Rugăciune către sfântul cauzelor pierdute* – updated


Trebuie să recunosc un lucru. Domnul Emanuel Conţac e chiar un tip simpatic. Are în el, dincolo de strădaniile absolut lăudabile în ceea ce priveşte studiul, o apetenţă deosebită pentru cauzele pierdute. Dacă ar fi fost avocat, cred că ar fi reuşit „performanţa” de a pierde procese într-un mod răsunător.

Într-un recent articol publicat pe blogul personal, mânat de un elan nestăvilit, dar şi de nevoia de a fi ironic cu posibilii interlocutori virtuali, simte că e din nou momentul să mai preia o cauză cel puţin dubioasă. Despre ce e vorba?

O relativ recentă ştire a provocat iarăşi valuri în mediul evanghelic. Rick Warren face câteva declaraţii după vizita întreprinsă la Vatican în luna noiembrie, cu ocazia conferinţei interconfesionale privind rolul familiei şi al căsătoriei. În stilul său obişnuit, Warren se aventurează în explicaţii insuficient… explicate. Ceea ce le face riscante. Mai ales datorită faptului că, în trendul general adoptat de mulţi lideri religioşi în direcţia unor concilieri şi revizuiri discutabile, devine o condiţie sine qua non citirea printre rânduri. Prin declaraţiile făcute a apărut bănuiala că şi el, o figură proeminentă în lumea evanghelicilor, ar înclina spre o apropiere de biserica catolică (sper ca domnul Conţac să nu taxeze şi această cacofonie, căci ea face parte dintre cele admise!). Acum, este drept că Warren face anumite precizări, subliniind deosebirea dintre apropierea „structurală” şi cea „dogmatică”, însă printre cele afirmate ca argumente transmite şi un lucru pe care ar fi trebuit să-l evite: acela că între felul în care o privesc evanghelicii pe Maria, mama Domnului Isus, şi catolicii nu există deosebiri, fiindcă nu se cunoaşte corect doctrina catolică. („Sometimes Protestants think that Catholics worship Mary like she’s another god. But that’s not exactly Catholic doctrine.”)

Ei bine, i-aş aminti domnului Conţac faptul că nu am cunoştinţă să existe vreo revizuire clară a declaraţie papei Pius al IX-lea, făcută în 8 decembrie 1854, care sună în felul următor:

„Let all the children of the Catholic Church, who are so very dear to us, hear these words of ours. With a still more ardent zeal for piety, religion and love, let them continue to venerate, invoke and pray to the most Blessed Virgin Mary, Mother of God, conceived without original sin. Let them fly with utter confidence to this most sweet Mother of mercy and grace in all dangers, difficulties, needs, doubts and fears. Under her guidance, under her patronage, under her kindness and protection, nothing is to be feared; nothing is hopeless. Because, while bearing toward us a truly motherly affection and having in her care the work of our salvation, she is solicitous about the whole human race. And since she has been appointed by God to be the Queen of heaven and earth, and is exalted above all the choirs of angels and saints, and even stands at the right hand of her only-begotten Son, Jesus Christ our Lord, she presents our petitions in a most efficacious manner. What she asks, she obtains. Her pleas can never be unheard.” (sublinierea îmi aparţine). Iată o traducere rapidă a ultimei părţi, subliniate:

„Pentru că, în timp ce poartă pentru noi o adevărată dragoste maternă și, având în grija ei lucrarea mântuirii noastre, ea este preocupată de întreaga rasă umană. Şi, din moment ce ea a fost numită de Dumnezeu să fie Regina cerului și a pământului, și este înălțată mai presus de toate corurile de îngeri și de sfinți, și stă chiar la dreapta singurului ei Fiu născut, Isus Hristos, Domnul nostru, ea prezintă cererile noastre într-un mod mai eficient. Ceea ce cere, obține. Cererile ei nu pot fi neascultate.”

