STRATEGO – jocul surprizelor


Duminica este ziua în care nu intru, de obicei, pe blogul meu. Nu scriu articole, nu citesc comentarii. Este ziua pe care o dedic în mod special Domnului şi bisericii. Când ştiu că există articole care sunt comentate mai amplu, intru seara târziu. Aşa am procedat şi aseară, cam pe la miezul nopţii. Ştiam că am discuţii destul de aprinse la articolul în care încercam să descâlcesc iţele suficient încâlcite de alţii şi eram curios să văd…

Am citit şi…

Mi-am amintit de un joc pe care îl jucam în vremea când locuiam în barăcile şantierului de construcţii tunele de pe Valea Oltului. Prin anii 80. Jocul se numeşte Stratego. Am să încerc să-l descriu, în varianta în care îl jucam noi (constat, încercând să mă informez pe internet, că el există şi se joacă şi acum, e drept, într-o altă versiune):

Jocul consta în două armate care se înfruntă pe un câmp imaginar. Armatele le confecţionaserăm din carton, încercând să reproducem stilul pieselor originale, aşa cum apar ele în imaginea de mai jos.

800px-stratego_board

Tot farmecul jocului consta în faptul că fiecare piesă avea pe o faţă culoarea armatei, iar pe verso, pe faţa pe care o vedea doar „comandantul” armatei respective, era desenat personajul reprezentat de piesa respectivă, adică un soldat, un căpitan, general etc. Jocul se juca pe principii asemănătoare şahului, prin atacarea pieselor adversarului. În momentul atacului, cele două piese aflate „în conflict” trebuiau să-şi arate identitatea. Cel mai mare „în grad” îl învingea şi lua prizonier pe cel mai mic. Un joc de strategie dar şi cu surprize. Nu de alta, dar, dincolo de supriza dezvăluirii identităţii, mai existau în joc şi piese ce reprezentau… mine explozive! Sper că am reuşit să descriu cât de cât jocul!

Ei bine, postarea despre scenariul de film mi-a rezervat surprize de genul… Stratego.

Se pare că am nimerit şi „mai mari în grad”, dar şi „mine explozive”!

Asta în condiţiile în care nu încercam să mă războiesc cu persoane, ci doar mă străduiam să dezleg iţele unui scenariu (aşa mi se pare mie!) prin care se forţează implementarea în ţara noastră a unei forme de aparent creştinism, extrem de periculoase, în special pentru generaţia tânără.

Revenind la articolul atât de dezbătut (şi de citit în zilele în care au urmat publicării!), m-am trezit în faţa unor situaţii cu care nu m-am mai confruntat prea des de când am deschis blogul.

Au apărut comentarii extrem de documentate, comentarii ironice, comentarii „supărate” dar şi comentarii care încercau să eludeze problema pusă în discuţie. N-am să reiau aceste comentarii, dar am să încerc câteva consideraţii pe marginea lor, prin întrebări pe care le pun aici. Poate că multe vor rămâne întrebări pur retorice, căci ne caracterizează de multe ori, din păcate, tendinţa de a muşamaliza chestiunile care nu ne convin. Opiniile de genul „să nu discutăm ceea ce ne dezbină, ci ceea ce ne uneşte” sunt atitudini care se sugerează mai ales atunci când se spun lucruri ce „nu ne pică bine”.

În fond, ce înseamnă apărarea credinţei? Tăcere?

Totul a pornit de la câteva întrebări pe care nu le reiau (le puteţi reciti în articolul cu pricina). Dar aceste întrebări au mers în direcţia unor alte întrebări care se pare că au deranjat. Unele dintre ele ar fi:

De ce se asociază Cristian Barbosu şi asociaţia sa, „Harvest de România”, cu mişcări care promovează erezii mai mult decât evidente?

Este „biserica” Adoram o grupare care promovează, sub un ambalaj carismatic aparent inofensiv, idei ce ţin de mişcări extrem de controversate şi de discutate în mediile creştine (gen mişcarea lui Chris Oyakhilome, mişcarea Toronto, Latter Rain, Străjerii, Noua mişcare apostolică, Strange Fire etc)?

Cât de infiltrată este biserica creştină cu masoni şi ce influenţă a ajuns să aibă masoneria în cadrul ei?

Ce loc ocupă în tot acest scenariu ce pare foarte bine pus la punct persoane precum Iosif Ţon, Cristian Barbosu, Marius Panda şi Cristian Galea, Samuel Caba şi alţi lideri de organizaţii ce se autointitulează biserici?

De ce tac şi nu iau atitudine pastorii care ar avea un cuvânt greu de spus în demascarea acestor acţiuni ce vizează practic distrugerea bisericii (sunt puţine excepţii!)?

De ce se abţine Uniunea Baptistă din România să comunice poziţia ei faţă de asemenea dizidenţe mai mult decât periculoase şi tot mai dese?

Cât de mult ştie Uniunea Baptistă şi liderii importanţi din cadrul ei despre intenţiile Harvest în România şi nu numai?

