„Neobişnuitul Împărăţiei lui Dumnezeu” sau „paradoxurile vieţii creştine”


Am ascultat multe predici de-a lungul timpului. De diferite „calibre”… Am ezitat să postez multe dintre ele, căci judecata noastră…

M-am gândit, totuşi, că unele pot fi de folos şi dintr-un alt punct de vedere decât acela al zidirii noastre spirituale. De exemplu, în contextul acestor (multe) discuţii care se poartă (şi) în mediul virtual pe axa acelui „aşa da – aşa nu”, sau pe şi mai „abrupta” axă (asemeni tăişului unei săbii) a discuţiilor pe marginea viziunii „tradiţionale” sau „adaptate contextului cultural”, cred că o asemenea predică este mai mult decât necesară!

Am ajuns la concluzia că un prim pas necesar ar fi să înţelegem fondul pe care trebuie să gândim, sau re-gândim, atitudinea faţă de aceste dezbateri.

Vă invit să ascultaţi o predică a fratelui Emil Bartoş, predică rostită în biserica noastră acum două duminici. În opinia mea este o predică de un foarte mare folos! Ca un bloc-start care îţi permite să te lansezi în cursă cu siguranţa că eşti pe culoarul bun, în „concursul” potrivit şi cu perspectiva victoriei asigurată!

Îi mulţumesc lui Emil, un prieten extraordinar pe care l-am descoperit într-un context de asemenea extraordinar, pentru permisiunea acestei postări. Am convenit să nu editez nimic, pentru că eu cred că nu e nimic de editat!

emil-bartos

Şi… pentru cei care pot reacţiona sub forma „iarăşi predică?”, am ataşat şi un scurt „rezumat” al acestei predici, cu încredinţarea că… dacă nu guşti, nu ştii ce bunătăţi ratezi!

Matei 5:38-48

Unul dintre lucrurile pe care Domnul le aşteaptă de la noi este să trăim într-un mod neobişnuit, paradoxal, din punctul de vedere al lumii.

Dar ce înseamnă a trăi neobişnuit pentru Împărăţia lui Dumnezeu? Ce te face neobişnuit, paradoxal pentru cei din jur?

–         Să-L imiţi pe El, să faci ceea ce El a făcut şi a părut un paradox, ceva neobişnuit (exemple ale paradoxului: Luca 14:11, Romani 6:18, 1 Corinteni 3:18, 2 Corinteni 12:10, Iacov 2:5, Fapte 20:35).

–         Să nu uiţi ce aşteaptă Cristos de la tine. Rutina te poate duce la a pierde esenţa religiei tale. Ajungi să te obişnuieşti cu totul şi să nu mai ştii preţui. Nu mai ai nimic de spus celorlalţi.

Cum să-ţi revigorezi credinţa?

–         Când devii ucenicul lui Cristos, normalul nu mai e suficient. Creştinismul e revoluţionar, nu conservator! El face ceva neobişnuit! Domnul a fost un revoluţionar! Nu pentru a şoca, ci pentru a fi relevant.

–         O religie care se poate explica raţional poate fi demontată raţional, de aceea neobişnuitul este parte din creştinism. Şi, aici lucrează Duhul Lui!

–         Trăirea în faţa celorlalţi a paradoxului creştinismului ne identifică în viaţă cu paradoxul lui Cristos.

Care sunt paradoxurile care ne fac neobişnuiţi?

–         Ioan 12:24-25Să mori şi totuşi să trăieşti! Ceva ce funcţionează la nivelul spiritual, unde trebuie să mori faţă de sinele tău, faţă de felul tău de viaţă de dinainte, pentru a putea trăi viaţa veşnică (vezi Galateni 2:20). Să nu te bazezi pe religiozitatea sau moralitatea ta, care nu sunt o garanţie a mântuirii.

–         Matei 20:26Să slujeşti şi totuşi să conduci! „Motorul” bisericii, al Împărăţiei. Adevăraţii conducători în creştinism sunt cei care slujesc mai mult. Ispita de a conduce fără a te lăsa condus apare atunci când ţi-ai pierdut intimitatea cu Dumnezeu! „Creştinii din linia a doua”, cei care slujesc neştiuţi, sunt cei fără de care biserica nu mai este vie.