Evident, dacă e să luăm declaraţia lui Warren, nu se poate afirma că această declaraţie papală susţine că Maria ar fi „un alt dumnezeu.” Dar, problema divergenţelor dintre evanghelici şi catolici tot rămâne, oricât ar fi încercat Warren să „o scalde.” Adevărul e ca Warren face o declaraţie imprudentă care, în contextul tot mai deselor întâlniri ale papei cu liderii religioşi de alte confesiuni (şi chiar religii!), în contextul declaraţiei privind dorinţa de reunificare a celor două biserici, catolică şi ortodoxă, dar şi în ce priveşte tendinţele ecumenice (vezi întâlnirile cu lideri evrei şi islamici), nu face decât să arunce în aer o deja suficient de inflamată lume evanghelică, ajunsă aproape „casă este dezbinată împotriva ei înseşi” de tot felul de aberaţii şi de aberanţi religioşi.

Aşadar, domnul Conţac recidivează după episodul Volf. Să fie acesta un soi de masochism, respectiv expunerea şi implicarea în cauze pierdute?

Ceea ce m-a amuzat însă teribil de mult e afirmaţia făcută de domnul Conţac în articolul respectiv: „Nu sunt un fan al cărților sale (Rick Warren – n.n.) și încă nu m-am învrednicit să i le citesc.” Păi, ar trebui, domnule Conţac, fiindcă altfel afirmaţia făcută înainte de cea citată, respectiv: „Ştiam că Rick Warren e o figură controversată în sânul mișcării evanghelice americane și că prin ieșirile sale din decor și-a creat dușmani gârlă” denotă că vă contraziceţi când afirmaţi că „am făcut suficientă muncă de cercetare în ultimii cincisprezece ani”. Ei bine, aici se pare că n-a fost cazul!

Şi, dacă e să picurăm puţină ironie, aş mai cita din articolul respectiv o afirmaţie care mi-a provocat o ridicare de sprânceană. Iat-o: „Orice formulă de viață, orice rețetă vândută în milioane de exemplare mă lasă rece.” Păi, Biblia nu e o formulă de viaţă? Nu e vândută în milioane de exemplare (ba chiar mult mai multe)? Vai! Cum să vă lase rece? Vedeţi, domnule Conţac, ce înseamnă o afirmaţie insuficient explicată? Poate da naştere la interpretări!

Şi, în final, un lucru cu care sunt absolut de acord cu domnul Conţac. Citez: „Mă umple deznădejdea când văd persoane care nu știu bine unde să pună cratima, care nu pot să lege două vorbe într-un paragraf coerent și care pretind că au la degetul mic tainele din Apocalipsa.”

Şi pe mine, frate dragă! Sper să nu dezamăgesc, măcar la acest capitol. Doar că pe mine mă „umple deznădejdea” şi când văd persoane care simt o atracţie fatală spre cauze pierdute. Chiar aşa! De ce nu vă limitaţi la cercetarea care vă aduce atâtea satisfacţii?

* Apostolul Iuda Tadeul este considerat astfel de către Biserica Ortodoxă.

Update: Încântător dialogul de pe blogul Vaisamar dintre traducătoarea articolului incriminat cu mânie (nu chiar)proletară, doamna Ionela Acasandrei, de la site-ul stiricrestine.ro, cu domnul Conţac. Deşi satisfăcut că site-ul respectiv a retras articolul, deşi doamna respectivă dă mai multe lămuriri necesare, domnul Conţac e pornit rău şi vrea neapărat să cadă, probabil, un cap. Of, nervii ăştia! 😀

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Pe gânduri, Ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Rugăciune către sfântul cauzelor pierdute* – updated

 1. szromulus zice:

  „Orice formulă de viață, orice rețetă vândută în milioane de exemplare mă lasă rece.” – pai domnul Contac nu are studii aprofundate in statistica si matematica, este evident ca nu poate face estimari corecte, decat legat de precizia pozitiei virgulei in propozitie, lucru pe care il poate imputa cu corectitudine si competenta academica 😀

 2. szromulus zice:

  Legat de scrierile lui Rick Warren, regret faptul ca a intoxicat masele de cititori evanghelici de la noi, fara ca sa existe macar un minim avertisment din partea bisericilor/pastorilor pe tarabele carora se vindeau aceste carti. Lucru care imi da de inteles ca nimeni nu a prea sesizat erorile doctrinare.

