O nouă alianţă propusă: Dumnezeu, Klaus Iohannis şi românii


renewed                               foto

Nu ştiu câţi dintre noi ne gândim în aceste ore de euforie de după victoria în alegerile prezidenţiale a lui Klaus Werner Iohannis la semnificaţia sloganului său: „România lucrului bine făcut”!

Ei bine, este luni, prima zi de lucru a săptămânii şi poate că ar trebui să ne gândim la acest slogan în perspectiva versetelor din Efeseni 4:20-32.

E o sugestie atât pentru Iohannis, pentru cei din jurul său, dar şi pentru fiecare român.

Dumnezeu Şi-a arătat, pentru a nu ştiu câta oară, îndurarea faţă de poporul român şi l-a salvat de pe buza prăpastiei. Îl vom dezamăgi oare din nou?

Aşadar, iată traducerea „României lucrului bine făcut” în versiunea lui Dumnezeu…

Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos; dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare; şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre, şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul. De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, pentru că suntem mădulare unii altora. „Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră şi să nu daţi prilej diavolului. Cine fura să nu mai fure; ci mai degrabă să lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit. Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. Să nu întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării. Orice amărăciune, orice iuţeală, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos.

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Biserica, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Odăiţa rugăciunii, Pe gânduri, Politichie, Simţul civic și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la O nouă alianţă propusă: Dumnezeu, Klaus Iohannis şi românii

 1. emil zice:

  …eu unul nu mi-as pune atitea sperante in Klaus Iohannis. sa nu uitam experienta profund dezamagitoare in persoana lui Emil Constantinescu. pina la urma votul a fost motivat de o ura anti-psd. iar in ce priveste chestiunea voturilor din strainatate a fost pur si simplu manipulare, chiar Ion Cristoiu facea o analiza pe tema asta saptamanile trecute. ca fapt divers, sa nu uitam ca in Germania, cetatenii germani care traiesc in diaspora mai mult de 5 ani pot vota doar daca au taxele platite catre statul german. intrebarea mea este: citi dintre romanii ce muncesc in afara tarii de peste 5 ani si-au platit taxele catre statul roman? si sa nu uitam ca Romania lucrului bine facut e deocamdata un slogan care nu prea se pliaza pe Romania profund corupta in care traim. daca Iohannis va fi un presedinte jucator precum Basescu va incalca constitutia ceea ce nu se mai pliaza pe lucrul bine facut…asa ca sunt sceptic in ce priveste schimbarile pe care le va aduce in clasa politica romaneasca…sper doar sa nu se compromita cu udrea si basescu mentinindu-i ca ministri intr-un viitor guvern, as fi Romania lucrului penibil facut!

  • marinelblaj zice:

   Emil, în primul rând, bine ai revenit în Cetate! Mă bucur să te regăsesc aici!
   Tu ridici în comentariul tău câteva probleme…
   În primul rând, e greşită ideea unei speranţe într-un singur om, fără îndoială! Totuşi, influenţa lui poate fi decisivă, dacă va ştii să nu repete greşelile făcute de Băsescu! Mizând pe onestitatea lui Iohannis, nu trebuie să uităm că el va lucra într-un sistem care e din start putred rău de tot!
   Cât îi priveşte pe cetăţenii din diaspora, e drept, puţini au plătit taxe în România (dacă au avut proprietăţi, te asigur că au făcut-o!), dar… au plătit majoritatea dintre ei în ţările în care muncesc şi aici intră în discuţie problema dublei impuneri. Pe de altă parte, dă-mi voie să spun că au trimis mult mai mulţi bani în ţară decât ar fi reprezentat taxele lor, bani care s-au cheltuit tot în România… E o problemă mult prea „stufoasă”…
   În rest, ai perfectă dreptate, dar să nu uităm că Iohannis e prin structura lui genetică un altfel de om decât a fost moalele Constantinescu!

  • szromulus zice:

   Pentru ca am apartinut diasporei o perioada buna de timp, as tinde sa consider o insulta cu faptul ca mi se cere sa platesc taxe Romaniei, in contextul in care diaspora romana este diferita de diaspora germana, britanica, franceza, olandeaza, etc. Romanii, spre deosebire de alte natiuni enumerate mai sus, au plecat de nevoie din tara. S-au adaptat unui environment foarte greu. Limba, cu accentul si particularitatile ei specifice(nu vorbesc aici de engleza, franceza, italiana, germana predata si vorbita in Romania care sunt destul de diferite de limba vorbita in extern), obiceiurile si organizarea sociala, toate sunt extrem de diferite. Impactul cu o cultura complet diferita este puternic. Poate pentru cei care lucreaza doar in domeniul muncii fizice brute standardele sunt mai putin severe, in schimb cu cat se urca in ierarhie lucrurile devin tot mai complexe.

   Pe de alta parte taxele pe care romanii din diaspora le platesc statului nu se materializeaza in taxe achitate la finante, dar exista un aport extrem de consistent prin faptul ca o parte mare a banilor sunt directionati inspre Romania.

   Un alt aspect deloc de neglijat este faptul ca o tara iesita din sera cartelului estic nu are viziune, astfel ca nu stie sa adopte cele mai bune strategii, lucru demonstrat in cei 25 de ani de dupa revolutie. Schimbul de experienta cu occidentul, know how-ul rezultat este un aport extrem de important in dezvoltarea tarii. Pentru cineva care a vazut peisajul de afaceri din occident si cel din Romania si poate diferentia intre cele doua medii, intelege foarte usor ca Romania inca nu are cele mai elementare elemente legate de ce inseamna a face afaceri. Asta demonstreaza ca desi credem ca sunt extrem de capacitivi, in fond habar nu avem sa facem lucrurile elementare. Romania inca nu are habar cum sa isi dezvolte un sistem contabil eficient, un cadru legislativ care sa ajute la dezovoltarea tarii, un sistem care sa aiba normativele minime de respect fata de populatie.

   Nu stiu daca va reusi Iohanis, pentru ca sistemul este extrem de corupt si are o forta mare de a mentine sistemul de corupti in functii cheie. Cert este ca Romania are nevoie de o imagine diferita pe plan extern. Presedintii care i-am avut pana in prezent nu au oferit nici o credibilitate Europeana, astfel ca EU au adoptat o politica dura de retinere si tinere la distanta a Romaniei. Fostele guverne nu au dus nici o politica de pozitivizare a imaginii Romaniei inafara, ci doar una de sistem corupt, mizerabil.

   Nu vad nici o sansa de a ne reabilita singuri, pentru ca nu intelegem deloc ce inseamna lumea civilizata, cu regret spun asta. Daca nu vom fi sprijiniti puternic de occident, daca nu vom deveni un punct de atractie pentru investitorii straini, nici o sansa sa evoluam, dimpotriva, doar sa regresam.

   • marinelblaj zice:

    Scurt şi la obiect. Trebuie să ai cel puţin câteva luni în afara ţării ca să-ţi dai seama de toate astea. Şi eu sunt circumspect, nu atât din cauza lui Iohannis, cât din cauza sistemului bine implementat în sute de ani de pârjolit ogoare şi otrăvit fântâni, 45 de ani de comunism şi alţi 25 de ani de democraţie caricaturizată grotesc… 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.