Guest post – „Ajută-mă să cresc” (sau pleonasmul necesar…)


,,… ştiu că voi rămâne şi voi trăi cu voi toţi spre creşterea şi bucuria credinţei voastre…” (Filipeni 1: 25)

Ajuta

Acesta este planul lui Dumnezeu cu pocăiţii: să devină creştini ascensionali!

Pocăiţii care cresc spiritual şi care ajută pe alţii să crească sunt pocăiţii după inima lui Dumnezeu. Cu ceilalţi, la care a rămas doar denumirea, are dracul de lucru cu ei: ba o bârfă răutăcioasă şi acidă, ba o invidie prostească pe ,,fratele”, ba o supărare copilărească pe ,,biserică”. Ferească-ne Domnul!

Ce învăţ de la apostolul Pavel este foarte simplu: eu am nevoie de tine, tu ai nevoie de mine. Aşa gândea acest sfânt. Astfel că există o ,,sfântă” care trebuie adusă în mijlocul nostru, şi anume ,,sfânta reciprocitate”.

Am crescut cu o vorbă de la noi din adunare, pe care o foloseau des bătrânii. Era expresia: ,,să începem serviciul divin…” Acesta este un serviciu divin, să ne creştem unii pe alţii în credinţă. Am nevoie de cineva care, atunci când îl văd sau când îmi vorbeşte, să mă crească spiritual, să mă simt ridicat în duhul. Eu, la rându-mi, trebuie să devin un factor de creştere pentru celălalt.

Când o să ne depăşim păgubosul egoism prin care ne victimizăm prosteşte:

Pe mine nu mă bagă nimeni în seamă.

Eu nu sunt preţuit de biserică.

Familia mea este desconsiderată.

Pentru mine nu se face nimic… ?

Dacă ai Duhul Sfânt, pe Domnul Isus, şi te rogi ,,Tatăl nostru”, atunci ai de lucru, frate şi soră! Pocăinţa ta trebuie să crească pe alţii, nu doar să aştepţi un mic „periaj pastoral.”

Ne creştem spiritual dacă:

– ne vedem mai des (avem 3 ocazii săptămânale, ba chiar 4!)…

– propui comunităţii ceva, cât de mărunţel, în care alţii sunt beneficiarii, nu tu…

– subscrii entuziast la toate proiectele bisericii tale, nu doar la cele în care tu eşti actorul şi subiectul principal…

– vezi biserica nu ca o instituţie unde mergi (când poţi), ci ca o mică Împărăţie a lui Dumnezeu unde te căzneşti să mişti şi tu un deget. Când mişti mai mult decât un deget… eu cresc spiritual.

Fii izolat de lume, dar nu de mine, de fratele, de sora ta. Nu mai aştepta să se ocupe alţii de tine, acum este rândul tău, mai ales dacă ai câţiva ani buni de ,,pocăinţă”.

Ce să faci concret?

Vorbeşte despre acest lucru cu un pocăit serios!

Iertare pentru pleonasm…

Vasi Duma

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Întrebările tinerilor, Biserica, De-ale păstorului..., Guest post, Jurnal de luptă şi... de pace, Pe gânduri, Trecător prin lume și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Guest post – „Ajută-mă să cresc” (sau pleonasmul necesar…)

 1. vasi duma zice:

  …si uite asa ma ajuti sa cresc. Multumesc dragul meu conlucrător.

 2. vasi duma zice:

  in modul in care ne asumam practic ceea ce stim teoretic.Zic si eu…

 3. marinelblaj zice:

  Ei, uite, L.I. dacă tot „te iei” de pastorul meu, să-ţi spun eu ce ştim teoretic şi nu (prea) facem practic. Deci, ce înseamnă creşterea spirituală:
  – să-L iubim mai mult pe Domnul (ştim teoretic, dar iubirea maximă e cea arătată de Domnul. Ne-am da viaţa pentru El sau pentru un semen de-al nostru? Nu neapărat să mori pentru el, dar să-ţi sacrifici interesele tale pentru ale lui!)
  – să creştem în dragoste unii faţă de alţii (1 Tes.3:12)
  – să creştem în înţelepciune (nu „să ne dăm” mai deştepţi!)
  – să punem în practică (respectiv să ne ajutăm reciproc să punem în practică) ce scrie în 2 Petru 1:5-7)
  etc
  Mai pe scurt, să creştem în asemănarea cu Domnul Isus… Explic şi asta? 😀

  • L.I. zice:

   cunosc si eu teorie, dar din pacate pocaitii stau cam prost cu practica. o parte din vina o au si pastorii, pt ca stand si ei prost la capitolul practica, n au cum sa invete pe altii.
   nu stiam ca este pastorul tau, marinel. si nu m am luat de el.

