Excludere sau îmbrăţişare – IV – Bătăi de cap…


Tabloul politic actual este, aşa cum a fost întotdeauna, un puzzle cu grad înalt de dificultate. Este dificil să găseşti locul fiecărei piese în contextul în care ai mereu senzaţia că e ceva ce „nu se potriveşte.”

ASTAfoto

Urmărind evoluţia evenimentelor din Irak, Siria, Israel, Turcia este imposibil să nu-ţi dai seama că aici avem de-a face cu un puzzle care rezultă într-o imagine deloc confortabilă, în special pentru Europa.

Iată câteva lucruri la care cred că ar trebui să ne gândim ceva mai mult. Eu vi le ofer doar ca pe o listă de analizat.

 • la ora actuală, singurele forţe cât de cât organizate, care reuşesc să se opună trupelor ISIS sunt trupele peshmerga, aparţinând kurzilor. Este drept, ei sunt susţinuţi prin lovituri aeriene de forţele SUA şi una dintre reuşitele recente este preluarea controlului asupra barajului de lângă Mosul din mâinile juhadiştilor. Mai mult, se discută în cancelariile occidentale dacă nu ar trebui susţinute logistic aceste trupe kurde, câtă vreme ei par a fi singuri capabili să li se opună juhadiştilor, scutind astfel occidentul de o implicare directă.
 • în Turcia, alegerile sunt câştigate de Recep Tayyip Erdogan. Sunt foarte multe voci care susţin că este un fervent islamist şi recentele declaraţii de condamnare a Israelului pentru incursiunile din Gaza (în contextul în care Turcia era în mare măsură un aliat al Israelului pe tărâm politic) i-au sporit enorm popularitatea în rândul islamiştilor. Recent, Sheikh Yusuf al-Qaradawi, unul dintre liderii de frunte ai Frăţiei Musulmane, îl declara pe Erdogan ca fiind „un om care îl cunoaşte pe Alah” şi că el „va reuși, deoarece Allah, Gabriel, Salih Al-Muminin (cel Drept al credincioșilor) sunt cu el, după care va apărea oastea îngerească”. Mai mult, acest Qaradawi declară că Turcia va fi centrul noului Califat Islamic. Aceasta în contextul întâlnirii de la Istanbul a celei de-a patra Adunări a uniunii intelectualilor musulmani. Există suficient de multe voci care susţin că Erdogan încearcă deja să impună regulile islamice în Turcia, având suficient de mulţi adepţi.
 • în timpul conflictelor din Siria, o mare parte dintre cancelariile occidentale au susţinut logistic forţele rebele care se opuneau preşedintelui Bassar al-Assad, care declara recent, la realegerea ca preşedinte al Siriei, sprijinit de Rusia şi Iran: „În curand vom vedea că statele arabe şi vestice care au sprijinit terorismul vor plăti un preţ mare.” Dar, tocmai aceşti rebeli au fost cei care, în prima instanţă, au primit cu braţele deschise noua mişcare ISIS. Că după aceea s-au despărţit, e un fapt. La fel ca acela că o parte dintre cei înarmaţi de occident au trecut în rândul ISIS.
 • să revenim puţin la kurzi, căci trăiesc cu impresia că în jurul lor se vor învârti în viitorul apropiat multe dintre piesele acestui puzzle geopolitic actual. Câteva informaţii: kurzii nu sunt deloc puţini. SE estimează că numărul lor ar putea ajunge la 40 de milioane, din care majoritatea sunt în Turcia (cca.15 milioane), Iran (cca.5 milioane), Irak (aproximativ la fel ca în Iran – nu există un recensământ oficial clar) şi Siria (cca.1,5 milioane), acestea fiind şi statele pe teritoriul cărora ar putea fi localizat Kurdistanul, zonă geografică etnică şi culturală destul de întinsă de altfel. Kurzii îşi doresc foarte mult un stat independent şi, în acest sens este bine să ne amintim recentele (dar şi mult mai vechile) tulburări şi ciocniri ale kurzilor cu trupele guvernamentale din Turcia. De altfel, kurzii din Irak au reuşit ca în contextul războiului irakian să obţină statutul de regiune federală cu o oarecare autonomie. Dacă la toate acestea adăugăm şi faptul că foarte recent, premierul israelian Benjamin Netanyahu declara că sprijină crearea unui stat independent kurd pe teritoriul irakian (cine garantează că doar pe acel teritoriu?), idee la care SUA se opune (dar vrea să-i suţină logistic pe luptătorii kurzi în conflictul cu ISIS !), iată că se conturează un puzzle foarte interesant.

Oare de ce mă duce gândul în acest context politic la perioada istorică în care turcii băteau la porţile Vienei?

Turcia Califat Islamic?

Cam câţi turci trăiesc la ora actuală în Germania? Asta ca să nu întreb câţi musulmani sunt în Franţa şi în Anglia (unde, recent, au avut pretenţia să creeze „zone cu reguli islamice”!)

Ce rol poate juca în tot acest tablou recentul demers de la Yale, cel care a generat atâtea discuţii pe marginea noţiunii de crislam?