–         Ioan 20:29 – Să nu vezi şi totuşi să crezi! Paradoxul credinţei, al trăirii prin credinţă (2 Corinteni 5:7). Să trăieşti bazat pe promisiunile providenţei lui Dumnezeu. Evrei 11 ne aduce în minte „galeria” oamenilor credinţei (Evrei 11:36-40). Dacă nu primeşti ce ceri, dacă treci prin încercări, stai în credinţă, fiindcă Îl cunoşti pe Cristos, care nu Se schimbă. Credincioşia e răsplătită.

 

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Biserica, Guest post, Pe gânduri, Trecător prin lume, Uncategorized, Ştiri și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la „Neobişnuitul Împărăţiei lui Dumnezeu” sau „paradoxurile vieţii creştine”

 1. szromulus zice:

  Exceptionala predica, dar problema e ca foarte multi se lupta sa incadreze viata de credinta in „obisnuit”, in limitele acestei lumi, se lupta sa mentina un conservatorism lipsit de orice mister divin. Intotdeauna am considerat viata de credinta definita foarte bine de cuvintele „neobisnuit”, „paradox”. Atunci cand eliminam forta de transformare a evangheliei si o transformam intr-un lucru obisnuit, am deposedat evanghelia de puterea Duhului Sfant.

 2. marinelblaj zice:

  Romulus, m-am abţinut cu greu să etichetez predica aceasta ca fiind excepţională, căci n-am vrut să fiu suspectat de parti-pris-uri ! Dar… fiindcă ai spus-o tu, da, aşa este! Şi, aşa cum am spus (şi tu ai subliniat oarecum asta!) foarte necesară şi utilă multora!

 3. szromulus zice:

  L-am vazut pe Emil Bartos live o singura data si l-am perceput in alti parametrii decat atunci cand il „intalnesti” doar pe internet. Cand Dumnezeu permite unor greutati sa ne marcheze vietile, marturia noastra se schimba din una pur teoretica, destul de oxigenata(poate fi extrem de bine calibrata teologic), intr-una cu greutate. Emil a avut incercari grele care au inchegat o relatie mult mai stransa cu Dumnezeu si asta se simte, se vede, se aude in mesajele lui.

  Personal sunt greu influentabil de expunerea cuiva, pentru ca am citit foarte mult in cei 20 de ani de credinta, dar sunt destul de dezamagit cand vad in foarte multe locuri, atat pe internet, cat si in biserici predicata o teorie care incearca sa ne incadreze in randul lumii. Viata de credinta este la fel ca a oricarui alt om pe planeta, doar ca noi citim dintr-o alta carte, in rest suntem la fel de rai, dupa multi ani de credinta, nici o urma de metanoia(explicatia banala -> „oameni suntem cu totii”). In tot acest peisaj teoretic lipseste ceva, – Dumnezeu, dar nu Dumnezeu abstract, istoric pe care l-a trait Moise, Ilie si apostolii, ci un Dumnezeu real, prezent in vietile noastre. Pavel numeste acest tip de individ – om firesc.

  Viata de credinta cand nu este marcat de „neobisnuit”, de „paradox”, lucruri indica existenta unei erori undeva in sistem 🙂 .

 4. Adrian zice:

  o predica excelenta. multumesc.

 5. Tim Dubhy zice:

  La ce Biserica (numele ei) s-a tinut aceasta predica? In ce oras?
  are si un site?

  • marinelblaj zice:

   Întâi de toate, bine ai venit în Cetatea de piatră, Tim!
   Predica a fost rostită la biserica baptistă „Golgota” – Arad (Bujac). Site-ul bisericii este http://www.golgotabujac.ro/ , dar e în reconstrucţie. Sunt acolo, totuşi, predici extraordinare (mulţumim Domnului, avem Cuvânt predicat în mod deosebit – Pastori Vasile Duma, Nelu Vătran, Emil Bartoş).
   Dacă intri la Activităţi – Propovăduirea Cuvântului găseşti înregistrările predicilor.
   Fii Binecuvântat!