Multe sunt întrebările… Dar, ca să nu rămân doar la nivel de întrebări, aş da şi un exemplu concret:

Cu ceva vreme în urmă dădeam peste un document pe care „Râul trezirii” şi-l însuşea. El poate fi citit în întregime AICI. Pentru edificare, am să spicuiesc câteva afirmaţii din ceea ce ei numesc „Proclamaţiile credinţei”:

„Declar că viaţa din trupul meu nu stă în sângele meu, ci în Duhul lui Dumnezeu care locuieşte în mine! Nu pot fi infectat în sângele meu, pentru că Duhul lui Dumnezeu este sursa vieţii trupului meu. Sunt mai mult decât biruitor în viaţa aceasta şi domnesc asupra bolii, asupra demonilor şi asupra forţelor întunericului!” (proclamaţia 1)

„Nu încerc să fiu vindecat; eu am fost vindecat cu mai mult de 2000 de ani în urmă, atunci când Isus a plătit preţul pentru vindecarea mea. El a luat pedeapsa pentru boala mea şi eu azi sunt hotărât să umblu în sănătate divină. Prin urmare, refuz să primesc boala, durerea, sărăcia, lipsa, nevoile şi moartea.” (proclamaţia 2)

„Declar, în Numele lui Isus, că sunt întregit şi împlinit în Cristos! Nimic nu lipseşte în trupul meu, în sufletul meu şi în duhul meu! Tot ceea ce trebuie să fie în corpul meu este la locul lui şi nimic nu trebuie adăugat sau scos! Toate organele mele funcţionează normal: plămânii mei respiră normal, ochii mei văd normal, în Numele Domnului Isus! Rinichii mei funcţionează absolut normal. Muşchii şi ţesuturile corpului meu sunt în perfectă stare! Trupul meu răspunde la Cuvântul lui Dumnezeu şi nu la boală!” (proclamaţia 3)

Mă opresc aici. Documentul poate fi citit, în toată „splendoarea” lui la adresa indicată mai sus. Recunosc, rar mi-a fost dat să citesc asemenea aberaţii şi siluiri ale textelor biblice! Bietul apostol Pavel, cel cu ţepuşul, trebuie că plânge!  Şi pentru asta!

Nu pot să nu întreb: asociindu-se cu persoane care promovează asemenea aberaţii, Barbosu este conştient de direcţia greşită în care îşi duce enoriaşii?

De ce nu i se atrage atenţia de către cei care se consideră prieteni ai lui (de exemplu, fratele Daniel Brânzei) că se expune la riscuri?

Mie îmi spunea fratele Brânzei, un om pe care îl respect, că „îţi asumi multe riscuri”. Care sunt acelea? Sunt ele mai mari decât cele la care sunt expuşi tinerii duşi în rătăcire de Harvest, Adoram, Râul vieţii, Râul trezirii etc?

Mă opresc aici. Nu înainte de a ruga pe toţi cei care vor dori să comenteze pe marginea acestor întrebări să se abţină de la afirmaţii neargumentate, de la generalităţi gen „ţie nu ţi-e frică de faptul că vei sta la judecată…?”. Tocmai pentru că mi-e frică, de aceea nu pot şi nu trebuie să tac!

Postarea cu pricina, cea care a generat atâtea discuţii, a dus la intervenţii neaşteptate pentru mine şi la retrageri dezamăgitoare din discuţii…

Oare asta e soluţia?

Se pare că Stratego nu mai e doar un joc! Sau e jocul altora în care noi suntem piesele ce ne trezim din când în când cu câte un „general” în faţă sau pur şi simplu în situaţia catârului din armata americană, pe mormântul căruia scria:

„Aici zace bravul şi loialul catâr Bill, cel care în viaţa lui a avut curajul să lovească cu copita 2 generali, 3 maiori, 7 căpitani, 23 de sergenţi, 56 de soldaţi şi… o grenadă defensivă”!

Asta a fost o glumă! Din păcate, amară şi reală!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Disperări, Jurnal de luptă şi... de pace, Mioritice, Pe gânduri, Sare... amară, Trecător prin lume și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

80 de răspunsuri la STRATEGO – jocul surprizelor

 1. marcel s zice:

  Interviul dat de Ulf Ekman reporterului Stoyan Zaimov explica o decizie care a produs rumoare rindul evanghelicilor din Scandinavia…sotia megapastorului a marturisit intr un cadru restrins ca Ulf avea obiceiul sa isi bea cafeaua din cind in cind la Vatican… si asta nu este o figura de stil…intotdeauna femeile stiu primele…

 2. TheLord IsComingSoon zice:

  Iuda 3 : ” …va indemn SA LUPTATI pentru CREDINTA care a fost data sfintilor ODATA pentru TOTDEAUNA ”

  2 Tim. 4 : 3-4 : ” Caci va veni vremea cand oamenii NU VOR PUTEA SA SUPORTE inavatatura SANATOASA , ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute , si isi vor da INVATATORI dupa POFTELE lor .
  Isi VOR INTOARCE urechea de la ADEVAR , si se vor indrepta spre ISTORISIRI INCHIPUITE . ”

  Efeseni 5:11 : ” CERCETATI ce este PLACUT inaintea lui Dumnezeu , si NU LUATI DELOC PARTE la lucrarile NERODITOARE ale INTUNERICULUI , ba dimpotriva OSANDITILE”

  2 Cor.11 :13-15 : „Oamenii acestia sunt niste APOSTOLI MINCINOSI niste LUCRATORI INSELATORI , care SE PREFAC in apostoli ai lui Hristos.
  Si nu este de mirare , caci chiar Satana se preface in inger DE LUMINA
  Nu este MARE lucru dar , daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii . SFARSITUL lor va fi dupa faptele lor ”

  Filipeni 1:9-10 : ” Si ma rog ca DRAGOSTEA voastra SA CREASCA tot mai mult in CUNOSTINTA si ORICE PRICEPERE, ca SA DEOSEBITI lucrarile ALESE , pentru ca SA FITI CURATI si SA NU VA POTICNITI pana in ziua venirii lui Hristos .

