Prima sâmbătă muzicală 2014


Nu ştiu dacă a mai spus cineva acest lucru, dar britanicii sunt pentru muzica rock aproximativ ce au reprezentat germanii în muzica clasică. Nu cred că există vreo naţiune care să fi dat lumii atâtea genii muzicale în domeniul rock-ului precum britanicii. Până şi o enumerare completă ar fi dificilă. Şi oricum, discutabilă şi incompletă.

M-am gândit să începem sâmbetele muzicale din acest an 2014 tot cu un britanic.

Peter Gabriel.

O personalitate ce avea să se manifeste încă din 1967, când înfiinţează celebra trupă „Genesis”. Pe care avea să o părăsească brusc (dar nu pe neaşteptate!) în 1975. Avea să se dedice unei cariere muzicale solistice, una deosebită.

Se pot citi informaţii suficient de corecte şi abundente pe Wikipedia sau aici.

Aş remarca doar trei lucruri. Primul, lista foarte mare de colaboratori în realizarea înregistrărilor sale, o listă în care se regăsesc multe nume foarte cunoscute (Tony Levin, bas, de exemplu), dar şi multe necunoscute. Să nu uităm însă că Peter s-a ocupat foarte mult de promovarea artiştilor necunoscuţi.

Al doilea, profunzimea majorităţii textelor pe care le-a scris. Când mă gândesc la alte texte din ziua de azi…

Iar al treilea, afirmaţia pe care a făcut-o într-un interviu mai amplu. Nu că ar fi spus o noutate, dar faptul că o spune un artist al lumii…

„There has always been a strong relationship between music and religion. It is because they both plug directly into the heart and can have real power for good or evil.”

Pentru astăzi am ales „Secret World”, al zecelea album al său, lansat concomitent cu filmul concertului, în 1994. Îmi amintesc şi acum cum stăteam, priveam şi ascultam fascinat bogăţia de idei, de sunete şi de mesaje, împreună cu copiii mei din „Pilgrim”. Se dorea a fi una dintre primele „vizionări-şcoală”. Sunt convins că le-a folosit…

Peter Gabriel – Secret World

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Dacă doriţi să revedeţi..., Muzichie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Prima sâmbătă muzicală 2014

  1. szromulus zice:

    Off topic, ce parere ai de muzica crestina, straina a perioadelor ’70-2000? Exista multe formatii straine care au creat muzica de calitate.

  2. marinelblaj zice:

    Romulus, o iau ca pe o provocare! Am să încerc o opinie curând! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.