 6. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania | Valentin Făt

 7. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania | Comunitatea Bisericilor Creştine Baptiste Timişoara

 8. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania! | Valentin Făt

 9. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania! | Valentin Făt

 10. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania!-despre virtuțile creștine: curăția | Valentin Făt

 11. viorelchis zice:

  Gasim scris…..” Adevăraţii conducători în creştinism sunt cei care slujesc mai mult.”
  Oare azi intilnim „adevăraţi conducători în creştinism „?Si in ce le consta „SLUJIREA”?Fiindca intre „slujire” si a practica o profesie platita cu salar lunar e mare diferenta!! Si Domnul Isus explica acest lucru ucenicilor…” 25. Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.
  26. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru;
  27. si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.
  28. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”
  Oare azi mesajul e inteles si aplicat ?

 12. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania! | Valentin Făt

 13. Pingback: Dr. Emil Bartoș la Betania | Valentin Făt

 14. viorelchis zice:

  Dupa multe calatorii pe spatiile virtuale ,am ajuns sa poposesc si in „cetate” sa vedem ce se mai intimpla ,care este activitatea si cat de bine ajunge pazita „cetatea”
  Am ramas sa meditez la acest subiect foarte important al vietii de crestin si am gasit scris…;
  „Adevăraţii conducători în creştinism sunt cei care slujesc mai mult. Ispita de a conduce fără a te lăsa condus apare atunci când ţi-ai pierdut intimitatea cu Dumnezeu! „Creştinii din linia a doua”, cei care slujesc neştiuţi, sunt cei fără de care biserica nu mai este vie….”
  Oare azi cati slujesc cu adevart? Stim in ce consta slujirea?
  Se vede ca prea putini inteleg in ce consta „SLUJIREA” si cei mai multi din slujire ajung la profesii ce le asigura salarii mari ,confort,lux si beneficii bune….Stim ce scrie in Scriptura despre cei platiti ?Stim ce Domnul Isus explica ucenicilor despre slujire?Haideti sa citim si sa meditam asupra celor scrise..;
  „…25. Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.
  26. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru;
  27. si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.
  28. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”….Matei capitolul 20.
  Deci Iata ce se explica despre cei ce stapinesc ,au salarii si descoperim ce este scris si despre cei care slujesc cum trebuie sa fie…..
  Bisericile azi par sa fie vii ,dar trist e ca se intimpla acelas lucru azi care sa intimplat si pe timpul Domnului Isus si daca se explica adevarul stim ce se intimpla? Prea putin …..fiindca azi putini au curajul sa spuna si sa dovedeasca „ADEVARUL” Au fost timpuri cand multi se sacrificau pentru adevar si suferintele lor le gasim scrise pe filele de istorie ,pe filele de Scriptura …insa acum in puterea prezentului vedem ce se intimpla si la ce sa ajuns… Nu am mai scris de mult fiindca am dorit sa vad cati mai sunt treji ,cati mai calatoresc pe spatiul virtual si mai au curajul sa lupte pentru adevarata credinta care duce la mintuire …incet ,incet multi ne parasesc…. unii au plecat la cele vejnice …altii au inceput sa se obijnuiasca cu ceea ce exista,altii tac fiindca obsearva ca e mai bine in puterea prezentului si uite asa generatia de azi ajunge in provocarile pe care le vedem si nu intelegem cauza…Dar sa nu uitam ca orice calculator care ajunge virusat isi pierde din putere si multe programe ajung blocate si devine tot mai ineficient …Asa e si viata omeneasca …Ferice de cei care inteleg si detin armatura care ii apara in puterea integritatii ….Nu e usor si totul depinde de cugetul pe care il detinem !Sper ca cetatea inca are putere de a supravetui si de a adaposti conditiile de supravetuire dupa cum e scris in Scriptura…
  „..Harul, indurarea si pacea sa fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatal si din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatalui, in adevar si in dragoste!Cu stima si respect…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.