Poate fi interesant…


images

Pentru unii Psalmul 150 e un argument imposibil de contracarat în susţinerea părerii că închinarea zgomotoasă nu este nebiblică sau că dansul ca formă de închinare nu are nimic de-a face cu lumescul.
Pentru alţii, Efeseni 5:19 este argumentul suprem pentru susţinerea tradiţiei „sănătoase”, cea care înseamnă eventual că şi „cărţile roşii” de cântări sunt în afara sfinţeniei, un tribut adus modernismului (cum altfel să explici schimbarea acelor texte cu accente ciudate ale cuvintelor?). „Imnuri” este un cuvânt care automat trebuie să presupună un minim de ani, măsuraţi măcar cu zecile! Nu se mai „nasc” imnuri, după cum nu mai au loc minuni! Sau greşesc şi minuni se mai întâmplă?

Şi multe altele care necesită a fi discutate…

Azi, de la ora 15, pe http://altfm.ro/live.html o emisiune despre muzică, muzica creştinilor, artişti creştini… o discuţie cu pastorul nostru, Vasi Duma, despre „spinoasa” problemă a muzicii…

Vă invit să acultaţi emisiunea. Sper să merite!

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Întrebările tinerilor, Biserica, Muzichie, Simţul civic, Ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Poate fi interesant…

 1. Eu fiind după gardă, prima frază mi se pare cam lungă şi cam alambicată. 🙂
  Păi, dacă eu, fiinţă iubitoare de Dumnezeu, nu pot trăi fără muzică, zic că nici Dumnezeu nu poate.
  Acum, cum se face muzica şi unde se cîntă, nu e treaba mea, ci a ta. În Chile, un dictator a tăiat mîinile unui chitarist, numai pentru că ăla era socialist.
  În biserică, depinde de ce politică se practică: totalitară sau democratică.
  Simpaticul tău pastor va fi însoţit de tine la emisiune, sau nu? 🙂

 2. Cosmin zice:

  Sensibil subiect, dar dacă cel interogat sunteți dvs. atunci cam știu în mare parte răspunsurile. Aștept, totuși, mingile ridicate la fileu de către fratele Vasi…va fi interesant și de urmărit 😀

  • marinelblaj zice:

   Cosmin dragă, dacă ştii în mare parte răspunsurile înseamnă că nu mi-am răcit gura de pomană în anii care au trecut (şi i-am petrecut împreună!). Cu mingile „ridicate la fileu”… hm, habar n-am cât volei ştie pastorul nostru! 😀 Sper să nu rateze, totuşi, fileul şi să mă trezesc cu vreo minge în plină faţă… 😀

   • Lasă că vezi tu ce grămadă deschisă o să ai pe blog, după aia. Nu e voley. La subiectul ăsta e ca la rugby. Tăvăleală, eseuri, lovituri libere, pachetul de înaintaşi, linia de mijloc şi… lovitura de picior căzută.

   • marinelblaj zice:

    Deocamdată nu cred că va începe partida de rugby. Mai încolo, când vom intra mai mult în subiect, căci intenţionăm să continuăm dezbaterea subiectului. Mulţumesc (nu oricum, ci frumos) pentru atenţionare şi pentru opinii!

 3. szromulus zice:

  Interesanta emisiune. Din pacate am reusit sa ascult doar ultimele 40 de minute.

  Un criteriu fundamental de interpretare al muzicii, folosit de un procent consistent de crestini, este acela al propriei perceptii. Daca m-am format intr-un mediu unde se canta…daca m-am obisnuit cu acel fel de muzica…daca doar la acest tip de muzica simt pace si bucurie… Toti acesti factori sunt personali si subiectivi, asta nu inseamna ca acesti factori sunt invalidati, dimpotriva, doar ca generalizarea trebuie sa tina cont de factori si parametrii mult mai generali, dinstr-o clasa mai mare, care includ si experientele altora, a altor culturi, obiceiuri. Pe parcursul vietii ne formam intr-un cadru dat, cadru care este strans legat de o cultura locala, un set de obiceiuri specifice. Acesti factori nu sunt universali valabili, ci sunt extrem de diferiti si specifici de la o cultura la alta. Ca sa avem o viziune de un nivel generic trebuie sa insumam si sa consideram toti acesti factori. Cum Dumnezeu m-a ajutat sa gasesc un mediu crestin, un tip de muzica care sa ma faca sa simt prezenta Lui, tot la fel i-a ajutat si pe altii sa simta la fel, dar aceia fiind intr-o alta cultura, intr-un alt mediu. Asta inseamna ca mediul meu este mai bun decat al lor? Revelatia mea este mai buna decat a lor? Dimpotriva! Pentru o putea elabora o concluzie generala conteaza foarte mult crearea unei mese de discutie in care sunt considerati factori si parametrii specifici si altor culturi, altfel riscam sa fim partiali.

