O nouă serie de sâmbete muzicale – preferaţii: NEWSBOYS


A venit rândul ca, dacă tot „m-am betegit”, să mă răsfăţ şi, sper, să vă răsfăţ cu trupa mea favorită creştină: NEWSBOYS.

De ce e ea favorita mea? Pentru că îngemănează cam tot ce îmi place mie în pop rock: un sound plăcut, un mixaj excelent între instrumente şi voci, totul lucrat cu grijă, o paletă de exprimare sonoră şi scenică suficient de moderată pentru a nu deranja chiar şi oamenii mai conservatori.

Se pot găsi destule informaţii AICI .

Personal, am regretat plecarea din trupă a lui Peter Furler, cel care, vocalist şi baterist fiind (baterist doar până în 1997, când a rămas doar vocalistul trupei), a fost întemeietorul trupei, dar şi principalul compozitor şi textier, fiind premiat în 2000 drept compozitorul creştin al anului.

Este drept, venirea lui Michael Tait de la DcTalk a fost o bună alegere.

La momentul actual componenţa acestei trupe înfiinţată în 1985 în Mooloolaba, Queensland, Australia (ce denumire exotică!) este:

 • Duncan Phillips, baterie, percuţie, fost la keyboards
 • Jody Davis, ghitară solo, backing vocals
 • Jeff Frankenstein, keyboards, synth bass, backing vocals
 • Michael Tait, Lead vocals

Ar trebui, cred eu, menţionaţi şi câţiva dintre foştii membrii ai trupei, oameni care şi-au pus amprenta pe stilul şi parcursul muzical al acestei formaţii: vocaliştii Peter Furler şi John James, ghitaristul Paul Colman, cel ce avea să înfiinţeze o altă trupă notabilă „Paul Colman Trio” sau basistul Phil Joel, care, după ce şi-a pus amprenta stilului său asupra muzicii trupei, a plecat pentru a se dedica unei cariere solo şi apoi celei de misiune în lumea a treia, dar şi participării în turneele „Focus on the family” ale lui James Dobson.

Mi-a fost greu să aleg pentru astăzi unul dintre albume. Deşi au fost premiaţi pentru nenumărate albume sau piese, m-am decis să aleg pentru azi două dintre albumele pe care, personal, le apreciez în mod deosebit: „Not ashamed” (1992) şi „Going public” (1994). Trebuie să precizez că piesa „Where you belong/Turn your eyes upon Jesus” mi s-a părut întotdeauna cea mai reuşită prelucrare pop a unui imn tradiţional. De remarcat şi piesa „I’m not ashamed” de pe acelaşi album. Iar de pe al doilea album ales aş remarca în special „Shine” şi „Let it rain”, deşi sunt destule piese de ramarcat, în special pe acest al doilea album, în care regăsim ceva mai mult stilul fineţii muzicale a lui Furler („Be still”, „When You called my name”.

Not ashamed

 

Going public

 

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica, Muzichie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la O nouă serie de sâmbete muzicale – preferaţii: NEWSBOYS

 1. szromulus zice:

  Ai spus totul :”sound plăcut, un mixaj excelent între instrumente şi voci, totul lucrat cu grijă, o paletă de exprimare sonoră şi scenică suficient de moderată pentru a nu deranja chiar şi oamenii mai conservatori.”

  Nu stiam formatia, dar nu am nimic de adaugat la ceea ce ai spus 🙂 .

  • marinelblaj zice:

   O, şi câte sunt între trupele astea creştine despre care la noi se ştie prea puţin! Uite, din curiozitate, te întreb dacă ai auzit de FFH (Far From Home). Uite două piese ale lor care-mi plac foarte mult:

   si

   • szromulus zice:

    Super! Nu stiam nici de FFH, sound-ul, lyrics-ul sunt excelente. Avem o incultura muzicala foarte dezvoltata 😀 . Dar avem criterii „foarte bine” construite de a clasifica muzica si de a emite concluzii finale legat de ce este muzica inspirata 🙂 .

   • marinelblaj zice:

    Ei, vezi de ce mă agit eu atât de mult şi de ce „dau cu barda” în stânga şi în dreapta? De ce spamez persoane care vin şi vorbesc de muzică drăcească fără să ştie ce e aia muzică? De ce mi-am asumat şi emisiunea aceea şi de ce n-am să tac până nu se închid gurile care vorbesc despre lucruri străine lor? Şi, apropo de acea emisiune, încerc, după cum se poate auzi, să nu fiu nici prea pretenţios (ca alţii care te sufocă pur şi simplu cu „erudiţia” lor spirituală) şi nici prea sofisticat (ca să înţeleagă şi cei „îmbătaţi” de erudiţia primilor!)!