   • marinelblaj zice:

    Eh, am glumit, L.I. ! N-ai văzut ghilimelele? 😀
    Vezi tu, ai dreptate, stăm prost cu practica. Tocmai de aceea zicea şi el, că să punem în practică ceea ce ştim în teorie!
    Acum, în ce-l priveşte pe pastorul meu, el stă destul de bine la ambele capitole şi, fiind tânăr, are timp să „crească” şi unde nu stă bine! Mai rău e cu noi, cei din categoria mea, care nu mai avem atâta timp la dispoziţie! 😀

 4. Cosmin zice:

  Propun ca în noile ediții ale Sfintei Scripturi următorul verset sa fie subliniat. După cum trupul fără duh este mort, tot aşa şi credinţa fără fapte este moartă (Iacov 2:26). Și mai cred cu tărie următorul lucru – un om care este leneș, dar nu așa oarecum, ci leneș cronic, nu poate fi vindecat decât de o naștere din nou. Cred că o dată cu nașterea din nou aceea persoană devine una harnică, atât în cele spirituale, cât și în cele trupești. Și mai cred un lucru, mulți „mor” înainte ca să se mai nască din nou, iar din cauza asta este atât de multă nepăsare.

  • marinelblaj zice:

   Ideea nu e rea, Cosmin, dar eu aş propune să fie subliniată toată Biblia, că toată e de folos! 🙂
   Cât priveşte lenea…
   Chestia de la final e… cu schepsis! 😉

 5. Să ştii că pastorul Vasi Duma ar putea să scrie pentru fiecare duminică o postare, de pus pe blogul tău.
  Mi-ai vorbit de multe ori despre predicile sale frumoase, dar n-am avut ocazia să-l „ascult”.
  Da, e o minte limpede, fără încîlceli de limbă.
  Felicitări pentru colaborarea voastră, care s-a extins, dincolo de spaţiul radiofonic şi muzical.
  Domnul să vă ţină departe de invidiile oamenilor.
  Acum, în glumă, referitor la cele două puncte subliniate de pastor („propui comunităţii ceva, cât de mărunţel, în care alţii sunt beneficiarii, nu tu… – subscrii entuziast la toate proiectele bisericii tale, nu doar la cele în care tu eşti actorul şi subiectul principal…”), pot spune că duminică un frate s-a ridicat, la sfîrşit, după ce adunarea s-a terminat, (a fost Cina, după cum ştii), şi a propus să facă şi alţii curăţenie în biserică, inclusiv WC-ul, nu doar sora E., una din bătrînele noastre de bază. Fiul surorii E. a spus că pentru el a făcut treabă mama. 🙂
  Cred că trimiterea „la mop” face parte din ce spunea pastorul, recursul la metodă, dacă e să parafrazez titlul unui roman celebru. 🙂
  Este ca la marinarii care freacă puntea, aşteptînd uscatul, ca să nu li se scrîntească mintea. Avem prea mulţi care privesc la cer să-L vadă revenind pe Domnul şi foarte puţini care să frece puntea bisericii. 🙂
  Las la o parte că mai sunt şi din ăia care suferă de scorbut duhovnicesc, din lipsă de vitamină C(er), şi care te muşcă, fin, cu gingiile, pe la spate. 🙂

  • marinelblaj zice:

   Ehe! Câtă dreptate ai tu, Răsvane, cu cei prea mulţi care privesc la cer (eu ziceam undeva ceva mai dur… că privesc tâmp!) şi cei ce freacă puntea bisericii! Interesant e că majoritatea criticilor la adresa celor ce „trag” se racolează din categoria primilor!
   Am să încerc să-l „mobilizez” pe Vasi al nostru să-mi încredinţeze câte o „predicuţă” săptămânală pentru blog! Cred că va răspunde pozitiv.
   Cât despre invidii… cui îi pasă? Dacă stăm să ne uităm la aşa ceva pierdem timp. Şi nu numai… 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.