Despre multă ură, puţină iubire şi deloc indiferenţă


„In time we hate that which we often fear” ― William Shakespeare, Antony and Cleopatra

„There is perhaps no phenomenon which contains so much destructive feeling as ‘moral indignation’, which permits envy or hate to be acted out under the guise of virtue” ― Erich Fromm, Man for Himself: An Inquiry into the Psychology of Ethics

Există în viaţă lucruri, întâmplări, chiar şi oameni pe lângă care ai prefera să treci ca şi când n-ar fi existat vreodată. Nu poţi, şi asemenea momente îţi provoacă adesea o mulţime de întrebări.

Elie Wiesel spunea că opusul iubirii nu este ura, ci indiferenţa. Şi-atunci, poţi să treci indiferent pe lângă cineva care îţi arată ură? Evident, nu. Dar ce trebuie să faci când se întâmplă să te urască o persoană pentru un motiv de care ar râde şi copiii?

Citesc, între altele, şi pe blogul fratelui Rasvan despre ura cu care îl împroaşcă unii care, chiar dacă nu înţeleg ceea ce scrie acesta, simt nevoia să jignească, să ameninţe…

Îmi povestea zilele trecute cineva despre ura cu care este „tratat” de către o anumită persoană pentru simplul fapt că nu i-a dat dreptate (atenţie! nu l-a contrazis, ci doar nu i s-a alăturat în opinii) într-o situaţie absolut neimportantă, ce ţinea doar de orgolii.

Pot să-i mulţumesc lui Dumnezeu că nu prea am avut parte de asemenea „tratamente”, cu excepţia cuiva care evită de câţiva ani buni să-mi pronunţe numele când face referire la mine. Probabil că îi este greu să-l ţină minte! Trebuie să recunosc însă că am urât şi eu la rândul meu, doar că ura mea era destul de vag orientată, spre un sistem opresiv şi spre persoane care îl susţineau şi promovau şi care avea doar numele ce îmi era accesibil. A trecut şi… mi-a trecut. Nu cred că aş mai putea urî persoane, dar cu siguranţă nu pot să nu urăsc răutatea, prostia, indolenţa, nesimţirea…

De câteva zile am fost nevoit să trec definitiv la „spam” pe cineva care, pe lângă faptul că pare să-şi fi făcut un obiectiv în a „taxa”, nu ceea ce scriu, ci chiar faptul că scriu, foloseşte cuvinte ce nu-şi au locul în vocabularul unui om care se pretinde creştin. Nu am de gând să intru în detalii, nu vreau să creadă că rândurile acestea se doresc o replică, drept pentru care n-am să-i pomenesc numele sau alte lucruri.

Scriu aceste rânduri pentru că încerc să înţeleg de ce atâta ură în societatea de astăzi! O ură ce pare să-i dea dreptate lui Fromm, care spune că ajunge să fie considerată chiar virtute.

O vezi aproape peste tot. La televiziune, pe stradă, o vezi prezentă peste tot, şi întreaga societate arată tot mai îmbibată de o ură bolnăvicioasă. Elevii, copii până la urmă, ajung să se urască pentru lucruri care te duc cu gândul la societatea primitivă în care posesia însemna supravieţuire. Oameni maturi, de la care te aştepţi la raţiune ceva mai elaborată, îşi folosesc resursele în a-şi exprima ura în cele mai variate feluri.

Vezi adesea la televizor conflicte în trafic. Lucruri care se pot rezolva prin suficient de multe alte metode ajung să fie „rezolvate” cu pumni, picioare, cuţite, răngi, în spatele cărora ura clocoteşte înspăimântător.

Priveşti la feţele chinuite şi schimonosite de ură şi, fie ele de copil sau de om matur(?), aproape că nu mai vezi un om , ci doar un animal.

Dincolo de faptul că ştim mersul acestei lumi către distrugere, nu pot să nu constat că singurul răspuns la întrebarea „de ce atâta ură” cred că este faptul că Wiesel nu avea dreptate. Ura este totuşi, poate că nu neapărat opusul iubirii, dar cu siguranţă sentimentul care i se opune cel mai mult.

Lumea este stăpânită de cel rău. Dumnezeu este dragoste…

Mai este nevoie de alt răspuns?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Întrebări... stânjenitoare, Disperări, Pe gânduri, Sare... amară, Trecător prin lume și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.