  • marinelblaj zice:

   La care erori te referi, Romulus?

   • szromulus zice:

    Unele aspecte le-a precizat si Paul in cateva din articolele de la el. Ar fi foarte multe de spus pentru a acoperi toate aspectele teologiei lui Rick, dar nu o sa dezbat subiectul pentru ca spatiul nu permite.

   • szromulus zice:

    Una din scrierile lui Rick Warren care a creat multe comentarii pe marginea veridicitatii doctrinare este „The Purpose-Driven Life”. Desigur, intr-o lume teologica atat de relativa, este utopic sa pretindem si sa criticam pozitia fiecaruia. In ultima instanta opinia fiecaruia poate fi considerata valida, cel putin daca analizam lucrurile de pe pozitia celui in cauza.

    Exista cateva spicuiri ale erorilor doctrinare pe marginea cartii „The Purpose-Driven Life”(„Viata condusa de scopuri”), in articolul de mai jos. Oricum Traian a venit cu niste linkuri care completeaza peisajul pozitiei teologice a lui Rick Warren.

    http://www.jesus-is-savior.com/False%20Doctrines/purpose_driven_heresy.htm

   • Traian zice:

    Intr-o prezentare de doar 3 minute dr. JOHN MACARTHUR scoate in evidenta cateva aspecte cruciale care sunt prezentate eronat in cartea Viata Condusa de Scop a lui R. Warren .

    MERITA 3 MINUTE DIN TIMPUL VOSTRU !!!

   • Traian zice:

    MacArthur on the Purpose Driven Life

   • Traian zice:

    Aici este o prezentare biblica , extrem de simpla , pe intelesul tuturor a unora din principalele erori ale cartii lui Warren , . Prezentarea este realizata de pastorul si autorul crestin Gary Gilley care este un apologet crestin american care si-a facut bine temele in privinta cunoasterii si demascarii „evangheliei” Purpose Driven a lui R. Warren , IN LUMINA BIBLIEI .

    The False Gospel of Rick Warren, Rob Bell, Brian McLaren and Steve Chalke – Part 1
    ( inepand de la min. 25 : 35 !!! )

    The False Gospel of Rick Warren, Rob Bell, Brian McLaren and Steve Chalke – Part 2
    .https://www.youtube.com/watch?v=f-nHNtcs0pY

   • Traian zice:

    Romulus si Marinel ,

    Daca tot a venit vorba de erori teologice voi cum ati explica sau intelege aceasta propozitie simpla , clara si directa pe care R. Warren a spus-o in 6 iulie 2005 , intr-o discutie despre Religie si Leadership cu David Gergen :

    „ I happen to know people who are followers of Christ in OTHER religions ”
    pastor Rick Warren

    Sursa aici : The New Missiology http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=11424

    Daca nici asta nu e UNIVERSALISM … atunci ce ar putea fi ???

 3. szromulus zice:

  Am sesizat evolutia evenimentelor in dialogul cu traducatoarea. Exista niste aberatii geniale, demne de premiu de excelenta, pe care le face domnul Contac. Daca eram in UK puteam solicita atribuirea rangului de Lord. Imi amintesc de Lord Alan Sugar, a fost onorat cu acest titlu datorita succesului sau in lumea afacerilor, desi originea sa nu permitea acest titlu 🙂 .

