaţia exact aşa cum am primit-o. Am „operat modificarea”, dar nu cred că pot face altceva decât să comunic organizatorilor eroarea. Totuşi, tot răul spre bine: aflăm încet-încet ce e fiecare 😀

 9. Pingback: Când toleranţa devine prostie… | cetatea de piatră

 10. marinelblaj zice:

  Mă văd nevoit să-i răspund aici unui anume Marcel, care îmi „populează” din când în când rubrica „spam” cu câte un comentariu ce denotă, ca şi cel de astăzi, o mare carenţă la capitolul inteligenţă. Dragul meu, dacă nu te duce mintea să pricepi o ironie, nu te mai osteni să urmăreşti bloguri care conţin asemenea lucruri. S-ar putea să te obosească prea tare!

 11. szromulus zice:

  Corectia data de Dyo imi prinde numai bine. Pe anumite bloguri(si nu doar cel incompetent – stim noi care) am fost confundat cu un inginer, adica in schema de gandire a unora asta inseamna „un şurubar, fără organ pentru metafizică, incapabil să metabolizeze nutreţul filozofiei şi artei, ….prevăzut cu o logică de roată dinţată”(CTP). Nu sunt inginer, nu am aceasta calificare, daca mi se acorda, ar fi a doua diploma 😀 . Scuze Marinel, de off-topic 🙂

  • marinelblaj zice:

   Bun, dar am şi eu două întrebări, Romulus:
   – unde să fac corectura în ceea ce te priveşte? 😀
   – dacă nu eşti inginer (şi nu eşti, într-adevăr, după cum ştiu eu!), ce eşti (ştiu şi asta, dar se pare că a venit momentul… dezvăluirii identităţilor= ? 😀

   • szromulus zice:

    Draga Marinel, corectura se face pe lista de partid a unor personalitati internaute, nu ma refer la ziarul „TricolorulEvanghelic” care e la fel de popular ca regretata publicatie „Scanteia” lui Ceausescu. La punctul doi am sa iti raspund in privat. Pe mine ma distreaza descrierea lui CTP, mi se pare absolut geniala, de aia am si adus-o in discutie 😀

   • marinelblaj zice:

    Acolo n-am acces. Adică, altfel spus, n-am acces la… ABCES! Pe mine nu mă distrează deloc definiţia inginerului CTP (căci inginer este la origine!). Nu de alta, dar am avut de-a face cu destui… 😀

 12. Cristi zice:

  Incet, incet, ii copiem pe Americani aducand ARTA (SACRA) in primplanul preocuparilor crestinilor baptisti flamanzi de entertaiment ! Vezi: BISERICA, LOC PENTRU ARTA, NU PENTRU RELIGIE ! http://dorupope.com/2015/01/biserica-loc-pentru-arta-nu-pentru-religie/

 13. szromulus zice:

  Marinel, ce nu am inteles foarte bine, din acest ciclu de intalniri, este obiectivul urmarit, pe langa acela foarte generic de a crea punti intre cultura contemporana si religie. Desigur, ca un aspect secundar, pentru un astfel de proiect de dialog as fi ales o gama diferita de invitati, nu ca nu ar fi cativa pe care ii respect, din cei deja alesi. Spun asta in idea ca pactizez usor(sau mai greu) cu articolul lui Rasvan despre selectia invitatilor 😀

  • marinelblaj zice:

   Romulus, iată care este originea, intenţia şi modul de selectare a invitaţilor:
   – s-a pornit de la ideea necesităţii unui dialog între cultura contemporană şi religie prin a arăta că şi din rândul evanghelicilor există oameni, personalităţi care îşi aduc contribuţia la evoluţia culturală contemporană.
   – ideea a venit din partea câtorva fraţi din biserica Metanoia (nu Harvest!) care, împreună cu prof.Emil Bartoş au gândit o serie lunară de întâlniri, pe parcursul a 6 luni, pentru a vedea dacă asemenea întâlniri pot avea impact şi pot fi semnificative, constructive, folositoare prin dialogul conţinut. Altfel spus, e un fel de test de 6 luni. Ce va fi după aceea…
   – S-a plecat de la o listă cu foarte mulţi potenţiali invitaţi. Dintre cei contactaţi, cei aflaţi deja pe lista invitaţilor au răspuns pozitiv. Pe lista aceea nu s-a aflat niciun moment personajul care este bănuit că ar fi în spatele unora dintre invitaţi (cum bănuiesc unii 🙂 )
   Au fost invitaţi care au refuzat pentru moment, având în vedere agenda personală. Practic, n-a fost o selecţie anume, ci doar una în funcţie de răspunsul primit la invitaţie.
   Cam atât. Restul e… agitaţie! 😀

 14. szromulus zice:

  Asteptam cu nerabdare feedback de la intalnirea cu domnul Contac. Dezavantajul faptului ca ai publica pe net lista de intalniri 😀

 15. Pingback: Şi n-a fost… războiul lumilor ! | cetatea de piatră

 16. DanutM zice:

  Reblogged this on Persona and commented:
  Despre programul Forumului Dialogos – o initiativa binevenita si laudabila

 17. Pingback: Dialogos… struţo-cămilă ? | cetatea de piatră

 18. Pingback: Cronici mondene (165) Afișul de la ”Dialogos”: psihologie, alchimie sau prostoplastie? | Vindecătoru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.