  Evrei 5:14 : ” Dar hrana TARE este pentru oamenii MARI , pentru aceea a caror JUDECATA S-A DEPRINS , prin INTREBUINTARE , sa DEOSEBEASCA binele si raul ”

  1 Cor. 5 :12 : ” In adevar , ce am eu sa judec pe cei de afara ? Nu este DATORIA voastra SA JUDECATI pe cei DINAUNTRU (din biserica) ?”

  1 Cor. 4 : ” …sa invatati SA NU TRECETI PESTE CE ESTE SCRIS (in Scripturi) ”

  Ioan 7:24 : ” Nu judecati dupa infatisare ci JUDECATI dupa DREPTATE „

 3. marcel s zice:

  …intruziunile se fac prin lideri…orice adunare gen ,,one man show,,are pecetea antichrismului…

 4. szromulus zice:

  „De ce se asociază Cristian Barbosu” – ce implica acest tip de asociere? Fuziune doctrinara sau asociere in care unul este doar creditor si celalalt doar beneficiar?

  • marinelblaj zice:

   Ehe! Aş vrea să ştiu şi eu! Deocamdată am văzut asociere în acţiuni precum cele indicate de mine în postarea cu „scenariul”. Presupunând însă că este vorba doar de asociere în acţiuni comune, mă întreb, oare nu se transmite astfel enoriaşilor ideea că aceia cu care mă asociez sunt „în regulă” şi implicit şi lucrurile promovate de ei?

   • szromulus zice:

    Complicat 🙂

   • marinelblaj zice:

    Complicat pentru noi, cei care vrem să înţelegem! Fiindcă se pare că pentru „acţionari” e tot mai simplu în contextul în care… se cam tace!

   • TheLord IsComingSoon zice:

    CU SIGURANTA !!! Ati intuit problema !
    Acelasi model de actiune il vedem peste Ocean , doar ca acolo procesul este in faza mai avansata , si este deci mai bine vizibil .

    Imediat dupa ce si-a demarat proiectul pro-ecumenic/pro-carismatic in urma cu peste doi ani , folosind platforma propriei emisiuni TV Elephant Room , James MacDonald pastorul senior al Harvest Bible Chapel a pierdut 3 biserici din retea . Motivul a fost ca prezbiterii celor trei biserici care s-au rupt de reteaua HBC au sesizat acelasi lucru la care face aluzie Marinel Blaj . Daca te insotesti cu lupii ( in speta carismatici eretici care neaga trinitatea ca si T.D Jakes cu care J.MacDonald se infratea si il endorsa in public la emisiunea lui TV , pro-ecumenica , Elephant Room) vei ajunge sa urlii ca lupii , si pe cale de consecinta si gloata de enoriasi din subordine .

    THIRD CHURCH LEAVES HARVEST BIBLE FELLOWSHIP
    http://apprising.org/2012/03/09/third-church-leaves-harvest-bible-fellowship/

    ER2 SHOCKWAVES HIT HARVEST BIBLE CHAPEL
    http://apprising.org/2012/02/29/er2-shockwaves-hit-harvest-bible-chapel/

 5. Adrian zice:

  nu e stratego, nici sah. e poker!

  • marinelblaj zice:

   Bun, e poker, dar să ştim şi noi cine are asul de treflă! 😀

   • Dragii mei, Marinel şi Adrian,
    Bună dimineaţa!
    Eu cred că joacă Tarot: e mai ezoteric, e de divinaţie, dă răspunsuri la întrebări şi sondează subconştientul. Cel puţin, aşa sună reclama. Iar, la noi, ca şi la americani, reclama e mama comerţului cu doamne-doamne şi cu doamne-ajută!. 🙂
    A apărut un comentator, la tine, pe nume Elisei. De fapt, s-a coagulat un grup bazat pe teoria conspiraţiei, în jurul lui „Domnul vine curînd” (cei tineri îşi iau pseudonime cu rezonanţe americăneşti, chestie care e valabilă începînd cu persoanele şi terminînd cu chioşcul de la marginea satului, care se numeşte market , şi chiar cu animalele de casă 🙂 ).
    Comentariile lor sunt foarte greu de urmărit, pentru că unele, replică la replică, se subţiază şi se tot subţiază, pînă cînd ajung… nu mai spun cum. 🙂
    Propun să facem şi noi trei un grup de descifrare a misterelor, dar mai din gros. 🙂
    Spuneţi şi voi, dragii mei, de unde am pornit şi unde am ajuns cu postarea ta, dragă Marinel, despre manifestările religioase de la Arad (le numesc aşa ca să sune mai puţin implicat, mai dezangajat 🙂 ).
    Păcat că a plecat Daniel Brânzei, că ţi-aş fi propus să-l facem membru în grupul celor trei (vezi ce bine sună, Marinel? grupul celor şapte, celor nouă… :)).
    El nu răspundea la nimic (şi de nimic), dar dădea o notă de eleganţă discuţiei. la fel ca amărîţii de noi, dragă Marinel, a ajuns şi Daniel la vîrsta la care oamenii mai ies la pensie şi e momentul să-şi scrie memoriile. Da nu în genul „Amintirilor cu sfinţi” (admirabile, de altfel), ci spunînd, pe şleau tot ce ştie (şleau e un fel de sorb de la chiuvetă, metaforic vorbind :)).
    Or, cum asta nu sunt convins că se va întîmpla prea curînd, nici noi nu vom şti ce-l leagă pe el şi pe mulţi alţii de mişcările vermicularo-evanghelice din România, din moment ce le susţin cu atîta aplomb (aplomb nu e o anagramă de la plombă :)).
    Promit să revin la voi cu o poveste cu un pastor bătrîn. Dar, mai întîi, trebuie să ies din gardă. 🙂