 4. szromulus zice:

  Singurul aspect care imi place, din toata „prelegerea” domnului Contac, este legata de ultimul comentariu(la ora curenta) in care mentioneaza existenta unei mize. Da exista o miza si o viata condusa de miza, ca sa nu zic o viata condusa de (mize)scopuri 🙂

 5. szromulus zice:

  Marinel, nu stiu daca erai la curent cu faptul ca avem si un serviciu de urgenta teologic, un SMURD teologic care ofera tuturor celor in suferinta(teologica) prim ajutor eficient. Prea iubitul nostru frate, acest Raed Arafat al teologiei, un ochi in permanenta atent la tot ce se intampla pe plan teologic, o inima daruita atragerii oamenilor la Cristos, un suflet adevarat. Multa pace dragul nostru frate!!! 🙂 .

  • marinelblaj zice:

   Te referi la paranoicul A.C.? După cum ai scris, se pare că da! Sunt convins că a reacţionat la discuţia cu Emanuel Conţac. Ştiu că mă urmăreşte şi mă simt ca în filmele acelea în care eşti mereu urmărit de un psihopat. Dar… Ţi-am spus că e recomandabil să-l laşi să abereze în linişte. El e prea mare pentru nişte oameni ca noi. El e MoguluL. Punct. În curând nici Universul nu-l va mai putea cuprinde, la cât e de mare… 😀
   Acum, serios, dacă îţi iubeşti sănătatea (mai ales cea mintală), evită blogul ăla! (apropo, la cât de mare se crede proprietarul, cred că ar trebui să se numească GLOB, nu blog!) 😀

   • szromulus zice:

    Numa binecuvantari marelui Saruman, are tot timpul the Eye intr-o continua survolare. Am fost chemati sa binecuvantam. Numai binecuvantari, numai de bine 🙂

   • marinelblaj zice:

    Deci, am ghicit! Altfel spus, iar ne face să ne pierdem vremea. Hai să nu-i dăm satisfacţia asta! Eu chiar am de lucru, nu ca el, care-şi face de lucru…

   • szromulus zice:

    El este calauzit de univers, lumina violeta ii indica actiunile. Acum ma astept sa dezminta(ca de obicei dezminte cele mai evidente lucruri) ca nu universul il coordoneaza si nu lumina violeta ii inspira activitatea 😀

    Noi care am ne-am nascut si am trait in perioada comunista, pre-decembrista suntem obisnuiti cu greul, cu insulta, cu scoaterea ideilor din context, asa ca fie cum il inpira lumina violeta pe acest ultra-guru. Faca-se voia universului 😀

 6. Traian zice:

  Indiferent ce se straduieste domnul Emanuel Contac sa demonstreze pe blogul sau cand incearca sa scuze tendinta recenta a lui Rick Warren de apropiere de Roma , R. Warren nu este DELOC la prima imprudenta ( intentionata sau nu ) de genul acesta .

  Intr-un interviu TV cu Raymond Arroyo directorul de stiri al postului catolic TV EWTN , R. Warren da ENTUZIASMAT detalii despre vizita unei delegatii de 30 de episcopi catolici europeni la mega-biserica sa Saddleback Church din California . Aceasta delegatie catolica , din declaratiile lui Warren , dorea aparent cu aceasta ocazia sa studieze Programul de Biserica Condusa de Scop implementat de R. Warren cu scopul de a folosi cunostintele la un mega proiect spiritual catolic initiat de papa Ioan Paul II denumit Planul NOII EVANGHELIZARI Romano Catolice . Acest plan ce se vrea de proportii catolice (universale ) a fost continuat de papa Benedict si este continuat de papa Francis.

  Un amanunt important , de care stia si R. Warren bineinteles , este ca acest mega proiect spiritual catolic ( programul NOII EVANGHELIZARI Romano Catolice este un program dedicat sa castige convertiti pentru Cristosul Eucharistic Catolic si sa produca ascultare si supunere fata de sacramentele bisericii Catolice .

  (cateva detalii aici http://www.lighthousetrailsresearch.com/newsletters/2014/newsletter20140520.htm#2

  • szromulus zice:

   Bine, domnia sa domnul Contac este lingvist, celelalte calificative intra pe o treapta secundara. Ca si lingvist am toata aprecieare fata de dansul, dar pe elemente de ordin teologic are nevoie de multa informare, in special cand se discuta de situatii concrete, cum ar fi cazul pastorului Rick Warren. Evident ca exista o miza in spatele tuturor acestor articole, cum preciza dansul intr-un comentariu, dar miza este una de interes personal, daca analizam lucrurile din punctul de vedere al coeficientului cel mai ridicat de probabilitate.

