O nouă serie de sâmbete muzicale – „Man in Black” – Johnny Cash


Mi s-ar părea nedrept şi lipsit de bun simţ să trec mai departe în enumerarea şi publicarea unor trupe din aria creştină, fără să menţionez un mare artist, cu atât mai mult cu cât în această lună s-ar fi împlinit 82 de ani de la naşterea sa.

Este vorba despre cel supranumit „Man in black”, un artist despre care se spune, pe bună dreptate, că a influenţat evoluţia muzicii în egală măsură cu The Beatles: JOHNNY CASH. Dacă ar fi să enumerăm doar câţiva dintre marii artişti ai muzicii americane cu care a colaborat şi pe care aproape că „i-a crescut”, şi, dacă l-am menţiona aici doar pe Kris Kristofferson, am pomeni prietenia lui cu Bob Dylan sau lista artiştilor pe care i-a promovat în cadrul spectacolului TV „The Johnny Cash Tv Show” – Bob Dylan, Eric Clapton, Neil Young, Ray Charles, ne-am da seama de impactul pe care l-a avut în lumea muzicii americane.

A fost inclus în majoritatea clasamentelor şi aproape că n-a fost vreun „Hall of fame” care să nu-l menţioneze.

Dar… cred că mă voi opri cu această postare la două lucruri: poziţia creştină a lui Cash şi muzica sa, cea care vorbeşte mai mult decât orice articol. Totuşi, pentru cei care vor să cunoască mai multe despre biografia sa, se pot citi lucruri interesante din viaţa lui AICI şi citind autobiografia sa „Man in Black”, publicată în 1975 şi rescrisă în 1997, sub titlul „Cash: The Autobiography”.

Ca să înţelegem credinţa pe care a avut-o Johnny Cash ar trebui să ţinem cont de câteva repere importante din viaţa sa. N-am să le comentez prea mult, ci am să le menţionez doar.

Unul dintre evenimentele dramatice care l-au afectat multă vreme a fost moartea tragică a fratelui său mai mare Jack, care, în 1944, murea în urma unui accident (?) teribil, fiind aproape tăiat în două de un fierăstrău circular. Amintirea lui avea să-l bântuie ani mulţi pe Johnny, care visa mereu întâlnirea în rai cu fratele său.

Al doilea lucru de menţionat ar fi caracterul său haiducesc, din care n-au lipsit drogurile şi alcoolul.

Dar, cele mai importante mi se par a fi experienţele despre care a mărturisit că le-a avut, respectiv, revelaţia din 1968 când, intrând într-o peşteră cu gând să se sinucidă, a simţit prezenţa lui Dumnezeu şi viaţa lui a luat o cu totul altă faţă.

Şi, declaraţiile sale…

„Există o latură spirituală în mine, reală, profundă, dar mărturisesc înainte de toate că sunt cel mai mare păcătos dintre toţi” spunea el într-un interviu şi, când Cash spunea acest lucru, nu era nimic formal.

„Creştinismul nu este pentru fătălăi. Trebuie să fii un bărbat adevărat dacă vrei să fii un creştin adevărat.” Asta daca doriţi să vedeţi cât de tranşant punea Cash problema.

Cash spunea despre perioada de dependenţă de droguri: „Am folosit droguri pentru a mă refugia, şi asta a funcţionat destul de bine când eram tânăr. Dar m-au devastat fizic, psihic şi mai ales spiritual… m-au coborât atât de jos încât n-am mai putut să comunic cu Dumnezeu. Nu există un loc de o mai mare însingurare. Eram separat de Dumnezeu şi nici măcar nu mai încercam să-L chem. Eram conştient că nu mai exista nicio linie de comunicare. Dar s-a apropiat El de mine. Şi eu m-am întors.”

Ar fi multe de spus despre Johnny Cash, creştinul. Cred însă că mult mai mult pot vorbi despre aceasta muzica şi textele lui.

Aşa că am ales pentru astăzi câteva piese semnificative:

The Man comes around

He turned the water into wine

The Preacher said Jesus said

 

Johnny Cash a scris şi cântat mult despre moarte, răscumpărare, lupta cu firea… despre viaţă… Iată o piesă, nu neapărat cu mesaj creştin explicit, dar fără îndoială dintr-o inimă frământată:

Give My Love To Rose

 

Şi o listă de piese, originale sau tradiţionale, în interpretarea inegalabilă a lui Johnny Cash:

 

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Biserica, Dacă doriţi să revedeţi..., Muzichie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la O nouă serie de sâmbete muzicale – „Man in Black” – Johnny Cash

 1. Adrian zice:

  Multam’ pentru muzica!

 2. marinelblaj zice:

  Ca de obicei, cu drag, Adrian! Apropo! Luni, între 15 şi 17, continuă emisiunea despre muzică. Se va putea asculta aici: http://altfm.ro/live.html
  Şi se pare că voi putea avea şi înregistrarea emisiunilor!

 3. szromulus zice:

  Este foarte bine venita o astfel de emisiune la radio. Exista foarte multe opinii care provin din folclorul evanghelic, care reglementeaza diferenta dintre „muzica crestina” si cea necrestina. Recent am vizionat pe youtube parerea unei personalitati marcante din lumea evanghelica romaneasca, (persoana cu functii academice) despre muzica crestina. Din nou aceleasi tipare, „daca nu ne zideste, daca ne zideste” aduse in analiza muzicii. Practic tiparele de perceptie individuala sunt aduse ca standarde de analiza. Inca nu se face diferenta intre faptul ca doi indivizi din doua culturi diferite cu o dorinta sincera in cautarea lui Dumnezeu au opinii diferite fata de un gen muzical, dar asta nu inseamna ca opinia unuia este mai buna decat a altuia, ci inseamna doar ca cei doi s-au format in medii diferite, au ascultat genuri diferite de muzica, au indragit stiluri diferite.
  Background-ul in care ne-am format fiecare nu poate fi un argument suficient de convingator in analiza muzicii. Este nevoie de un numitor comun independent de factorii culturali. Pana nu se va reusi o decantare, o separare de factorii subiectivi, orice analiza nu este decat o parere, dar nu va depasi acest nivel.

  • marinelblaj zice:

   Ca de obicei, Romulus, la obiect şi… obiectiv! Partea proastă e că sunt puţini care „dau tonul” în ceea ce priveşte obiectivitatea şi prevalează opiniile „ziditoare”. Ceea ce e mai tragic este că, români fiind, cam „zidim” în nota meşterului Manole!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.