O sâmbătă muzicală… de vineri


Cum mâine dimineaţa sper să mă desprind de sol şi să reuşesc decolarea spre prima mea nepoţică, m-am gândit că sâmbetele muzicale din Cetate nu trebuie să înceteze.

Pentru sâmbăta asta am două întrebări în minte:

Cine mai vorbeşte azi despre „Beatles”?

Poate că la întrebarea asta e relativ uşor de răspuns. Oricine vrea să vorbească în cunoştinţă de cauză despre muzică. E drept, mai vorbesc şi istoricii muzicali. Şi totuşi, aş mai avea o întrebare:

Cine mai ascultă azi „Beatles”?

Personal, cred că „Beatles” ar trebui redescoperit. Urgent. Până nu e prea târziu… S-a spus şi s-a scris atât de mult despre ei (pe bună dreptate)… cred că e timpul ca doar muzica lor să mai vorbească.

Dar…

În 29 noiembrie se împlinesc 12 ani de când a plecat dintre noi cel pe care eu l-am preferat între toţi membrii trupei „Beatles”: George Harrison.
Ştiu, veţi spune că Lennon, McCartney au fost muzicieni mai valoroşi. Nu ştiu… Oricum, eu vorbeam despre preferinţe.
De ce l-am preferat pe George?
Mi s-a părut, în primul rând, cel mai „curat” dintre toţi. Era şi cel mai tânăr…
L-am preferat pentru că a căutat mult mai mult decât toţi ceilalţi. Mai ales în plan spiritual. Majoritatea hit-urilor sale sunt strigăte care caută.
Pentru că a avut mai multe întrebări.
Pentru că a apărut mai puţin în faţă, deşi fără el „Beatles” n-ar fi fost „Beatles”.
Pentru că, deşi Lennon şi McCartney au fost autorii celor mai multe dintre piesele „Beatles”, aproape fiecare album a conţinut şi o piesă a lui Harrison, una dintre ele, „Something”, ocupând locul al doilea în ordinea popularităţii pieselor „Beatles”.
Şi poate că nu în ultimul rând pentru că şi lui plămânii i-au pus capăt cântecului…

E momentul George Harrison…

Something


While my guitar gently weeps


Here comes the sun


Blow away


All those Years Ago (Dedicat lui John Lennon)


Isn’t It A Pity


All Things Must Pass


What Is Life

Şi…

Exact acum 43 de ani, Harrison lansa piesa pe care aveam să o ascult la un post de radio sârbesc (Minimax) doar la o luna de la lansarea lui, în… 23 noiembrie 1970. În primele luni ale lui 1971 piesa ocupa locul 1 în mai toate topurile de specialitate.

O piesă ce s-a dorit un blând protest la adresa sectarismului, căci el include şi zeul hindu, Krishna, şi una dintre cele mai importante mantre (Maha Mantra) din Upanişade, dar şi ebraicul „Halleluya” sau idei preluate din Veda.

O piesă care avea să arate căutările şi neliniştea spirituală a lui George Harrison. Poate că pentru noi lucrurile sunt simple azi. Pentru el n-au fost. Aşa s-a născut piesa lui Harrison pe care o iubesc cel mai mult…

My sweet Lord

George Harrison, „unul dintre cei care aveau să metamorfozeze muzica rock de o manieră pe care istoria o va consemna cu majuscule”, cum frumos şi simplu s-a spus…

 

 

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Dacă doriţi să revedeţi..., Muzichie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la O sâmbătă muzicală… de vineri

  1. A.Dama zice:

    Și dacă mă des-prind de muzică, mă prind de speranța că mâine va avea loc marea întâlnire. Armonia momentului atât de așteptat va depăși orice încercări de aproximare de-acum.
    Așa că vă acompaniez cu acorduri tainice, pe care nu le poate contamina nimic, fiindcă se transmit direct de la inimă la inimă. Acoduri glorioase… 🙂

  2. Muzica se face la tinereţe şi nepoţica la bătrîneţe. Numai tu le faci pe amîndouă odată, Marinel! 🙂

  3. emil zice:

    bunicule, mai da un semn si poetului din iasi…daca vezi revista tribuna, ultimul numar, 16-30 nov 2013 prin arad, pe la chioscuri, s-o cumperi, vei gasi la pag 9 citeva poeme scrise anul asta de boxerul cu pumnii fragili.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.