   • Traian zice:

    Da , se pare ca mai este in mediul evangherlic romanesc pe langa domnul Emanuel Contac si un alt teolog-filolog-lingvist celebru care desi se prea poate sa exceleze pe linia lingvistica-filologica , in teologie din pacate da rateuri dupa rateuri . Asta o spun cu durere si nu in ton zeflemitor .
    Dumnezeu sa le dea pocainta adevarata !

   • szromulus zice:

    Domnul Contac nu poate fi asezat in aceiasi categorie cu „teologul nostru de serviciu” care scrie in functie de inspiratia data de astrii 🙂 . Este o persoana inteligenta, dar urmareste sa sara in barca invingatorului prezentului, indiferent cine ar fi acela. Cred ca nu este un lucru specific marilor personaje biblice, care au gasit echilibrul in unicul nostru Dumnezeu. Cred ca pe langa un succes profesional exterior, viata trebuie sa ne-o acordam in functie de agenda lui Dumnezeu. Uneori este dificil, si asta o recunosc multi crestini trecuti prin asprimea valurilor vietii, dar este singura modalitate care ne garanteaza eternitatea si relatia cu singurul Tata. Cei care si-au ancorat viata in Dumnezeu si au pastrat vie agenda Lui in sufletele lor, de multe ori au suferit esecuri in cariera, in pozitii sociale, dar pentru Dumnezeu. Nu traim dupa evanghelia prosperitatii, desi foarte multi te considera crestin bun, daca profesional ai un rating bun. Este o prostie diavoleasca aceasta unitate de masura.

 7. Traian zice:

  In anul 2005 , in data de 23 mai in Key West Florida la Fromul PEW , pastorul baptist Rick Warren a adresat public acest mesaj :

  „Now when you get 25 percent of America, which is basically Catholic, and you get 28 to 29 percent of America which is evangelical together, that’s called a majority. And it is a very powerful bloc, if they happen to stay together on particular issues… I would encourage you to look at this evolving alliance between evangelical Protestants and Catholics. [2]”

  Deci domnul pastor baptist Rick Warren ne incurajeaza sa privim (optimisti se pare ) la aceasta evolutie a aliantei intre evanghelici si Catolici care impreuna formeaza , din declaratia lui , o majoritate de 25+ 29 % din populatia SUA , un BLOC PUTERNIC spune dumnealui .

  Oare sub stindardul realizarii SCOPURILOR , PROIECTELOR , PLANURILOR „COMUNE” si cautarii apropierii pe baza lucrurilor comune in ce priveste doctrina credintei religioase ( ca si cum Adevarul ar fi partial , relativ ) evanghelicilor li se propune o alianta cu Catolicismul … apoi din cate se pare si cu Islamul ( prin Crislam ) , apoi prin larga acceptare a doctrinelor mistice New Age intre multi evanghelici occidentali si mai ales in societatea seculara occidentala „crestina” , … este posibila si o unitate sincretistica cu Hinduism-Budismul … si lucrurile pot continua ???

  OARE NE AVERTIZEAZA BIBLIA DESPRE ASEMENEA „PROIECTE” ECUMENICE GRANDIOASE , DESPRE PERICOLUL CAPCANEI INSELATOARE A SINCRETISMULUI DOCTRINAR (RELIGIOS ) ???

  SOLA SCRIPTURA , fratilor !