  Aceiasi problema o ridica si exegeza. Identificarea cadrului cultural, economic, istoric, a problemelor care framantau acea perioada istorica, sunt factori cheie de interpretare. Nu pot sa citesc(si sa pretind ca inteleg bine) un episod biblic fara a intelege bine momentul istoric in care a fost scris.

  Pentru a putea emite criterii corecte de validare a muzicii, fenomenul muzical trebuie trecut printr-un proces de decantare, in care sunt filtrati si eliminati factorii subiectivi. Este un proces dificil si nu neaparat toti sunt calificati sa il faca si sa il poata intelege.

  Interesanta emisiune si binevenita. Sper ca va mai avea continuare 🙂

  • marinelblaj zice:

   Romulus dragă, şi noi sperăm să continuăm dezbaterea. Cel puţin aşa am stabilit. Vom intra mai încolo în subiectele adiacente pe care le-ai menţionat. Şi, apropo, cred că te voi cita în câteva locuri, căci observaţiile sunt cât se poate de pertinente. Sper să avem şi audienţa necesară pentru ca subiectul să aibă impactul şi efectul dorit. Iată un motiv de rugăciune! Deocamdată, dacă ne ajută Domnul, preconizăm să continuăm emisiunea în câteva zile de luni de acum încolo, în acelaşi interval orar, respectiv 15-17.

   • szromulus zice:

    Marinel, nu sunt autorul acestor teorii, ci sunt gasite in diverse carti, pe marginea subiectivismului uman, al modului de formare al preferintelor.

    @”Nu e necesar să mă citezi în viitoarea emisiune.” Rasvan e destul 🙂

   • marinelblaj zice:

    Ştiu, Romulus, dar faci bine că mi le aminteşti! Îmi sunt de folos.
    Şi ştiţi ceva? Nu vă mai citez pe niciunul, că prea vă daţi întâietate şi faceţi exces… de abuz în amabilităţi! 😀
    Dar… o să vă pomenesc! 😀

 4. Adrian zice:

  s-a inregistrat undeva?

  • marinelblaj zice:

   Din păcate, Adrian, nu cred! Ce-i drept, nu ştiu foarte multe despre politica postului, dar dacă se înregistrează am să încerc să fac rost de o copie să-ţi trimit. Oricum, a fost oarecum doar o emisiune introductivă. Urmează! Sper…

   • Adrian zice:

    daca poti face rost de inregistrarea emisiunilor, astept cu nerabdare sa le ascult si eu.

   • marinelblaj zice:

    Cred că pot rezolva problema, după cum am discutat cu pastorul nostru, cel care conduce emisiunea. Te voi informa tot aici. Mulţumesc mult, Adrian dragă, pentru interes!

 5. Mi-a plăcut emisiunea. Sper să aibă succes, să crească audienţa şi să vă mute la o oră mai rezonabilă. Evident, nu la ora 12, că faceţi concurenţă cotelor apelor Dunării.
  Eu fiind un suporter al tău, mi s-a părut că ai fost genial. Acum, problema care se pune e următoarea (de fapt, dilema): or te exprimi tu în fraze scurte, tip mitralieră, or le formulezi alambicate, elegante şi lungi, dar îi lipeşti pastorului un leucoplast pe gură, pînă termini, ca să nu te mai întrerupă. 🙂
  Pastorul tău este simpatic şi deschis la minte, ceea ce e mare lucru, el nefiind din generaţia noastră. 🙂
  Interesante intervenţiile, unele foarte lungi. Credeam că fraţii scriu lung, dar acum am constatat că şi vorbesc pe măsură.
  Nu e necesar să mă citezi în viitoarea emisiune. Romulus e destul. Poate doar la finalul serialului, cînd şi aşa nu-ţi mai pasă că te pun ăia pe liber. 🙂
  Şi încă ceva: în pauze, aş fi preferat să ne cînţi tu ceva a capella, pentru că unele piese au fost exact pe dos decît demonstrai tu că e artă, în emisiune.
  Remarcabil Psalmul 19, dat de tine pe post, cu muzica presupus originală. Carmen te roagă (aş putea spune că pe mine mă somează :)) să-i spui şi ei de unde l-ai luat.
  Evident, tocmai cîntecul acela l-au întrerupt din studio. Probabil nu era destul de creştin pentru ora 16, într-o zi de luni. 🙂
  Încă o dată: te-am ascultat ca pe un Iosif Sava al muzicii creştine.
  Şi mă bucur pentru asta.