   • marinelblaj zice:

    Bună dimineaţa şi ţie, Răsvan (scriu la ora asta deşi dimineaţa a fost la mine pe la 6,30, dar n-am deschis computerul chiar atunci! 😀 ).
    Ideea grupului nu e rea şi, deşi sunt din fire un optimist (adică un pesimist prost informat, mă rog, depinde de perspectivă!), mă îndoiesc că am putea ajunge la… careul de aşi! (vezi ce modest sunt între trei doctori?). Dar, speranţa moare ultima (niciodată n-am înţeles de ce trebuie să moară, dar asta e alta discuţie!)!
    Aştept povestea cu pastorul bătrân! Cu curiozitate ca la mai toate poveştile tale! 🙂

   • Elisei zice:

    Îmi pare rău dacă am deranjat domnule Răzvan și mai ales îmi cer scuze fratelui Marinel pentru spațiul pe care i l-am irosit,putea să nu dea drumu la comentariile mele.Chiar mă cheamă Elisei,așa i-a plăcut mamei mele.Urmăresc de mult blogul dar m-am abținut să scriu.Am povestit mult și detaliat considerînd că poate interesează ceea ce am văzut și trăit pînă la vîrsta de 33 de ani ,am povestit din experiența mea personală.Și să știți că sunt și eu la fel de interesat ca și dumneavoastră cine este persoana care împinge aceste mișcări în romînia,cine sunt cei care dau milioanele de dolari?Și nu mă interesează doar așa ca simplă curiozitate.Eu sunt din mediul Creștin după Evanghelie și acum cîțiva ani mulți tineri din biserică de la noi au plecat cu mișcarea Srăjerii.Unii au revenit dezamăgiți.Știu că ceea ce am relatat în comentarii pare incredibil dar vă asigur că așa este.Nu sunt un adept al teoriei conspirației,deși o mînă nevăzută pare să dirijeze din cînd în cînd masele.La noi în Iași operează Ordinul Cavalerilor de Malta,la toate nivelurile județului,este o realitate.Sunt cîțiva creștini evanghelici membri în ordin,dar nu vreau să mai repet greșeala nominalizărilor.Dacă doriți pot scoate poza cu amplificatorul pe lămpi Air Tight și să mă pun pe mine la Gravatar,dar e mai fain amplificatorul,vă asigur nu am o stimă de sine atît de ridicată.

   • Pe mine să mă deranjaţi? De ce? Cu ce?
    Sunt lucruri care-mi plac în ceea ce scrieţi şi unele care nu-mi plac, dar asta e treaba mea.
    Liste cu masonii din România, o mare parte din ei, pot fi găsite pe net. Care e problema?
    Ei nu se mai ascund demult, domnule Elisei.
    Eu nu vă cer să daţi nume şi nici Marinel nu cred că vrea.
    Vă doresc noapte bună şi poate mai avem prilejul să discutăm cu alt prilej.
    Îmi cer iertare dacă v-am supărat cu ceva.

   • Elisei zice:

    Nu m-ați supărat cu nimic,,nu aveți pentru ce să vă cereți scuze.Liste cu masoni or fi dar cei din mijlocul evanghelicilor se ascund,vor să fie discreți.