 8. Traian zice:

  Un alt exemplu de apropiere a lui R. Warren de Roma este faptul ca in 2005 Warren a creat programul numit Viata Condusa de Scop a Catolicilor ( Purpose Driven Life Catholics ) . Amanunte aici : http://www.lighthousetrailsresearch.com/newsletters/2014/newsletter20140422.htm#1

  Intr-un interviu din 11 aprilie 2014 , difuzat pe youtube , Rick Warren ii spune directorului de stiri al postului TV Catolic EWTN , Raymond Arroyo , niste amanunte privind inspiratia din spatele cartii sale Viata Condusa de Scop , precum si scopul cu care a fost scrisa . Warren dezvaluie ca scrierile MISTICILOR CATOLICI au avut o puternica influenta asupra sa si asupra slujirii sale crestine .

  Amanunte aici :
  http://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=15376

 9. Dragă Marinel, cel mai mult mi-a ”plăcut” zicerea aia a lui, dintr-un comentariu:
  ”Altminteri, felul în care vă smulgeți pletele și barba de grija celor cărora le dați brânci de pe zidurile „cetății de piatră” și pe care apoi îi compătimiți crocodilian („of, of, sărmanii, cum vor ei musai să cadă în cap”) ar fi înduioșător, dar că n-ar fi cinic și iresponsabil.”
  Am citit-o de mai multe ori și tot nu mi-am revenit nici acum. Vorba unui prieten de prin partea locului: ”Așa cevaaa…!”
  Las la o parte că ai părul alb, barba îngrijită și o blândețe feciorelnică 🙂 , dar mai ești și frate în biserica lui Hristos cu individul.
  Un tinerel, față de tine, față de noi…
  Nu era tot el mojicul care a luat bani de la Mănăstireanu, a plecat la Londra și, când i s-a părut lui că anglicanul vrea să pună șeaua pe el, l-a ”dat în gât”?
  Nu strângea el semnături să le trimită la ONU, să recunoască ăia statul Palestinian?
  Nu scrisese el textele pline de batjocură, numindu-ne, astă-vară, ”guguștiuci”, pentru că am îndrăznit să dăm de pământ cu crislamismul lui și-al altora? Apoi, nu tot el le-a șters,dar nu pentru că ar fi fost jegoase, ci pentru că era prea mare pentru o luptă atît de… înjositoare?
  Nu l-a făcut el în toate felurile pe Cristian Ionescu, nu i-a tras-o el pe unde l-a prins și pe unde a nimerit, și nu a fost tot el în vizită la Chicago, la Ionescu, la o șuetă diplomatică, după ce rectorului i se trăsese preșul de sub picioare?
  Din nefericire, zic eu, scrie astfel, pentru că, altfel, are daruri mari.
  Domnul i-a dat minte și învățătură. Cariera și-o construiește pe drept și pe merit și sper să ajungă cât mai sus. E un traducător admirabil și, mai mult ca sigur, un dascăl capabil și iubit de studenți.
  Cristian Bădiliță îi aduce mulțumiri, pentru observațiile pertinente pe care i le-a făcut pe marginea unor traduceri de-ale sale din Scriptură.
  Din păcate, orgoliul l-a uscat peste măsură și nu mai vede pe unde calcă. Uneori, metaforele, de genul celei pe care ți-a plasat-o ție, put de la o poștă a neam prost. Omul e lipsit de gust.
  Atât.
  Te îmbrățișez și te salut.

  • marinelblaj zice:

   Dragul meu, n-ai văzut din dialoguri cum voia neapărat capul bietei traducătoare, sau măcar al cuiva. Omul e prea sus. Ai absolută dreptate în ce priveşte calităţile lui, dar dacă de pe poziţia asta face ce face, cum va fi când se va împlini urarea ta (la care subscriu!)?
   Lista aceea de „ruşini” ar trebui să-l determine la puţintică, măcar puţintică tăcere. Din păcate, mă tem că nu va fi.
   Cât despre blândeţea mea, am mai spus… Blaj… blajin… Păcat că unii profită, dar… asta e!
   Ştii, îmi venea să-i replic ceva de genul: „Nu te uita atâta la cum îşi fac treaba alţii, ai grijă cum îţi faci treaba în dreptul tău… numai să vezi să nu calci în ea după ce o faci”
   Oricum, pentru mine va rămâne (şi) avocatul cauzelor pierdute…
   Apropo, ai aflat ca am ajuns deja proroc atestat? 😀 „Doctoratul” mi l-am dat cu ASTA. Era iunie, anul acesta. Acum e decembrie şi a apărut ÎMPLINIREA PROROCIEI ! Deschid SRL !

