Scoate foamea ursul din taiga ?


Nu ştiu câtă lume a reuşit să ia cunoştinţă de discursul de astăzi al lui Vladimir Putin. S-a pretins că ar fi un discurs despre starea naţiunii, dar e, mai degrabă, un discurs despre o stare de adevărat război. Nu e atât de mult un mesaj adresat poporului rus, cât unul adresat direct cancelariilor occidentale.

646x404foto

Am reuşit să culeg câteva puncte importante, idei care nu trebuie să fie sub nicio formă nebăgate în seamă.

Deşi destul de anemice, căci puteau fi mai dure, sancţiunile aplicate Rusie par să fi rănit ursul. Partea proastă e, vorba unui comentator, să nu-l fi înnebunit! Căci consecinţele pot fi dezastruoase, mai ales când “creierul” ursului pare a fi deja… out of control !

Dar, vă las să judecaţi singuri ce se ascunde în spatele informaţiilor strecurate ăn discurs, informaţii care, pentru orice observator atent al evoluţiei relaţiilor dintre Rusia şi occident, sunt mai degrabă adevărate ameninţări, trădând o foarte posibilă intrare în stare de beligeranţă. Fapt cu atât mai grav cu cât opinentul principal este un Obama extrem de nesigur şi instabil…

 1. Putin aduce în discuţie experienţa răboiului cu Germania nazistă, amintind că şi Hitler a vrut să radă de pe hartă Rusia şi s-a împotmolit definitiv în zona Uralilor.
 1. Vorbind despre armata Rusiei, Putin spune că este politicoasă (davai ceas?), dar imposibil de înfrânt.
 1. Solicită întoarcerea întregului capital rusesc în Rusia. Vi se pare cunoscut celor care sunteţi la curent cu actele premergătoare intrării în război?
 1. Putin a comparat Crimeea cu al treilea Templu al evreilor. Cât se poate de limpede că acţiunile Rusiei exclud posibilitatea negocierii şi renegocierii.
 1. Paralelea făcută cu dezintegrarea Iugoslaviei pare exagerată. Putin spune că s-a încercat dezintegrarea Rusiei. Uită să spună ceva despre dezintegrările operate de ea însăşi…
 1. Aluzia la controlul american în politica internaţională este poate cel ai lipsit de transparenţă. „Sunt momente când nu ştim dacă discutăm cu guvernul unei ţări sau cu patronul ei american!”

Au mai fost şi alte lucruri importante rostite de la tribună,precum aluziile la caracterul de necesitate absolută al suveranităţii Rusiei (mă întreb dacă judecă Rusia la fel şi în privinţa altor ţări!), încercarea de a transfera motivele conflictului înainte de declanşarea intervenţiei în Ucraina şi anexarea Crimeei (Putin susţine că acţiunile Statelor Unite au început cu mult înainte) etc. Evident, n-au lipsit lozincile mobilizatoare, aproape copiate din discursurile lui Stalin („Suntem puternici şi credem în noi!”).

Poate că cel mai dur a sunat însă fraza „pentru cetăţenii ruşi vin vremuri grele.” Câte alte mesaje conţine doar această propoziţie, e greu de estimat…

Pentru cei care au răbdare, şi bine ar fi să luăm aminte, iată aici şi fişierul cu discursul lui Putin şi cu traducerea lui simultană în limba engleză.

E drept, nu e ceva de ascultat seara, înainte de culcare…

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Jurnal de luptă şi... de pace, Pe gânduri, Politichie, Simţul civic, Ştiri și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Scoate foamea ursul din taiga ?

 1. Aș spune că ți-ai făcut bine temele la lecția de rusă, dragul meu prieten. 🙂
  Bun rezumatul și mulțumesc pentru el.
  Și la cabinetul președintelui, de exemplu, se făcea, în fiecare dimineață, un dosar cu tot ce apăruse în presă, în media, despre țară și despre președinte. Surse: din presa străină și românească.
  Tu ai făcut asta pe gratis. Nu dă lumea Like la asta, deși e muncă de sinteză.
  Despre Putin și ai lui, ce să mai spun? Rusia rămâne Rusia. Pentru noi, un pericol, ca de fiecare dată. Dacă ne ajută Dumnezeu să scăpăm de ursul corupției din interior, am nădejde să nu ne uite nici cu cel siberian.

  • marinelblaj zice:

   Dragul meu, după cum ai văzut la tine, am început cu lecţiile de germană. Dar, ca să suflu şi-n iaurt, am trecut şi la rusă. Slavă Domnului, cu engleza mă descurc… 😀
   Cât priveşte ursul siberian, nu există mai bună măsură de precauţie decât să avem grijă de ursul nostru carpatin, să se întremeze. Am zis ursul, nu… ursuzul 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.