Minunăţia muzicii de sâmbătă…


Despre Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou, născut în 29 martie 1943, în Agria, Grecia) s-a scris şi, cu siguranţă, se va mai scrie mult.
Din punctul meu de vedere, el este exemplul cel mai elocvent al capacităţii omului autodidact, dar înzestrat de Dumnezeu, de a creea opere unice.

Făcând parte din generaţia sa, i-am cunoscut muzica încă de pe vremea în care debuta în artă cu trupa  „Formynx”, în 1960 şi apoi cu „Aphrodite’s Child”, în 1968, la Paris, împreună cu Demis Roussos.

Iată una dintre piesele de debut, din 1960:

The Forminx – „Love without love”

Piesa care i-a adus în atenţia publicului larg:

The Aphrodite’s Child – „Rain and tears”

Dintre creaţiile recente, am ales un album întreg care, în opinia mea, adună cam toate capacităţile de exprimare ale lui Vangelis. Este coloana sonoră a filmului „Blade Runner” (1994).

şi un „bonus”, una dintre piesele mele preferate, „Hymn”:

Aş vrea să vă gândiţi, în timp ce ascultaţi această ultimă piesă, la cuvintele lui Vangelis…

„Ceea ce avem noi astăzi nevoie, mai mult decât orice, este să investim în frumos, pentru ca frumosul este armonia provenită din haos. În schimb, noi investim în haos, pentru că haosul este mult mai profitabil decât pacea… Frumusețea e un fel de seif pentru oameni. Și muzica la fel. Nu cred că muzica de azi e frumoasă, muzica acum este doar o modalitate de promovare a altor lucruri, pentru că muzica este o forță și prin urmare prin muzică putem promova orice…. Și muzica devine un produs… ceea ce e rău.[…] Interesul pentru educație, artă, știință, cultură este cheia crizei actuale, din punctul meu de vedere… Criza bancară nu este mai importantă decât criza culturală. Așadar, dacă te ocupi de cultură, cred că restul se poate rezolva mai ușor. Orice altceva, toată mizeria, provine din faptul că nu avem frumusețe, calitatea vieții. Calitatea vieții nu e dată de bani… e cu totul altceva. „

 

 

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Frumuseţi, Muzichie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Minunăţia muzicii de sâmbătă…

  1. Mirela zice:

    Minunata piesa si de o frumusete profunda,
    Multumesc mult.Am ascultat-o de trei ori si o voi mai asculta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.