Întrebarea săptămânii


M-am tot contrazis cu unii şi cu alţii (şi nu sunt nici primul şi nici singurul!) pe tema denumirii greşite de „muzică creştină”. Nu cred că există muzică creştină. Există muzică. Bună sau proastă. Cea din urmă nefiind, de fapt, muzică.

Dar… nu despre asta e vorba. De aici pleacă însă!

Întrebarea săptămânii este una mai complicată:

Există căpuşe creştine ?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări întrebătoare, Întrebări... stânjenitoare, Biserica, Jurnal de luptă şi... de pace, Pe gânduri, Picături, Trecător prin lume. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Întrebarea săptămânii

 1. O, vorbiti de aia care suge sange?….

 2. O, paraziti din aia care se infing in piele omului si traiesc sugandule sangele, o sunt o multime din astia…dar ei nu stiu ca in clipa cand au devenit capuse nu mai sunt dintre „ai nostri” ci dintre ceilalti…

 3. Tim Dubhy zice:

  sunt multe capuse-pastori, care numai dupa supt umbla si au facut compromis!

 4. tabyta22 zice:

  Capuse crestine?Nu, nu exista sau daca sunt capuse nu se pot numi crestine.
  Sa explicam:plagile trimise in Egipt(e primul exemplu ce mi-a venit in minte) au fost trimise de Dumnezeu pentru a forta mana lui Faraon.Asta inseamna ca Dumnezeu este rau?
  Iov, un alt exemplu, a fost ingrozitor de bolnav , si totusi stim mana cui a fost acolo.Inseamna ca Dumnezeu face omului rau sau cum am spus, face rau?
  Cum poate fii un crestin „capusa”?Sau cum poate fii o „capusa” crestina?Actioneaza cumva mai bland, cu anestezie, dupa normele U.E., si apoi te imbolnaveste/omoara?
  Avand doar o forma de evlavie dar tagaduindu-i puterea si sigur erau dintre ai nostri dar nu sunt cu noi, se numesc, dar nu sunt crestini, sau poate nu au fost vreodata.:-(

 5. Cosmin zice:

  Sigur, exista căpușe creștine, și vreau să-l și menționez pe primul astfel de exemplar. Ucenicul Domnului Isus, Iuda. El a crezut în Isus, a văzut toate minunile dumnezeiești ale Lui, a fost creștin, chiar și botezat. Mai mult, a luat și cina cu Domnul Isus. Dar toate lucrurile astea nu l-au oprit din a „căpușa” punga ucenicilor. Toți cei care continuă să căpușeze devin fiii pierzării. Iar că tot venea vorba de treaba asta mi-am amintit de o discuție cu un prieten ( fiul unui primar ). Din discuție în discuție îi vorbeam de cele duhovnicești, la care el îmi spune „Îi știu eu pe toți, îi văd la mine în oraș ce fac ei cu banii, vrei sa-ți zic?”. Sigur. Păi uite așa stă treaba cu „ai tăi”. Biserica baptistă s-a divizat din cauza pastorului care a adunat fonduri și donații, a construit casă de copii iar mai apoi a trecuto pe numele lui, de aici s-a rupt biserica. A venit alt pastor, care în scurt timp și-a ridicat altă casă toată pusă la punct. (SUPER). Păstorul penticostal are „bloc” (casă cu două etaje), în centrul orașului. Iar ca să spun și de ai mei ortodocși, popa are 9 case, vin oamenii care nu mai au rude sa ii îi întrețină, le ia casa și îi trimite la azil….

  • Tim Dubhy zice:

   alo!!!!!! Iuda nu a fost crestin…In Fapte vedem cand s-au numit ucenicii ptr intaia data crestini…
   Iuda nu a fost botezat cu botezul venit dupa pocainta si nastere din nou… de fapt, nici nu a fost nascut din nou! cat despre crestin, am spus mai sus…. ucenicii au devenit crestini dupa coborarea Duhului Sfant!
   Si El nu a crezut in Isus pentru mantuire, ci de interes!!! de fapt, nici nu a descoperit in mod personal Cine a fost isus cu adevarat, adica Dumnezeu intrupat, lucru descoperit de ucenici dupa Inviere!

