Guest post – DUHUL VERII – Vasi Duma


Lazinesssursa

Aşa sunt tentat să numesc ispita copleşitoare a zilelor de vară când se suspendă ,,lucrările” din Adunare iar predicatorii fără sacou, în condiţia unor ocnaşi obosiţi, încearcă din răsputeri să umple clădirea cu sunetul Evangheliei… că de oameni e greu de făcut rost. Desigur, ,,duhul verii” este o idee învecinată cu expresia ,,duhul acediei”, expresie ce îmi parvine de la un intelectual origenist plecat la Domnul după Boboteaza anului 399, Evagrie Ponticul. Acest sfânt vorbeşte despre ,,demonul acediei”, care se mai numeşte şi ,,demonul de amiază”, duh care se năpusteşte asupra călugărului pe la ceasul al patrulea şi dă târcoale sufletului acestuia până pe la ceasul al optulea. Termenul a evoluat, metamorfozându-se, în mediul cenobitic (comunitatea de călugări), în ,,trândăvie”, „langoare”, ,,tânjală”. Cam aceste stări ne pasc pe noi în anotimpul căldurii. Păcatul verii ţine de vlăguirea sufletului, instalându-se o modă a slăbiciunii care nu luptă curajos, ci se lasă pradă arbitrarei somnolenţe.

Acum, să nu uităm că ar fi absurd să negăm condiţia noastră de fiinţe sociale şi economice care au nevoie de concediu, de repaus. Astfel, absenteismul nostru are o justificare obiectivă. Dar… ce te faci dacă concediul se dilată şi fratele şi sora nu mai vin la adunare două luni. Gata-i cu biserica, cu lucrarea, suspendăm pocăinţa că e ,,vară”, frate?! Să ne luăm concedii dilatate ca să se înmulţească harul? Nicidecum!

În greaca clasică, a-kedia înseamnă ,,neglijenţă”, ,,lipsă de interes pentru un lucru”. Acest lucru, de fapt, vreau să îl subliniez. Vara, poate, doar evidenţiază, scoate în relief ceva ce are rădăcini în bietele noastre suflete ,,obosite” de pocăinţă. Trebuie să recunoaştem că am obosit în ,,pocăinţă”, că strâmbăm din nas la orice nu ne place, că suntem ,,ramoliţi” în iubirea de semeni, că ne-am dezvoltat un plictis care atinge cote alarmante, nu mai avem răbdare în Adunare, nu mai avem poftă de ,,o cântare nouă”, că nu mai avem gânduri comune, că am devenit haotici în planurile noastre de viitor… de fapt ce viitor?… mai crede cineva în viitor din moment ce ne sustragem prezentului? Fugim de biserică, ne obosesc ,,programele”, nu mai avem răbdare să ne vorbească Domnul, chiar printr-un frate ,,mai slab în vorbire”, nu mai vrem să ieşim din case, din bloc, nu vrem să împărtăşim cuiva gândurile noastre, îţi este şi frică să o faci, e ruşine să devii vulnerabil. Ne simţim amorţiţi, inutili, nu mai vrem parcă un Dumnezeu care cere zel, şi poftă de lucrare… vrem supermaket şi internet. Suntem cuprinşi de ,,duhul verii”, suntem acedici, ,,demonul de amiază” s-a instalat vertiginos peste toate anotimpurile noastre. Am ajuns dependenţi de noi înşine, de lume; nu mai avem o cetate veşnică, noi vrem să trăim ,,aici!”.

Sigur, există excepţii. Suntem încurajaţi totuşi, că e Cineva care trage toate iţele ca demonul s-o ia la fugă, de aceea ne bucurăm de o linişte paradisiacă ce ne cuprinde sufletul după orice victorie asupra demonului, fie el şi ,,duhul verii”…

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări... stânjenitoare, Biserica, De-ale păstorului..., Disperări, Guest post, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Sare... amară, Zidul plângerii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Guest post – DUHUL VERII – Vasi Duma

  1. Dica zice:

    …subtilă obsărvăciune. Ar trebui sa ne trezeasca precum un dus rece, dar teama mi-e ca multi preferă ștrandul cu apele lui călduțe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.