Iată câteva piese de puzzle cărora nu le găsesc locul… Şi mai sunt multe altele…

Poate reuşiţi voi. De data aceasta nu mai vorbim despre conspiraţii. Vorbim de actualitate politică.

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Jurnal de luptă şi... de pace, Pe gânduri, Politichie, Simţul civic, Trecător prin lume, Ştiri și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Excludere sau îmbrăţişare – IV – Bătăi de cap…

 1. szromulus zice:

  Interesante piesele de puzzle pe care le-ai adus in discutie. Este extrem de evident faptul ca lumea islamica se extinde si face, in permanenta, mutari pe tabla de sah. De la origini, islamul a fost o religie care si-a dorit expansiunea, folosind orice mijloace.

  Poti sa iti dai seama de un fenomen intelegand „regulile jocului”. Daca regulile permit minciuna, crima, santajul, este absolut evident faptul ca nu te poti astepta la altceva decat la parjolire, in aceiasi maniera cum procedau turcii. Regulile jocului sunt astfel concepute incat nu se poate vorbi despre o societate democrata, despre dezvoltare, despre armonie, ci doar despre teroare.

  Legat de teza volfiana, ma intreb cum poate elimina din cadru, peste 300 de pasaje care indeamna la razboi, la crima impotriva oricaruia care nu se supune lui Allah. Nici macar conceptul de supunere din convingere/credinta nu este esential. Supunerea de frica macetei este suficienta.

  • marinelblaj zice:

   Romulus, mă tem că deja începe să fie târziu. Lucrurile sunt deja ajunse atât de departe încât mi-e frică să nu se ajungă la necesitatea soluţiilor mult prea radicale ce pot duce la inevitabilul conflict final între cele două religii. Nici ecumenismul nu cred că mai poate salva situaţia! De crislamism, ce să mai zici?…

   • szromulus zice:

    De crislam ce sa zic? 🙂 Poate prosti doar oameni creduli, fara o capacitate de analiza, prostiti de niste teologi cu interese. In rest nu poate face nimic. Paradoxal este faptul ca, in timp ce noi am fost acuzati de gugustiucism, ei, acuzatorii (Contac and company) erau amatori in teoria islamica. Multa neobrazare sa acuzi pe altul de amatorism, cand tu nici macar nu esti specialist. Pana nu isi curata ITPB-ul mizeriile din curte, ar trebui sa li se puna la indoiala discernamantul.

   • szromulus zice:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2729287/ISIS-beheads-missing-American-journalist-James-Wright-Foley-posts-footage-online.html

    Exista tone de materiale care indica cine-s adeptii lui Mohamed si care este mesajul Coranului. Tot astept momentul cand siteul Romania Evanghelica se va redenumi in Romania Islamica 🙂 . Medicamente, medicamente la Mogulu de la Romania Islamica, medicamente…

   • marinelblaj zice:

    Lasă blogul ăla, Romulus! N-are rost. Încet, încet, se stinge interesul califului… Azi n-a venit decât o persoană din direcţia aceea. Crezi că a luat o doză prea mare de medicamente şi doarme încă? 😀

   • szromulus zice:

    Rectific – Califului de la Romania Islamica, fost Mogul … medicamente, medicamente …

   • szromulus zice:

    A primit Califu’ medicamente? Super, deci cel cu salatiera a trecut la serviciu 😀

   • szromulus zice:

    @”Lasă blogul ăla, Romulus!” – Marinel, omu spune prostii ca o mitraliera germana din cel de-al doilea razboi mondial. El nu gandeste doar trage. Dar sunt linistit e sub tratament si nu stie ce zice. Medicamente, medicamente, medicamente…. 😀

 2. Pingback: Bătăi de cap: Tabla de puzzle privind lupta politică de așezare a musulmanilor kurzi (suniți) | Revista ARMONIA - Saltmin Media

 3. tabyta22 zice:

  Ieri stãteam de vorbã cu sora mea, îndemnând-o sã semneze o petiţie, prin care se cerea ca U.E., sã acorde azil creştinilor din Irak.Eu sunt pentru acordarea acestor azile şi de aici a pornit un subiect cu/şi despre islamişti.
  Îmi spunea sora mea cã în Belgia sunt strãzi, cartiere întregi cu islamişti unde poliţia nu POATE intra. Am rãmas socatã…Apoi adãugã, spunând cã este de preferat sã nu treci pe strãzile lor, nici sã intri în cartierele lor cã este tot posibil sã nu mai ieşi…Timpul lor de rugãciune este timp de rugãciune, portul trebuie respectat de TOŢI, şi aplicat, dacã vrei sã nu fi linşat, legile lor sunt legi…de ale noastre nu le pasã.
  O MARE parte din ei trãiesc precum paraziţi, din ajutoarele statului, adunat cartoane şi sticle din plastic(ca şi în Spania), puţini sunt care lucreazã..Femeile se acoperã în întregime lãsând sã li se vadã doar ochii( anul acesta am vãzut pentru prima oarã în Spania o femeie înveşmântatã aşa, dat fiind ca legea statului nu permite) şi tot ele merg la muncã.
  Mã surprinde permisivitatea acestor tãri(Germania, Franţa, Belgia) comparativ cu cea a Spaniei.Poate cã Spania a învãţat istoria nevrând sã o repede, poate…Istoria spune cã s-a vrut cucerirea zidurilor Vienei, însã mã tem şi pot sã afirm cã s-a „cucerit” inima Vienei.Şi mã tem cã este prea târziu, prea târziu…