   • Cosmin zice:

    Nu intru în polemici care nu duc nicăieri, cine a vrut să înțeleagă ce am vrut să zic a înțeles. Iuda a fost primul care a profitat financiar de pe urma Domnului Isus, ceilalți au profitat spiritual.

   • Tim Dubhy zice:

    bre…nu fi patetic…asumati greselile…ai spus sau nu ai spus ca Iuda a fost crestin? pai nu a fost crestin… trebuie sa intelegi ce inseamna crestin si cand au inceput ucenicii sa fie numiti crestini… Iuda a fost doar un ucenic, desi unul tradator…
    Vezi ca e important ce spui, ptr ca transmiti un mesaj de care esti responsabil daca e rau sau bun… aici nu e vb de polemica, ci de corectarea gresilii tale evidente!

   • Cosmin zice:

    Prieten drag, a fi creștin înseamnă să fi urmaș al Lui Hristos (cel ce îl urmează) și să crezi că Domnul Isus este fiul lui Dumnezeu, iar Iuda până într-un punct a făcut treaba asta, până când ” …Satana a intrat în Iuda…” (Luca 22:3). Între ucenicii Domnului exista aceea atmosferă, stare de spirit „creștina” pentru că Domnul Isus era între ei, îi învăța, ei la rândul lor îl urmau, scoteau draci, etc. Puteam foarte bine să rămânem cu numele de ucenicii lui Isus, dar cumva trebuiau să se diferențieze de iudei,le trebuia o identitate proprie, nu puteau spune „eu sunt iudeu, ucenic de al lui Hristos”. Când vorbim de „creștin” trebuie să te gândești la trăire nu la un simplu nume (aici mulți greșim). Vezi tu, acel ” bre…nu fi patetic…” nu are nici o treabă cu aceea stare de spirit de creștin, pentru că suntem învățați să vorbim cu psalmi între noi, nu cu „bre”. Iar când ai afirmat că sunt patetic, deja m-ai și judecat, iar noi între noi, nu trebuie să ne judecăm. Și cu toate astea eu tot cred că ești un creștin, pentru că crezi în Domnul Isus în ciuda greșelilor pe care faci, pentru că toți le facem. Ii propria mea opinie și nu trebuie să fie îmbrățișată de toți cei care o citesc.

   • Tim Dubhy zice:

    eu zic sa fii atent la ce afirmatii faci si sa mai studiezi etimologia, originea si istoria cuvantului „crestin”…. si inca un pont> incearca sa fii biblic, nu s atragi tu Biblia pptr a-ti cadea pe afirmatiile tale… Evangheliile folosesc cuvantul „UCENICII” lui Isus, ” crestini” lui Isus… acest cuvant, apare ptr prioma data in fapte… si punct… asta daca vrei sa intelegi!

   • Tim Dubhy zice:

    eu zic sa fii atent la ce afirmatii faci si sa mai studiezi etimologia, originea si istoria cuvantului “crestin”…. si inca un pont: incearca sa fii biblic, nu sa tragi tu Biblia ptr a-ti cadea pe afirmatiile tale… Evangheliile folosesc cuvantul “UCENICII” lui Isus, nu ” crestini” lui Isus… acest cuvant, apare ptr prima data in Fapte 11:24, care spune „pentru intaias data, ECENICILOR li s-a dat numele de crestini in Antiohia”… din fapte 11, ucenicii au inceput sa se mai cheme si crestini, cu toata incarcatura cuvantului, dar pastran si numele de ucenici. (de altfel, cele doua sunt inseparabile ptr un crestin adevarat!).. si punct… asta daca vrei sa intelegi!

   • gh80iulian zice:

    draga Tim, d.p.d.v. al etimologiei,ba chiar si teologic tu ai dreptate…insa pt. ce voia sa zica FRATELE tau Cosmin,e corecta si perspectiva lui;si…vezi ca ai scris Isus cu „i” 😉

   • marinelblaj zice:

    Corect! Să înţelegem, să acceptăm că mai putem şi greşi atunci când spunem ceva! Important e CE spunem! Mulţumesc, Iulian!

