Noaptea de dinaintea sâmbetei muzicale…


Azi noapte, după miezul nopţii, am avut parte de un schimb de replici care mi-a oferit mai multe informaţii şi confirmări decât m-aş fi aşteptat… N-au fost dintre cele plăcute. M-am convins că loialitatea este la tineri un lucru extrem de fragil, şi că merită să încerc să perseverez în a construi o imagine a câtorva dintre problemele cu care sunt confruntaţi ei. Această „întâmplare nocturnă” mi-a răpit după aceea câteva ore bune de somn. Cum n-am putut să dorm deloc, am pus căştile şi am căutat ceva care să-mi liniştească dezamăgirile. Şi mi-am amintit de… Miles Davis.

N-aţi prea avut parte de jazz în cadrul sâmbetelor muzicale. Este drept, nu e un gen muzical pentru orice ureche. Genul acesta chiar necesită puţină educaţie muzicală.

Şi dacă tot e vorba despre jazz, m-am gândit la Miles Davis – Miles Dewey Davis junior, pe numele său complet. Un muzician care a influenţat generaţii întregi de alţi muzicieni (dacă i-am menţiona doar pe excelentul pianist Keith Jarrett, pe saxofonistul de excepţie John Coltrane sau Bill Evans, cel considerat de către mulţi cel mai bun pianist de jazz, şi ar fi suficient).

Mai multe despre Miles Davis se poate citi AICI, iar o biografie selectivă dar foarte edificatoare, puteţi citi aici: http://www.rollingstone.com/music/artists/miles-davis/biography

Dar, cum eu nu sunt preocupat atât de mult de viaţa artiştilor pe care îi amintesc în postările mele muzicale, ci în special de muzica pe care au creat-o aceştia, vă propun pentru astăzi un album cu selecţii de blues şi balade. Superb!

Miles Davis – Blues and Ballads

 

Iar pentru cei care nu gustă genurile acestea de muzică, pun la dispoziţie o alternativă: un solist vocal creştin, un tenor de excepţie, cu una dintre piesele mele favorite:

David Phelps – No more night

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Galerie | Acest articol a fost publicat în Amintiri, Dacă doriţi să revedeţi..., Frumuseţi, Muzichie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Noaptea de dinaintea sâmbetei muzicale…

 1. Am un prieten ortodox care e mare pasionat de jazz. Ai dreptate, muzica asta cere multa educatie. El si-a format gustul si datoorita tatalui sau, care asculta aproape numai jazz. Prietenul asta al meu este o enciclopedie ambulanta de jazz. Ma bucur sa te regasesc pe aceeasi lungime de unda cu el. Marturisesc ca pe mine nu m-a prins niciodata genul asta. Poate pentru ca acasa am ascultat, in copilarie, aproape exclusiv muzica clasica. Te intreb: cit de mult conteaza educatia muzicala din primii ani de viata? Ma refer ca ascultator, nu ca instrumentist. Imi place jazz-ul, dar nu ma omor dupa el. Felicitari pentru postare, dar ma intristeaza ca ai avut o noapte alba, datorita unor discutii aprinse. Cu drag.

  • marinelblaj zice:

   Răsvan, nu am pretenţii să răspund ca un specialist, dar… discutam într-una dintre emisiunile de la radio cu Dorin despre faptul că s-a demonstrat că muzica are efecte asupra organismelor vii. În baza acestei idei, sunt absolut convins că există un soi de „reflex” muzical creat încă din pruncie, prin muzica ascultată. Şi, ca orice reflex, şi acesta poate fi educat mai târziu. La noi în casă bunicul a fost prim violonist la filarmonică, bunica soprană, mama pianistă, tata ghitară şi mandolină, un unchi pian în stil jazz… am avut de unde moşteni toate gusturile posibile. Şi încă sunt nemulţumit că n-am primit tot ce puteam primi!
   Am să-ţi spun eu ce a fost cu discuţiile acelea!

   • Elisei zice:

    La mine bunicii au fost tārani semi analfabeti dar ascult Jazz.Tata în schimb a cîntat într-un cvartet,fiind copil eram prezent la toate repetitiile lor.Cristi Tepes avea un fel de muzicutā micā si mā punea sā suflu din cînd în cînd cicā „dādeam tonul”.Tata asculta muzicā tot timpul,a fācut si scoala de arte populare,nu stiu cîtā importantā are.Jazz am început sā ascult în pribegiile mele prin occiden(Franta)la un post de radio care se chema „Jazz Radio”,gusturile se cultivā în timp si cred cā cea mai mare influentā o au oamenii cu care interactionezi.(Nu sunt un elitist,sunt mai mult atras de sārmanii lumii desi am trāit o bunā parte a tineretii mele printre oameni bogati si sofisticati,plātit regeste.)Jazz-ul îmi dā o stare de bine,chiar acum trec printr-o perioadā jazz,ascult în masinā,cînd lucrez,în casā.Am însotit niste prieteni din bisericā la Hîrlāu,cu masina propie pe cheltuiala mea duminica dimineatā,ei fac misiunie printre tigani sau mai bine zis se chinuie sā îi pocāiascā si ascultam un disc jazz dat încet în drum spre casa în care adunā ei lumea,o mînā de oameni.Spre surprinderea mea un amic îmi zice:”ce muzicā e asta?voodoo?”si asa a pornit o discutie despre jazz.

   • Şi filmul „The Legend of 1900” nu? 🙂

   • marinelblaj zice:

    De ce nu. Răsvan? UIte ceva cu care m-am identificat în mare măsură! Aşa-i cu boala asta numită muzică. Mă gândesc de multe ori la Matei 26:30… Psalmii 115 – 118… Oare cum cânta Domnul Isus?

 2. Jazz-ul e febleţea mea! 🙂 Am cheltuit o mulţime de bani pe felurite cărţi şi studii de jazz pentru pian!
  Dă-mi voie, te rog, „întru culturalizare”, să postez şi eu un clip cu jazz-ul care „meets hymns”!

  • marinelblaj zice:

   Destul de rar pe aici, Gabriel dragă, dar uite, şi când apari, apari cu lucruri interesante! Exact asta intenţionam să postez mâine, în sâmbăta muzicală, interpretări ale unor imnuri în variantă jazz. Spuneam cândva că nu există coincidenţe, ci doar minuni anonime! Iată una. Eu am s-o numesc „gând la gând cu bucurie”!

 3. Oana zice:

  Dublu Like pt David Phelps! Multumiri!

 4. Pingback: Sâmbăta muzicală tot cu jazz… altfel de jazz | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.