  • marinelblaj zice:

   Tabita dragă, şi eu cred că e prea târziu. Dacă mergi în Franţa vei vedea aceleaşi lucruri pe care le descria sora ta, din Belgia. Spania nu mai poate greşi încă o dată. S-ar răsuci Cidul în mormânt!

   • Are dreptate Tabita şi scrie frumos şi cu miez, ca de obicei. Fata asta nu trece degeaba prin lume. Are retina proaspătă şi sezizează esenţialul.
    De ani de zile se tot vorbea despre musulmanizarea Europei. Banciu povestea, mai demult, că e o aventură să te duci la Marsilia sau să te plimbi prin unele locuri din Paris.
    Au creat state şi provincii islamice în centrul Europei: Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Albania şi au umplut Germania cu turci. Franţa e plină de magrebieni. Londra e un Babel.
    Au făcut un sondaj, comandat de ruşi (deci, posibil de manipulare): 15% din francezi simpatizează cu ISIS, adică cu formarea unui stat islamic în Siria, Irak şi Levant.
    Politica ultimilor ani a fost anti-creştină. UE e condusă de masoni, care sunt sincretici. Ei urăsc creştinismul. Ei ne urăsc pe noi şi ne acuză că suntem fundamentalişti, pentru că ştiu că nu ne pot manipula.
    Da, cred că Tabita are din nou dretpate cînd încheie spunînd că e prea tîrziu.

   • marinelblaj zice:

    Răsvan, Tabita e şi ea… o guguştiucă! 😀 N-a primit încă eticheta, dar are toate calităţile! Prea sesizează ceea ce nu vor alţii să se vadă!
    În altă ordine de idei, merită să ajungi în piaţa gării din Milano, pe la Pisa, prin Rotterdam şi, Doamne, câte alte locuri prin Europa, să vezi şi să (nu cumva!) te cruceşti! Citeam recent că vor islamiştii să constituie în Londra zone în care nu poţi intra dacă nu te supui legilor shariei. În Elveţia, unde fiecare lege, cât de mică, e supusă referendumului, deocamdată sunt interzise moscheile. Dar cât vor rezista? Că petrodolarii zac mai ales prin băncile lor!
    Categoric e prea târziu! Se foloseşte adesea citatul acela cu „secolul 21 va fi religios sau nu va fi de loc” al lui Malraux. Încă sunt controverse pe seama lui. Într-un dialog cu Max Torrès, publicat în Hôtes de passage, Malraux neagă că a spus aşa ceva. André Froissard susţine că fraza n-a fost aşa, deşi ceva similar a spus chiar în biroul lui. El susţine că Malraux ar fi spus că secolul 21 va fi unul mistic sau nu va fi deloc. Acum, la agnosticismul lui Malraux ar mai intra în discuţie şi cât de mult s-a gândit el la aspectul spiritual şi cât la cel filozofic…
    Oricum, eu aştept să văd cine va declara primul că secolul 21 va fi unul islamic sau nu va mai fi deloc. În orice caz, semnele arată mai degrabă că lucrurile se îndreaptă spre ceea ce e după acel „sau”!

 4. gh80iulian zice:

  asadar (ne place sau nu) trebuie sa admitem ca Breivik avea dreptate!? ; doar in ce spunea despre islamizarea Europei,nu si in actiunile sale bineinteles…

 5. Elisei zice:

  Domnul Rāzvan,o glumā a umoristului francez Colouche suna cam asa:”Care este primul oras arab pe ruta Paris Dakar?Rāspunsul era Marsilia…”Eu am trāit un an în Marsilia si vā spun sincer cā nu este nici o aventurā sā ajungi sau sā trāiesti acolo.Banciu exagereazā sau doar a glumit.

 6. gh80iulian zice:

  cine si cum mai poate opri asta?

 7. szromulus zice:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2738469/Forced-watch-crucifixions-stonings-beheadings-taught-fire-machine-guns-big-How-Islamic-State-training-camps-children-swelling-ranks-junior-jihadis.html

  Vestile extrem de dramatice continua. ISIS este doar o miscare fidela interpretarii literare a Coranului. Toate negocierile de acceptare a musulmanilor, inclusiv tratatul de la Yale au condus spre dezvoltarea acestui tip de manifestari criminale. Mai mult, in Londra, se discuta punerea in aplicare a legii Sharia. Banuiesc ca (cr)islamicii de la noi vor sa deschida o poarta acestui tip de manifestari si la noi. Vai si amar de ea teologie si interpretare natanga teologica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.