 6. Dragă Marinel, acum să nu te aştepţi la cine ştie ce poveste. Are, însă, oarecare legătură cu tema abordată de tine.
  Pe la mijlocul anilor 2000 (fii atent ce frumos sună! 🙂 ), am ajuns într-o biserică mare din sud-estul României. Experienţa mea a durat cîteva zile. Aşa scurtă cum a fost, am avut, totuşi, posibilitatea să aflu cum studiau Cuvîntul credincioşii noştri cu state vechi de serviciu în via Domnului.
  Slujitori încercaţi, trecuţi prin ciurul şi dîrmonul luptei cu securitatea şi ieşiţi biruitori. (Menţionez că „ciurul şi dîrmonul” nu sunt piese de automobil 🙂 ).
  Era o modă, una din multele. Americanul a dat, americanul fie lăudat!
  În speţă (speţa nu vine de la spiţă – fac mereu precizările astea pentru cei care întîmpină dificultăţi cu chiuveta 🙂 ), americanul la modă era nimeni altul decît Rick Warren, cu ale sale „The Purpose Driven Life” şi „The Purpose Driven Church”. (Na că am „greşit-o” pe engleză! îi rog pe cititorii români să mă ierte, dar m-am contaminat din „Cetatea de piatră”, unde bîntuie virusul influenţei – tradus din gripalul „influenza”, care dă guturai la credinţă 🙂 – , adică a discuţiilor pe curente. Toţi bătrînii din România ştiu că nu e bine să stai în curent. 🙂 ).
  Pînă şi la Tîrgu Neamţ venise în biserică un tînăr care nu ştia decît de metoda de sfinţire a lui Rick Warren (bietul de el, a plecat în Italia şi s-a prăpădit, în floarea vîrstei, de o boală necruţătoare de ficat).
  Cum de i-a stricat de cap pe oamenii ăia americanul, eu tot nu pricep. În schimb, încerc să înţeleg.
  Trebuie să vă spun că, în medicină, tratatele cele mai bine scrise sunt cele americane. Clare, sistematizate, explicite. Nu există vreun termen care să nu fie definit cu precizie.
  Spre deosebire de francezi, care bat cîmpii cu graţie pe sute de pagini, americanii comprimă totul în doar cîteva fraze.
  Se pierde farmecul, dar se cîştigă timp. Ce e drept, din ciulamaua franţuzească poţi să uiţi jumate, că nu se cunoaşte, în schimb, pastila americană trebuie să o iei toată, dimineaţă, pe stomacul gol.
  Rick Warren şi alţi titpi de genul lui sunt crescuţi în acest stil de educaţie, de gîndire.
  Pentru toţi ăştia, Dumnezeu este o necunoscută formată din trei necunoscute, care trebuie rezolvat cît mai repede şi mai uşor. Esenţial e să fie pe înţelesul tuturor.
  Luaţi broşurile sau cărţile, cum vreţi să le spuneţi, ale lui Billy Graham. Citeşti şi te minunezi cît de simplu sună lucrurile. Or, asta merge la inima omului, nu filozofia sau teologia, chestii absconse, care lasă impresia de bîjbîială, de abureală (abureală e un termen din argou, el nu trebuie explicat 🙂 ).
  Umberto Eco scria undeva că unii scriu clar, iar alţii scriu obscur. Russell, de exemplu, face parte din prima categorie. El şi cînd spune o prostie, o spune limpede.
  Heidegger, pe de altă parte, e obscur şi, chiar dacă spune o banalitate, nu ne dăm seama imediat. (Şi printre blogării noştri avem din ambele categorii. Eu sper să fac parte din prima. 🙂 )
  Ioan Petru Culianu şi-a publicat ultima carte şi singura exclusiv pentru o editură americană (cartea se cheamă „Călătorii în lumea de dincolo”), cu două condiţii impuse de aceştia: să fie scrisă clar, ca să înţeleagă americanul de mijloc, şi fiecare termen ştiinţific să fie explicat. Aşa a ajuns Culianu să scrie cea mai densă, dar şi cea mai limpede carte a sa.
  În America s-au adunat cele mai ilustre creiere din lume (chiar şi dintre români 🙂 ), dar au respectat cîteva reguli „de bună purtare” intelectuală. Mă opresc aici cu digresiunea şi reiau cu pastorul cel bătrîn.
  Omul nu avea de unde să ştie cum vor evolua lucrurile. Că americanul se va scrînti la minte. Că învăţătura lui nu reprezenta decît o formă, o formulă de (pre)gătire a lui Dumnezeu la cuptorul cu micounde. Ce dacă-i schimbi structura protonică, ce dacă-i zbori atomii de hidrogen în dreapta şi-n stînga? E masa gata repede? Îţi încălzeşti sufletul la comandă? Ba bine că nu!
  Cu ce nu l-a păcălit securitatea, l-a ameţit moda.
  Toate formulele care vin de peste ocean au acelaşi miros şi gust: de fast food, de gustare la picior. Te satură cu cuvinte, te îngraşă cu credinţă şi-ţi omoară veşnicia cu zile.
  Pastorul s-a prăpădit de o boală incurabilă, cînd era, încă, în plină putere, şi n-a mai apucat să vadă sfîrşitul vieţuirii pe pămînt a lui Rick Warrenn şi altora ca el.
  Marinel Blaj s-a transformat, pentru o noapte (a raţiunii colective), în paznic de far (ca să folosesc un titlu de-al lui Geo Bogza, să nu zică vechile structuri că nu mi-am făcut temele 🙂 ).
  A îndrăznit să spună (nu prea multe) şi să întrebe (mult prea multe).
  Retoric, (ăsta e un cuvînt pe care-l înţelege lumea 🙂 ), eu zic că n-a greşit.
  Rămîne de văzut ce-a reuşit.

  • Adrian zice:

   Domnule Rasvan, ati explicat foarte bine! Ati fi bun de profesor.
   Si in stiinta, si in inginerie tratatele cele mai clare sunt tot cele americane.
   Daca vrei sa inveti ceva bine in stiinta/inginerie, atunci un curs scris de un profesor american de prestigiu este cea mai buna alegere.
   Stilul asta, transferat in sfera cartilor de fast-food religios, te „fura” si te face sa crezi ca, doar pentru ca este spus simplu si (aparent) clar, e si musai adevarat.
   Claritatea si simplitatea metodologica, obligatorii in stiinta si inginerie, nu sunt conditii suficiente ale unui adevar teologic.
   Faptul ca unii lideri religiosi (pokeristi, nu sahisti sau „strategi”!, in timpul liber) si „sefuletii” filialelor lor balcanice (mai putin norocosi decat el la chinte royale) „produc” pagini tiparite scrise cu „claritate”, nu inseamna ca ceea ce au spus „clar si simplu” este si corect.
   Daca un pastor „relevant” predica intr-un stil pragmatic si simplicator (uneori banal pana la ridicol), asta nu inseamna ca emite adevaruri teologice valide.