 6. Uite, tu ştii să pui întrebări! Vezi cum îţi răspund cititorii? 🙂
  Există şi muzică creştină: Steaua sus răsare, Ca o taină mare, etc. Dacă vrei, ţi-o cînt, dar mai bine nu. 🙂
  Acum, dacă mă întrebi pe mine (şi nu văd de ce n-ai face-o :)), răspunsul e simplu: nu există!
  Or e căpuşă, or e creştin. (Vorbim despre căpuşă în sens metaforic, nu entomologic.)
  Entomologic, căpuşa are anumite caracteristici, din care cea care ne supără cel mai tare e că se hrăneşte cu lichidul vieţii, cu sînge, adică. Şi poate da boli. Arată şi urît, din punctul nostru de vedere. Din al ei, nu ştiu.
  Mataforic, căpuşa poate fi securistul care s-a hrănit cu încrederea noastră şi ne-a turnat ani de zile la securitate, iar noi îi spunem frate, deşi ştim că nu e. Depinde ce are biserica de dat. De pildă, vine unul în biserică să-ţi ceară să-l votezi pentru parlamentul european. Vrea să se hrănească din voturile bisericii. El a devenit o căpuşă politică. Altul vrea să facă o afacere. iar biserica îi poate da mînă de lucru, disperată şi supusă. Dacă o plăteşte prost sau la negru, ăla nu mai e creştin, devine căpuşă-patron.
  Creştinismul nu e ca-n „Povestea porcului”: ziua sunt porc, iar noaptea îmi dau şoriciul jos şi sunt Fiu de Împărat. Odată convertiţi, ne-am desvrăjit, am aruncat pe foc spurcăciunea pentru totdeauna.
  Dacă Ianus ar fi fost simbolul creştinismului, da! ar exista şi căpuşa asta creştină.
  Dar cum, din fericire, cînd spunem creştin, zicem că suntem schimbaţi în chipul lui Hristos, nu avem cum să fim şi fii de Dumnezeu, şi mai ştiu eu ce insectă scîrboasă în acelaşi timp.
  Exact cum spui tu cu muzica: or e, or nu e. 🙂 (În afară de Steaua sus răsare, după cum ne-am înţeles. :))

 7. Pingback: Întrebări din Cetatea de piatră | Jurnal

 8. marinelblaj zice:

  Am să încerc, dragii mei, să răspund… global, că tot trăim dulcea şi frumoasa experienţă a globalizării. Nu ştiu dacă toată lumea cunoaşte ce înseamnă globalizarea asta (unii spun că nici nu i se poate da o definiţie, căci are multiple aspecte) dar, pentru a avea o idee minimală despre ce e şi cu ce se mănâncă, aş spune că globalizarea e când tanti Veta bea un pahar de Cola în capul satului şi în capul celălalt pe baci Todor îl apucă râgâitul.
  Bun, aşadar, că am lămurit cum e cu răspunsul global, înţeleg că unii sunt foarte drastici şi nu pot concepe ideea de „căpuşă creştină”, alţii sunt mai îngăduitori şi zic că ar fi aşa ceva, dar că… talpa iadului îi va mânca!
  Problema e că atunci ar trebui să admitem, în ambele variante, că avem căpuşe printre noi, căci nimeni nu neagă existenţa lor. Şi-atunci, legitima întrebare e „ce-i de făcut?”, vorba lui Lenin, dacă tot pomenea Răsvan de… steaua! Apropo, nici aia cu steaua nu e muzică creştină. Mai ştiu eu unii care au venit cu steaua şi n-au mai plecat mai bine de 50 de ani! Timp în care n-a mai fost muzică de niciun fel, că le-a pierit la mulţi şi piuitul!
  Deci, ce-i de făcut? Aşteptăm şi noi 50 de ani? Şi între timp lăsăm „căpuşele” în voie? Că, uite, unii ajung să-şi facă biserici… căpuşând biserici. Alţii… cum scria Cosmin. Folosind şi „anestezic”, cum zicea Tabyta. Pe program de compromis, vorba lui Tim. Şi, dacă-s dintre „ceilalţi”, vorba călătorului străin, ce facem cu ei printre noi?
  Ei, uite, că de la o întrebare ajungi să se spargă ţeava cu întrebări…

