Sâmbăta muzicală a unei proiecţii… în trecut


În periplul sâmbetelor muzicale ale „Cetăţii de piatră” vă propun astăzi o muzică oarecum inedită. Probabil că numele ALAN PARSONS PROJECT este cunoscut unora. De ce spun că este o muzică inedită, în condiţiile în care veţi găsi de-a lungul audierii celor trei compilaţii pe care vi le propun „zone muzicale” ce vor părea foarte cunoscute?

Ei bine, explicaţia este relativ simplă:

Alan Parsons un destul de bun ghitarist, dar şi pianist, flautist şi mai ales vocalist a fost inginer asistent de sunet la producerea albumelor „Abbey Road” şi „Let it be” – Beatles, dar şi la producerea albumului „Dark side of the moon” – Pink Floyd.

Eric Norman Woolfson, dintr-o familie de evrei din Glasgow, compozitor şi pianist, îşi încercase talentul într-un proiect bazat pe poezii ale lui Allan Poe, dar a lucrat cu Rolling Stones, Marmelade sau The Tremeloes.

Când cei doi s-au întâlnit, în studiourile Abbey Road, în 1974, fiecare dintre ei venea cu un consistent bagaj muzical.

Iată, aşadar, o explicaţie a influenţelor pe care le veţi sesiza în muzica lor.

Şi totuşi, ceea ce au reuşit cei doi este nu doar o muzică extrem de plăcută, dar şi una care poate rămâne peste timp ca o contribuţie serioasă în evoluţia muzicii progresive, de concepţie.

Sunt câteva lucruri interesante de menţionat, lucruri ce pot explica în mare măsură sentimentul unor piese fără prea multe „puncte slabe.” În primul rând, aproape toate compoziţiile lor sunt lucrări de studio (fără vreo intenţie de a compara valoric, ei făceau cam acelaşi lucru pe care l-am făcut şi eu împreună cu fratele meu, Eugen – înregistrări succesive). Ceea ce e inedit e faptul că îşi alegeau instrumentiştii sau vocaliştii după profilul pieselor şi nu invers, adaptând piesele după caracteristicile interpreţilor. Un alt lucru demn de notat este faptul că au fost primii care au folosit un vocoder la realizarea unei piese rock (The Raven, de pe albumul „Tales of Mystery and Imagination”). Au fost amândoi parte din echipa care interpreta piesele, în special la instrumentele la care ştiau să cânte, dar de cele mai multe ori numărul celor cu care se realiza o piesă era ştiut abia la terminarea înregistrărilor. Ar fi aproape imposibilă enumerarea tuturor colaboratorilor cu care au fost făcute înregistrările. Pentru mai multe amănunte despre Alan Parsons Project puteţi vizita site-ul Alan Parson Project sau site-ul oficial al lui Alan Parsons. Din păcate, Eric Woolfson, cel care fusese producător între alţii şi pentru Rolling Stones şi a compus pentru trupe celebre, precum Marmelade sau The Tremeloes, dar şi pentru interpreţi precum Joe Dassin, a decedat în 2009 în urma unui cancer renal. De menţionat că după despărţirea de Alan Parsons, Woolfson a avut o carieră foarte reuşită în domeniul teatrului muzical, domeniu în care s-a simţit mult mai împlinit ca artist.

Oricum, nu e nici o îndoială că au fost doi compozitori de excepţie, care au conlucrat excelent şi cred că audiţia de azi vă va convinge.

Golden Tokens – part one

Golden Token – part two

Golden Token / part three

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Galerie | Acest articol a fost publicat în Amintiri, Dacă doriţi să revedeţi..., Muzichie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Sâmbăta muzicală a unei proiecţii… în trecut

 1. Elisei zice:

  Îmi place,chiar nu am auzit de ”The Alan Parson Project”.

  • marinelblaj zice:

   Vezi, Elisei, de ce există aceste „sâmbete muzicale”? În noianul de sunete proaste pe care le numesc unii „muzică” în vremurile acestea, se pierd, se uită sau nici măcar nu se cunosc valorile trecutului…

 2. Elisei zice:

  Aveti dreptate,vā felicit pentru „sîmbetele muzicale”.Am ascultat cu plācere în cāsti astāzi dimineatā în timp ce trebāluiam prin grādinā.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.