   Eu as zice sa ne intoarcem, fie si pentru cateva secunde, la Marx. Aparitia si proliferarea gruparilor religioase conduse de acesti mascarici are, in primul rand, cauze economice: „leusteanul” care intra in cont explica totul.
   Si atunci cand nu banul este explicatia completa, s-ar putea sa nu fie nimic mai mult decat pofta de putere a unor ratati profesional, a unor putori care nu au facut nimic in viata lor.

 7. Pingback: Cronici mondene (123) Manual de reparat chiuveta minţii | Jurnal

 8. erată (parcă se putea şi fără? 🙂 ) :

  Tipi în loc de titpi

  şi

  l-a în loc de la-

 9. …strică treaba, mie-mi spui? 🙂

  Da’ nu zici că-s mort de somn? Eu la 6, cînd tu visai la Florica, eu consultam o gripă şi-un abdomen. 🙂

  • Oricum, mulţumesc de corecţie. 🙂 Asta-mi aminteşte de un nepoţel, de la o soră de-a lui Carmen. Taică-său l-a ameninţat că-i dă cu nuiaua. Ăla micu, de trei ani, i-a zis: ce-ţi mai trebui, tată, niua, nu e destul că ai curea? 🙂
   Aşa şi tu cu corectarea: nu era destul erata mea? 🙂

   • marinelblaj zice:

    Nu era destul ! Trebuia să arăt şi eu că-mi pasă, ca să nu fiu acuzat iar că dau drumul la orice pe blogul meu! 😀

  • marinelblaj zice:

   E drept că visam la Florica, dar o făceam deja cu ochii deschişi, Nu te mai crede singurul cocoş care cântă de dimneaţa! 😀 Şi eu sunt cocoş cam de aceeaşi vârstă! 😀
   E drept, eu consultam doar ceasul…

 10. marcel s zice:

  Marinel …doctorul e gelos pe rating si te abureste…

  • marinelblaj zice:

   Dacă e glumă, e bună! 😀
   Mai ales că Răsvan şi Adrian sunt doi dintre cei mai buni… şi puţini prieteni (pentru mine, prietenia e un titlu scump şi nu-l acord cu prea mare lejeritate!)

 11. marcel s zice:

  1 Ioan.2.22…manifestarea Deitatii nu poate fi inteleasa prin explicarea unitatii Trinitatii nici de cea mai profunda minte supusa vietuiri intr o lume cu trei dimensiuni…Tatal Universal,Fiul Etern si Spiritul Infinit nu Sau manifestat niciodata impreuna in acelasi timp…inchinarea ,adorarea separata la ,a acestor personalitati creeaza iluzia existentei a trei persoane, in Dumnezeire, separate…jocul charismaticilor dea inchinare la Duhul Sfint ca la o persoana separata a Dumnezeiri este o inconstienta acceptare a argumentelor luciferice prin care a corupt a treia aparte dintre ingeri…

 12. TheLordIsComingSoon zice:

  Mi-a placut talcul acestui articol denumit STRATEGO , dar sincer sa fiu mi-a cam lasat un usor gust amar lejeritatea si spiritul hazliu in care se fac unele comentarii .

  Acest articol este continuarea unui articol reusit , articol ce a avut o puternica tenta apologetica .

  OARE NU NE DAM SEAMA CA NE JUCAM CU SUFLETELE UNOR OAMENI , CARE AR PUTEA FI SALVATI DACA SUNT CORECT AVERTIZATI ???

  Oare-i chiar atat de important sa aratam pe un blog cad de culti sau poate cat de semidocti suntem ???

  Sa ne ajute Dumnezeu sa ne doara cu adevarat pentru lucrarea Lui si sa nu ne trezim ca-L propavaduim pe Hristos din pizma si din duh de cearta , ci din bunavointa si dragoste (Filip. 1 : 15)

  • marcel s zice:

   …agreed…Marinel se pare ca nu e de gluma…

  • Asta era ideea, TLCS, că aţi invadat tot spaţiul. Nu e blogul meu, aşa că nu sunt în măsură să vă spun ce-mi place şi ce nu la dvs., la dl. E. şi la dl. M.S.
   Marinel, iartă-mă! Ţi-am supărat „conspiratorii”. 🙂

   • Dar, spre deosebire de Daniel, eu nu plec şi nu mă dau după chiuvetă. 🙂

   • marinelblaj zice:

    Există chiuvete aşa mari? 😀 😀
    Avantaj eu, că mă pot ascunde şi după furtunul de la duş! 😀

   • szromulus zice:

    Of draga, Marinel, chiar dupa furtunul de la dus? 😀

   • marcel s zice:

    …nu e vorba de renuntare si nici macar de iertare…e de inteles…avind in vedere ca va place I.P.Culianu ….N.iorga avea dreptate cind spunea ca ,,suprimarea dorintei de razboi e preferabila implinirii dorintei de pace,,…cel putin in ceea ce va priveste…as sugera sa urmati exemplul logicii lui Culianu in demersul intelegerii unui univers superior prin extrapolare unui univers inferior…ma astept la mai mult decit la ironii veni de sub chiuveta…

   • marcel s zice:

    …erata…,,izvorite de sub ghiuveta,,.