   • szromulus zice:

    Nu, nu are dexteritatea, bagajul diplomatic si nu stie atrage instanta de partea lui. Un avocat bun, chiar daca preia cazuri cu o rata de succes subreda, stie atrage aplauze la final prin genialitatea expunerii. Aici nu este cazul….

  • szromulus zice:

   Vai, Rasvan, draga, l-ai lovit pe domnul profesor cu maciuca spinoasa a adevarului istoric in plina figura 😀 . Omul este inteligent si apreciez asta la el, dar nu ar fi bun de politician pentru ca la maniera in care isi expune pleiada artistica, ar fi coleg de celula cu alti artisti ai prezentului 🙂

 10. Da, te-ai uitat peste Umărul lui Dumnezeu… 🙂
  Aradul este un loc numai bun pentru tot felul de experimente spirituale, iar tu ai văzut, de mic, în casa ta, pe marii oameni catre au făcut istorie de la amvon și din afara lui.
  Cu alte cuvinte, vei fi tu minunat, minunăția ta, 🙂 dar și minunea asta are argumente care te-au pregătit și ți-au venit în ajutor la timpul potrivit.
  Referitor la fondul postării (cu fundul am rezolvat deja 🙂 ), Conțac a venit cu tunul să omoare o muscă. De unde știe Momo că știrea cu Warren ăla a răscolit mințile? E chiar atât de fraier românul încât să-i mai pese ce face sau nu face mai știu eu care papagal de peste mări și țări?
  Cine citește, frate, Stiri creștine și cine o crede pe doamna aceea, altfel cuminte și devreme acasă?
  I s-a pus pata lui Conțac pe credibilitatea ei! Se vede că e holtei… Vorba lui Caragiale: Zițo! taci, că mor! Parol? 🙂
  Are Conțacul țățisme din astea… de flăcău bătrân. 🙂
  Acum: n-avem cum să punem pariu, că pierzi și crocodilian cum te știu, mă mănînci de viu.
  Știi ce i-a lipsit apelpisitului de Momo? Preluarea postării sale de către… Mănăstireanu! ca pe vremuri! Pupăceală! Giugiuleală! Buimăceală!
  A fost prima încercare a Conțacului de a pupa poala apostatului. 🙂
  Dar moșul nu e moș Crăciun și bun… așa că, ciuciu sharingum!
  Și-am încălecat pe-o șa și ți-am spus povestea mea! 🙂

  • marinelblaj zice:

   E drept, Răsvan, m-am uitat… dar cum, Doamne iartă-mă, să nu te prinzi de ceea ce pun ăştia la cale pe aici şi pe aiurea, când e suficient să pui cap la cap nişte informaţii. Reciteam zilele acestea postarea mea şi mai ales comentariile şi mi-am amintit cu câtă mânie proletară şi… duhovnicească eram mustrat pentru faptul că imaginez scenarii…
   Adevărul e că tocmai pe asta mizează marii regizori din umbră ai „marii unificări a tuturor religiilor”, pe faptul că „plebea” nu mai citeşte şi, chiar dacă o face, ia de bun tot ce i se serveşte pe tavă. Cred că dacă bietul Pavel ar trăi în vremurile astea s-ar lua cu mâinile de cap.
   În ceea ce-l priveşte pe Warren, ştirea publicată era absolut corectă, doar că îi lipsea argumentarea în baza unei documentări corecte. Ceea ce mi se pare ciudat e faptul că şi fratele Brânzei e un apărător al lui Warren, ori, de la el mă aştept la mai mult decât de la un biet plebeu! Ce-i drept, Warren ăsta e un tip care vorbeşte mult şi de multe ori se lasă dus de val, dar toată nebunia asta cu Papa şi catolicii e cât se poate de reală. Iar Conţac (căruia eu mă adresam cu „domnule”, iar el îmi dădea replici de „ţaţă”, vorba ta) e tânăr. Mi-aş dori să trăiesc atâta cât să apuc să văd ce vor face aceşti apărătpri vajnici când previziunile despre care tot scrie (atât de bine!) Paul Morar se vor împlini.
   Ce mai… nu sunt decât două variante: ori sunt şi ei, într-un fel sau altul parte din aceste scenarii, ori… duşi cu pluta pe Marte!
   Eu m-am dat jos de pe şa, ca să-ţi dau replica mea! 😀