 2. szromulus zice:

  Prin anii ’98 primisem(pe atunci netul nu era dezvoltat) niste casete audio cu muzica rock crestina – Petra. Dumnzeu mi-a vorbit prin acele versuri, muzica crea un ambient placut, iar textul putea patrunde bine la inima. In anii in care au urmat am renuntat la acel gen muzical, pentru ca in biserici se construia o imagine defavorabila, indicand spre muzica respectiva ca fiind de inspiratie demonica. Ma rog….Oricum vad ca lucrurile nu stau foarte departe nici in prezent. Sigur in acea vreme nu aveam aparatul teoretic necesar sa fac distinctia intre diverse genuri muzicale si perceptia era o rezultanta a teoriei pe care o aveam(care lasa mult de dorit) 🙂 . Evident ca nu prefer orice muzica, doar pentru ca se numeste muzica, in schimb mi-am format un alt spectru de apreciere a muzicii.

  Avantajul educarii crestinilor pe segmentul muzicii permite o deschidere, in primul rand, inter-generatii. Tinerii percep muzica crestina occidentala altfel, generatiile mai in varsta privesc cu reticenta, chiar cu iritatie spre o mare parte a muzicii crestine occidentale. Conflictele de acest fel duc la descinderi in biserici. Generatiile in varsta acuza tinerii de superficialitate, iar tinerii ii acuza pe ceilalti de „uzura morala” 😀 . In fond intelegerea muzicii poate cantarii greu in avantajul ambelor parti, ne poate inbogati spiritual si elimina motivele de divergente.

  By the way excelenta muzica propusa, atat NewsBoys cat si FFH 🙂

  • marinelblaj zice:

   Ai dreptate, Romulus. De altfel, fără să mă laud, trebuie să-ţi spun că am reuşit „performanţa” ca la acea emisiune să am interlocutori vârstnici care au avut intervenţii destul de echilibrate. Am să amintesc un schimb de replici foarte interesant dintr-una din emisiuni:
   Eu: Trebuie să înţelegem că nu putem rupe muzica de contextul cultural în care se naşte şi dezvoltă, după cum nu putem împiedica migrarea ei.
   Ascultătorul: Da, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm şi la noi în biserici muzica lor, cu gălăgie…
   Eu (alegând intenţionat un exemplu extrem): Ce părere aveţi de muzica din bisericile africane, unde tobele şi în general percuţia ocupă un loc principal? Credeţi că Duhul Sfânt e prezent acolo la închinarea lor?
   Ascultătorul: Bineînţeles.
   Eu: Şi credeţi că dacă ei vin la noi în biserică, Duhul nu vine şi El?
   Ascultătorul: Ba da. Dar dacă vin ei şi cântă, nu dacă ne apucăm noi şi cântăm aşa!
   Eu: Să deduc că Duhul face deosebire între oameni şi nu în privinţa muzicii?
   Restul…
   Până n-o să înţelegem că etichetările ne ţin departe de esenţe n-o să ne scoatem din cap preconcepţiile!

   • szromulus zice:

    Imi amintesc de acel dialog 🙂 .
    Cei care pot convinge cel mai bine pe membrii unei biserici sunt pastorii, prezbiterii, predicatorii si alte persoane de influenta. Ei dau tonul, iar membrii de obicei accepta lucrurile cum le sunt oferite. Cred ca cei care trebuie educati la nivel de viziune asupra muzicii sunt acestia. Ei trebuie sa aiba o paradigma corecta vizavi de muzica, ei trebuie sa depaseasca nivelul de etichetare in necunostiinta de cauza. Restul se vor alinia.

   • marinelblaj zice:

    Ai dreptate, Romulus. Uite, noi stăm bine, echipa de prezbiteri are o viziune corectă, noul pastor, tânăr, la fel, doar că avem câţiva mai în vârstă la care e greu, dacă nu imposibil să le schimbi concepţiile. Şi nu doar în ce priveşte muzica. Am şi scris un articol azi, stârnit de încăpăţânarea unora…

 3. szromulus zice:

  Reiterez problema pe care o punea Rasvan in urma cu ceva vreme – nu putem avea doua sambete muzicale pe saptamana? 😀

  • marinelblaj zice:

   Iar să schimbăm calendarul, Romulus? Şi-aşa, de când cu cel iulian, apoi gregorian lumea e zăpăcită de cap! Mai rămâne să apară şi unul „marinelian” şi gata-i vrajba! 😀

   • szromulus zice:

    Suntem datori sa umblam dupa un calendarul relevant si Rasvan stia ce spune, deci „marinelian” sa fie cu doua sambete si fara luni 😀

   • marinelblaj zice:

    Bun, şi luni ce fac? 😀
    Până la urmă ajung la treaba aceea…
    M-am trezit LUNI şi m-am hotărât MARŢI să mă duc MIERCURI la serviciu. Dar când am văzut JOI că vine ziua de VINERI, mi-am zis: – Ce să caut eu SÂMBĂTA la serviciu…? Când DUMINICA e zi liberă! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.