   • Domnule Marcel S, la mine sunteţi trecut la spam de ani de zile. Nu vreau să discut pe alt blog cu un individ cu care refuz să dialoghez acasă.
    Nu vă cer permisiunea să fac cîte ironii poftesc şi-mi permite Marinel Blaj pe blogul său.
    Aşa că, din punctul meu de vedere, zic să vă vedeţi de treaba dvs. fără mine.
    Vă doresc numai bine.

   • marcel s zice:

    …in nici un caz nu poate fi vorba de dialog intr un spatiu virtual unde mai mult de doi indivizi dezbat, cu sau fara eleganta ,pareri ,opinii, idei…toate cele bune…si iertare daca am adus afronturi personale … oricum ii multumesc lui Marinel si ma retrag inainte de un eventual spam…

   • marinelblaj zice:

    E problema ta, nu a mea! 😀 Să te ierte ei, nu eu… 😉

   • Marinel, partea care mă amuză în toată chestia e că atunci cînd vorbesc de o carte sau citez, de multe ori din memorie, cîte un autor, (aş putea să nu o fac, dar mi s-ar părea ruşinos să-mi însuşesc ideile cuiva, fără să spun ale cui sunt!), se supără unii, din cei care mă cunosc mai puţin, crezînd că mă dau mare, că mă dau cult, că vreau să epatez sau să-mi complexez interlocutorul. 🙂
    Din păcate, scriu mult şi vorbesc pe măsură (tu ştii, Marinel dragă, cum te mitraliez la telefon 🙂 ).
    Cum să explic cît de departe sunt de mine idei de acest gen?
    Măcar dacă, din cei tineri, ar prinde unii dorinţa de a citi, de a verifica ce spun, de a se „îmbolnăvi” de carte. De a se face mici în faţa valorilor universale, aşa cum mă fac şi eu, bătrîn fiind, pentru a spera şi ei, ca şi mine, la cei şaizeci de ani ai mei, să creştem mari în cunoştinţă şi smerenie.
    E adevărat, România interbelică a fost o ţară „de cafenea”, loc unde se discutau cîte şi mai cîte: literatură, artă, filozofie, ştiinţă. Dacă nu erai „pe fază” şi te moroseau „cei mari” că eşti tămîie, te duceai acasă, te informai şi reveneai „ştiut”.
    Comunismul a nivelat valorile, a transformat cafeneaua în cîrciumă şi dialogul în rîgîială.
    Dacă nu frecventezi valorile prin intermediul cărţilor, dacă nu „asculţi” vorbele altora mai deştepţi decît tine, (eu nu am altă şansă să fac asta decît prin intermediul bibliotecii, fiind departe de ceea ce ne-am obişnuit să numim lume civilizată- Arad, Bucureşti, Timişoara, Oradea, Cluj, etc.), orice expunere a ideilor arată ca o pagină de ziar ” a vitelor de pripas”, ca „mica publicitate” de pe vremuri: pun YouTube-ul, dau linkul, citez din ultima broşurică pe care am luat-o, din întîmplare, de pe vreo tarabă, amestec engleza sau franceza cui o română văduvită de gramatică şi am pretenţia să fiu ascultat, promovat, respectat.
    Dacă peste incultură se mai aşează şi un strat de ranchiună, ajung să mă confrunt cu tipi cu care, în viaţa de zi cu zi, n-aş schimba decît, eventual, un salut formal.
    Dar, asta e altă poveste, care nu ţine de iertare.

   • erată: în loc de moroseau, miroseau

   • şi în loc de cui, cu

   • Adrian zice:

    Domnule Rasvan, ma lovesc de aceeasi problema. Cand spun ce stiu sau cand citez autoritati mi se spune ca „ma dau mare”. In timp, am inteles ca nu e problema mea, ci tine de ranchiuna sfertodoctilor si semianalfabetilor care se ascund, culmea!, dupa citate din Biblie (din care citeaza ca niste tonomate de versete). A sti carte a devenit echivalent pentru unii cu a da dovada de lipsa de smerenie.

   • TheLordIsComingSoon zice:

    Doare RAU „cultura” asta…

   • TheLordIsComingSoon zice:

    NO COMMENT…

   • Elisei zice:

    Bun, am înțeles.Sunt tînăr și mai am multe de învățat. Ați uitat un oraș în lista dată mai sus,Iașul.Și ca să ne mai detensionăm, o glumă pe care am citit-o la prînz la pauza de masă,de pe hîrtie nu de pe net.))) Doi tipi,unul stă în fața calculatorului, iar celălalt stă în picioare uitîndu-se la el.Cel care stă în picioare spune: „SUA utilizează google pentru a ne spiona” iar cel care stă la calculator răspunde „am citit asta pe google”.