   • szromulus zice:

    Chiar daca sunt, in general, un opozant al opiniei domnului Contac, il consider talentat si deloc naiv. E drept, pozeaza in repetate randuri, ca o victima a vrajii detaliului, fara sa aiba o perspectiva de ansamblu a tabloului, totusi am convingerea ca acest tip de strategie este cules din manuale, la capitolul „deschideri in sah”.
    Warren pescuieste in mai multe ape, la fel ca si simpatizantii lui, fapt care face sa joace un joc foarte complex in care Adevarul se pierde in ceata. Vraja veacului acestuia este fara margini, pentru cine o priveste in ochi, dar este la fel de trecatoare ca si iarba, care azi este si maine nu. Valorile eterne sunt demne de a fi urmate, dar sunt in antiteza cu scena veacului prezent.

   • marinelblaj zice:

    Romulus, eu îmi permit să nu-l consider chiar atât de naiv. Cum bine spunea Răsvan, luarea aceasta de poziţie urmărea alte chestiuni şi… împăcări. Pare-se, tardive…
    Iar Warren poate că este un tip care spune multe tocmai ca să poată alege mai târziu tabăra câştigătoare. E ca şi cum te-ai duce la fotbal şi n-ai striga din tribună „Hai Steaua” sau „Hai Dinamo”, ci doar „Hai, hai măi, hai”, ca la sfârşit să spui că ai strigat să-i susţii pe învingători. E şi asta o tactică…

   • szromulus zice:

    Dap, incearca sa joaca in liga greilor dar nu il ajuta nici bicepsii, nici jocul de picioare, dar e agil 🙂

 11. szromulus zice:

  Pe scena evanghelica romaneasca, exista jucatori de valoare care se remarca prin vigilenta, eschiva foarte buna, talent oratoric manifestat(nu doar latent), talent teologic de clasa demonstrat, nu doar afirmat. Personal, cred ca acesti oameni pot fi modele importante in formarea si cizelarea teologului si lingvistului nostru. Un jucator care ia foarte multe lovituri in plina figura, nu are un „joc de picioare bun”, sare prea des pe traiectoria croseului oponentului. Chiar daca nu sunt in consesc cu afirmatiile profesorului, este un frate talentat, dar talentul trebuie cizelat.
  UK, cred ca a fost doar destinatie turistica, pentru el, acolo e pepiniera a diplomatiei, ar trebui sa renunte la drumurile sponsorizate si sa se integreze ca cetatean comun in societate si sa descopera potentialul si arhitectura diplomatiei britanice. Dupa jocul de scena public, imi vine sa cred ca a survolat doar spatiul aerian britanic, fara sa invete ceva de la ei.
  Faptul ca te sponsorizeaza diversi indivizi sa faci cursuri pe teritoriul unei tari nu inseamna ca intelegi modelul comportamental al acelor zone geografice…
  Ar fi multe de spus, dar cu siguranta iar lumina violeta il inspira pe polimer si va materializa voia universului intr-un mod demn de tabela lui Dimitri Mendeleev 🙂

 12. Marinel, am citit ultimele tale înveseliri de la Conțac. E bine că îl sponsorizezi emoțional. Tipul e cel mai prost deștept din blogosferă. Restul sunt sau una, sau alta. Niciodată ambele. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.