  • gh80iulian zice:

   pe „ei „intre” noi ” ii ingaduim …pina se pocaiesc(daca se!)…sau pina va veni vremea separarii griului de neghina;de aici se poate naste intrebarea cit si cum ii ingaduim?…aveai dreptate:postarea asta e fara end 🙂 .
   cit despre globalizare(io, in calitate de 2/3 contra,am remarcat ca aceasta incepe cind tanti Veta din capu’ satului se apuca de baut cola(de ce?,de unde? ,cum de?,cit? cu cit?,pina cind?,cu cine?..si mai ales:cui foloseste? ) 🙂

 9. tabyta22 zice:

  Am negat existenta „capuselor” insa cu o intrebare, se ridica alte sute de intrebari la care, in mod normal, se asteapta raspuns.
  Aparitia falsului, a minciunii, a imitatiei a aparut in Eden odata cu primul pacat.
  Impotriva planului de salvare a omenirii, conceput cu dragoste de Tata si Fiu prin sacrifiu si dragoste, de Cel ce este Dragoste, s-a impotrivit insusi satan prin complot si atentat.Sigur in masura puterii date lui…ca planul a esuat.
  Dar Biblia chiar spune daca satan se preface in inger de lumina cu atat mai mult si slujitorii lui ce se furiseaza printre noi.Lupii rapitori ce vin imbracati in haine de oi, dracii ce se folosesc de suflete si mimeaza pocainta.
  Iuda a fost langa Isus, a mancat cu Isus, a baut cu Isus si totusi spune:”….unul din voi este un drac”.Era adevarat ca se prevestise despre el si s-a implinit intocmai.Ar fi putut fi altfel?
  Nu stiu…
  Mai sunt pomenite cateva nume precum Dima, ce a plecat in lume dupa cunoasterea Adevarului sau Diotref…
  Si sigur istoria scrisa a martirilor vorbeste despre cei ce s-au prefacut ca sunt crestini si nu au fost vreodata.Si istoria recenta a noastra vorbeste de cei ce si-au vandut fratii.
  Erau si atunci si totusi au ramas in picioare…
  Biblia ne spune ca dupa roade ii vom cunoaste si ca trebuie sa ne pazim de ei.Tot Biblia spune ca vom fi invatati ce sa vorbim, pentru ca nu vom vorbi noi ci Duhul Sfant.
  Asa ca luminati de Domnul vom sti ce-i bine si rau, cine este al Lui sau nu.
  Eu asa cred.

  • tabyta22 zice:

   Problema, probabil, se pune altfel: ce facem cu ei?
   Apostolul Iuda spune ca pe unii sa ii mantuim smulgandu-i din foc urand pana si camasa manjita de sange.Daca se poate, daca nu cum am scris mai sus.
   Cam atat.

 10. lidieluptx zice:

  Eu cred ca muzica este muzica, fara alte adaugiri, insa…este muzica increstinata. Am increstinat-o noi, asa cum increstinam capusa si pe o mare multime de oameni care se lasa increstinati. Le dam o alta haina, dar esenta este aceasi. Am reusit sa imbracam in piele de oaie pina si muzica, Sintem mari artisti, buni numai pentru spectacol.

 11. marinelblaj zice:

  Dragii mei, am o întrebare… suplimentară!
  De ce v-aţi gândit majoritatea dintre voi neapărat la… pastori? Ei sunt… puţini ! Mi se pare doar mie incorect?
  De ce nu v-aţi gândit la tot felul de organizaţii, para-organizaţii, extra-organizaţii şi mega-organizaţii care, într-un fel sau altul… mă-nţelegeţi… ?

  • Tim Dubhy zice:

   stiti de ce? pentru ca ei ar trebui sa dea directie turmei, dar nu numai ca nu mai dau directie, dar au devenit si un exemplu prost…. si numai slujitori ai Domnului nu mai sunt atat prin caracterul lor, cat si prin faptele lor….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.