   • Elisei zice:

    …citit-o,că e verb în context,nicidecum adjectiv,greu cu limba romînă

   • TheLord IsComingSoon zice:

    „Nu te certa fara pricina cu cineva , cand nu ti-a facut nici un rau .” (Prov. 3:30)

 13. marinelblaj zice:

  EI BINE, DRAGII MEI, PROMIT SA REVIN MAINE SAU POIMAINE (DEPINDE DE TIMP) CU UN MATERIAL FOARTE INTERESANT! ABIA M-AM ÎNTORS DUPĂ O ZI MAI MULT DECÂT PLINĂ (EMISIUNE RADIO – va veni şi înregistrarea, ÎNTÂLNIRE LIDERI STUDIU BIBLIC, COMITET…Doamne, numai să nu fie doar activism!)) AM NEVOIE DE PUTIN TIMP, CACI TREBUIE SA IL TRADUC. SUNT SIGUR CA VA INTERESEAZA! PUTINTICA RABDARE, ROGU-VĂ!
  ASTA E ÎN LOC DE UN „NOAPTE BUNĂ ŞI BINECUVÂNTATĂ!

 14. Pingback: Cronici mondene (124) Turul ciclist al Everestului | Jurnal

 15. marinelblaj zice:

  STIMAŢI DOMNI, PRIETENI, FRAŢI (ÎMI PLACE SĂ CRED CĂ SUNTEŢI TOŢI MĂCAR DOUĂ DINTRE ACESTEA!), ÎNTRUCÂT EU SUNT UN OM CĂRUIA ÎI PLACE PACEA, DAR ACCEPTĂ DISPUTA ATUNCI CÂND NU DEGENEREAZĂ ÎN ALTE LUCRURI, VĂ ROG SĂ RENUNŢAŢI LA ATACURI LA PERSOANĂ! NU DUC ABSOLUT NICĂIERI. ESTE ADEVĂRAT, NU TOŢI AVEM ACELAŞI NIVEL, FIE EL DE CULTURĂ, DE CREDINŢĂ SAU DE CUNOAŞTERE. NU TOŢI NE EXPRIMĂM LA FEL, NU GÂNDIM LA FEL, DAR ÎMI PLACE SĂ CRED CĂ AVEM TOŢI ACELAŞI DOMN.
  AŞADAR, VĂ ROG PE TOŢI SĂ ÎMI ASCULTAŢI RUGĂMINTEA ŞI, FĂRĂ A NE SIMŢI DERANJAŢI UNII DE ALŢII, SĂ NE GÂNDIM MAI BINE LA CE SE POATE FACE PENTRU CA LUCRURILE SEMNALATE ÎN ARTICOLELE MELE SĂ FIE CONTRACARATE, REZOLVATE…
  N-AŞ VREA CU NICIUN CHIP SĂ RECURG LA MĂSURA EXTREMĂ A ÎNCHIDERII DISCUŢIILOR LA ACEASTĂ POSTARE!
  VĂ MULŢUMESC PENTRU ÎNŢELEGERE. FIŢI BINECUVÂNTAŢI!

  • marcel s zice:

   …Marinel …le cer eu iertare lui Elisei si lui DVC in locul tau… esti lamentabil si extrem de manipulabil ….prietenia biblica mustra in fata…

   • marinelblaj zice:

    Asta ai înţeles tu din apelul meu?
    Oricum, mulţumesc pentru calificative, ele vorbesc de la sine!
    Nu văd de ce să faci tu ceva în locul meu! În cazul acesta, cere iertare tuturor, căci tuturor le-a fost adresat apelul.
    Iar dacă ai puterea, cereţi iertare şi ţie!
    Nu te obosi să răspunzi, m-am lămurit.
    Cu părere de rău…

   • Elisei zice:

    Mulțumesc dar mie nu trebuie să mi se ceară scuze,am înțeles,remarca era generală.Dimpotrivă eu sunt cel care îmi cer scuze că am invadat spațiul cu prostiile mele.Dacă doriți să faceți loc la comenturi frate Marinel puteți începe prin a le șterge pe ale mele,chiar vă rog.Oricum nu folosesc nimănui și m-au certat și prietenii.

   • marinelblaj zice:

    Elisei, eu, aşa cum am scris, sunt o persoană destul de răbdătoare (prietenii spun că „prea” 🙂 ) şi mă enervez mult mai greu! În plus, ca unul care am avut parte de multe frământări în viaţă, le înţeleg mult mai uşor pe ale altora. N-am solicitat nimănui să-şi ceară scuze, am solicitat doar revenirea la un dialog civilizat. Mă bucur că tu ai înţeles. Altora le-a fost mai greu.
    De când am deschis blogul acesta a fost nevoie să şterg o singură dată câteva comentarii şi asta datorită limbajului folosit, nu datorită conţinutului. În general aplic aceeaşi metodă pe care mi-o aplic şi mie însumi. Las cele scrise ca pe o oglindă în care se poate privi autorul spre a-i folosi la identificarea bunelor şi relelor, implicit spre a deveni mai bun. Cred că nu greşeşsc, nu devin lamentabil şi nu dovedesc că aş fi manipulabil prin asta!
    Fii binecuvântat!

   • Elisei zice:

    Corect!

 16. Pingback: Cazul “Adoram Arad si Catch the Fire”(6) | Vegheaza !

 17. marcel s zice:

  …esti lamentabil pe blogul vindecatoru si manipulabil pe propriul blog…

 18. Pingback: O sâmbătă muzicală mai… inedită | cetatea de piatră

 19. Pingback: O sâmbătă muzicală mai… inedită (III) | cetatea de piatră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.