Bariere…


Deşi înclinaţiile mele tehnice nu trec, de cele mai multe ori, de vârful şurubelniţei şi cu toate că, în încăpăţânarea de a rezolva singur aceste probleme tehnice, mă trezesc de fiecare dată cu câte o ciupitură, o tăietură sau o altă sursă de sângerare care însoţeşte problema rezolvată (vedeţi? Nu mă las…), sunt un om curios în raportarea la tot ceea ce înseamnă… tehnic. Mă bucur să aflu despre câte o „barieră” pe care o depăşeşte ştiinţa, îngrijorându-mă doar acele „bariere” sparte fără conştientizarea pericolelor pe care le implică (vezi mutaţiile genetice, de exemplu).

Zilele trecute citeam despre o realizare a celor de la Microsoft Research. Poate că pentru unii ştirea va fi fiind veche (e din primăvara acestui an). Pentru mine, nu. Vorba cuiva, e bună şi scleroza la ceva; afli mereu lucruri noi!
Deci… Bariera lingvistică pare a deveni curând o problemă ce va aparţine trecutului.

Evident, „viermele” umorului nu mă lasă să nu mă gândesc că poate, în sfârşit, se vor înţelege şi oamenii mai uşor în privinţa atâtor probleme care îi separă. Nu ştiu dacă acel software e capabil să traducă din şi în aceeaşi limbă. Fiindcă asta mi-ar da speranţe că se vor înţelege şi politicienii…

Dar, lăsând ironia şi gândurile negre privind „revitalizarea Babelului” (vor fi şi dintre acestea, fiţi siguri!), iată ştirea:

„Laboratoarele de cercetare Microsoft Research au prezentat recent un software care poate traduce cuvintele rostite într-o limbă în cuvinte rostite în altă limbă, păstrând accentul, timbrul și intonația vocii inițiale…” citeşte mai departe.

Iată aici o demonstraţie a modului în care funcţionează acest software. Glumind din nou, acum pot merge liniştit în China. Mai greu va fi cu biletele de avion şi cu achiziţionarea software-ului. Mă gândesc că, evident, chinezii îl vor re-produce mult mai ieftin, măcar datorită faptului că… îşi cunosc limba…

DAR, DINCOLO DE ORICE ALTE IDEI, UN GÂND NU ÎMI DĂ PACE:

VA AJUTA ACEASTĂ NOUĂ REALIZARE ŞTIINŢIFICĂ LA RĂSPÂNDIREA EVANGHELIEI?

Despre marinelblaj

... surghiunul în viaţă e greu...
Acest articol a fost publicat în Pe gânduri, Uncategorized, Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Bariere…

 1. adrian zice:

  realitatea de pe „terene” este mult mai putin roza decat vrea sa ne arate aceasta demonstratie. Polisemia termenilor este un obstacol extrem de greu de trecut, pentru ca alegerea termenului implica intelegerea contextului. Proiectarea unor „motoare” semantice nu este deloc o bagatela. Desigur, cu textele usoare (de tipul discursului prezentat) problema va fi rezolvata.
  Cred ca softul mult laudat a fost „antrenat” in prealabil pe textul discursului. Va asigur ca in cazul unui discurs spontan rezultatele ar fi fost de tot hazul.
  Asta nu inseamna ca in viitor nu se vor face progrese.

  Probabil ca va ajuta la raspandirea Evangheliei.
  Dar va ajuta si la raspandirea textelor din alte traditii religioase! Nu va mai trebui sa stii sanscrita ca sa citesti „instant” Rig Veda sau Yoga Sutra. 😉
  Avantaje vor fi: multi amatori de traduceri „relevante” din greaca Noului Testament vor avea, in sfarsit, un ajutor nepretuit care, „simultan si continuu”, va traduce in locul lor text dupa text. In felul acesta, vor avea mai mult timp sa invete limba materna. 🙂

  • adrian zice:

   erata: realitatea de pe „teren”. Pana la un soft de traducere ar fi bun un corector de „typing errors” on line. 🙂

  • marinelblaj zice:

   Adrian, mulţumesc pentru această precizare. Într-adevăr, mă gândeam şi eu, citind ştirea, cum ar putea un software, oricât de complex ar fi el, să traducă, de exemplu, o idee filosofică care se foloseşte de un sofism… sau în care logica nu este neapărat prezentă.
   M-a amuzat în schimb foarte mult partea finală, având în vedere că am înţeles la ce faci aluzie 😀 (seulement pour les connaisseurs 😉 )
   Dar, în ceea ce priveşte corectorul acela din cel de-al doilea comentariu… of, chiar că ar fi bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.