  • marinelblaj zice:

   Răsvan dragă, ştiam eu că eşti un fan al meu, dar nici chiar aşa fanatic nu te-am crezut să ajungi şi la chestia cu leucoplastul. E bine totuşi că pastorul nostru, care mi-e tot mai drag pe zi ce trece (şi pentru motivele de la paragraful trei al comentariului tău, dar nu numai!) are un simţ al umorului foarte bine dezvoltat, aşa că sper să nu se supere dacă citeşte aici! De fapt, convenisem să nu dezvoltăm în prima emisiunea foarte mult subiectele şi până ne-am „acomodat” unul cu celălalt, gândindu-ne că nu le vom pomeni pe toate… iacă, s-a mai întâmplat să existe şi întreruperi. Dar… destul cu detaliile astea de culise… chestie de „strategie a emisiuni” 😉
   Ai tu stilul tău inconfundabil de a face critică… la critică şi trebuie să recunosc că am râs copios citindu-te.
   Am să postez un articol separat despre acei psalmi şi am să pun şi acolo melodiile, astfel încât să le poată asculta Carmen când doreşte (dacă vrea, pot încerca să trimit şi prin mail, dar va dura puţin!). Până atunci, iată un playlist la finalul răspunsului meu!
   Cât priveşte ilustraţiile muzicale dintre comentarii… astea nu depinde de noi, ci de tehnicianul de la butoane. Am să-l rog pe Vasi al nostru (sper să remarci cu cât drag scriu asta) să vadă dacă se poate face ceva în sensul ăsta!
   În rest… chestia cu „Iosif Sava al muzicii creştine” nu prea stă în picioare (de fapt n-are deloc picioare să stea, fiindcă mult prea departe sunt eu de iosif Sava şi nici muzică creştină nu există, după cum mă străduiesc să tot demonstrez! 😀 )

   • Mulţumesc, dragă Marinel. Ne-ai făcut încă o bucurie.
    Privitor la muzica creştină: să ştii că nu trebuie să ne speriem foarte tare de termenul ăsta. Eu l-am folosit gîndindu-mă la muzica simfonică. Au mai făcut-o şi alţii, mult mai în temă decît mine.
    Îţi dau un exemplu, citînd un fragment din cartea lui Harold C. Schonberg (dau mai jos nota bibliografică):

    „Muzica lui Bruckner, cu arcuirea ei gotică, cu ambitusul ei uriaş, cu sonorităţile ca de orgă, cu măreţia ei în timp şi în spaţiu, este, în esenţă, o muzică de catedrală, o muzică a credinţei şi probabil că numai credincioşii sunt capabili să se identifice pe deplin în ea.”

    Bruckner a fost un om credincios.
    Nu acelaşi lucru scria despre Mahler, care nu a fost şi ale cărui slăbiciuni, nevroze, nesiguranţă ţi-au pus amprenta pe muzica sa.
    Mie îmi plac amîndoi, în treacăt fie spus, şi-i ascult cu mare plăcere, căutînd interpretări care să pătrundă în profunzimea gîndirii fiecăruia din ei.

    Tot în cartea din care am citat (vorbind de simfonii şi părţile de scherzo):

    „La Mozart… evocă Curtea; la Haydn, pe ţărani; la Beethoven, zeii care se joacă. Dar la Bruckner ea exprimă un fel de ideal religios care antrenează întreaga natură. Religiozitatea celor nouă simfonii ale lui Bruckner… sugerează admiratorilor săi un gen de mesaj care îi duce cu gîndul la sondarea infinitului. Chiar şi necredincioşii se simt transportaţi de convingerile lui ferme şi simple.”

    (Harold C. Schonberg, „Vieţile marilor compozitori”, 1997, pag. 424)

    Schonberg a fost, timp de 30 de ani, critic muzical la „New York Times”.

    Gîndindu-mă la asta am scris că eşti un Iosif Sava al muzicii creştine. Istoria muzicii pledează pentru un anumit gen de muzică care a fost comandată anumitor compozitori pentru a fi cîntată în biserică.
    Interesant este cazul lui Monteverdi, care a compus şi pentru laici, şi pentru biserică, ca şi la Bach, piese minunate. Sunt la fel de plăcut de ascultat, după părerea mea.

    Închei, în acest sens, cu o piesă după care „mă prăpădesc” (întregul album e colosal!), o piesă… laică compusă de credinciosul Monteverdi:

 6. szromulus zice:

  Draga, Marinel, ar fi o binecuvantare sa faci cate un articol despre muzica in zilele in care este emisiunea la radio(eu sper din tot sufletul sa fie o emisiune episodica cu multe episoade si serii 😀 ) . Se dezbat lucruri foarte utile(nu stiu daca au mai avut precedent in Romania) si merita punctate si dezbatute si pe blog 🙂 .

  God bless!

  • marinelblaj zice:

   Romulus dragă, se pare că voi putea obtine înregistrarile fiecărui episod. Nu ştiu dacă n-ar fi bine să le postez în format audio sau să fac un transcript al lor. Oricum, aştept să trecem de episodul al treilea şi mă voi consulta cu pastorul nostru (cel care mi-a lansat invitaţia la această emisiune) şi vom decide împreună.
   Mă bucur că stârneşte interesul. Vreau să ştii că tocmai iritarea privind superficialitatea sau încrâncenarea cu care se discută subiectul muzicii m-a stârnit să abordez acest subiect. Nemaivorbind că am un interlocutăr pe măsură, care ştie să puncteze prin întrebări…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.